درمان خشکی شانه در طب سنتی

گرفتگی عضلات

درصد زیادی از ساختار بدنی هر کسی را ماهیچه‌ها و عضلات تشکیل می‌دهند. گاهی افراد در این ماهیچه‌ها و عضلات، گرفتگی طولانی‌مدت یا لحظه‌ای احساس می‌کنند که اکثرا با درد همراه است.

اسپاسم و گرفتگی عضلات یکی از مشکلاتی به شمار می‌رود که نه محدودیت سنی دارد و نه جنیست می‌شناسد. متاسفانه این روزها افراد بسیاری درگیر این مشکل هستند و راه‌های درمان آن را نمی‌شناسند.

در ادامه این مطلب، سعی داریم در مورد مفهوم گرفتگی عضلات اطلاعات مفید و جامعی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم و حتی‌الامکان، راه و روش‌های درمان خانگی، سنتی و دارویی را معرفی کنیم.

اگر شما یا نزدیکانتان درگیر اسپاسم عضلات و ماهیچه‌ها هستید و از آن رنج فراوانی می‌برید، تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

اسپاسم عضلانی چیست؟

اسپاسم عضله یا muscle spasm که با نام دیگر گرفتگی عضلانی یا muscle cramp شناخته می‌شود، انقباضی غیرارادی است که در عضلات و ماهیچه‌ها اتفاق می‌افتد.

دردی که فرد هنگام اسپاسم و گرفتگی عضلانی در نقاط مختلف بدن از قبیل پا، کمر، دست و جاهای دیگر احساس می‌کند، بسیار شدید و غیرقابل تحمل است.

لازم به ذکر است این اسپاسم‌ها گاهی آنقدر شدید هستند که حرکت انقباضی آن‌ها زیر پوست با چشم قابل دیدن خواهد بود.

اسپاسم عضلات عموما سه حالت دارد:

  • قسمتی از عضله را درگیر می‌کند.
  • شامل درگیر تنها یک عضله می‌شود.
  • مجموعه‌ای از عضلات را درگیر خواهد کرد.

چه عضلاتی بیشتر درگیر اسپاسم می‌شوند؟

حال که متوجه شدید اسپاسم چیست و اسپاسم عضله چه معنی دارد، بهتر است با عضلاتی که بیشتر درگیر گرفتگی می‌شوند آشنا شوید.

نوشته های مشابه

  • فیبرومیالژیا چیست؟ ضعف و درد بدون علت بدن خطرناک است؟

  • علت گرفتگی عضلات پا در بارداری و درمان آن

تحقیقات نشان می‌دهد عضلات و ماهیچه‌هایی که به دو مفصل متصل هستند یا از آن‌ها عبور می‌کنند، بیشتر درگیر گرفتگی و اسپاسم می‌شوند. بعضی از این عضلات و ماهیچه‌ها عبارت هستند از:

  • عضلات پشت ساق پا
  • عضلات پشت و جلوی ران
  • عضلات کمری
  • ماهیچه‌های کف دست و پا
  • ماهیچه‌های شکم و پهلو
  • ماهیچه‌های بازو
  • ماهیچه‌های قلب و عضلات قفسه سینه

علت گرفتگی عضلات چیست؟

علت گرفتگی عضلات پا در خواب

اسپاسم عضلات دلایل متعددی دارد که هر کدام به نحوی روی گرفتگی عضلات و ماهیچه بخش‌های مختلف بدن تاثیر می‌گذارند. این دلایل به شرح زیر هستند:

  • کار زیاد

خستگی ناشی از کار زیاد به عنوان اصلی‌ترین دلیل اسپاسم عضلانی شناخته می‌شود. اصولا افراد زمانی که به انجام کاری مشغول هستند، مستقیما از عضلات و ماهیچه‌ها کمک می‌گیرند. زمانی که بیشتر از توان، از عضلات و ماهیچه‌ها کار کشیده شود، آن‌ها به خاطر خستگی زیاد واکنش‌های لحظه‌ای نشان می‌دهند.

این واکنش‌ها همان اسپاسم و گرفتگی‌هایی هستند که شاید چند ثانیه تا چند دقیقه بیشتر طول نکشند اما با درد فراوانی همراه خواهند بود.

  • ورزش در هوای گرم

درست است که ورزش مانند کار زیاد باعث خستگی ماهیچه و عضلات می‌شود اما حرکات کششی و گرم کردن می‌تواند تا حدی جلوی بروز این اسپاسم‌ها را بگیرد. با این حال عده‌ای در هوای بسیار گرم ورزش می‌کنند که این موضوع احتمال بروز اسپاسم عضلات را به مراتب بیشتر خواهد کرد.

چون فرد در طول ورزش عرق می‌کند و بخشی از مواد معدنی مورد نیاز بدن را با تعریق از دست می‌دهد، بیشتر در معرض اسپاسم عضلات قرار می‌گیرد.

  • بیماری‌های خاص

زمانی که خون کافی به ماهیچه و عضلات نرسد، عملکرد آن‌ها دچار اختلال می‌شود و واکنشی که به این موضوع نشان می‌دهند، اسپاسم و گرفتگی است. در بعضی بیماری‌های خاص، خونرسانی به عضلات و ماهیچه‌ها به‌صورت ضعیفی انجام می‌شود و این اسپاسم عضلات را به مراتب تشدید می‌کند. از بین این بیماری‌های خاص می‌توانیم آترواسکلروز را نام ببریم.

اسپاسم عضلات و ماهیچه‌ها در مواردی که گفته شد، نهایتا ۱۵ دقیقه به طول می‌انجامد. اگر این اسپاسم‌ها طولانی‌تر و دردناک‌تر شود، حتما باید به دکتر ارتوپد معالج مراجعه کنید. چون این گرفتگی و اسپاسم‌ها امکان دارد از بروز بیماری‌های مختلفی مانند موارد زیر خبر دهد:

  • بیماری‌های کبدی
  • بیماری‌های مربوط به غده تیروئید
  • تنگی کانال نخاع
  • سختی شریان‌ها
  • بیماری‌های نخاعی
  • دیابت
  • بیماری‌های عفونی
  • کم‌خونی
  • تحریک اعصاب کمر توسط عوامل مختلف

راهکارهایی برای پیشگیری از اسپاسم عضله

شاید فکر کنید باید برای همیشه با اسپاسم عضلات کنار بیایید. اما این‌طور نیست و یک سری راهکارها وجود دارد که پیروی از آن‌ها درصد بروز اسپاسم عضله یا گرفتگی عضلانی را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. در زیر به بعضی از این راهکارها اشاره کرده‌ایم و توضیحات مختصری راجع به هر کدام ارائه داده‌ایم.

  • مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین کنید

زمانی که مواد مغذی مورد نیاز بدن تامین نشود، عضلات دچار اسپاسم خواهند شد. اصلی‌ترین مواد مغذی که کمبود آن‌ها رابطه مستقیمی با افزایش گرفتگی عضلات دارد، پتاسیم و ویتامین B هستند.

بنابراین برای این که به خاطر کمبود مواد مغذی مورد نیاز بدن دچار گرفتگی عضلات نشوید، باید از خوراکی‌هایی در برنامه غذایی خود استفاده کنید که منبع غنی پتاسیم و ویتامین B محسوب می‌شوند.

با مصرف موز، گوجه فرنگی، پره زردآلو، جگر، عدس، مغزجات و مواد غذایی مشابه می‌توانید پتاسیم و ویتامین B مورد نیاز بدن را تامین کنید.

  • آب فراوان بنوشید

درست است که بخش عظیمی از بدن انسان را آب تشکیل داده است اما فعالیت‌هایی نظیر ورزش یا کار تا بخشی از آب بدن به کمک تعریق و ادرار از بدن بیرون برود.

همچنین یکی از مسائلی که باعث اسپاسم عضله می‌شود، کم‌ آبی بدن است. بنابراین شما باید آب فراوان مصرف کنید و اجازه ندهید بدن شما دچار این مشکل شود. توصیه ما به شما این است که به منظور پیشگیری از اسپاسم عضله، روزانه حداقل ۸ لیوان آب بنوشید.

  • قهوه کمتری مصرف کنید

اگر در زمره افرادی هستید که به قهوه اعتیاد دارید، بیشتر در معرض گرفتگی عضلات قرار خواهید داشت. برای این که بتوانید جلوی بروز اسپاسم عضلانی کمر، گرفتگی عضلات دست و مشکلات مشابه را بگیرید، باید مصرف قهوه خود را کاهش دهید.

نه تنها قهوه، بلکه نوشیدنی‌های محرک دیگری که حاوی کافئین هستند می‌توانند بستر بدن را برای گرفتگی عضلات فراهم سازند.

  • نرمش کنید

ماندن عضلات و ماهیچه‌ها در یک حالت ممکن است تا حدی منجر به اسپاسم عضله شود. بنابراین به منظور خروج عضلات و ماهیچه‌ها از یک حالت مشخص، بهتر است ورزش و قبل از آن نرمش را در برنامه زندگی خود قرار دهید.

حرکات کششی، گرم کردن و ورزش‌های سبک می‌توانند تا حد زیادی از اسپاسم عضلانی کمر، دست، پا و مشکلات مشابه پیشگیری کنند.

  • مصرف خوراکی‌های ادرارآور و ملین را محدود کنید

مواد غذایی دیورتیک و ملینی که به ترتیب باعث افزایش ادرار و درمان یبوست می‌شوند، احتمال گرفتگی عضله گردن، دست، پا، کمر، شکم، پهلو و غیره را افزایش می‌دهند.

پس در مصرف آن‌ها محتاط باشید تا با استفاده بیش از حد آن‌ها، شرایط را برای گرفتگی و اسپاسم عضله قسمت‌های مختلف بدن فراهم نکنید.

  • مصرف دخانیات را کاهش دهید

زمانی که شما سیگار، قلیان و دخانیات دیگری مصرف می‌کنید، جریان خون را در بدن دچار اختلال خواهید کرد.

همان‌طور که گفته شد، کاهش گردش خون در بدن و خونرسانی به عضلات و ماهیچه‌ها به عنوان یکی از اصلی‌ترین دلیل گرفتگی عضلات به شمار می‌رود.

بنابراین اگر از درد گرفتگی عضلات رنج می‌برید یا از مبتلا شدن به آن ترس دارید، مصرف دخانیات را کاهش یا حتی‌الامکان قطع کنید.

چگونگی درمان اسپاسم عضلانی

درمان گرفتگی عضلات ران پا

راه‌های زیادی برای درمان اسپاسم عضله وجود دارد که هر کدام به نوبه خود اثرگذاری خاصی دارند. در زیر، درمان خانگی، گیاهی، طب سنتی و پزشکی اسپاسم عضلات مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

درمان خانگی اسپاسم عضلانی

درمان خانگی شامل مراحل مختلفی است. مثلا برای درمان گرفتگی عضلات پشت، درمان گرفتگی عضلات ران پا بعد از ورزش و مشکلاتی از این قبیل، بهتر است کارهای زیر را به ترتیب در منزل انجام دهید:

  1. محل مورد نظر را به آرامی ماساژ دهید. سعی کنید ماساژ همراه با کشیدن ماهیچه و عضلاتی باشد که دچار اسپاسم شده است.
  2. از کمپرس سرد استفاده کنید. قرار دادن کمپرس یخ به مدت ۲۰ دقیقه در سه روز اول گرفتگی عضلات و ماهیچه‌ها باعث کاهش درد و تورم می‌شود. چون یخ با بی‌حس کردن عضلات و ماهیچه‌ها، از تحریکات عصبی جلوگیری خواهد کرد.
  3. از کمپرس گرم استفاده کنید. بعد از سه روز استفاده از کمپرس سرد، نوبت به کمپرس گرم می‌رسد. شل شدن عضلات و افزایش خونرسانی به آن‌ها از فواید کمپرس آب گرم است. کمپرس‌های گرم و مرطوب می‌توانند اثربخشی بهتری در فرآیند درمان داشته باشند. در صورتی که کمپرس‌های گرم و مرطوب در اختیار ندارید، می‌توانید از حمام آب گرم و جکوزی استفاده کنید.

درمان گیاهی اسپاسم عضلانی

برای گرفتگی عضلات چه بخوریم؟

دمنوش‌ها و دم‌کرده‌های گیاهی از قدیم تاثیر فوق‌العاده‌ای بر بیماری‌های مختلف می‌گذاشتند. این روزها ناراحتی‌های معده باعث شده است تا مردم دوباره مانند قدیم به استفاده از گیاهان دارویی رو آورند. از جمله گیاهانی که در درمان اسپاسم عضله نقش اساسی دارند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چای بابونه

آرامش عضلات و ماهیچه‌ها به علت وجود اسیدآمینه‌ای به نام گلیسین است. در چای بابونه این اسیدآمینه به مقدار زیادی دیده می‌شود و کمک می‌کند تا گرفتگی عضلات تا حد زیادی کاهش یابد. در موارد حاد، نوشیدن روزانه ۵ فنجان از این دمنوش توصیه می‌شود.

  • دمنوش زنجبیل

زنجبیل گیاهی است که به بهبود التهابات کمک فراوانی می‌کند. عضلات و ماهیچه‌ها در هنگام اسپاسم، ملتهب هستند و همین امر باعث می‌شود تا گرفتگی عضلات با درد همراه باشد.

با مصرف روزانه دمنوش زنجبیل تازه می‌توانید از میزان التهابات بکاهید و به درمان اسپاسم عضله کمک کنید. زنجبیل به همراه عسل می‌تواند خواص معجره‌آسایی برای گرفتگی عضلات داشته باشد.

  • نوشیدنی عسل و زردچوبه

زردچوبه با وجود ماده‌ای به نام کورمومین در ساختار خود، به عنوان یکی از بهترین ضدالتهاب‌های دنیا شناخته می‌شود. مخلوط زردچوبه، عسل و آب، یک ترکیب استثنایی برای درمان گیاهی اسپاسم عصبی و عضلانی به حساب می‌آید.

درمان سنتی اسپاسم عضلانی

یکی دیگر از روش‌های درمانی که برای بهبود اسپاسم عضلات معرفی می‌شود، فرآیند درمان به روش طب سنتی است. درمان سنتی گرفتگی عضلات به روش‌های بسیار زیادی انجام‌شدنی است که رایج‌ترین و اثرگذارترین آن‌ها را در زیر معرفی کرده‌ایم.

  • روغن کرچک

این روغن سیستم عملکرد گردش خون در بدن را بهبود می‌بخشد و به همین خاطر، در زمان گرفتگی و اسپاسم عضلانی گردن، دست، پا و جاهای دیگر، به‌صورت موضعی مصرف می‌شود.

تنها کافی است که روغن کرچک را تحت حرارت قرار دهید و با پنبه‌ای که به روغن گرم آغشته شده است، محل درد را بانداژ کنید. چند روز بعد از استفاده از این روغن، شاهد نتیجه و اثربخشی فوق‌العاده آن خواهید شد.

  • فلفل هندی

فلفل هندی از زمان‌های دور به خاطر خاصیت گرمازایی که داشت، برای درمان دردهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گرفت.

این روزها تحقیقات نشان داده است که در فلفل هندی ماده‌ای به نام کاپیسین وجود دارد که از خاصیت ضدالتهابی برخوردار است و تا حد زیادی به درمان درد و گرفتگی عضلات دست، کمر، گردن و سایر عضلات کمک می‌کند.

استفاده از ترکیب فلفل هندی با روغن زیتون به عنوان ضماد، درمان فوری گرفتگی عضلات پا، دست، کمر و گردن را سبب می‌شود.

  • روغن گل میخک

این روغن به‌راحتی از عطاری‌ها قابل خریداری است و خواص بی‌نظیری مانند ضددرد، ضداسپاسم و ضدالتهاب دارد.

اگر این روغن به‌تنهایی کمی حرارت ببیند و در ماساژ محلی که دچار گرفتگی و اسپاسم شده است مورد استفاده قرار بگیرد، درد، التهاب و اسپاسم را سریعا از بین خواهد برد.

درمان پزشکی اسپاسم عضلانی

درمان دارویی یا پزشکی اسپاسم عضله در مرحله آخر انجام می‌شود. زمانی که تمام راهکارهای بالا برای رفع درد و گرفتگی عضلات پاسخگو نبود، بهتر است فرد به سراغ روش‌های درمان دارویی برود.

اغلب این داروها عبارت هستند از:

  • ایبوپروفن
  • نارکوتیک
  • کینین
  • ویتامین ب کمپلکس
  • گاباپنتین
  • دیلتیازم
  • دیازپام
  • باکلوفن

البته توجه کنید مصرف خودسرانه هیچ یک از این داروها در زمان مواجهه با اسپاسم و گرفتگی عضلانی توصیه نمی‌شود. چون پزشک با توجه به شرایط فرد، برای تجویز هر یک از این داروها اقدام می‌کند.

از اسپاسم قلب چه می‌دانید؟

یکی از گرفتگی‌های ماهیچه‌ای که گاهی با خطرات زیادی همراه است، اسپاسم قلب خواهد بود. از دلایل گرفتگی ماهیچه قلب که اغلب با درد ناگهانی در قفسه سینه همراه است، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تغییر شدید و ناگهانی جریان خون در بدن
  • افزایش سطح کلسترول خون

عواملی که اسپاسم عصبی قلب را تشدید می‌کنند، بسیار متعدد هستند که از بین مهم‌ترین آن‌ها باید استعمال دخانیات، مصرف نوشیدنی‌های الکلی، استرس زیاد، مصرف بی‌رویه خوراکی‌های حاوی کافئین و کارهای مخرب دیگر را نام ببریم.

درمان اسپاسم قلب چگونه ممکن است؟

اگر گرفتگی ماهیچه قلب شدید نشده باشد و علائم خطرناک آن ظهور نکند، راه‌های مختلفی برای درمان آن پیش روی افراد قرار دارد. در طی فرآیند درمان، فرد باید با مصرف یک سری خوراکی‌ها و ممانعت از انجام یک سری امور، به باز شدن عروق قلب و تقویت عملکرد آن کمک کند تا از شر اسپاسم عصبی قلب رهایی یابد.

بنابراین اگر می‌خواهید اسپاسم قلب سریع‌تر بهبود پیدا کند، خوراکی‌های زیر را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید:

  • سبزیجات مختلف از جمله اسفناج، کلم بروکلی و شاهی
  • گیاهان دارویی و سنتی مانند گل‌ گاو‌زبان و چای سبز
  • میوه‌هایی از قبیل هندوانه
  • عسل
  • روغن‌های اشباع‌نشده‌ای از قبیل روغن زیتون و روغن نارگیل
  • مغزجات مختلف مانند بادام درختی
  • ادویه‌جات مفید از جمله دارچین
  • نوشیدنی‌هایی از قبیل کافئین

گرچه دقت کنید استفاده بیش از اندازه این خوراکی‌ها نه تنها نتیجه مثبتی به همراه ندارد، بلکه ممکن است اثر عکس بگذارد. پس سعی کنید درست و به اندازه مصرف کنید.

درد سینه و شکم و شانه هنگام تنفس عمیق

سوال بیمار:
سلام خسته نباشید من ۲۲ سال سن دارم چند ماهی هست ک گهگاهی سمت راست بدنم موقعی ک نفس میکشم با عمل دم درد از از پاینه دنده ها شروع میشه و تا شانه و دست ادامه پیدا میکنه البته وقتی ک عمیق نفس میکشم و همچنین دردش ب شرایط بدنمم بستگی داره مثل این که دراز باشم یا نشسته یا به پهلو باشم درش کم و زیاد میشه و فرق داره تنگی نفس و سرفه و هیچ علائم دیگه ای ندارم فقط همین درد وجود داره ممنون میشم از راهنماییتون
پاسخ دکتر رقیه زارع دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی:
با سلام، احتمالا دچار اسپاسم و گرفتگی های عضلات در ناحیه پشت و شانه ها هستید. ماساژ اصولی به شما کمک میکند.

اسپاسم عضلات قفسه سینه

سوال بیمار:

چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟

در اکثر موارد، اسپاسم و گرفتگی عضلانی با روش‌های خانگی، طب سنتی و گیاهی درمان خواهد شد. اما گاهی ممکن است این اسپاسم‌ها تکرار شوند و هر بار بیشتر از ۱۵ دقیقه به طول بینجامند. در این حالت باید به پزشک معالج مراجعه شود.

همچنین در موارد حادتری مانند اسپاسم قلب، زمانی که فرد در قفسه سینه احساس درد کرد یا دچار تنگی نفس و بی‌حالی شد، باید سریعا نزد پزشک متخصص ارتوپدی برود.

با این حال همیشه و تحت هر شرایطی، امکان مراجعه فوری به پزشک وجود ندارد. در چنین واقعی می‌توانید از خدمات مشاوره آنلاین متخصصان ارتوپد پذیرش ۲۴ برای رفع مشکل گرفتگی عضله یا اسپاسم خود در هر ساعت از شبانه‌روز استفاده کنید.

راه‌های ارتباطی متنوع این سامانه به شکل‌های متنی، صوتی و تماس تلفنی و استفاده از سایت و اپلیکیشن پذیرش ۲۴ به شما اجازه می‌دهد، دردهای عضلانی خود را با توصیه متخصصان این مجموعه تسکین دهید.






۳.۹/۵


(۷ نظر)


علت و درمان خشکی کمر در صبح (خشکی کمر صبحگاهی)

اکثر ما با خشکی کمر در صبح، غریبه نیستیم و می دانیم که این عارضه تا چه اندازه دردسرساز است. خشکی کمر صبحگاهی به دلایل مختلفی اتفاق می افتد و برای درمان آن نیز روش های مختلفی وجود دارد. این مقاله با ارائه راهنمایی های دقیق در مورد درمان خشکی کمر در صبح قصد دارد به افزایش آگاهی شما کمک کند. پس لطفاً تا آخر با ما باشید.

علت خشکی کمر در صبح

برخی از افراد گمان می کنند که خشکی کمر، بر اثر افزایش سن ایجاد می شود. البته که این نظریه به حقیقت نزدیک است؛ به ویژه که با بالا رفتن سن، اختلال دیسک عارضه ای طبیعی بوده و زمینه ساز بروز خشکی کمر است. اما گاه خشکی کمر، در اختلالات عضلانی ریشه دارد که چندان ارتباطی با کمر ندارند و این موضوع شاید کمی عجیب به نظر برسد.

دلایل ایجاد خشکی کمر:

سفتی بخش های نزدیک به لگن و عضلات ران: این عضلات که تحت عنوان عضلات همسترینگ از آنها یاد می شود، ممکن است به دلایل مختلفی خشک شوند و بر انحنای مهره های پایینی اثراتی بگذارند و در نتیجه آن، در اتصال بین مهره های کمر و لگن، اختلال ایجاد شود. آن بخش از عضلات همسترینگ که دچار خشکی و سفتی می گردند، معمولاً عضلات همسترینگ کوتاه هستند. این عضلات به سبب برخی آسیب ها، فعالیت های فیزیکی سنگین و کشیدگی قبل و بعد از ورزش کردن و… سفت می شوند که البته با انجام برخی تمرین های کششی می توان آسیب آن ها  را مدیریت کرد. سفتی عضلات ران و لگن، با کمک فیزیوتراپیست تا حدی رفع خواهد شد.

عارضه های عضلانی، گاهی موجب خشکی و سفتی کمر می شوند.

اما منظورمان از این عارضه ها که فرد را مجبور می کننند برای درمان خشکی کمر در صبح اقدام کند چیست؟

  • میالژیا روماتیکا: این بیماری، التهابی است و عضلات نزدیک به کمر، ران و شانه را درگیر می کند. این درد، صبح ها شدیدتر است و با سفتی عضلات همراه می شود. در صورتی که التهاب سرخرگ گیجگاهی جزو علائم میالژیا روماتیکا باشد، باید هرچه سریع تر روند درمان بیمار آغاز گردد. چرا که این عارضه می تواند زمینه ساز کوری شود.
  • سندروم درد: عضلات کمر، گاه در معرض سندروم دردهای اسکلتی عضلانی قرار می گیرند. نمونه بارز آن هم فیبرومیالژیا است. این درد مزمن، با خشکی عضلات همراه است و غالباً خانم های جوان را درگیر می کند.
  • کشیدگی عضله: کشیدگی عضله به دلایل مختلفی بروز پیدا می کند. برای مثال اگر یک شی سنگین را بلند کنید و یا به دلیل ورزش، فشار مداومی به عضلات شما وارد شود، دچار کشیدگی عضلات خواهید شد.

گاه اختلالات مهره ای زمینه ساز بروز خشکی کمر خواهد شد.

اما آیا می دانید این اختلالات کدامند:

سر خوردن مهره ها: وقتی مهره های پایین کمر، از جای خود بیرون می آیند، در نزدیکی اعصاب، فشار شدیدی را ایجاد خواهند کرد.

تنگ شدن کانال نخاعی: در این حالت، کانال ستون مهره ها باریک می گردد و به طناب نخاعی، فشار زیادی وارد می شود.

دیسک هایی که پاره شده یا بیرون زده اند: در این حالت دیسک های بین مهره ای برآمده می شوند و بیرون می زنند.

روماتیسم مفصلی: التهاب مفصل، نوعی از بیماری های مفصلی است که مفاصلی نظیر کمر را درگیر می کند.

درد در عصب سیاتیک: فشار بر عصب سیاتیک، به سمت پایینی کمر کشیده می شود.

آسیب دیدگی مهره ها دیگر علت خشکی کمر در صبح و از دلایل رایج ابتلا به خشکی کمر است.

دلایل آسیب دیدن مهره ها:

  • فشار طناب نخاعی: گاه کمردرد و خشکی کمر با اختلالات عصبی همراه می شود که این عارضه نشان دهنده فشار به طناب نخاعی است. عواملی که بر طناب نخاعی فشار وارد می کنند، شامل فتق دیسک، عفونت، برخی ناهنجاری های استخوانی و… است.
  • شکستگی مهره ها: شکستن یک قسمت از مهره ها، موجب درد و خشکی در کمر می شود. شکستگی مهره ها، همیشه بر اثر آسیب های فیزیکی نیست. گاه پوکی استخوان موجب نازکی و در نهایت شکستن مهره ها می شود.
  • نشستن طولانی مدت: برخی از ما برای دیدن یک فیلم یا انجام برخی از کارها، به مدت طولانی پای تلویزیون و کامپیوتر می نشینیم و یا برای مسافرت رفتن، روی صندلی های ماشین، می نشینیم. نشستن های طولانی مدت، فشار به دیسک مهره ها را افزایش می دهد و قدرت عضلات بالا و پایین کمر را از بین می برد. در این صورت ذخیره بافت نخاعی کاهش می یابد و کمر خشک می شود.

شاید خواندن مطالب زیر هم برای شما مفید باشد :

تمرینات تقویتی و آموزش راه رفتن برای آمپوته های اندام تحتانی 

نحوه مراقبت از پروتز دست و پا (نگهداری دست و پا مصنوعی)

کفش طبی چیست و چه فوایدی دارد؟

کفی طبی دیابتی چیست؟ مزایای کفی طبی دیابتی برای بیماران دیابتی

علائم خشکی کمر چه می دانید؟

خشکی کمر صبحگاهی، عارضه ای است که به صورت ناگهانی یا در گذر زمان ایجاد می شود. شدت این بیماری، انجام فعالیت های روزمره را با اختلال همراه می کند و احساس ناخوشایندی را در افراد ایجاد خواهد کرد و به همین جهت است که فرد برای درمان خشکی کمر در صبح آن در سریع ترین زمان ممکن اقدام می کند.

علت خشکی کمر (علت خشکی کمر در صبح) مشکل در ستون مهره ها، عضلات کمر و یا طناب نخاعی است. بسیاری از بزرگسالان این عارضه را تجربه کرده اند اما این بدان معنا نیست که خشکی کمر تنها در بزرگسالی رخ می دهد و تهدیدی برای سنین پایین تر نیست.

نشانه های خشکی و سفتی کمر:

  • درد و خشک شدن در دیگر عضلات یا مفاصل
  • خشکی کمری که صبح ها تشدید می شود.
  • نقاط دردناک در عضلات کمر
  • انقباض در عضلات
  • کمردرد

و اما علائمی نه چندان رایج خشکی کمر:

  • افسردگی و مختل شدن خواب شبانه
  • بی اختیاری ادرار
  • کاهش توان پاها
  • احساس خستگی

چه زمان هایی مراجعه به پزشک الزامی است؟

درد ناشی از علت خشکی کمر در صبح، همیشه خطرناک نیست؛ مگر آنکه با برخی علائم همراه شود. توجه داشته باشید که در صورت مشاهده این علائم باید فوراً به پزشک مراجعه کرده و برای درمان خشکی کمر در صبح اقدام کنید.

  • در صورتی که نمی توانید فعالیت های روزمره خود را انجام دهید.
  • اگر خشکی کمر در صبح، بیش از دو هفته طول کشیده است.
  • دامنه درد و خشکی به عضلات دیگر کشیده شده است.
  • اگر در پاها و یا در کشاله ران، احساس ضعف دارید.
  • اگر این خشکی و درد ناشی از آسیب دیدگی است.
  • بینایی شما تغییر یافته و دچار درد چشم شده اید.
  • چنانچه با بی اختیاری ادرار رو به رو شدید.
  • چنانچه خشکی کمر، صبح ها شدیدتر شود.
  • احساس خستگی دارید و تبتان بالا است.

درمان خشکی کمر در صبح

خشکی کمر در صبح، گاه صدمات جبران ناپذیری به مفاصل وارد می کند. بنابراین باید آن را جدی گرفت و همواره به دنبال روش هایی برای درمان عوارض آن بود. هدف از درمان خشکی کمر در صبح، کاهش درد و پیشگیری از بدفرمی ستون فقرات است. اما آیا می دانید این روش های درمانی کدامند؟

راه های درمان خشکی کمر صبح:

  • پزشکان برای درمان گرفتگی و خشکی کمر، معمولاً استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی را برای درمان علت خشکی کمر در صبح توصیه می کنند. داروهایی مانند اندومتاسین و ناپروکسن از جمله این داروها هستند. در کنار این ها، گاه مصرف داروهای عامل نکروز تومور نیز تجویز می شود. این نوع از دارو، با هدف قرار دادن برخی از پروتئین های ملتهب کننده، خشکی و درد کمر صبحگاهی را کاهش می دهد. بیماران از طریق یک خط وریدی این دارو را دریافت می کنند. اختلالات عصبی، از رایج ترین عوارض مصرف چنین داروهایی است.
  • ورزش کردن برای از بین بردن علائم خشکی کمر، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. کسانی که به صورت مستمر، تمرینات ورزشی توصیه شده را انجام می دهند، کمر منعطف تری دارند و کمتر با سفتی و خشکی در کمر خود رو به رو خواهند شد. ورزش های مناسب برای درمان خشکی کمر در صبح، تمرینات کششی بسیار آرام است که جریان خون را به بخش آسیب دیده می رساند. به تدریج می توان تمرینات استقامتی را نیز به تمرینات کششی اضافه نمود. البته بهتر است که قبل از شروع ورزش، با پزشک درباره نوع ورزش و تاثیرات آن مشورت شود.
  • فیزیوتراپی برای حفظ وضعیت مناسب بدن، بسیار مفید است. با انجام تمرینات تنفسی، ظرفیت ریه افزایش می یابد و خشکی و سفتی کمر تا حد زیادی مرتفع خواهد شد. یک فیزیوتراپیست خوب، با تکیه بر آموزش هایی که دیده، به بیماران اسپوندیلیت انکیلوزان کمک می کند تا متناسب با شرایط خود، تمرینات ورزشی ایده آلی را انجام دهند.
  • گرم کردن مفاصلی که دچار گرفتگی و خشکی شده، کوفتگی و اسپاسم کمر در صبح را کاهش می دهد. ما به بیمارانی که صبح ها با گرفتگی و درد در کمر خود رو به رو می شوند، توصیه می کنیم که از دوش آب گرم غافل نشوند. به علاوه برای رفع التهاب ناشی از تورم، می توان از روش سرد کردن برای درمان علت خشکی کمر در صبح کمک گرفت.
  • استراحت کردن: وقتی عضلات خشک شده و درد ناشی از آن آغاز می شود، می بایست سطح فعالیت کاهش یابد و از انجام حرکاتی که موجب افزایش درد می شود، پرهیز گردد. استراحت کردن تاثیر زیادی در بهبود خشکی کمر دارد.
  • استفاده کمپرس فعال یا بانداژ فشار، در کاهش ورم و خشکی کمر در صبح ها، تاثیرات مثبتی بر جای خواهد گذاشت. با این کار بافت های آسیب دیده به سرعت خود را بازسازی می کنند.

شاید خواندن مطالب زیر هم برای شما مفید باشد :

جوراب طبی چیست؟ (معرفی انواع جوراب طبی)

انواع قطع عضو (آمپوتاسیون) به همراه علت

بریس چیست؟

متاتارس چیست؟ درمان درد های کف پا با پد متاتارس 

کدام قرص برای خشکی کمر مناسب است؟

یکی از روش هایی که می توان برای درمان خشکی کمر در صبح پیشنهاد کرد، مصرف دارو و یا به عبارت دیگر مصرف قرص است. برخی داروها کمک خوبی برای درمان این عارضه هستند و کیفیت زندگی افراد را در هنگام صبح افزایش می دهند. مناسب ترین قرص برای خشکی کمر، داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی هستند. از جمله داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ناپروکسن یا ناپروسین
  • ایندومتاسین یا اندوسین

این داروها، از جمله داروهای رایج و متداولی هستند که پزشکان برای درمان خشکی کمر در صبح پیشنهاد می کنند. این داروها، قادرند خشکی، درد و التهابی را که در کمر وجود دارد کاهش دهند. نکته بسیار مهمی که در مورد مصرف این داروها باید نگران آن باشید، عوارضی است که ممکن است نشان دهند. برخی از داروها ممکن است باعث خونریزی معده و روده شوند.

از دیگر داروهایی که می توان برای درمان خشکی کمر در زمان صبح پیشنهاد داد، مهار کننده های عامل نکروز تومور (TNF) هستند.TNF، پروتئینی است که باعث می شود التهاب ایجاد شود. مهارکننده های تی ان اف، این پروتئین را هدف قرار می دهند و به این شکل، خشکی و درد کمر را کاهش می دهند. بیماران به واسطه ترزیق وریدی می بایست این مهارکننده را دریافت کنند.

تغییر سبک زندگی راهی برای درمان خشکی کمر در صبح

برای یافتن علت خشکی کمر در صبح، همیشه نباید راه دوری رفت! گاه عادات ناسالم زیستی، زمینه ساز بروز این عارضه می شود و شما را به دردسر می اندازد. مثلاً سیگار کشیدن؛ شاید برای شما نیز جالب باشد که بدانید تنباکو، دیسک های بین مهره ای را تخریب می کند و یا استرس و چاقی بر خشکی و کمردرد صبحگاهی تاثیرات منفی خواهد داشت. پوشیدن کفش پاشنه بلند، دیگر عادتی است که به کمر آسیب می زند.

و اما نحوه خوابیدن نیز مهم است؛ خوابیدن روی شکم، موجب ایجاد کمردرد صبحگاهی می شود. اگر نمی خواهید صبح ها وقتی از خواب بلند می شوید، با خشکی و گرفتگی در کمر خود مواجه گردید، از یک تشک سفت برای خوابیدن استفاده کنید و برای محافظت بیشتر از کمر، یک بالشت بین زانوهای خود قرار دهید و به پهلو بخوابید.

درمان خشکی کمر در طب سنتی؛ چگونه خشکی کمر در صبح را با طب سنتی درمان کنیم؟

در طب سنتی برای بیماری های مختلف، روش های درمانی متفاوتی وجود دارد. برخی روش های درمانی موثر برای خشکی کمر در صبح به شرح زیر است:

1- چای بابونه

یکی از روش های موثر برای درمان خشکی کمر در صبح، نوشیدن چای بابونه است. ترکیباتی که در این چای وجود دارد به کاهش درد کمر کمک می کند و باعث باز شدن گرفتگی عضلات می شود.

2- دم کرده پوست درخت بید

از دیگر گیاهان تجویر شده برای درمان خشکی کمر در طب سنتی، دم کرده پوست درخت بید است. پوست این درخت، ترکیباتی مانند سالیسیلات دارد. برخی تحقیقات نشان داده است که مصرف دم کرده پوست این درخت حتی از برخی داروهای غیر استروئیدی نیز اثربخش تر است و به درمان علت خشکی کمر در صبح کمک می کند.

3- نعناع

روغن نعناع نیز از همان ترکیباتی است که می تواند به درمان خشکی کمر در زمان صبح کمک کند. این گیاه، حاوی دو ماده با طبیعت گرم به نام های منتول و کافور است. روغن این گیاه را به صورت موضعی روی کمر می مالند و خشکی کمر را درمان می کنند.

4- دم کرده سنبل الطیب

گاهی اوقات، وقتی که بدن ما تحت تنش و استرس قرار می گیرد، قسمت هایی از آن دردناک شده و علائمی همچون خشکی کمر در صبح مشاهده می شوند. برای درمان این علت، می توان گیاهانی همچون سنبل الطیب را دم و میل کرد. این گیاه به عنوان یک آرامش بخش فوق العاده مطرح بوده و حساسیت عصبی را در افراد به شدت کاهش می دهد. گرچه بسیاری از چای های گیاهی طعم و مزه خوبی دارند، اما شمایی که می خواهید دم کرده این یگاه را میل کنید بهتر است بدانید که مزه دم کرده این گیاه خوب نیست. برخی ها به جای دم کرده این گیاه، کپسول آن را میل می کنند.

5-روغن های گیاهی

از دیگر روش های درمان خشکی کمر در صبح، ماساژ بدن با روغن های گیاهی است. ماساژ دادن با این روغن ها باعث می شود که درد، کمتر شده و عضلات نیز از حالت سفتی و خشک خارج، و شل شدگی عضلات ایجاد شود. از جمله روغن هایی که برای درمان و بهبود درد کمر در زمان صبح کمکتان می کند می توانیم به روغن بادام، روغن نارگیل، روغن اکالیپتوس و روغن زیتون اشاره کنیم. بهتر است قبل از آنکه این روغن ها را مصرف کنید، اندکی آنها را گرم کرده و سپس محل درد را خیلی آرام و آهسته با آن ماساژ دهید.

چگونه از خشکی کمر در صبح پیشگیری کنیم؟

اصولا، در هر حوزه ای و به خصوص بحث سلامت، پیشگیری بهتر از درمان است. اگر شما نیز به عارضه خشکی کمر در صبح مبتلا هستید بهتر است کارهای که در ادامه گفته ایم انجام دهید:

  • ممکن است خشکی کمر شما در اثر رژیم غذایی تان باشد. پس بهتر است رژیم غذایی مناسبی را دنبال کرده و از آن پیروی کنید.
  • نگه داشتن وزن در محدوده نرمال، دیگر کار مهمی است که باید انجام دهید.
  • مرتبا ورزش کرده و عضلات بدن خود را تقویت کنید.
  • حتما قبل از آنکه ورزش را شروع کنید، بدن را به شکل درست و صحیح گرم کنید.
  • وقتی روی صندلی می نشینید از انداختن پاها روی هم به شدت اجتناب کنید.
  • وقتی به رختخواب می روید، تمرینات ساده ای که برای تقویت عضلات است انجام دهید.
  • کفش هایی که فقط زیبا هستند و آرامش را از پای شما می گیرند، نپوشید. کفش ها باید راحت باشند.
  • وقتی به رختخواب می روید به پهلو دراز کشیده و یک عدد بالش نیز بین دو زانوی خود قرار دهید.
  • حتما زمانی که می خواهید جسمی را از روی زمین بلند می کنید آن را به شکل درست بلند کنید.
  • اگر سیگار می کشید آن را ترک کنید.

جمع بندی

خشکی کمر در صبح، ممکن است برای هر کدام از ما رخ بدهد. خوشبختانه همانطور که گفتیم، روش های مختلفی وجود دارد که با بهره مندی از آن می توان به درمان خشکی کمر پرداخت و عوارض ناشی از آن را کاهش داد. مرکز ارتوپدی فنی پایار، با ارائه خدمات ارتز و پروتز در خدمت شما است. این مجموعه می تواند به شما کمک کند تا یک روش درمانی ایده آل را برای کاهش خشکی و کمردرد صبحگاهی انتخاب کنید. کافیست هم اینک با ما تماس بگیرید و اطلاعات بیشتری را در این زمینه به دست آورید.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا