پزشکی

گرفتگی رگ کف پا نشانه چیست

در بیشتر مواقع، گرفتگی انگشتان پا به واسطه چند دلیل شایع رخ می دهند و با برخی مداخلات آسان که توسط خود فرد قابلیت انجام دارند، درمان‌پذیر هستند. اما اگر احساس می کنید این شرایط تشدید شده و بهبود نمی یابد، باید به پزشک مراجعه کنید.

به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از “پریونشن”، گرفتگی های مکرر پا ممکن است نشانه ای از یک شرایط پزشکی زمینه ای باشند که دستگاه گردش خون یا سیستم عصبی مرکزی در آن درگیر هستند. در نتیجه، اگر اسپاسم های عضلانی موجب ناراحتی شما شده یا در زندگی روزانه‌تان تداخل ایجاد می کنند باید به پزشک مراجعه کنید.

دلایل گرفتگی انگشتان پا چه چیزهای هستند؟

گرفتگی انگشتان پا می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. برخی از شایع‌ترین دلایل این رویداد شامل موارد زیر می شوند:

کم آبی بدن

گرفتگی انگشتان پا از محرک های مختلفی سرچشمه می گیرد، اما استفاده بیش از حد، کم آبی بدن، و کمبود مواد معدنی (به ویژه، پتاسیم، کلسیم، و منیزیم) به عنوان مقصران اصلی شناخته می شوند. زمانی که ورزش می کنید، مواد معدنی یا الکترولیت هایی که عضلات شما برای ارائه عملکرد درست به آنها نیاز دارند از طریق تعریق دفع می شوند. این کمبود موجب انقباض ها یا اسپاسم های عضلانی می شود که به نام گرفتگی های عضلانی می شناسیم. اگر برای مدت زمانی طولانی دویده اید، بیش از اندازه از خود کار کشیده اید، با بیش از اندازه ورزش کرده اید، گرفتگی انگشتان پا بیانگر آن است که باید تغییری در برنامه خود ایجاد کنید زیرا عضلات توان تحمل چنین فشار زیادی را ندارند.

کفش های بیش از حد تنگ

گرفتگی انگشتان پا می تواند به واسطه استفاده از کفش های بیش از حد تنگ رخ دهد زیرا این کفش ها فشار بیش از حد به پا وارد کرده یا جریان خون را محدود می کنند.

افزایش سن

افزایش سن نیز با پاهای شما مهربان نخواهد بود. گرفتگی انگشتان پا اغلب پس از 50 سالگی ظاهر می شود، زمانی که استخوان ها کلسیم از دست داده و عضلات با افت انعطاف پذیری و کشش خود برای پشتیبانی از بدن مواجه هستند. با افزایش سن، اعصاب و عملکرد عروقی ما از قدرت گذشته برخوردار نخواهند بود. این به بروز گرفتگی های عضلانی منجر می شود زیرا اعصابی که مواد مغذی و پیام ها را به عضلات ارسال می کنند، عملکردی همانند گذشته ندارند.

درمان گرفتگی انگشتان پا

خبر بد این است که دارو یا درمانی جادویی برای غلبه بر گرفتگی انگشتان پا وجود ندارد. سازمان غذا و داروی آمریکا دیگر تجویز کینین (Quinine)، دارویی که برای درمان مالاریا و زمانی برای گرفتگی های عضلانی استفاده می شد را به واسطه اختلاف نظر درباره کارایی و ایمنی آن توصیه نمی کند. پژوهش ها نیز نشان داده اند که مصرف مکمل منیزیم نیز تغییری در این شرایط ایجاد نمی کند. خبر خوب این است که شما می توانید گرفتگی انگشتان پا را با فرض این که به یک بیماری زمینه ای مبتلا نیستید، کاهش داده و از آنها پیشگیری کنید.

کفش مناسب انتخاب کنید

مسیر کاهش اسپاسم های دردناک عضلانی با انتخاب کفش مناسب آغاز می شود. انتخاب کفش مناسب با توجه به شرایط جسمانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به طور معمول، انتخاب کفشی که متناسب با قوس پا بوده و نه خیلی سفت و نه خیلی انعطاف پذیر است توصیه می شود. کفش مناسب این احساس را در انسان ایجاد می کند که در حال راه رفتن روی هوا هستید. به جای استفاده از کفش های پاشنه بلند، استفاده از نمونه های تخت را مد نظر قرار دهید.

