علت لاغر شدن پایین تنه چیست

دنبالچه به دلیل محل ساختار و آناتومی انعطاف‌پذیر و غضروف مانندی که دارد معمولاً دچار مشکل، درد و التهاب می‌شود؛ اما به‌دلیل محل قرارگیری اگر به مشکل بربخورد، ما را از انجام امور ساده و بدوی روزانه مانند نشستن، برخواستن، راه رفتن، دویدن و بالا پایین رفتن از پله بازخواهد داشت. به‌خصوص درد دنبالچه هنگام نشستن پشت فرمان و سر سفره غذا بسیار آزاردهنده خواهد بود. در این مقاله می‌خواهیم در مورد درد استخوان دنبالچه و مراجعه به دکتر مفاصل صحبت کنیم، اگر شما هم دچار این درد هستید و می‌خواهید بدانید علت درد دنبالچه چیست؟ آیا درد دنبالچه خطرناک است؟ و دنبال راهی برای تسکین درد دنبالچه هستید تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.

درد دنبالچه به چه علت است ؟

استخوان دنبالچه یکی از اجزای بدن ما است که آخرین بخش ستون فقرات را تشکیل می‌دهد. این استخوان دقیقاً زیر استخوان خاجی قرار داشته و از ۳ تا ۵ استخوان به‌هم جوش‌خورده تشکیل می‌شود. مصداق بارز فلفل نبین چه ریزه بشکن ببین چه تیزه، استخوان دنبالچه است که برخلاف ظاهر ساده، بی‌اهمیت و کوچک خود، وظیفه مهمی را در اندام‌های حرکتی برعهده داشته و عملکردهای بسیاری را در بدن انجام می‌دهد.

یک دنبالچه سالم و بدون مشکل، در حفظ حالت قرارگیری صحیح ستون فقرات، برقراری ثبات در کمر و ساختار‌های مرتبط با آن، تقویت تاندون‌ها و لیگامنت‌ها، توزیع فشار در لگن و غیره بسیار مؤثر است. این استخوان مثلثی‌شکل که در میانه باسن و لگن قرار دارد، در صورت آسیب دیدن، موجب درد و التهاب در قسمت تحتانی کمر و لگن شده و به بیماری درددنبالچه، درد دنباله چه یا کوکسیدنی (coccydynia) شناخته می‌شود.

بخش جلوی دنبالچه کمی انحنا داشته و عقب آن دارای فرورفتگی است. این ناحیه ماهیچه سرینی بزرگ، عضلات دنبالچه و نیز عضلات مقعد را به یکدیگر متصل می‌کند. در صورتی‌که انحنای طبیعی دنبالچه در اثر فشار، بیش از اندازه شده و حالت غیرطبیعی پیدا کند، عود کرده و نیاز به مراجعه به دکتر استخوان درمان خواهد داشت. درددنبالچه معمولاً به‌دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری و نشستن‌های طولانی ایجاد می‌شود.

این بیماری سن و سال نمی‌شناسد و در هر سنی ممکن است گریبان شما را بگیرد. اغلب افرادی که با نشستن سروکار زیادی دارند، از درد شدید در هنگام نشستن، دوچرخه‌سواری یا رانندگی شکایت دارند. درددنبالچه کمر اغلب پس از سن ۴۰ سالگی رخ داده و احتمال بروز آن در زنان، به‌دلیل انجام عمل زایمان ۵ برابر بیشتر از مردان است.

علائم درد دنبالچه چیست؟

همان‌طور که اشاره شد، علت این درد ستون فقرات، فشار بیش از حد به این ناحیه و خارج‌شدن استخوان دنبالچه از انحنای طبیعی خود است. درد در دنبالچه علائمی دارد که به شرح زیر هستند:

  • احساس درد هنگام لم‌دادن
  • احساس درد هنگام به پشت خوابیدن
  • احساس درد هنگام نشستن بر روی سطوح سفت
  • دردی که در حالت نشسته یا ایستاده تشدید ‌می‌‌شود
  • درد و ناراحتی هنگام حرکات روده یا رابطه‌ی جنسی
  • درد دنبالچه که در موقع لمس شدن یا هنگامی‌که فشاری روی آن قرار می‌گیرد بدتر می‌شود
  • دردی که با یبوست بدتر شده و پس از دفع مدفوع بهتر می‌شود
  • درد دنبالچه در اثر ضربه
  • درد دنبالچه و سیاتیک
  • درد دنبالچه هنگام نشستن
  • عفونت رحم و درد دنبالچه

