آناتومی دنبالچه
استخوان دنبالچه بر خلاف تصور، وظایفی برای ایجاد تعادل در ستون فقرات دارد و عضلات کف لگن و اطراف لگن برای عملکرد بهتر به این استخوان نیاز دارند.نام این استخوان از واژه kokkyx یونانی به معنای Cuckoo tail منقار پرنده فاخته بدلیل شباهت دنبالچه به منقار این پرنده بر گرفته شده است.
- درد دنبالچه
دنبالچه پایینترین قسمت ستون فقرات است. این قسمت باقیمانده یک دم وستیجیال یا بازمانده ژنتیکی است (که به همین علت به آن «دنبالچه» گفته میشود) و متشکل از سه تا پنج استخوان مهره بسیار کوچک میباشد که میتوانند به هم جوش خورده یا از هم جدا باشند.
پیشتر گمان میشد که استخوانهای دنبالچه در تمام موارد به هم جوش خوردهاند و هیچ حرکتی میان آنها وجود ندارد، اما امروزه میدانیم که تمامی دنبالچه از یک استخوان یک تکه تشکیل نشده بلکه اغلب دارای چند مهره مجزا است که با استفاده از رباطها و مفاصل فیبری موجود، به صورت محدود حرکت میکنند.
دنبالچه از طریق یک مفصل دارای یک دیسک وستیجیال و همچنین چند رباط به ساکروم متصل است. حرکت مفصل بین دنبالچه و ساکروم بسیار محدود است.
التهاب مفصل ساکروایلیاک
التهاب مفصل ساکرو ایلیاک عبارت است از یک روند التهاب پیشرونده که مفاصل ساکروایلیاک یا همان اتصال بین قسمت پایین ستون فقرات (ساکروم) و استخوان لگن را درگیر میکند.درد استخوان دنبالچه یا درد کوکسیکس، عارضهای نسبتاً نادر و تقریباً ناشناخته است که میتواند در پایینترین قسمت ستون فقرات که کوکسیکس یا دنبالچه نام دارد باعث ایجاد دردهای مزمن شود. درد دنبالچه به شکل یک درد موضعی احساس میشود و عموماً هنگام نشستن یا انجام هر فعالیتی که باعث فشار آمدن به پایینترین قسمت ستون فقرات گردد بدتر میشود.این عارضه در خانم ها بیشتر از مردان شایع است، و معمولاً به دلیل آسیب موضعی (مانند زمین خوردن) یا زایمان رخ میدهد. در موارد نادری نیز، وجود تومور یا عفونت میتواند باعث درد دنبالچه شود. میتوان با رعایت کردن نکاتی از بروز درد دنبالچه پیشگیری کرد.در حدود سن چهل سالگی یا دهه چهارم زندگی شیوع بیشتری داشته و در افراد چاق و کسانیکه زیاد می نشینند احتمال بروز بیشتری دارد.
- درد دنبالچه
علائم و نشانه ها
گاهی آزردگی دنبالچه منشا اصلی درد سیاتیک و کمر درد می باشد و بدلیل عدم توجه به آن ممکن است مدتها بیمار بعنوان کمر درد درمان شود ولی عامل اصلی دنبالچه باشد.
علائم درد دنبالچه میتواند شامل یک یا همه موارد زیر باشد:
- دردی که در هنگام نشستن تا حد زیادی بدتر می شود.
- درد دنبالچه که در موقع لمس شدن یا هنگامی که فشاری روی آن قرار میگیرد بدتر میشود.
- دردی که هنگامی تغییر وضعیت از حالت نشسته به ایستاده بدتر میشود.
- دردی که با یبوست بدتر شده و پس از دفع مدفوع بهتر میشود.
معمولاً استفاده از ترکیبی از درمانهایی که درد را کاهش میدهند و اصلاح فعالیتها جهت جلوگیری از فشار آمدن به دنبالچه، برای کنترل یا تسکین درد کفایت میکند. در موارد بسیار نادری هم، انجام جراحی برای برداشتن دنبالچه توصیه میشود، که البته این جراحی (کوکسیژکتومی) تنها زمانی انجام میشود که درد شدید باشد و انجام دست کم چند ماه درمان غیرجراحی و اصلاح فعالیتها تأثیری در تسکین و رفع درد نداشته باشد.
در این مقاله دلایل، تشخیص و هر دو گزینه درمانی غیرجراحی و جراحی به طور کامل مورد بررسی قرار میگیرند.
علت ها و دلایل
از علت درد استخوان دنبالچه میتوان گفت که هنوز به درستی نمیدانیم که کدام بخشهای آناتومی بدن باعث بروز درد دنبالچه میشوند. در بسیاری از موارد علل درد استخوان دنبالچه دقیق مشخص نیست (که به آن درد دنبالچه ناشناخته گفته میشود)، و به همین دلیل در این موارد علائم عارضه کنترل میشوند.
در کل، اگر دنبالچه آسیب ببیند و یا وارد آمدن فشار اضافی بر آن باعث شود که استخوانهایش بیش از دامنه حرکتی طبیعیشان، که بسیار محدود است حرکت کنند، در این ناحیه درد موضعی و التهاب بروز میکند. آسیب دیدن رباطها یا دیسک وستیجیال هم میتواند دلیل درد باشد. همچنین، در موارد نادری نیز، شکستگی استخوانهای دنبالچه و یا وجود یک عفونت یا یک تومور در دنبالچه میتواند باعث درد دنبالچه شود.
علل زمینهای
به طور کلی، تشخیص علت درد دنبالچه یکی از علل زمینهای زیر را به عنوان عامل درد نشان خواهد داد:
- ترومای موضعی: زمین خوردن بر روی استخوان دنبالچه میتواند باعث التهاب رباطها یا آسیب دیدن دنبالچه یا اتصال دنبالچه با ساکروم شود. این مورد شایعترین دلیل درد دنبالچه است.
- زایمان: در طول وضع حمل سر نوزاد از بالای دنبالچه عبور میکند، و گاهی اوقات فشار وارد شده روی دنبالچه میتواند منجر به آسیبدیدگی اجزاء دنبالچه (دیسک، رباطها و استخوانها) شود.
- فشار: برخی از فعالیتها که باعث وارد آمدن فشار طولانی مدت به دنبالچه میشوند، مانند اسبسواری و نشستن طولانی مدت روی یک سطح سفت، میتوانند محرک درد استخوان دنبالچه باشند. معمولاً این عوامل باعث درد دائمی دنبالچه نمیشوند، اما اگر التهاب و علائم کنترل نشوند، امکان دارد که درد، مزمن شود.
- تومور یا عفونت: در موارد نادر، درد دنبالچه ناشی از وجود یک تومور یا عفونت در ناحیه دنبالچه است که باعث فشار آمدن روی دنبالچه میشود.
تشخیص
پزشک، درد دنبالچه را با گرفتن تاریخچه کامل پزشکی بیمار و انجام یک معاینه فیزیکی تشخیص میدهد.
معمولاً از آزمایشهای تشخیصی مانند گرفتن عکس رادیولوژی و امآرآی نیز برای رد سایر علتهایی که میتوانند عامل درد باشند استفاده میشود.
معاینه فیزیکی
معاینه فیزیکی کامل برای عارضه درمان درد استخوان دنبالچه شامل موارد زیر خواهد بود:
- معاینه لگن و مقعد برای بررسی وجود توده یا توموری که میتواند دلیل درد باشد
- لمس دنبالچه برای بررسی وجود حساسیت به لمس
معمولاً قابل توجهترین یافته در معاینه، حساسیت به لمس موضعی است که با لمس دنبالچه مشخص میشود. اگر دنبالچه نسبت به لمس حساس نباشد، درد این ناحیه ناشی از مشکل ساختاری دیگری مانند فتق ديسك بين مهرهاي لومبوساكرال یا بیماری تخریب کننده دیسک خواهد بود.
آزمایشهای تشخیصی مورد نیاز عبارتند از:
- گرفتن عکس رادیولوژی از ساکروم و دنبالچه برای رد این احتمال بعید که یک شکستگی آشکار یا یک تومور بزرگ باعث بروز ناراحتی شده باشد.
- اسکن امآرآی برای رد وجود عفونت یا تومور ستون فقرات به عنوان دلیل درد.
از آنجا که اسکن استخوان و سیتیاسکن اطلاعات ناچیزی فراهم میکنند، به طور کلی از آنها استفاده نمیشود. معمولاً نتیجه تمام آزمایشهای تصویربرداری منفی است.
راه ها و روش های درمان
از بهترین راه ها و روش های درمان درد دنبالچه و رفع درد استخوان دنبالچه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
معمولاً، درمانهای مورد استفاده برای درد دنبالچه موضعی و غیرتهاجمی هستند. عموماً، درمانهایی ابتدایی برای درد دنبالچه عبارتند از:
- تجویز داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب (NSAIDها). NSAIDهای معمول، مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و مهار کنندههای COX-2، به کاهش التهاب اطراف دنبالچه که معمولاً علت بروز درد است کمک میکنند.
- گذاشتن یخ یا کیسه سرد روی ناحیه درد، روزی چند بار در طول چند روز اول شروع درد.
- گرم کردن یا گذاشتن یک کیسه داغ روی ناحیه درد پس از چند روز اول.
- اجتناب از نشستن طولانی مدت یا وارد کردن هرگونه فشار به ناحیه درد، تا حد ممکن.
- استفاده از یک بالش برای جلوگیری از فشار آمدن به دنبالچه در هنگام نشستن. برای بعضیها بالشهای حلقهای شکل به خوبی جواب میدهند، اما برای بعضی دیگر این بالشها مناسب نبوده و مانع فشار آمدن به دنبالچه آنها نمیشوند. بسیاری از افراد بالشهای فوم V شکل یا U شکل (که وسطشان خالی است تا دنبالچه با چیزی در تماس نباشد) را ترجیح میدهند. در کل، هر گونه بالش یا طرز نشستنی که مانع از فشار آمدن به دنبالچه میشود ایدهآل است.
- اگر یبوست یا دفع مدفوع باعث بروز یا افزایش درد شد، به بیمار توصیه میشود که از نرم کنندههای مدفوع استفاده کند و مصرف فیبر و آب را افزایش دهد.
سایر درمانهای بدون جراحی
اگر درد دائمی یا شدید باشد، گزینههای درمانی غیر جراحی دیگری وجود دارد که عبارتند از:
تزریق:
تزریق موضعی یک عامل بیحس کننده (لیدوکائین) و استروئید (برای کاهش التهاب) میتواند تا حدودی علائم این عارضه را تسکین دهد. البته، توصیه میشود که این تزریق با استفاده از فلوئوروسکوپ یا دستگاه سونوگرافی به عنوان راهنما انجام شود. تسکین حاصل از این روش میتواند از یک هفته تا چند سال دوام داشته باشد. انجام این تزریق در سال نباید از سه بار بیشتر شود.
- درمان دستی یا جا انداختن دنبالچه: علائم برخی از بیماران از طریق درمانهای دستی (مانند درمان های دستی متد MEIN که توسط متخصصین طب فیزیکی انجام می شود و روش کایروپراکتیک ) تسکین مییابند.
- کشش: کشش ملایم رباطهای متصل به دنبالچه میتواند مفید باشد. یک فیزیوتراپ، کایروپراکتور، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یا سایر متخصصان حوزه بهداشت و درمان که در این زمینه آموزش دیدهاند میتوانند بیمار را در مورد حرکات کششی مناسب راهنمایی کنند.
- اولتراسوند: فیزیوتراپی با اولتراسوند نیز برای تسکین درد مفید است.
اگر پزشک پس از انجام معاینه، عکسبرداری رادیولوژی و امآرآی به این نتیجه برسد که عفونت و تومور علل درد دنبالچه نیستند، در این صورت درمان غیرجراحی طولانی مدت برای تسکین درد و اصلاح فعالیتها گزینه معقولی خواهد بود.
پس از آنکه درد به حدی کاهش یافت که دیگر حرکت باعث درد بیش از اندازه نشود، انجام روزانه فعالیتهای هوازی (ایروبیک) سبک مفید خواهد بود، چون افزایش جریان خون مواد مغذی بهبود دهنده را به ناحیه درد میرساند و باعث میشود قابلیت خوددرمانی طبیعی بدن فعال گردد. مزیت دیگر ورزشهای هوازی آزادسازی اندورفین است، که همان فرآیند طبیعی تسکین درد در بدن میباشد.
عمل جراحی
برای افرادی که دچار درد مداومی هستند که با درمان غیرجراحی و اصلاح فعالیتها کاهش نمییابد یا به خوبی کنترل نمیشود، یکی از گزینههای درمانی برداشتن تمامی یا قسمتی از دنبالچه از طریق عمل جراحی است.جراحی زمانی توصیه می شود که بیمار به درمانهای اولیه پاسخ ندهد معمولا در بیش از 90 در صد موارد مشکل بیمار بدون جراحی حل می شود.
این عمل به ندرت انجام میشود، به طوری که حتی روش انجام آن در بسیاری از کتابهای آموزشی جراحی ستون فقرات وجود ندارد. اگر چه خود این عمل نسبتاً ساده است، اما بهبودی بعد از انجام آن برای بیمار فرایندی طولانی و ناراحت کننده خواهد.
دیسک کمر یکی از مشکلات نسبتاً شایع ستون فقرات است که افراد زیادی را درگیر میکند. بروز علائم دیسک کمر در پاها نشاندهنده یک مشکل جدی در وضعیت سلامت فرد هستند و باید موردتوجه و پیگیری قرار بگیرند. بسیاری از افراد تجربه دیسک کمر و درد پای راست را داشتهاند. پیشرفت این علائم میتواند کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهد و بهتر است در مراحل اولیه درمان شود.
علائم دیسک کمر در پاها
علائم دیسک کمر در پاها موارد نسبتاً آزاردهندهای هستند که در هر سنی میتواند رخ دهد و باعث میشود فرد احساس ناتوانی در امور روزمره خود داشته باشد. در ادامه به بررسی این علائم پرداختهایم.
درد
درد در کمر، باسن، ران و ساق پا از علائم دیسک کمر است. ممکن است در قسمت زانو به پایین و ساق پا نیز درد حس شود. معمولاً درد این قسمت حتی از درد کمر هم آزاردهندهتر است. به چنین دردی که در مسیر عصب سیاتیک بزرگ در پشت ساق پا منتشر میشود رادیکولوپاتی نیز گفته میشود. اغلب این درد را با عنوان تیر کشیدن یا حالت سوزشی توصیف میکنند.
احساس سوزش
احساس سوزش میتواند مربوط به علائم دیسک کمر یا عصب سیاتیک باشد که بهسختی از بین میرود. ممکن است این حس در کمر، یک یا هر دو پا احساس شود. احساس سوزش میتواند بهصورت تابشی باشد یعنی در ناحیه کمر و لگن شدیدتر و در پایین پا خفیفتر حس شود. این دردها بهخاطر فشرده شدن اعصاب ایجاد میشوند.
احساس ضعف و فلج اندام
وقتی اعصاب اصلی یعنی دیسک کمر آسیب میبیند ماهیچههایی که توسط این اعصاب هدایت میشدند رو به ضعیف شدن میروند بهاینترتیب فرد حس میکند توانایی قبل را در استفاده از اندامهای بدن خود ندارد. این مسئله میتواند باعث زمین خوردن فرد شود یا در هنگام راه رفتن یا بلند کردن اشیا از زمین دچار ناتوانی شود.
احساس بیحسی
یکی از علائم دیسک کمر در پاها بیحسی است. افرادی که دچار این مشکل هستند معمولاً در قسمتهایی که اعصاب آسیبدیده مثلاً در کمر و پاها احساس بیحسی یا گزگز میکنند.
احساس خارش
احساس خارجشی که در اثر آسیب سیستم عصبی مثل مشکل دیسک کمر ایجاد میشود خارش نوروپاتیک نام دارد و ربطی به مسائل پوستی ندارد. این خارش ممکن است با حس سوزن سوزن شدن همراه باشد و حتی بسیار شدید شود. همچنین ممکن است با احساس شوک الکتریکی، درد، بیحسی، خزش و مواردی ازایندست همراه باشد.
احساس سردی
زمانی که یک آسیب عصبی مثل مشکلات دیسک کمر ایجاد میشود، رشتههای اعصاب بهدرستی کار نمیکنند. بهاینترتیب اندامهایی مثل پاها ممکن است نتوانند دما را تنظیم کنند و فرد در پاهای خود احساس سرما داشته باشد. در این حالت اعصابی که دما را تشخیص میدهند آسیبدیده است.
احساس گرمی
احساس گرمی نیز نوعی درد عصبی است. وقتی اعصاب نخاعی مثل دیسک کمر آسیبدیده یا فشرده شده است توانایی ارسال سیگنال طبیعی را ندارد بنابراین ممکن است حس را بهصورت گرما تفسیر کند. این حالت ممکن است باز گذشت زمان بدتر شده و به سوزش تبدیل شود یا در قسمتهای مختلف پاها و کمر پخش گردد.
احساس گرفتگی و سفت شدن
دیسک کمر میتواند باعث تحت فشار قرار گرفتن ریشه عصب نخاعی شود. بهاینترتیب التهاب و درد ایجاد میشود. در چنین شرایطی بدن با سفت کردن عضلات اطراف ناحیه آسیبدیده سعی در بیحرکت کردن آنها دارد تا درد را کاهش دهد. بهاینترتیب اسپاسم عضلانی رخ میدهد.
اگر دیسک کمر از مهرهها بیرون بزند و عصب را فشار دهد، سیگنالهای الکتریکی که عصب از بافتهای مجاور دریافت یا به آنها ارسال میکند دچار اختلال میشوند و درنتیجه اسپاسم عضلانی دردناک شکل میگیرد. از ظرفی اسپاسمها باعث عدم تعادل میشوند و همین موضوع باعث آسیب بیشتر به بدن و تشدید گرفتگیها خواهد شد.
لاغری ران و ساق
مشکلات دیسک کمر در صورت عدم درمان میتواند باعث آتروفی یا تحلیل عضلانی شود که ممکن است در یک یا دو طرف اندام تحتانی رخ دهد. دیسک کمر باعث ایجاد فشار غیرطبیعی بر نخاع و ریشههای عصبی میشود که در کنترل ماهیچهها اختلال ایجاد کرده و باعث سوتغذیه و کوچک شدن آن میشود.
عامل دیگری که باعث تحلیل عضلات میشود درد است. دردهای مزمن دامنه حرکتی عضلات را محدود میکند و این به حرکتی طولانی باعث لاغر شدن عضلات میگردد. اسپاسمهای عضلانی قسمت کمر و پا معمولاً بسیار دردناک و ناتوانکننده هستند.
صافی کف پا
در بدن ما حرکت یک قسمت باعث انقباض و واکنش سایر قسمتها میشود؛ اما در افرادی که کف پای صافی دارند مچها ناهماهنگ هستند و مفاصل پا به شکل متفاوتی به پاها متصل شدهاند که این روی عملکرد مفصل زانو و باسن اثر میگذارد. بهاینترتیب نحوه راه رفتن فرد تغییر میکند و کمر، متحمل وزن بیشتری میشود. بههمیندلیل میتواند باعث تشدید مشکلات دیسک کمر و علائم آن گردد.
سایر موارد
یکی دیگر از علائم دیسک کمر سختی حرکت دادن پا به جلو بخصوص در ناحیه مچ پاست که حرکت دادن مچ پا به بالا و پایین برای برداشتن قدم با درد و سختی همراه است. اصطلاح علمی این پدیده fot drop است.
علائم دیسک کمر در پاها چه زمانی ظاهر میشود؟
دیسک کمر اصطلاحی است که برای توصیف آسیب و تخریب دیسکهای بین مهرهای ستون فقرات استفاده میشود. در بیماری فتق دیسک کمر بخصوص زمانی که شدید باشد، هسته دیسک بیرون زده و بر کانال نخاعی و ریشه عصبی فشار وارد میکند. بهاینترتیب باعث ایجاد علائمی در پاها بخصوص در هنگام راه رفتن و ایستادن میشود. اکثر بیماران از انتشار درد در پاها و اندام تحتانی شکایت دارند.
هرقدر آسیب دیسک کمر بیشتر باشد علائمی که در قسمت قبل به آنها اشاره کردیم بیشتر است و ممکن است حتی از کمر تا نوک پا احساس شوند. این علائم با راه رفتن یا ایستادن طولانیمدت نیز تشدید میشوند. البته علائم بلافاصله بعد از آسیب دیسک شروع نمیشوند. معمولاً در ابتدا بهصورت یک درد عمومی خود را نشان میدهد؛ اما زمانی که درد وارد پاها میشود که اعصاب حسی و حرکتی ستون فقرات تحت تأثیر دیک آسیبدیده قرار بگیرند.
بیرونزدگی دیسک کمر به یکباره رخ نمیدهد و شامل چند مرحله است. در ابتدا بهمرورزمان ضعیف و ساییده میشوند و انعطاف خود را از دست میدهند. در مرحله بعدی با کمترین آسیب یا ضربه به دیسکها فرد دچار کمردردهای کوتاهمدت میشود.
در مرحله سوم دیسک بیرون زده و دچار آسیب یا ترکخوردگی میشود که علاوه بر درد علائم دیگری نیز به همراه دارد؛ اما اگر در این مرحله نیز درمان نشود، ممکن است هسته ژله مانند دیسک از آن بیرون زده و به نخاع فشار وارد کند که در این مرحله با علائم شدید درد در پاها مواجه هستیم. بهاینترتیب دیدن نشانه دیسک کمر در پاها حاکی از وضعیت پیشرفته و آسیب دیدن دیسک است.
از کجا بفهیم علائم درد در پاها نشانه دیسک کمر است یا سیاتیک؟
سیاتیک طولانیترین عصب بدن است که از نخاع کمری و باسن تا انتهای پا و مچها امتداد دارد و دارای پنج ریشه عصبی است. سیاتیک نیز اگر تحت فشار قرار بگیرد علائمی مثل درد، بیحسی، گزگز، سوزش و غیره تولید میکند که مشابه علائم دیسک کمر است؛ اما تفاوت آنها در این است که معمولاً علائم سیاتیک تنها در یک پا نشان داده میشوند. علائم دیسک کمر و درد پای راست میتواند نشانه سیاتیک باشد.
در بسیاری از موارد درد سیاتیک نیز ناشی از فتق دیسک کمر و در موارد کمی مربوط به تنگی کانال نخاع یا آسیب مستقیم به سیاتیک است.فتق دیسک کمر میتواند باعث تحریک سیاتیک شوید اما هرگز برعکس این اتفاق نمیافتد.
سیاتیک دوره درمان نسبتاً کوتاهی دارد اما مراقبتهای دیسک کمر بیشتر هستند اما تشخص این دو مورد از هم سخت است و گاهی نیاز به MRI دارد.
درمان دیسک کمر در پاها
معمولاً ابتدا درمانهای غیرجراحی و غیرتهاجمی پیشنهاد میشود. متخصص دیسک کمر توصیه میکند بیمار فعالیت روزانه خود را کم کند تا التهاب عصب کاهش یابد. معمولاً از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی استفاده میشود. در برخی موارد ممکن است استروئید اپیدورال با استفاده از سوزن نخاعی به درون فتق دیسک تزریق شود.
ممکن است پزشک فیزیوتراپی و مواردی مثل ورزشهای کششی، ماساژ، سرما و گرما درمانی، تحریک الکتریکی عضلات را همراه با داروهای ضد درد و شل کنندههای عضلانی در نظر بگیرد. اما درصورتیکه موارد فوق باعث کاهش یا توقف مشکلات نشود پزشک با توجه به سن بیمار، سلامت کلی او و سایر فاکتورها جراحی را توصیه میکند. مزایای جراحی به خطرات آن باید بررسی شود چراکه هیچ تضمینی برای موثر بودن آن وجود ندارد.
اگر بیمار
- درد زیادی داشته باشد که زندگی طبیعی او را مختل کرده باشد
- مشکلات پیشرونده مثل ضعف و بیحسی پا داشته باشد
- عملکرد طبیعی روده و مثانه با مشکل مواجه شده باشد
- در ایستادن و راه رفتن ناتوان باشد
- دارودرمانی و فیزیوتراپی برای او بیاثر باشد
کاندید جراحی محسوب میشود. پزشک با توجه به شرایط جسمی بیمار و سوابق پزشکی او نوع جراحی را مشخص میکند. بعد از انجام جراحی نیز دارودرمانی و فیزیوتراپی ادامه خواهد داشت.
جمعبندی
دیسک کمر بیماری مهمی است که اگر مورد بیتوجهی قرار بگیرد میتواند صدمات زیادی به سلامتی افراد بزند. نشانه دیسک کمر در پاها علائمی مثل درد شدید، سوزش، خارش، احساس گرما یا سرما، انقباض و مواردی ازایندست هستند که در صورت بروز نیاز به درمان پزشکی دارند. علائم دیسک کمر و درد پای راست بسیار مشابه علائم سیاتیک هستند بااینحال مهم است که این دو از هم تمایز داده شوند.