آب مورد نیاز بدن خود را تامین کنید

زمانی که موضوع درمان گرفتگی های پا و انگشتان پا مطرح می شود، تامین آب مورد نیاز بدن اهمیت ویژه ای دارد. پر کردن ذخایر الکترولیت ها پس از ورزش و مصرف مواد غذایی سرشار از پتاسیم و کلسیم نیز مهم است.

هوشمندانه ورزش کنید

اگر خیلی زیاد ورزش می کنید می توانید با تغییر برنامه خود استرس و فشار غیر ضروری را از روی بدنتان بردارید. اگر به میزان کافی ورزش نمی کنید نیز باید میزان فعالیت جسمانی خود را افزایش دهید. کم تحرکی موجب ضعف عضلات و کاهش گردش خون می شود. همان گونه که شرکت در دو ماراتن برای شما خوب نیست، ورزش نکردن نیز به همان اندازه مضر خواهد بود. رعایت حد اعتدال در هر چیزی بهترین گزینه است.

حرکات کششی را فراموش نکنید

انجام حرکات کششی پا که بی نیاز از حمل وزن هستند می تواند به پیشگیری از گرفتگی های عضلانی کمک کند. با افزایش سن، فعال نگه داشتن پاها برای حفظ دامنه حرکت آنها اهمیت دارد. انجام ماساژ و حمام گرم نیز به تسکین عضلات کمک خواهند کرد.


علت متورم شدن رگهای روی پا

بیرون‌زدگی رگ‌های پا که معمولاً با نام واریس شناخته می‌شود، عارضه‌ای است که در آن رگ‌های خونی در هر نقطه‌ای از پا متورم شده و از سطح پوست بیرون می‌زنند که این عارضه بیشتر در سمت داخلی ران و ساق پا دیده می‌شود. این رگ‌های بیرون‌زده معمولاً ظاهری طناب مانند دارند. رگ‌های واریسی معمولاً با علائم دیگری مانند درد و سنگینی پا، احساس سوزش و درد ضربان‌دار، گرفتگی‌های عضلانی، احساس خارش در اطراف رگ‌ها و ضایعه‌های پوستی در اطراف مچ پا همراه است. تمامی علائم ذکر شده در بالا می‌توانند نشانه‌ای از وجود عارضه‌های عروقی شدیدتر باشند و در صورت مشاهده‌ی آن‌های باید به پزشک متخصص مراجعه شود.

بسیاری از افراد رگ‌های واریسی را دارند، رگ‌های بزرگ شده و پیچ خورده که نمی‌توانند خون را به شکل مناسب حرکت دهند. برای اکثر افراد، این عارضه یک مشکل زیبایی است ولی برای برخی از افراد ممکن است با درد نیز همراه باشد. متخصصین ما در کلینیک واریس دکتر کریمی رگ‌های متورم و بیرون‌زده‌ی شما را بررسی کرده و بهترین روش درمانی برای عارضه‌ی شما را پیشنهاد می‌کنند.

در خصوص کسب اطلاعات بیشتر برای ورم، بیرون‌زدگی رگ‌های واریس و تعیین وقت قبلی در کلینیک واریس دکتر کریمی می‌توانید با شماره‌های 02122254520 02122254144 تماس حاصل فرمایید.

فهرست مطالب

  • 1 علت متورم شدن رگهای روی پا
  • 2 علل و عوامل خطر
  • 3 علائم
  • 4 تشخیص
  • 5 درمان
    • 5.1 جوراب فشاری
    • 5.2 اسکلروتراپی
    • 5.3 جراحی لیزری
    • 5.4 رادیوفرکانسی داخل عروقی
    • 5.5 عمل جراحی
  • 6 پیشگیری

علت متورم شدن رگهای روی پا


بیرون زدگی رگ روی پا

عارضه‌ی واریس ممکن است در هر نقطه‌ای از بدن ایجاد شود اگرچه این عارضه بیشتر در ناحیه‌ی پا دیده می‌شود. این عارضه در ابتدا به صورت رگ‌های خونی بیرون‌زده دیده می‌شود. واریس در رگ‌های خونی سطح پوست که در عمق کمی قرار گرفته‌اند یافت می‌شود . معمولاً خون از رگ‌های سطح پوست به درون رگ‌های عمقی هدایت شده و سپس به جاهای دیگر پا حرکت می‌کند. این رگ‌های عمقی قادرند فشار زیادی را تحمل کنند و درنتیجه قطر آن‌ها افزایش پیدا نمی‌کند. زمانی که رگ‌های سطحی بزرگ‌تر از حد طبیعی خود می‌شوند، دریچه‌های لانه‌کبوتری به‌درستی بسته نشده و از کار می‌افتند. درنتیجه خون می‌تواند در جهت عکس جریان طبیعی در این رگ‌ها حرکت کند. حتی ازکارافتادن یکی از این دریچه‌ها می‌تواند اثر زنجیره‌ای داشته و دریچه‌های دیگر را هم از کار بیندازد. حرکت خون در جهت عکس جریان طبیعی باعث افزایش فشار در هر قسمت از رگ شده و موجب کشیده شدن دیواره‌ی رگ در قسمت‌های سالم آن می‌شود. این خون بدون اکسیژن در رگ‌های خونی پا تجمع پیدا کرده و باعث ایجاد گستره‌ای از مشکلات مربوط به جریان خون می‌شود. کاهش اکسیژن‌رسانی می‌تواند باعث ایجاد پادرد، گرفتگی‌های عضلانی، رنگ‌پریدگی پوست و ضایعه‌های پوستی شود.

  ایجاد واریس بر اثر عوامل ارثی (ژنتیکی)

علل و عوامل خطر


  • وراثت
  • سن بالای 40 سال
  • ایستادن طولانی‌مدت
  • سبک زندگی بدون تحرک
  • بارداری 
  • اضافه‌وزن 
  • عمل جراحی یا آسیب فیزیکی
  • یائسگی و تغییرات هورمونی

علائم


تورم و بیرون‌زدگی رگ‌ها تنها علائم واریس نبوده و ازجمله دیگر علائم این عارضه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد ضربان‌دار و یا احساس سوزش در ناحیه‌ی پا
  • سنگینی، گرفتگی عضلانی و بی‌قراری در پا
  • تورم مچ پا
  • تیره شدن پوست روی سیاهرگ‌ها
  • خارش پوست (اگزمای واریسی) 

از جمله علائمی که شیوع کمتری دارند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زخم واریس 
  • لخته‌ی خونی 
  • خونریزی از رگ آسیب‌دیده

تشخیص


علاوه بر بررسی کامل سوابق پزشکی و انجام معاینه‌ی فیزیکی جامع، روش‌های تشخیصی استفاده شده برای واریس شامل موارد زیر نیز می‌باشند:

  • اولتراسوند داپلکس: نوعی اسکن اولتراسوند عروقی که برای بررسی جریان خون و استحکام رگ‌های پا انجام می‌شود. در این روش از دو نوع موج فراصوت استفاده می‌شود و به همین دلیل به آن دوگانه گفته می‌شود.
  • اولتراسوند تریپلکس (با نام اولتراسوند سه‌گانه نیز شناخته می‌شود): روشی شبیه به اولتراسوند دوگانه که در آن از رنگ برای مشخص کردن جهت حرکت خون استفاده می‌شود.
  • ونوگرافی با رزونانس مغناطیسی (MRV): یک روش تشخیصی که از آهنرباهای بزرگی به همراه یک کامپیوتر برای عکس‌برداری از رگ‌ها استفاده می‌کند. برای بهتر دیده شدن رگ‌ها، رنگ مخصوصی به درون آن‌ها تزریق می‌شود. این روش می‌تواند برای تشخیص علت موارد دیگر پادرد نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

درمان


روش درمانی مورد استفاده برای رگ‌های متورم و بیرون‌زده‌ی واریسی با توجه به موارد زیر توسط پزشک متخصص تعیین می‌شود:

  • سن، وضعیت سلامت عمومی و سوابق پزشکی شما
  • شدت عارضه
  • علائم و نشانه‌ها
  • تحمل بدن شما نسبت به برخی داروها و روش‌های درمانی
  • پیش‌بینی روند بیماری

  راه های درمان رگهای واریسی روی پستان بعد از عمل سینه زنان

جوراب فشاری

متورم شدن رگ

جوراب‌های مخصوص واریس به‌طور مخصوص برای وارد کردن فشار به بخش تحتانی پا طراحی شده‌اند تا جریان خون به شکل مناسبی در آن‌ها صورت گرفته و تورم و ناراحتی به حداقل برسد. این جوراب‌ها با هدف کاهش ناراحتی‌های ناشی از واریس و جلوگیری از شدیدتر شدن این عارضه توسط پزشک تجویز می‌شوند.

اسکلروتراپی

در اسکلروتراپی از مواد شیمیایی مایع برای مسدود کردن رگ‌های واریسی استفاده می‌شود. این مواد شیمیایی به درون رگ تزریق شده و باعث ایجاد زخم و بافت اسکار در آن می‌شوند. زخم و بافت اسکار درون رگ باعث می‌شوند تا رگ مسدود شده و به‌تدریج ناپدید شود. این روش معمولاً برای درمان رگ‌های واریسی کوچک‌تر و رگ‌های عنکبوتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. می‌توان این روش را در مطب پزشک و به صورت سرپایی انجام داد. ممکن است برای انسداد کامل یک رگ نیاز به انجام چند جلسه‌ی درمانی داشته باشید. جلسات درمانی معمولاً با فاصله‌ی 4 تا 6 هفته‌ای صورت می‌گیرند.

جراحی لیزری

در جراحی با لیزر از انرژی نور برای درمان ورم زانو و پا و رگ‌های واریسی استفاده می‌شود. نور لیزر باعث می‌شود تا رگ واریسی از بین رفته و ناپدید شود. معمولاً از لیزر برای درمان رگ‌های واریسی کوچک‌تر استفاده می‌شود. در این روش هیچ برش یا تزریق مواد شیمیایی وجود نخواهد داشت.

رادیوفرکانسی داخل عروقی

در این روش از رادیوفرکوئنسی (RF)  برای ایجاد گرما و بستن یک رگ خونی استفاده می‌شود. پزشک یک بریدگی کوچک در کنار رگ واریسی ایجاد می‌کند و سپس یک لوله‌ی کوچک را به درون رگ وارد می‌کند. سر این لوله گرما تولید کرده و رگ مورد نظر را مسدود می‌کند. در طی این درمان شما بیدار خواهید بود ولی منطقه‌ی مورد درمان تحت بی‌حسی موضعی قرار می‌گیرد. معمولاً در همان روز انجام درمان مرخص شده و می‌توانید به خانه بازگردید.

  مواد غذایی و میوه ها برای درمان و پیشگیری از لخته شدن خون در پا

عمل جراحی

  • جراحی آندوسکوپی عروق: برای جراحی آندوسکوپی عروق، پزشک یک بریدگی کوچک در کنار رگ واریسی ایجاد می‌کند. سپس او از یک دوربین کوچک در انتهای یک لوله برای حرکت در درون رگ استفاده می‌کند. یک ابزار جراحی در انتهای دوربین قرار داشته و می‌تواند رگ را مسدود کند. جراحی آندوسکوپی عروق معمولاً تنها در موارد شدید عارضه که رگ‌های واریسی باعث ایجاد ضایعه‌های پوستی می‌شوند مورد استفاده قرار می‌گیرد. پس از انجام عمل معمولاً فرد می‌تواند در عرض چند هفته به فعالیت‌های عادی خود بازگردد.
  • فلبکتومی سیار: در این روش پزشک برش‌های کوچکی را در پوست ایجاد کرده و رگ‌های واریسی کوچک را برمی‌دارد. این روش معمولاً برای برداشتن رگ‌های واریسی نزدیک به سطح پوست انجام می‌شود. شما در طول این عمل بیدار خواهید بود ولی منطقه‌ی مورد درمان در اطراف رگ واریسی تحت بی‌حسی موضعی قرار خواهد گرفت. معمولاً شما در همان روز انجام عمل مرخص شده و می‌توانید به خانه بازگردید.
  • چاک دادن و انسداد عروق: این روش معمولاً تنها برای موارد شدید واریس استفاده می‌شود. در این روش سعی می‌شود تا رگ‌های واریسی از طریق بریدگی‌های کوچکی بر روی پوست مسدود شده و از بدن خارج شوند. در طول عمل به شما داروهایی داده می‌شود تا به خواب رفته و درد احساس نکنید. این روش معمولاً به شکل سرپایی قابل انجام است و مدت‌زمان موردنیاز برای بهبودی پس از عمل بین 1 تا 4 هفته می‌باشد.

پیشگیری


هیچ روش مطمئنی برای پیشگیری از بیماری واریس وجود ندارد اگرچه شما می‌توانید با رعایت موارد زیر احتمال ایجاد یا تشدید این عارضه را کاهش دهید:

  • مدیریت وزن خود
  • فعالیت بیشتر
  • تغییر منظم حالت نشستن یا ایستادن
  • عدم استفاده از کفش‌های پاشنه‌بلند برای مدت‌زمان‌های طولانی
  • بالا قرار دادن پاها به هنگام استراحت کردن


درد کف پا می تواند در نتیجه عوامل مختلف ایجاد شود. انحنای کف پا کنترل نحوه توزیع فشار در ناحیه پا را در هنگام انجام فعالیت هایی مثل راه رفتن بر عهده دارد. در صورتی که انحنای کف پا یا بافت های نرم اطراف آن دچار مشکل شوند، امکان احساس درد در همه نقاط پا، زانو، یا پایین کمر وجود دارد. درد کف پا همچنین هنگام ایستادن یا راه رفتن برای دوره های طولانی ایجاد می گردد. این شرایط اغلب به خاطر ضعف و سفتی عضلات و تاندون هایی که انحنای کف پا را حفظ می کنند، ایجاد می شوند.در این مقاله ما به بحث علل درد کف پا و درمان آن می پردازیم.

انحنای کف پا

انحنای کف پا

در ناحیه پای انسان 26 استخوان وجود دارد. استخوان های قوزک و کف پا در ناحیه میان پا به یکدیگر متصل شده و با رباط ها، مفاصل و تاندون ها برای ایجاد انحنا در کف پا، حمایت می شوند. دو انحنای اصلی در ناحیه پا وجود دارد که عبارت از انحنای طولی کف پا که در طول پا امتداد پیدا کرده و انحنای عرضی کف پا که در عرض پا کشیده شده، می باشد.

انحنای طولی را می توان به دو بخش تفکیک کرده که عبارت از انحنای طولی میانی که در ناحیه داخلی پا وجود دارد و انحنای طولی طرفی است که در سمت خارجی پا قرار گرفته است. توجه داشته باشید همه شرایطی که بر وضعیت انحنای کف پا تاثیر می گذارند، می توانند باعث درد کف پا شوند.

علت ها و دلایل معمول

در این مقاله، 10 دلیل رایج و متداول برای درد کف پا و علت های ایجاد آن مورد بررسی قرار گرفته اند که عبارتند از:

1. مشکلات فاسیای کف پا

فاسیای کف پا یک نوار فیبری ضخیم است که در امتداد کف پا امتداد دارد. فاسیا به حفظ انحنای کف پا و انتقال نیرو در هنگام حرکت کردن در ناحیه پا کمک موثر می نماید.

مشکلات فاسیای کف پا

رایج ترین مشکل ایجاد شده در این رابطه فاسئیت کف پا است. در صورتی که کشیدگی بیش از حد برای فاسیای کف پا ایجاد شود (برای مثال به دلیل ایستادن طولانی مدت بر روی پاها، افزایش یکباره سطح فعالیت یا تغییر در وضعیت قرار گرفتن پا بر روی زمین)، فاسیای کف پا ملتهب شده و متورم می شود. این شرایط اغلب با ایجاد خار پاشنه پا همراه است. در واقع، خار پاشنه به معنی رشد بیش از حد استخوان به خاطر کشیدگی مکرر در ناحیه اتصال فاشیای کف پا به استخوان می باشد. اگر با گذشت زمان، نوار فاسیت‌پلانتار در کف پا به طور مداوم به استخوان پاشنه فشار بیاورد، نهایتا یک زائده‌ی استخوانی در محل اتصال این دو به‌ یکدیگر تشکیل می‌شود. وارد شدن فشار به استخوان پاشنه توسط نوار فاسیت‌پلانتار عمدتا به خاطر عملکرد غیرطبیعی پا و یا به خاطر وضعیت بد قرارگیری پا (در هنگام ایستادن یا راه رفتن و ..) است. در واقع همان دلایلی که موجب التهاب فاسیت پلانتار (و درد خار پاشنه ) می‌شوند، نهایتا به شکل گیری خار پاشنه و پاشنه درد نیز منجر می‌شوند.

فاسئیت کف پا یکی از رایج ترین علت های درد کف پا است. این شرایط معمولاً پس از انجام فعالیت یا استراحت طولانی همچون هنگام بیدار شدن از خواب مشاهده شده و باعث ایجاد درد کف پا می شود. برای اطلاع از نحوه درمان و پیش گیری از این شرایط، مطالب ارائه شده در بخش فاسئیت کف پا را مطالعه نمایید.

یک مشکل کمتر معمول در ارتباط با فاسیای کف پا که باعث درد می شود، فیبروماتوز کف پا است. این شرایط زمانی ایجاد می شود که یک برآمدگی در ناحیه فاسیای کف پا ایجاد شود. این برآمدگی معمولاً در قسمت میانی انحنای کف پا ایجاد می شود. این شرایط اغلب باعث ایجاد درد در هنگام راه رفتن می شود که علت آن وارد شدن فشار به کف پا به خاطر برآمدگی می باشد. برای اطلاع بیشتر از دلایل، علائم و روش های درمان، بخش فیبروماتوز کف پا را مطالعه نمایید.

2.شکستگی ناشی از فشار

شکستگی ناشی از فشار

یکی از علت های معمول دیگر برای درد انگشتان پا وکف پا، ایجاد شکستگی ناشی از فشار است. این شکستگی ها معمولاً به خاطر وارد کردن فشار بیش از حد به یکی از استخوان های پا در نتیجه فعالیت هایی همچون پریدن و دویدن ایجاد شده و بطور خاص در فعالیت های تکراری و نیز زمانی مشاهده می شود که فرد به صورت یکباره سطح فعالیت خود را افزایش می دهد. با وجودی که در این حالت شکستگی استخوان ممکن است بسیار کوچک باشد، اما درد ناشی از آن بسیار زیاد است.

شکستگی ناشی از فشار استخوان های کف پا یا استخوان ناوی می تواند باعث ایجاد درد خفیف تا شدید در ناحیه کف پا شود. برای اطلاعات بیشتر درباره دلایل، علائم و روش های درمان، مطالب ارائه شده در بخش شکستگی ناشی از فشار را مطالعه نمایید.

3.تاندونیت تیبیال خلفی

عضله ساقی خلفی نقش بسیار مهم در حمایت از انحنای میانی کف پا دارد. مشکل تاندونیت تیبیال خلفی معمولاً به خاطر استفاده زیاد از این عضله در هنگام انجام فعالیت هایی مثل ورزش های دارای سطح تماس بالا همچون فوتبال یا تنیس یا در نتیجه آسیب دیدگی هایی مثل زمین خوردن ایجاد می شود. این شرایط باعث التهاب تاندون یا حتی پارگی آن می شود و می تواند باعث درد در ناحیه کف پا شود. این درد معمولاً با انجام فعالیت یا در هنگام ایستادن به مدت طولانی تشدید می شود. در صورتی که این مشکل ادامه داشته باشد، بخش داخلی پا ( انحنا یا قوس میانی کف پا ) به تدریج انحنای خود را از دست می دهد و این شرایط در نهایت باعث صاف شدن کف پا خواهد شد.

تاندونیت تیبیال خلفی

یک آزمایش ساده برای تشخیص این شرایط ایستادن بر روی یک پا و بلند کردن بدن بر روی سر انگشتان است. در صورتی که فرد نتواند این کار را انجام دهد، احتمالاً به مشکل تاندونیت تیبیال خلفی دچار شده است. روش های درمان قابل استفاده در این حالت معمولاً شامل استراحت، یخ درمانی، تمرین های حرکتی، استفاده از کفش و کفی طبی  و فیزیوتراپی است.

4.سندروم تونل تارسال

سندرم تونل تارسال زمانی ایجاد می شود که به عصب تیبیال در هنگام عبور از تونل تارسال در بخش میانی استخوان قوزک فشار وارد شود. این شرایط می تواند باعث ایجاد درد در ناحیه کف پا و نیز ایجاد احساس گز گز شود. در این حالت بی حسی ایجاد شده در پاشنه پا اغلب به سمت انگشت شست و سه انگشت مجاور آن کشیده می شود. علاوه بر این، ممکن است این شرایط باعث ایجاد احساس گرما و سرما در امتداد ناحیه کف پا شود.

سندرم تونل تارسال در نتیجه همه مسائلی ایجاد می شود که باعث محدود شدن فضا در ناحیه تونل تارسال می شود. برای مثال در این رابطه می توان از تشکیل کیست، برآمدگی، زائده های استخوانی، و ورم در ناحیه قوزک به خاطر آسیب دیدگی یا تومور نام برد.

هدف اصلی روش های درمان مورد استفاده برای درد کف پا، کاهش درد در ناحیه کف پا است. برای مثال به منظور درمان درد کف پا می توان از تمرین های تقویتی و کششی، بانداژ محکم و تزریق استروئید در این رابطه استفاده کرد. در صورتی که درد در ناحیه کف پا با وجود استفاده از این روش های درمانی ادامه داشته باشد، ممکن است انجام عمل جراحی بر روی بیمار الزامی گردد.

سندروم تونل تارسال-

6.گرفتگی پا

گرفتگی پا در نتیجه اسپاسم غیر قابل کنترل و یکباره عضلات پا ایجاد می شود. این شرایط معمول ترین علت های درد کف پا است، اما می تواند در هر نقطه از کف پا یا پایین زانو احساس شود. معمولاً، این درد فقط برای چند ثانیه ادامه دارد، اما در مواردی که مشکل جدی تر باشد، درد ممکن است به مدت طولانی ادامه داشته باشد.

گاهی اوقات، هیچ دلیل مشخصی برای گرفتگی پا وجود ندارد، اما دلایل احتمالی می تواند شامل رژیم غذایی، سفت و ضعیف شدن عضلات، از دست دادن آب، کاهش چرخش خون و خستگی باشد. گاهی اوقات، این شرایط می تواند نشانه ای از ابتلا به بیماری های جدی تر باشد. به همین خاطر در صورتی که بطور مکرر با این مشکل مواجه شدید، با پزشک درباره آن ملاقات نمایید.

بعضی از بهترین روش ها برای کاهش دفعات وقوع درد کف پای ناشی از گرفتگی انجام تمرین های ورزشی، گرما درمانی، نوشیدن مقدار زیاد آب، استفاده از استرچر انگشتان پا و اطمینان از پوشیدن کفش های مناسب است. به منظور کسب اطلاعات بیشتر درباره دلایل، علائم و روش های درمان ، بخش گرفتگی پا را مطالعه نمایید.

7.پای ورزشکار

مشکل پای ورزشکار در نتیجه یک عفونت قارچی ایجاد می شود که در اکثر مواقع علت آن عدم رعایت بهداشت مناسب پا یا قرار دادن طولانی مدت آن در شرایط مرطوب می باشد. این شرایط می تواند در بخش های مختلف پا باعث ایجاد خشکی، پوسته شدن و خارش شده و درد  کف پا را به همراه داشته باشد. مشکل پای ورزشکار را معمولاً می توان با راه رفتن با پای برهنه برای چند روز و نیز رعایت مناسب بهداشت پا درمان کرد. گاهی اوقات، پزشک ممکن است برای بیمار داروهای ضد قارچ نیز تجویز نماید.

8. کف پای صاف

کف پای صاف که به آن صافی کف پا نیز گرفته می شود، زمانی مشاهده می گردد که انحنای کف پا بطور کامل از بین رفته و کل ناحیه کف پا بر روی زمین قرار گیرد. کودکان با کف پای صاف متولد می شوند، اما با رشد کردن آنها، انحنای کف پا به تدریج شکل می گیرد. به هر حال، انحنا یا قوس کف پا در حدود 30 درصد افراد هیچگاه ایجاد نمی شود. این مشکل همچنین می تواند در سنین بالاتر به خاطر بیماری، بارداری، آسیب دیدگی، وارد شدن فشار بیش از حد به پا یا به عنوان بخشی از فرآیند افزایش سن نیز ایجاد گردد.

بسیاری از افرادی که کف پای صاف دارند، علائم و ناراحتی خاص در این رابطه احساس نمی کنند، اما بعضی افراد به خاطر این مشکل با درد کف پا و مشکلاتی همچون درد زانو یا درد کمر مواجه می شوند. این افراد ممکن است با خستگی سریع پای خود در هنگام ایستادن یا راه رفتن مواجه شوند و بلند شدن بر روی سر انگشتان برای آنها دشوار است. افرادی که به خاطر کف پای صاف با مشکل درد کف پا مواجه می شوند، معمولاً می توانند با انجام تمرین های حرکتی یا استفاده از کفش های طبی (که دارای کفی های مخصوص برای اصلاح وضعیت پا است) و نیز راه رفتن با پای برهنه به جای پوشیدن کفش، مشکل خود را بر طرف نمایند.

یک آزمایش سریع برای تشخیص صافی کف پا، قرار دادن پا در یک سینه آب و سپس قرار دادن آن بر روی یک سطح هموار همچون کاغذ ضخیم است. به این ترتیب فرد می تواند یک تصویر از جای پای خود داشته باشد. در این حالت هر چه بخش بزرگتری از کف پا در تصویر قابل مشاهده باشد، صافی کف پای فرد نیز بیشتر است.

9.بیماری های خاص

تعدادی از بیماری ها می توانند باعث ایجاد درد در ناحیه کف پا شوند. برای مثال در این زمینه می توان از دیابت، آرتروز و چاقی نام برد. این شرایط می تواند بر وضعیت و قدرت استخوان ها، عضلات، رباط ها و تاندون ها تاثیر گذاشته و باعث ایجاد درد در ناحیه کف پا شوند.

10.پوشیدن کفش های نامناسب

مشخص است که کفش نقش مهمی در احساس ایجاد شده در پاها دارد. معمولاً  علت درد کف پا می تواند به خاطر پوشیدن کفش های نامناسب و به خصوص کفش هایی که سطح حمایت کمتر از انحنای کف پا دارند یا پوشیدن کفش هایی که بسیار تنگ هستند، باشد.

کفش زمانی اهمیت پیدا می کند که فرد مدت زمان طولانی بر روی پاهای خود ایستاده یا فعالیت های ورزشی مثل پریدن انجام دهد. کفش هایی که استفاده می کنیم، باید از پا حفاظت کرده، راحت و نرم باشند. همچنین کفش می بایست دارای سطح مناسب قوس به منظور حمایت از انحنای کف پا بوده و عرض مناسب داشته باشد.

درمان

نحوه درمان درد کف پا بستگی به علت ایجاد درد دارد. در این حالت تشخیص علت درد در مراحل اولیه آن نقش تعیین کننده در انتخاب بهترین روش درمانی برای آن دارد. در صورتی که درد خفیف تا متوسط باشد، بهبود شرایط کفش می تواند به کاهش علائم ایجاد شده کمک نماید. علاوه بر این، گاهی اوقات می توان از داروهای ضد التهاب و مسکن به منظور درمان درد کف پا استفاده کرد. برای مواردی که مشکل ایجاد شده جدی تر باشد، می توان از تزریق استروئید و شوک ویو تراپی به منظور کاهش درد و ورم ایجاد شده و نیز بهبود علت ایجاد درد استفاده کرد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا