کاهش تقاضا و افزایش تولید؛ تراشههای کامپیوتر به وضعیت دستمال توالت دچار شدند

ظاهرا وضعیت چیپ های کامپیوتر اصلا خوب نیست و به نظر می رسد این قطعات مانند دستمال توالت شده اند.
از زمان شیوع کرونا در کشورهای مختلف، وضعیت زنجیره های تامین هیچ گاه به وضعیت قبلی برنگشته و هنوز بهبود نیافته است. البته بسیاری از شرکت های سخت افزاری با اتخاذ سیاست های مختلف توانسته اند تا حدودی بر این مشکل فائق آیند، اما همچنان شاهد ناهنجاری هایی در تعدادی از بخش ها هستیم.
یکی از این بازارها، بازار تراشه های کامپیوتری است که در وضعیت بسیار عجیبی قرار گرفته است. از زمان شیوع ویروس کرونا، تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند و رایانه نتوانستهاند آنقدر که میخواهند تراشههایی را از تامینکنندگان دریافت کنند. شرایط به گونه ای شد که شرکت ها مجبور شدند تولید خود را کاهش دهند.
اما این وضعیت از اواخر اردیبهشت تا خرداد امسال تغییر کرد. تورم بالا، قرنطینه در چین و جنگ بین اوکراین و روسیه باعث شده تا مصرف کنندگان تقاضای خود را برای گوشی های هوشمند و رایانه به شدت کاهش دهند. به گونه ای که شرکت ها مجبور به ضرر و زیان شدند اما باز هم گوشی های خود را فروختند اما باز هم می بینیم که آمار فروش شرایط دیگری را نشان می دهد.
در این میان مشکل کمبود چیپ به حدی بود که شرکت ها با کاهش تقاضا تا حدودی با آن مقابله کردند. اما این کاهش تقاضا به حدی شدید شده است که اکنون بسیاری از محصولات در دست شرکت ها مانده و به فروش نمی رسند. Micron که سازنده تراشه رم است، اخیرا اعتراف کرده است که اصلا انتظار چنین وضعیتی را نداشت و در واقع غافلگیر شد. این شرکت حتی پیشبینی میکند که اوضاع از آنچه هست بدتر شود.
چیزی که اوضاع را بدتر کرد احتکار بود. اگر به خاطر داشته باشید زمانی که ویروس کرونا شیوع پیدا کرد، یک سری افراد به سوپرمارکت ها رفتند و تا حد امکان وسایل مورد نیاز مانند دستمال توالت را خریدند تا در زمان بیماری دچار مشکل نشوند. اکنون به نظر می رسد که سازندگان سخت افزار نیز دقیقا همین کار را کرده اند. آنها فکر می کردند در دوره تاج یا بعد از تاج تقاضا افزایش می یابد و ممکن است با مشکل کمبود تراشه مواجه شوند. در نتیجه، آنها تا آنجا که ممکن بود چیپس خریداری و ذخیره کردند.
قبل از دوران پیش از بیماری، شرکتها نزدیکترین تاریخ را به زمان تولید انتخاب میکردند و تراشهها را در آن تاریخ دریافت میکردند تا تعداد آنها تا حد امکان با تقاضای مصرفکننده مطابقت داشته باشد. این باعث شلوغی بیش از حد انبار و افزایش هزینه های نگهداری نمی شود. اما اکنون شرکتها با همین مشکل مواجه هستند و دائماً سودهایی را که میتوانستند با پیشبینی و تحلیل دقیقتر وضعیت بازار به دست آورند، از دست میدهند.
داشتن آن چیزی است که نباید اتفاق میافتاد، اما شرکتهایی با شعار “فقط در هر صورت” اکنون به انبارها نگاه میکنند و نمیدانند با این مقدار موجودی چه کنند. این مشکل نه تنها شرکت های بزرگ، بلکه همه مشاغل را شگفت زده کرد. حتی این پیشبینی مبنی بر اینکه بازار گوشیهای میانرده و بودجهای تحت تأثیر قرار نمیگیرد اشتباه است و متوجه شدهایم که این بخش از بازار بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرد.
به عنوان مثال، انویدیا یکی از سازندگان تراشه های گرافیکی است که در حال حاضر با مشکل مواجه است. به خصوص که ماینرها نمودارها را به تعداد بسیار زیاد خریداری کردند و باعث سقوط بازار شدند. در همین حال، تنها یک فروشنده چیپ وجود دارد که مشکلی نداشته است و آن TSMC است. دلیل اصلی وضعیت خوب این شرکت تقاضای زیاد برای محصولات اپل است که به تنهایی بزرگترین مشتری TSMC است. در حال حاضر به نظر می رسد که تنها اپل همچنان با تقاضای بالایی در بازار مواجه است، اما سایر شرکت ها صرف نظر از رتبه خود، در این زمینه چندان خوب عمل نمی کنند.
در حال حاضر به نظر می رسد جایگاه تراشه سازان خودرو بسیار خوب است و مشخصا سفارشات و تقاضا در این بخش بسیار بیشتر از حد انتظار بوده است. البته اگر این شرکت ها از تراشه های انباشته شده استفاده کنند و تراشه های بیشتری خریداری نکنند، وضعیت این بخش بدتر می شود. در بخش های دیگر، به ویژه تراشه های کامپیوتری، وضعیت آنطور که انتظار می رود نیست. باید دید آیا این روند در آینده بهبود خواهد یافت یا خیر.
منبع: CNBC