تور مجازی گوگل با همکاری ناسا به سطح مریخ هم رسید

گوگل با همکاری ناسا سرویس تور مجازی خود را به سیارات دیگر گسترش داده است و کاربران از این پس می توانند داده های مربوط به مریخ را با استفاده از داده ها و تصاویر ناسا تجربه کنند.
به گفته ناسا، تور Access Mars شامل یک تجربه واقعیت مجازی رایگان در سیاره سرخ با گزینه های تعاملی برای کاوش در نقاط مختلف سیاره است. همراه با تور مجازی، توضیحات قسمت های مختلف مریخ علاوه بر حالت متنی، با صدای دانشمند ناسا پخش می شود.
این تور مجازی از سیستم داده های سیاره ای ناسا استفاده می کند، یک آرشیو طولانی مدت از داده های دیجیتالی ناسا که در طی ماموریت های سیاره ای مختلف به دست آمده است. این داده ها به طور مداوم توسط دانشمندان انجمن جهانی علوم سیاره ای نظارت می شود.
اگرچه تمام این داده های آرشیو شده به صورت رایگان و آنلاین در دسترس هستند، PDS ابزارهای مختلفی را برای تولید، دسترسی و استفاده از این داده ها نیز فراهم می کند.
این شامل مشارکت ناسا با گوگل برای تور مریخ است، یکی از چندین پروژه واقعیت مجازی که از طریق استفاده از تصاویر و دادههای باکیفیت جمعآوریشده از فضاپیما و فضای سطحی طی سالها امکانپذیر است.
دسترسی به مریخ با عکسهای گرفته شده توسط فضانورد ناسا، کنجکاوی، که از سال 2012 در سیاره سرخ فعالیت میکند، فراهم میشود. همانطور که باد در پسزمینه میوزد و کاترین استک مورگان، دانشمند ناسا توضیح میدهد، آنها میتوانند مسیر کنجکاوی، از جمله موقعیت مکانی را کاوش کنند. فرود مریخ، موقعیت فعلی آن و نشانه های مریخی مانند تپه ها. Pahrump Hills، Marias Pass و Murray Butts.
برای استفاده از این ابزار، کاربران تنها به تلفن یا کامپیوتر و اتصال به اینترنت نیاز دارند و به گفته ناسا، این ابزار در دوران قرنطینه به دلیل شیوع ویروس کرونا بسیار مفید خواهد بود. لازم به ذکر است که با توجه به طبقه بندی این ابزار در پروژه های برنامه نویسی جانبی گوگل، اکنون نیاز به تغییر IP برای دسترسی به آن از ایران می باشد. برای استفاده از این نرم افزار تحت وب می توانید به وب سایت Access Mars مراجعه کنید.

بخشی از نرم افزار وبگردی مجازی مریخ
اعتبار: ناسا / گوگل
رایان برک از آزمایشگاه پروژههای خلاق گوگل گفت: «از اواسط ماه مارس (اواخر مارس) شاهد افزایش 15 برابری بازدیدکنندگان پروژه بودهایم. این افزایش همزمان با موج اول توصیهها مبنی بر ماندن در خانه در ایالات متحده برای جلوگیری از شیوع ویروس تاج و تخت و حداقل تا حدی به دلیل استفاده از ابزارهای آموزش از راه دور برای معلمان و دانشآموزان است. وی افزود: بازدید از این ابزار در ایام مدرسه در هفته زیاد است.
دسترسی بیشتر به دادههای ناسا همیشه یکی از اهداف مشارکت ناسا و گوگل بوده است، همانطور که در توافقنامه حقوق فضایی مشخص شده است و یکی از چندین مشارکت با این آژانس است.
همکاری با بخش خصوصی به ناسا کمک می کند تا داده های خود را در دسترس عموم قرار دهد و آنها را به روز نگه دارد. ساشا ساموچینا، معاون ناسا JPL و همکارانش قبلاً با مایکروسافت برای توسعه یک برنامه واقعیت مجازی مریخی برای هولولنز کار کرده اند. این برنامه به کاوشگران مریخ اجازه می داد تا سطح مریخ را مطالعه کنند و تقریباً مسیرهای عجیب و غریب را دنبال کنند.
این برنامه برنده جایزه نرم افزار سال ناسا برای سال 2018 شد و دانشمندان ناسا همچنان از آن برای مطالعه و درک اثرات مریخ استفاده می کنند. با این حال، به جز مرکز بازدیدکنندگان مرکز فضایی کندی، به راحتی در دسترس عموم نبود.
ناسا، با مشارکت گوگل، اکنون داده های مشابهی را از طریق اینترنت به اشتراک می گذارد تا تجربه ای جهانی در مریخ ارائه دهد. با این حال، دادهها و تصاویر اصلی برای قرار گرفتن در وب بیش از حد بزرگ بودند و گوگل مجبور شد آنها را به قطعات کوچکتر بازسازی کند. این اطلاعات سریعتر بارگذاری میشوند و نمای با کیفیتی از سطح مریخ را برای هر کاربر اینترنت نشان میدهند.
ساموچینا گفت: «هرچه دادهها در دسترستر و قابل درکتر باشند، برای ما و کسانی که میخواهند درباره برنامهها و فعالیتهای ناسا بیشتر بدانند، بهتر است».
ناسا علاوه بر توسعه سیستم ردیابی خورشیدی خود که شامل مأموریت هایی مانند مریخ نورد دائمی است، با بسیاری از شرکت ها در پروژه های واقعیت مجازی همکاری کرده است. منابع عظیم تصاویر و داده های ناسا این آژانس را به شریکی مادام العمر برای شرکت هایی تبدیل می کند که می خواهند تجربیاتی از جهان های دیگر خلق کنند. PDS در حال حاضر حاوی 1.85 پتابایت (1850 ترابایت) داده از بیش از 70 ماموریت است و دائماً به روز می شود.
این آژانس همچنین با Fusion Media Group Labs برای ایجاد یک تجربه مجازی برای این ماموریت در مارس 2030 شریک شد.
مجموعه دادههای PDS نیز در محصولات AstroReality استفاده میشوند که مدلهای دقیقی از ماه با ویژگیهای واقعیت افزوده تولید میکنند و اطلاعاتی درباره دهانههای ماه و سایر ویژگیهای توپوگرافی با استفاده از یک برنامه تلفن همراه در اختیار کاربران قرار میدهند. تجربه ای که به گفته مدیر ارشد تحقیقاتی این شرکت فراتر از یادگیری مبتنی بر کامپیوتر است.

نرم افزار واقعیت افزوده در ماه
اعتبار: AstroReality
ناسا سابقه طولانی در انتقال فناوری در بخش خصوصی دارد. به عنوان مثال، از طریق پروژه Spinoff که به دنبال معرفی فناوری هایی است که به محصولات تجاری تبدیل شده اند و بر اهمیت سرمایه گذاری بیشتر در برنامه های فضایی تأکید می کند.
عکس روی جلد: دسترسی به نرم افزار وب مریخ
اعتبار: ناسا / گوگل