به نقل از مجله وی سلامت : میوه عناب که به خرمای قرمز یا خرمای چینی معروف است، یک میوه بومی در آسیای جنوبی است که در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد. عنابی که رسیده است قرمز رنگ یا بنفش است و کمی چروک به نظر می رسد و به دلیل طعم شیرین و بافتش، اغلب آن را خشک می کنند. این مقاله، همه چیزهایی که باید در مورد فواید و خواص عناب بدانید را در اختیار شما قرار می دهد.
ارزش غذایی عناب
عناب کالری کمی دارد اما سرشار از فیبر، ویتامین و مواد معدنی از جمله ویتامین C و پتاسیم است.
۱۰۰ گرم عناب خام یا حدود ۳ عدد آن ارزش غذایی به شرح زیر دارد:
- کالری: ۷۹
- پروتئین: ۱ گرم
- چربی: ۰ گرم
- کربوهیدرات: ۲۰ گرم
- فیبر: ۱۰ گرم
- ویتامین سی: ۷۷٪ از ارزش روزانه
- پتاسیم: ۵٪ از ارزش روزانه
با توجه به ارزش غذایی عناب، نتیجه می گیریم که:
- عناب به دلیل فیبر بالا و کالری کم، یک میان وعده عالی و سالم است.
- عناب غنی از ویتامین C است که یک ویتامین مهم با خاصیت تقویت کننده سیستم ایمنی است.
- عناب حاوی مقدار مناسبی پتاسیم است که در کنترل عضلات و تعادل الکترولیت نقش حیاتی دارد.
- کربوهیدرات عناب به شکل قندهای طبیعی است و انرژی بدن را تامین می کند.
- به یاد داشته باشید که عناب خشک قند و کالری بیشتری نسبت به میوه تازه آن دارد؛ چرا که در طول فرآوری خشک کردن، ممکن است شکر به آن اضافه کنند.
مهم ترین خواص عناب چیست؟
عناب از قدیم برای درمان بیماری هایی مثل بی خوابی و اضطراب مورد استفاده قرار می گرفت، با گذشت زمان، مطالعات نشان دادند که این میوه فواید زیادی برای سلامتی دارد که در این قسمت به آن ها می پردازیم:
کاهش ابتلا به سرطان
عناب سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که از آسیب ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری می کنند. آسیب ناشی از رادیکال های آزاد موجب بیماری های مزمنی مانند دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و برخی از انواع سرطان ها می شود و ما روزانه در معرض رادیکال های آزاد ناشی از آلودگی هوا، دود سیگار و نور خورشید هستیم.
درمان بی خوابی
تحقیقات نشان داده اند که داشتن آنتی اکسیدان و ترکیباتی مانند سروتونین و ملاتونین در عناب، به بهبود کیفیت خواب، تنظیم الگوی خواب و عملکرد مغز کمک م کند. در طب سنتی از عناب درمان بی خوابی استفاده می شود. بنابراین نوشیدن یک فنجان چای عناب گرم قبل از رفتن به رختخواب، می تواند خوابی آرام و با کیفیت برای شما فراهم آورد و حتی به بی خوابی تان کمک کند.
بهبود سلامت قلب
عناب پتاسیم زیاد و سدیم کمی دارد. پتاسیم رگ های خونی را باز می کند و به تنظیم سطح فشار خون و اتساع عروق کمک می کند، عناب همچنین به عنوان یک عامل ضد آتروژن عمل می کند و از رسوب چربی و گرفتگی عروق جلوگیری می کند، میزان چربی در خون نوجوانان دارای اضافه وزن را کاهش می دهد و می تواند خطر بیماری قلبی را در نوجوانان کاهش دهد.
بهبود سلامت دستگاه گوارش
مصرف حداقل ۴۰ میلی گرم عناب در روز، سلامت دستگاه گوارش را تضمین می کند. محققان در مطالعاتی نشان دادند که عصاره میوه عناب از زخم معده پیشگیری می کند.
از بین بردن یبوست
مطالعات نشان دادند که مصرف عصاره عناب، علائم یبوست مزمن را کاهش می دهند.
تنظیم گردش خون
گردش خون در صورتی بهینه و سالم است که اکسیژن به تمام اندام ها رسیده باشد و به طور کلی افراد احساس شادابی و پرانرژی داشته باشند. آهن و فسفر موجود در عناب به تغذیه خون کمک می کنند.
تقویت سیستم ایمنی
عناب سرشار از ویتامین های A و C است که آنتی اکسیدان های قوی هستند. این ویتامین ها با آسیب رادیکال های آزاد که سیستم ایمنی را به خطر می اندازند و خطر ابتلا به سرطان، بیماری های قلبی و پیری سریع را افزایش می دهند، مبارزه می کنند.
عناب همچنین دارای خواص ضد حساسیتی نیز است.
کاهش استرس و اضطراب
در گذشته از عناب برای درمان استرس، اضطراب و افسردگی استفاده می شد. امروزه مطالعات نشان داده اند که مصرف کم عناب اضطراب را کاهش می دهد و مصرف بیشتر آن، اثرات آرام بخشی بر ذهن و بدن دارد.
بهبود سلامت استخوان ها
عناب سرشار از مواد معدنی مورد نیاز برای تشکیل استخوان ها و سرشار از کلسیم و فسفر برای بهبود سلامت کلی استخوان ها است. بنابراین برای افراد مسن یا کسانی که پوکی استخوان و استخوان های ضعیف و شکننده ای دارند مفید است.
حفظ وزن متعادل
عناب کم کالری است، چربی ندارد و فیبر و پروتئین بالایی دارد. همان طور که می دانید خوراکی های غنی از پروتئین و فیبر باعث احساس سیری می شوند. بهعلاوه، آنتی اکسیدان موجود در عناب به کاهش التهاب و افزایش متابولیسم و فیبر موجود در عناب به کاهش سطح گلوکز خون کمک می کند، چربی های اضافی در اطراف شکم را از بین می برد و در نتیجه باعث داشتن وزنی سالم و متعادل می شوند.
سم زدایی خون
یکی دیگر از خواص عناب، خواص ضد التهابی آن است که به سم زدایی خون کمک می کند. خاصیت ضد التهابی سموم بدن را از بین می برد و سیستم ایمنی را تقویت می کند.
جلوگیری از اختلالات عصبی
نورون های مغز با افزایش سن از بین می روند و این امر خطر ابتلا به بیماری های مغزی و عصبی را افزایش می دهد. مطالعات می گویند عناب می تواند در پیشگیری از بیماری های عصبی کمک کننده باشند؛ چرا که عناب همچنین عملکرد آستروسیت هایی که مسئول محافظت از نورون ها هستند را بهبود می بخشد.
داشتن خواص ضد میکروبی
عناب دارای خواص ضد میکروبی قوی است که با تقویت سیستم ایمنی، با عفونت ها مبارزه می کند.
مطالعات نشان داده است که عناب به کاهش عفونت HIV، ویروس آنفولانزا و درمان عفونت در کودکان کمک می کند.
کمک به سلامت پوست
خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی عناب به درمان آکنه، لکه ها و جای زخم کمک می کند، خارش ناشی از اگزما را تسکین می دهد و حتی از سرطان پوست جلوگیری می کند.
کمک به افزایش رشد موها
در یک مطالعه، استفاده از اسانس عناب بر روی موش های تراشیده شده به مدت ۲۱ روز، منجر به رشد موها در مقایسه با گروه کنترل شد.
کاهش سموم شیر مادر
در مطالعه ای که در ایران انجام شد، محققان متوجه شدند مادران شیرده ای که به مدت ۲ ماه روزانه ۱۵ گرم عناب خورده بودند در مقایسه با گروه کنترل، سطوح کمتری از عناصر سمی در شیر خود داشتند.
خواص عناب برای مردان
همان طور که خواندیم، عناب خواص درمانی زیادی دارد که هم برای مردان و هم برای زنان مفید است. در این قسمت خواص عناب به طور خاص برای مردان را بررسی می کنیم:
- عناب قوای جنسی مردان را تقویت می کند.
- خوردن عناب از زود انزالی مردان جلوگیری می کند.
- مصرف عناب هورمون مردانه تستوسترون را افزایش می دهد و به سلامت جنسی و عملکرد جنسی آن ها کمک می کند.
- همان طور که گفتیم عناب قند طبیعی دارد و مصرف آن به مردان کمک می کند تا در طول روز انرژی بیشتری داشته باشند.
خواص عناب برای زنان
علاوه بر خواص کلی عناب که در قسمت قبل به آن پرداختیم، عناب برای زنان خواص درمانی مفیدی دارد از جمله:
- مصرف عناب مشکلات و بیماری های رحم و تخمدان را کاهش می دهد.
- عناب خواص آرام بخشی دارد و به تسکین دردهای قاعدگی زنان کمک می کند.
- عناب می تواند سندرم تخمدان پلی کیستیک را بهبود بخشد.
- خوردن عناب برای زنان باردار مفید است و به رشد سیستم عصبی جنین کمک می کند.
عوارض مصرف عناب
در اکثر مواقع خواص عناب بیشتر از معایب آن است و مصرف عناب برای اکثر مردم بی خطر است. با این حال مواردی وجود دارد که بهتر است در این شرایط از مصرف عناب پرهیز کرد.
مصرف داروهای ضد افسردگی
اگر داروی ضد افسردگی ونلافاکسین یا سایر مهارکننده های بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین مصرف می کنید، باید از خوردن عناب اجتناب کنید، زیرا ممکن است با این داروها تداخل داشته باشد.
مصرف داروهای تشنج
یک مطالعه روی موش ها نشان داد که عصاره میوه عناب، با برخی از داروهای ضد تشنج مانند فنی توئین، فنوباربیتون و کاربامازپین تداخل دارد و اثرات این داروها را بیشتر می کند. بنابراین اگر از داروهای ضد تشنج استفاده می کنید باید از مصرف عناب خودداری کنید.
افراد مبتلا به دیابت
همان طور که گفته شد، عناب قند خون را کاهش می دهد؛ بنابراین افراد مبتلا به دیابت و یا افرادی که مشکلات قند خون دارند باید قبل از مصرف عناب با پزشک خود مشورت کنند.
حساسیت به لاتکس
افرادی که به لاتکس حساسیت دارند به احتمال زیاد به عناب نیز حساسیت دارند. بنابراین این افراد در مصرف عناب باید محتاط باشند.
عوارض احتمالی دیگر
مصرف مقدار زیاد عناب در موارد نادر می تواند باعث خواب آلودگی، اسهال، کاهش اشتها، یبوست، نفخ و بی حالی شود.