درد دنبالچه به چه علت است؟

درد انتهای ستون فقرات دنبالچه در اثر عوامل داخلی و خارجی زیادی می‌تواند فرد را زمین‌گیر کند. در پاسخ به این سؤال که درد دنبالچه چقدر طول میکشد؟ و درد دنبالچه چگونه است؟ باید گفت که این درد معمولاً دائمی و خفیف است و تنها زمانی که به استخوان دنبالچه فشار وارد شود، تشدید خواهد شد. این درد تا زمان رفع مشکل و جایگیری صحیح این استخوان بهبود پیدا نخواهد کرد که باید به دکتر کمر درد مراجعه کنید.

برخی از عواملی که باعث بروز درد در دنبالچه شده و آن را تشدید می‌کنند از قرار زیر هستند:

  • افتادن از ارتفاع: افتادن از ارتفاع بر روی پشت و کمر اتفاق دردناکی که نباید رخ دهد؛ اما تقریباً همه ما در سنین مختلف بارها و بارها آن را تجربه می‌کنیم. اگر برآیند نیروهای وارده در هنگام برخورد با زمین از شدت و قدرت کافی برخوردار باشد، می‌تواند منجر به شکستگی، زخم یا جابجایی استخوان دنبالچه شود.
  • ضربه فیزیکی ناشی از تصادف و حرکات ورزشی: ورزش‌های مانند دوچرخه سواری، اتومبیل‌رانی، وزنه‌برداری، بدنسازی، فوتبال، شنا، بسکتبال، والیبال و اسب‌سواری که دارای حرکات کششی، پرتابی و ناگهانی هستند، در صورت ادامه‌دار بودن فشار نهایی خود را بر استخوان دنبالچه گذاشته و بعث دفرمه شدن و آسیب دیدن این استخوان خواهند شد. همچنین شغل رانندگی نیز به‌واسطه تصادفات احتمالی و نشستن‌های طولانی‌مدت تکرارشونده، می‌تواند با بروز بیماری‌هایی نظیر مو برگشتی و سینوس دنبالچه، باعث آسیب دیدن و تغییر فرم استخوان دنبالچه و بافت‌های اطراف دنبالچه شود.
  • آسیب‌های داخلی مانند وضع حمل: در دوران سه‌ماهه سوم بارداری و در پی ترشح هورمون‌هایی برای نرم شدن استخوان خاجی و دنبالچه، استخوان دنبالچه دارای آزادی عمل بیشتری شده و بیشتر از قبل در معرض آسیب قرار می‌گیرد.
  • نشستن طولانی‌مدت بر روی سطوح نازک و سفت: تا جای ممکن روی سطوح نرم و گرم بنشینید. پس از مدتی نشستن حتماً برخواسته و به‌مدت یکی دو دقیقه حرکات کششی و پیاده‌روی انجام دهید.
  • عفونت‌ها
  • تومورهای سرطانی: شکل‌گیری تومور و غدد سرطانی بر روی سون مهره شایع است. یکی از دلایل درددنبالچه تشکیل تومور در قسمت انتهایی ستون مهره و ایجاد فشار بر استخوان دنبالچه است.
  • ورم
  • چاقی: فشار نهایی اضافه وزن مستقیماً روی ستون فقرات و استخوان دنبالچه است. با رعایت یک رژیم غذایی مناسب و تحرک کافی، این بار اضافی را از دوش ستون مهره و استخوان دنبالچه خود بردارید.
  • لاغری مفرط: درست به‌مانند چاقی، لاغری بیش از حد نیز باعث آسیب دیدن استخوان دنبالچه شما خواهد شد. یکی از پاسخ‌های سؤال علت درد گرفتن دنبالچه چیست؟ لاغری مفرط و عدم وجود چربی کافی در نشیمن‌گاه برای جلوگیری از اصطکاک بین استخوان دنبالچه با عضلات، رباط‌ها و تاندون‌های مجاور است.
  • نیمه دررفتگی و شکستگی دنبالچه: علت اصلی درد دنبالچه مربوط به نیمه دررفتگی‌های استخوان دنبالچه به سمت جلو و عقب است. استفاده از بادکش برای درد دنبالچه در این مورد بسیار مورد توصیه است.
  • مشکل در نقاط ماشه‌ای یا تریگر پوینت: اسپاسم عضله بالابرنده مقعد و نقاط ماشه‌ای (TriggrPoint) نیز منجر به ایجاد فشار و شروع درد در دنبالچه است.

انواع راه های درمان درد در دنبالچه

روش‌های درمانی دنبالچه با توجه به‌شدت و علت آن به ۲ روش کلی تهاجمی و غیرتهاجمی تقسیم‌شده و شامل موارد زیر است:

نوشته های مشابه

  • کمردرد بعد از رابطه جنسی چه علتی دارد و چطور درمان می‌شود؟

  • آشنایی با دلایل و راه‌های درمان رگ به رگ شدن گردن

درمان خانگی درد دنبالچه

برای درمان خانگی دنبالچه موارد زیر را دنبال کنید:

  • از نشستن به مدت طولانی خودداری کرده و برای نشستن از بالشتک‌های مخصوص استفاده کنید
  • از کمپرس سرد یا گرم استفاده کنید: پس از آسیب‌دیدگی دنبالچه، برای کاهش درد از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید. روزانه چند مرتبه و هر بار به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه کمپرس را روی موضع درد قرار دهید
  • از بروز یبوست جلوگیری کنید: به اندازه کافی مایعات و غذاهای فیبردار بخورید

ورزش برای درد دنبالچه

کشیدن آرام رباط‌های متصل به دنبالچه برای کاهش درد بسیار مفید خواهد بود. برای انجام این کار می‌توان از متخصص درمان دستی و فیزیوتراپیست‌ها کمک گرفت. انجام حرکاتی مانند راه رفتن در آب، ورزش‌های هوازی، آویزان شدن، بارفیکس، ژیمناستیک و یوگا برای برگرداندن شکل صحیح به استخوان دنبالچه بسیار مؤثر هستند.

روش‌های درمانی غیرتهاجمی:

روش‌های غیرتهاجمی‌ ‌‌التهاب و درد را به‌خوبی کاهش می‌دهند. این روش‌ها به‌شرح زیر هستند:

  • داروهای ضدالتهاب، قرص برای درد دنبالچه، پماد برای درد دنبالچه
  • استفاده از چسب کمر
  • تعدیل فعالیت‌های فیزیکی
  • استفاده از پک‌های آب سرد یا آب گرم برای تسکین درد
  • تغییر برنامه‌ی غذایی در جهت تسهیل حرکت دستگاه گوارش و رفع یبوست
  • استفاده از بالش‌های مخصوص دنبالچه برای نشستن‌های سرکار، سر میز غذاخوری و پشت فرمان
  • تزریق کورتیکواستروئیدها و بی‌حس‌کننده‌ها برای کاهش درد و التهاب. با توجه به عوارض این داروها در کنار تأثیر موقت آن‌ها، دکتر ارتوپدی از این روش بیش از ۲ یا نهایتاً ۳ بار استفاده نمی‌کند. بی‌حس‌کننده‌ها عوارض جانبی چندانی ندارند. برای بیمارانی که نمی‌توانند از تزریق‌های استروئیدی و لیدوکائین استفاده کنند، تزریق پلاسمای غنی‌شده (PRP) مفید خواهد بود.
  • ماساژ درمانی
  • استفاده از شوک الکتریکی با شدت پایین بر روی بافت‌های منقبض یا ناراحت به‌منظور افزایش چرخه خون‌رسانی
  • طب سوزنی

دارودرمانی برای درد دنبالچه

در دارودرمانی از داروهای مسکن، داروهای ضدافسردگی و داروهای ضدصرع مانند ناپروکسن، لیدوکائین و ایبوپروفن استفاده می‌کنند.

فیزیوتراپی درد دنبالچه

فیزیوتراپی به شما در انجام حرکاتی مانند نفس کشیدن عمیق و ریلکس کردن کامل عضلات کف لگن در هنگام ادرار و مدفوع کمک می‌کند. همچنین فیزیوتراپی با امواج مافوت صوت نیز در درمان درددنبالچه مؤثر است.

تخریب بلوک عصبی برای درمان درد دنبالچه

در روش تخریب بلوک عصبی از فنول و رادیوگرافی آندوسکوپی برای سوزاندن و از بین بردن بافت دنبالچه استفاده می‌شود. این روش درد را برای مدت طولانی‌تری در فرد بیمار از بین خواهد برد.

عمل جراحی برای درمان درد دنبالچه

عمل جراحی با درصد موفقیت بالای ۶۰ درصد، تنها در صورتی انجام می‌شود که روش‌های دیگر برای درمان پاسخگو نبوده و وضعیت حرکتی و سلامت بیمار سیار حاد باشد. عمل جراحی دنبالچه با برداشتن کامل این استخوان یا بخشی از آن انجام‌شده و برای افرادی مثمرثمر است که با از بین رفتن پیشرفته دنبالچه و ناپایداری شدید آن مواجه هستند.

سخن پایانی

دنبالچه یکی از ستخوان‌های سربه‌زیر بدن انسان است که تا بروز آسیب نهایی، کمتر شکایتی از فشارهای زیاد و عادات ناصحیح ما می‌کند. این استخوان به دلیل محل قرارگیری و نقطه اتصال چندین استخوان، مفصل، تاندون و رباط، یکی از نقاط استراتژیک و حساس بدن ما است. درد دنبالچه در اثر فشار و بنابر علل ذکرشده می‌تواند شما را از انجام کارهای روزمره بازبدارد. اگر دچار چنین دردی شدید، می‌توانید با دکتر ارتوپد آنلاین در میان بگذارید و در صورت نیاز به صورت حضوری به پزشک مراجعه کنید.






۳.۴/۵


(۸ نظر)


تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:
علائم مشابه کرونا
خون دماغ یا گوش درد
مشکل در بلع
خون در مدفوع
اختلال خواب
درد کمر، پا، دست یا زانو
سردرد
معده درد یا حالت تهوع
زخم مداوم دهانی
سرفۀ مزمن
اضطراب و استرس

هر جایی که هستی، بدون مراجعه به آزمایشگاه، تست کرونا بده!

تست کرونا در محل

خون دماغ یا گوش درد

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندام‌ها هم مشکل ایجاد می‌کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافتِ مشاوره

علت‌های مشاهدۀ خون در مدفوع می‌تواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر می‌کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

دردهای اسکلتی یکی از شایع‌ترین علائم ایرانی‌هاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سردرد علت‌های مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمون‌ها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافتِ مشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مُشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

کاهش وزن ناگهانی یا کاهش وزن بدون تلاش، می تواند باعث نگرانی شود و ممکن است نشانگر یک مشکل زمینه‌ای باشد.

در حالت کلی اگر در طی 6 تا 12 ماه مقدار قابل توجهی – بیش از 5 درصد- از وزن خود را از دست داده‌اید، بایستی در اولین فرصت به یک متخصص داخلی خوب مراجعه کنید.

طبیعی است که وزن بدن شما در نوسان باشد. اما اگر بدون تغییر عادات خود وزنتان کاهش یابد، ممکن است چیز دیگری در حال وقوع باشد.

به یاد داشته باشید هر کاهش وزنی جدی نیست و می‌تواند بعد از یک رویداد تغییر دهنده زندگی یا استرس‌زا رخ دهد. با این حال، کاهش وزن غیر عمد ممکن است نشانه یکی از این شرایط پزشکی باشد.

1- کاهش وزن به علت تحلیل ماهیچه

تحلیل عضلات می تواند منجر به کاهش وزن غیر منتظره شود و علامت اصلی ضعف عضلانی است. حتی ممکن است یکی از اندام شما کوچکتر از دیگری به نظر برسد.

بدن شما از توده چربی و جرم بدون چربی ساخته شده است که شامل ماهیچه، استخوان و آب است. اگر ماهیچه خود را از دست دهید، وزن کم می کنید.

مشاهده بیشتر : بهترین پزشک ارتوپد

اگر مدتی از عضلات استفاده نکنید ممکن است این اتفاق بیفتد. این مشکل در افرادی که ورزش نمی‌کنند، دارای مشاغل پشت میزی هستند یا علیل و خانه نشین شده اند وجود دارد. به طور کلی، ورزش و تغذیه مناسب روند تحلیل ماهیچه را برعکس می‌کند.

سایر علل احتمالی تحلیل عضلات عبارتند از:

  • صدماتی مانند شکستگی استخوان
  • بالارفتن سن
  • سوختگی
  • سکته
  • آرتروز
  • روماتیسم مفصلی
  • پوکی استخوان
  • اسکلروز چندگانه
  • آسیب عصبی

2- کاهش وزن به علت پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید، یا هایپرتیروئیدیسم، هنگامی ایجاد می‌شود که غده تیروئید شما هورمون تیروئید زیادی تولید کند. این هورمون‌ها عملکردهای زیادی را در بدن از جمله سوخت و ساز بدن کنترل می‌کنند.

اگر تیروئید شما پرکار است، حتی اگر اشتهای خوبی داشته باشید، به سرعت کالری می‌سوزانید و نتیجه می‌تواند کاهش وزن ناخواسته باشد.

علائم دیگر پرکاری تیروئید عبارتند از:

  • ضربان قلب سریع و نامنظم
  • اضطراب
  • خستگی
  • عدم تحمل گرما
  • مشکلات خواب
  • لرزش دست
  • قاعدگی کوتاه در زنان

پرکاری تیروئید می‌تواند به علل زیر باشد:

  • بیماری گریوز
  • التهاب تیروئید
  • مصرف زیاد ید
  • مصرف بیش از حد داروهای تیروئید

درمان پرکاری تیروئید بستگی به سن و شدت آن دارد. برای تشخیص این وضعیت، پزشک داخلی برای شما آزمایش تیروئید می‌نویسد و در صورت نیاز شما را به بهترین متخصص غدد ارجاع خواهد داد. معمولاً با داروهای ضد تیروئید، ید رادیواکتیو، بتا بلاکرها یا جراحی درمان می‌شود.

کاهش وزن ناگهانی به علت بیماری آرتریت روماتوئید

آرتریت روماتوئید (RA)  یا همان روماتیسم مفصلی، یک بیماری خود ایمنی است که باعث می شود سیستم ایمنی بدن به مفاصل شما حمله کرده و منجر به التهاب شود. التهاب مزمن می تواند باعث تسریع در متابولیسم و ​​کاهش وزن کلی شود.

علائم RA شامل تورم مفاصل و درد است. معمولاً بر روی مفاصل یکسان در هر دو طرف بدن شما تأثیر می‌گذارد. در صورت ابتلا به روماتیسم مفصلی، اگر یک ساعت یا بیشتر حرکت نکنید، احساس می‌کنید مفاصلتان سفت شده است.

علت دقیق RA ناشناخته است و ممکن است به این موارد مرتبط باشد:

  • سن
  • ژنها
  • تغییرات هورمونی
  • سیگار کشیدن
  • دود سیگار
  • چاقی

برای درمان این بیماری بایستی به دکتر روماتولوژی مراجعه کنید. درمان روماتیسم مفصلی معمولاً با دارو شروع می شود. داروها شامل داروهای روماتیسمی تغییر دهنده سیر بیماری، کورتیکواستروئیدها، داروهای بیولوژیک و مهارکننده های جانوس کیناز هستند.

4- کاهش وزن ناگهانی و دیابت

یکی دیگر از دلایل کاهش وزن ناخواسته، دیابت نوع یک است. اگر مبتلا به دیابت نوع 1 هستید، سیستم ایمنی بدن به سلول های پانکراس شما که مسئول تولید انسولین هستند، حمله می‌کند. بدون انسولین، بدن شما نمی‌تواند از گلوکز برای تولید انرژی استفاده کند و این وضعیت باعث بالا رفتن قند خون می‌شود.

کلیه‌های شما گلوکز استفاده نشده را از طریق ادرار دفع می‌کنند. همانطور که گلوکز بدن شما را ترک می‌کند، کالری نیز مصرف شده و از بدن حذف می‌شود.

دیابت نوع 1 همچنین باعث این وضعیت‌ها می‌گردد:

  • تکرر ادرار
  • کمبود آب بدن
  • خستگی
  • تاری دید
  • تشنگی بیش از حد
  • گرسنگی بیش از حد

درمان دیابت نوع 1 شامل انسولین، کنترل قند خون، اصلاح رژیم غذایی و ورزش است. شما میتوانید برای درمان به بهترین فوق متخصص غدد مراجعه کنید.

5- افسردگی و کاهش وزن ناگهانی

کاهش وزن ممکن است یک عارضه جانبی افسردگی باشد که حداقل به مدت دو هفته احساس غم، سرگردانی یا پوچی تعریف می‌شود. این احساسات در فعالیتهای روزمره مانند رفتن به محل کار یا مدرسه اختلال ایجاد می‌کند.

افسردگی همان قسمتهای مغز را تحت تاثیر قرار می‌دهد که اشتها را کنترل می‌کنند. ادامه این وضعیت می‌تواند منجر به کم اشتهایی و در نهایت کاهش وزن شود.

در برخی افراد، افسردگی ممکن است اشتها را افزایش دهد. علائم آن در افراد مختلف متفاوت است. علائم دیگر افسردگی عبارتند از:

  • احساس غم مداوم
  • از دست دادن علاقه به سرگرمی
  • انرژی کم
  • تمرکز ضعیف
  • خوابیدن خیلی کم یا زیاد
  • افکار مرگ یا خودکشی
  • تحریک پذیری

برای درمان افسردگی بایستی یا یک دکتر روانشناس مشورت کنید. رفتار درمانی، روان درمانی و درصورت نیاز استفاده از داروهای ضد افسردگی از عمده ترین روشهای درمان این بیماری روحی می‌باشد. توجه داشته باشید که در صورت نیاز به دارو درمانی شما به یک دکتر روانپزشک یا همان متخصص اعصاب و روان ارجاع داده خواهید شد.

6- کاهش وزن ناگهانی به علت بیماری التهابی روده

کاهش غیر منتظره وزن ممکن است نشانه ای از بیماری التهابی روده (IBD) باشد. IBD اصطلاحی است که شامل چندین اختلال التهابی مزمن دستگاه گوارش است و به گروهی از بیماری‌ها گفته می‌شود که سبب التهاب جدار روده بزرگ و روده باریک می‌گردند. شایع‌ترین این بیماری‌ها عبارت‌اند از: بیماری کولیت زخمی و بیماری کرون.

این دو بیماری از جهاتی دارای شباهت‌هایی هستند. هر دو بیماری موجب التهاب جداره روده‌ها می‌شوند. البته تفاوت‌های زیادی در مورد مناطق درگیر و عمق التهاب بین این دو بیماری وجود دارد. یک نکته مهم که باید به آن توجه داشت این است که: بیماری کرون علاوه بر آنکه روده بزرگ و روده باریک را تحت تأثیر قرار می‌دهد، همچنین می‌تواند بر دهان، مری، معده و مقعد نیز اثر بگذارد، در حالی که کولیت زخمی در درجه اول روده بزرگ و راست روده را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد.

التهاب مزمن IBD بدن شما را در حالت کاتابولیک قرار می‌دهد؛ به این معنی که مرتباً از انرژی استفاده می‌کند.

IBD همچنین هورمون گرسنگی و هورمون سیری را مختل می‌کند. این امر منجر به کاهش اشتها و کاهش وزن می‌شود.

علائم دیگر بیماری التهابی روده شامل موارد زیر است:

  • اسهال
  • دل درد
  • نفخ
  • مدفوع خونین
  • خستگی

این علائم توسط غذاهای خاصی ایجاد می‌شود. اگر IBD دارید، باید در مصرف مواد غذایی احتیاط کنید. درمان IBD معمولاً شامل حمایت غذایی، دارو و در بعضی موارد جراحی است. در صورت تشخیص پزشک داخلی شما برای درمان این بیماری، به بهترین دکتر متخصص گوارش ارجاع داده خواهید شد.

7- کاهش وزن به علت بیماری انسداد مزمن ریوی

بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) یک بیماری پیشرونده ریه است. شامل آمفیزم و برونشیت مزمن است. بسیاری از افراد مبتلا به COPD هر دو را دارند.

آمفیزم به آرامی به کیسه های هوا در ریه های شما آسیب می‌رساند و تنفس را سخت می‌کند. برونشیت مزمن باعث التهاب راه های هوایی شده که هوا را به ریه های شما منتقل می‌کنند. این مسئله باعث ایجاد مشکلات مخاطی، تنفسی و سرفه می‌شود.

COPD زودرس خفیف است. ممکن است برخی از افراد علائم را نشان ندهند. اما مواردی که احتمالا ظاهر می شود اینجا آورده شده است:

  • تنگی نفس
  • خس خس سینه
  • تنگی قفسه سینه
  • سرفه خفیف ، با یا بدون مخاط

در مراحل بعدی، COPD می‌تواند باعث کاهش وزن شود. این افراد برای تنفس کالری زیادی می‌سوزانند. نتیجه تحقیقات انجام شده در یکی از برترین مراکز بیمارستانی آمریکا (Cleveland Clinic)، فرد مبتلا به COPD ممکن است 10 برابر کالری بیشتری برای تنفس نسبت به فردی که مبتلا به COPD نیست، نیاز داشته باشد. همچنین می‌تواند در خوردن و تنفس به طور همزمان مشکل داشته باشد.

علائم COPD شدید نیز شامل موارد زیر است:

  • تورم ساق، مچ یا کف پاها
  • کاهش استحکام عضلات
  • خستگی

علت اصلی COPD استعمال سیگار است. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض مواد محرک مانند آلودگی هوا و گرد و غبار همچنین می تواند منجر به COPD شود. درمان شامل داروهایی مانند برونکودیلاتیلاتورها و درمانهای ریه مانند اکسیژن درمانی است.

برای درمان این بیماری بایستی به پزشک ریه مراجعه کنید.

8- کاهش وزن ناگهانی به علت ابتلا به اندوکاردیت

اندوکاردیت باعث التهاب آستر داخلی قلب یا اندوکاردیوم می شود. این مشکل زمانی ایجاد می شود که میکروب ها (معمولا باکتری‌ها) وارد جریان خون شده و در قلب تجمع می‌یابند.

بیشتر افراد مبتلا به اندوکاردیت تب دارند که ممکن است با اشتهای ضعیف همراه باشد. افزایش دمای بدن همچنین سوخت و ساز بدن را افزایش داده و چربی را می‌سوزاند و باعث کاهش وزن می‌شود.

علائم دیگر عبارتند از:

  • صدای غیرطبیعی قلب
  • سرفه ، همراه با خون یا بدون خون
  • درد شکم
  • درد قفسه سینه
  • مشکل در تنفس
  • تعریق شبانه
  • کمردرد
  • سردرد
  • لکه های قرمز یا بنفش روی پوست

اندوکاردیت در قلب سالم نادر است. این مشکل بیشتر در افراد با دریچه های قلبی آسیب دیده، دریچه های مصنوعی یا نقص مادرزادی قلب تأثیر می‌گذارد. درمان اندوکاردیت شامل آنتی بیوتیک‌ها و جراحی است. شما میتوانید به دکتر فوق متخصص قلب مراجعه کنید.

9- کاهش وزن ناگهانی در اثر ابتلا به بیماری سل

یکی دیگر از دلایل کاهش وزن غیر قابل توضیح، بیماری سل (TB) است. سل یک بیماری مسری بوده که معمولاً روی ریه ها تأثیر می‌گذارد. سل ناشی از باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس است. کاهش وزن و کاهش اشتها علائم عمده سل هستند، اما دلایل آن هنوز کاملا مشخص نشده.

سل از طریق هوا پخش می‌شود. شما می‌توانید سل را بدون مریض شدن بگیرید. اگر سیستم ایمنی بدن شما بتواند با آن مبارزه کند، باکتری‌ها غیرفعال می‌شوند. به این بیماری سل نهفته گفته می‌شود که با گذشت زمان، می‌تواند به سل فعال تبدیل شود. علائم بیماری سل عبارتند از:

  • سرفه شدید که 3 هفته یا بیشتر طول بکشد
  • درد قفسه سینه
  • سرفه همراه خون یا خلط
  • خستگی
  • تعریق شبانه
  • لرز
  • تب

برخی از افراد در معرض سل فعال هستند و شامل افرادی هستند که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، به ویژه افراد مبتلا به یکی از بیماری‌های زیر:

  • وزن کم بدن
  • اختلال سو مصرف مواد
  • دیابت
  • سیلیکوز
  • سرطان خون
  • بیماری هوچکین
  • ایدز
  • پیوند عضو

سل به طور معمول به مدت شش تا نه ماه با یک دوره آنتی بیوتیک درمان می‌شود.

مشاهده بیشتر : لیست پزشک عفونی

10- سرطان و کاهش وزن ناگهانی

سرطان اصطلاح عمومی برای بیماریهایی است که باعث می‌شوند سلول‌های غیر طبیعی به سرعت تقسیم و گسترش یابند. طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، یکی از اولین علائم ممکن است کاهش وزن توضیح ناپذیر حدود 4.5 کیلو یا بیشتر باشد. این امر در سرطانهای لوزالمعده، ریه، معده و مری شایع است.

سرطان باعث افزایش التهاب می‌شود. همچنین تحلیل ماهیچه‌ها را به دنبال داشته و هورمون‌های تنظیم اشتها را مختل می‌کند. یک تومور رو به رشد همچنین ممکن است باعث افزایش مصرف انرژی در حال استراحت (REE) شود.

علائم اولیه سرطان همچنین شامل موارد زیر است:

  • تب
  • خستگی
  • درد
  • تغییرات پوستی

بسیاری از شرایط می تواند باعث ایجاد این علائم شود. بعضی اوقات سرطان هیچ علامتی ندارد.

درمان بستگی به نوع سرطان دارد. درمانهای معمول شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی و ایمنی درمانی است.

[sibwp_form id=1]

11- کاهش وزن و بیماری آدیسون

بیماری آدیسون وقتی سیستم ایمنی بدن به غدد فوق کلیوی حمله می‌کند ، به وجود می‌آید. به نوبه خود، غدد آدرنال نمی‌توانند هورمون‌های کافی مانند کورتیزول و آلدوسترون تولید کنند. کورتیزول بسیاری از کارکردها، از جمله متابولیسم و ​​اشتها را تنظیم می‌کند. مقادیر کم کورتیزول ممکن است منجر به اشتهای ضعیف و کاهش وزن شود.

علائم دیگر بیماری آدیسون عبارتند از:

  • فشار خون پایین
  • خستگی مزمن
  • ضعف عضلانی
  • هوس نمک
  • فشار خون بالا

بیماری آدیسون نادر است و تقریباً از هر 100000 نفر در ایالات متحده 1 نفر را مبتلا می‌کند. برای درمان این بیماری بایستی به فوق تخصص غدد مراجعه شود. درمان شامل داروهایی است که عملکرد غده فوق کلیوی شما را تنظیم می کند.

12- HIV ( ویروس ایدز) و کاهش وزن ناگهانی

HIV به سلولهای ایمنی به نام سلولهای T حمله می‌کند. این امر مبارزه با عفونت‌ها را دشوار می‌کند. در صورت عدم درمان، HIV می‌تواند منجر به سندرم نقص ایمنی اکتسابی (AIDS) شود. اشکال پیشرفته این بیماری اغلب باعث کاهش وزن می‌شود.

علائمی مانند گلو درد، زخم دهان و خستگی می‌تواند باعث مشکل در خوردن شود. HIV همچنین خطر ابتلا به عفونتهای ثانویه را افزایش می‌دهد.

علائم دیگر HIV شامل موارد زیر است:

  • تب
  • لرز
  • بثورات
  • تعریق شبانه
  • تورم غدد لنفاوی
  • دردهای عضلانی

علائم HIV به شخص و مرحله عفونت بستگی دارد. درمان ضد ویروس برای درمان HIV و متوقف کردن شیوع ویروس استفاده می‌شود و ممکن است باعث بهبود کاهش وزن شود.

13- کاهش وزن ناگهانی در اثر نارسایی احتقانی قلب

کاهش وزن عارضه نارسایی احتقانی قلب (CHF) است. CHF زمانی ایجاد می‌شود که قلب نتواند خون کافی را دریافت کند، خون را با نیروی کافی پمپ کند یا هر دو. ممکن است یک یا هر دو طرف قلب را تحت تأثیر قرار دهد.

اگر مبتلا به CHF باشید، دستگاه گوارش شما نمی‌تواند به اندازه کافی خون دریافت کند. این می تواند منجر به حالت تهوع و سیری زودهنگام شود. علاوه بر این، ممکن است نفس کشیدن هنگام خوردن غذا سخت باشد.

التهاب در بافت قلب آسیب دیده همچنین سرعت سوخت و ساز بدن را افزایش داده و باعث کاهش ناخواسته وزن می‌شود.

علائم CHF همچنین شامل موارد زیر است:

  • تنگی نفس
  • سرفه مداوم
  • تورم
  • خستگی
  • ضربان قلب سریع

داروهای مختلفی برای درمان CHF استفاده می‌شود، از جمله مهارکننده‌های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین، بتا بلاکرها و دیورتیک‌ها. در بعضی موارد ممکن است عمل جراحی ضروری باشد.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.2 / 5. تعداد رای‌ها 81

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا