چه بیماری باعث کاهش وزن و لاغری بی دلیل میشود؟
وزن بدن تحت کنترل عواملی از قبیل رژیم غذایی، سوخت و ساز و سلامت بدن شما است. در مواردی افراد با لاغری بدون دلیل و یا چاقی بدون دلیل مواجه میشوند، این شرایط یک علامت برای آنها است که باید به دنبال علت آن بگردند. اگر در زمانی متوجه لاغری شدید که دلیلی برای آن پیدا نمیکنید و ۵ درصد از وزن شما را گرفته است، حتما به پزشک مراجعه کنید. موسسه فوق تخصصی تصویر برداری تیراد در این مقاله دلایلی را که ممکن است باعث لاغری ناگهانی و بدون رژیم شده باشد را آورده است.
۱- تحلیل ماهیچهها در لاغری بدون دلیل
آتروفی عضلانی و یا تحلیل رفتن عضلات یکی از دلایل کاهش ناگهانی وزن و لاغری بدون دلیل است. این مشکل میتواند زمانی به وجود بیاید که بدن بدون تحرک است. کسانی که به واسطه شغلشان پشت میز نشین هستند، افرادی که ورزش نمیکنند و یا به دلیل کهولت سن از تحرک باز میمانند در معرض این کاهش وزنها هستند.
بدن شما از ماهیچه، استخوانبندی و سیستم خونرسانی منهای چربیها تشکیل شده است. تحلیل رفتن عضله میتواند منجر به کاهش وزن شود، در چنین شرایطی اندامها کوچک و یا حتی یک اندام از دیگری کوچکتر به نظر میرسد. گرچه تحلیل ماهیچهای میتواند بنا به دلایل دیگری از جمله ام اس، سکته مغزی و دیگر دلایلی که در اینجا آورده شده است نیز ایجاد شود.
- شکستن استخوان
- سالخوردگی
- سوختگی
- سکته مغزی
- آرتروز
- آرتیریت روماتوئید
- پوکی استخوان
- ام اس
- آسیب به اعصاب
۲- تیروئید پرکار و لاغری بدون دلیل
هایپوتیروئیدی یا همان پرکاری تیروئید یکی از دلایلی است که باعث لاغری بدون دلیل میشود. در حقیقت زمانی که شما با این بیماری مواجه میشوید میزان هورمون بالا، سوخت و ساز بدن شما را نیز بالا میبرد و کالری زیادی را از دست میدهید، نتیجه هرچند که میزان غذای شما کاهش نیافته است و یا حتی با افزایش اشتها روبهرو شدهاید بازهم لاغری شدید به سراغتان میآید.
از دلایل تیروئید پرکار میتوان به وجود بیماری خود ایمنی مانند گریوز اشاره کرد، همچنین وجود ندول سمی یا ندول هات (داغ) و نیز بزرگ شدن تیروئید یا به اصطلاح گواتر نیز میتواند با افزایش تولید هورمون تیروئید همراه باشد که نتیجه آن کاهش وزن بی دلیل (لاغری بی دلیل) است. اگر درباره پرکاری تیروئید، علائم و همچنین راههای درمان آن سؤالی برایتان پیش آمده مقاله پرکاری تیروئید را بخوانید.
از درمان پرکاری تیروئید غافل نشوید
یک نکته را به خاطر داشته باشید که پرکاری تیروئید میتواند عوارض بسیار زیاد و شدیدی را برای یک بیمار بهوجود بیاورد و در صورت تشخیص پزشک، قطعاً به درمان نیاز دارد که بسته به بیماری که باعث ایجاد آن شده است متفاوت است.
در این مورد نکته قابل توجه اینجاست که اگر تیروئید شما در اثر وجود ندول پرکار شده باشد، بسته به اینکه بافت پارانشیم تیروئید درگیر شده یا نه میتوان به روشهای درمانی کمتر تهاجمی از جمله آر اف تیروئید در این باره فکر کرد. ولی اگر کل بافت تیروئید درگیر بوده باشد از داروهای آنتی تیروئید استفاده میشود و روند درمان به شکل دیگری ادامه مییابد.
یک نکته مهم
یک تذکر مهم برای کسانی که فکر میکنند استفاده از هورمون تیروئید و پرکار کردن آن باعث لاغری آنها میشود، با توجه به اینکه یکی از سؤالات مطرح شده این است که آیا میتوانم از هورمون تیروئید به عنوان داروی افزایش سوخت و ساز و لاغری استفاده کنم لازم دانستم تا پاسخ این سوال را اینجا مطرح کنم.
با اینکه هورمون تیروئید باعث لاغری میشود ولی عوارض پرکاری تیروئید زیاد و حتی در مواردی میتواند خطرساز شود. در این سایت راجع به عوارض پرکاری تیروئید مقاله جامعی طرح ریزی شده است که میتوانید با مطالعه آن پی به آنها ببرید. بنابراین استفاده از هورمون تیروئید راه مناسبی برای رژیم لاغری و کاهش وزن نیست.
مواردی از جمله گریوز، تیروئیدیت، مصرف بیش از حد داروی تیروئید و خوردن زیاد از حد ید نیز میتواند تیروئید پرکار و پس از آن لاغری بدون دلیل را ایجاد کند.
۳- دیابت
یکی دیگر از دلایلی که میتواند باعث لاغری شدید و یا لاغری بدون دلیل شود دیابت است. دیابت نوع یک در اصل یک بیماری خود ایمنی است که طی آن سلولهای ایمنی بدن به سلولهای تولید کننده انسولین در پانکراس حمله میکند و بدون انسولین بدن نمیتواند گلوکز را به انرژی تبدیل و از آن استفاده کند، در نتیجه گلوکز از طریق ادرار و توسط کلیهها از بدن تخلیه میشود و همین خروج گلوکز باعث خروج کالری هم میشود.
نشانههای دیگر دیابت نوع یک
- تکرر ادرار
- تاری دید
- کم آبی بدن
- خستگی
- تشنگی بیش از حد و عطش
- گرسنگی بیش از حد
درمان دیابت کنترل میزان قند خون، اصلاح رژیم غذایی، ورزش و همین طور مصرف انسولین است.
۴- افسردگی
افسردگی با کنترل شرایط مغز باعث کاهش اشتها میشود. اگر شخصی به مدت دو هفته یا بیشتر دچار کم اشتهایی و پس از آن کم وزنی یا همان به اصطلاح لاغری بدون دلیل میشود ممکن است به دلیل افسردگی باشد. چنین شخصی با افت تحصیلی و یا افت شرایط کاری نیز مواجه میشود.
- تحریک پذیر است و زود عصبانی میشود
- به طور مداوم افسرده به نظر میرسد
- میل به خودکشی دارد
- علاقهاش را به سرگرمیها از دست میدهد.
و…
در برخی موارد افسردگی باعث افزایش اشتها و چاقی میشود و این بسته به افراد مختلف متفاوت است.
۵- بیماریهای گوارشی و التهابی روده در لاغری بدون دلیل
بیماری آی بی دی (IBD) از دسته اختلالات التهابی مزمن دستگاه گوارشی است که میتواند باعث لاغری ناگهانی شود. در این بیماری بدن به طور فزایندهای از انرژی شما استفاده میکند، همچنین این بیماری تولید هورمونهای گرلین و لپتین (هورمونهای گرسنگی و سیری) را مختل میکند و باعث کاهش اشتها و نیز کاهش وزن میشود.
در ادامه و به زودی باز هم به مواردی که باعث ایجاد لاغری بدون دلیل میشود خواهیم پرداخت. شما میتوانید سوالات خود را درباره لاغری تیروئید از موسسه فوق تخصصی تیراد مرکز درمانهای فوق تخصصی تودههای تیروئید به روشهای کمتر تهاجمی از طریق دیدگاهها و یا از طریق صفحه اینستاگرام موسسه مطرح نمائید و پاسخ آنها را دریافت کنید.
دکتر حجت ابراهیمی نیک
فلوشیپ فوق تخصصی رادیولوژی مداخله ای ، متخصص رادیولوژی
عضو هیئت مدیره مرکز سونوگرافی تیراد
طی دوره های آموزشی در کشورهای چین، کره جنوبی، آلمان و ایتالیا در زمینه درمان بیماریهای تیروئید با کمک روشهای کمتر تهاجمی
اولین پزشک ایرانی که موفق به درمان توه های تیروئیدی به روش آر اف در ایران شدند
لاغر کردن ساق پا میتواند تاثیر زیادی در خوش فرم شدن بدن و زیبایی کلی افراد داشته باشد. با این حال روشی برای لاغر کردن سریع یک نقطه از بدن وجود ندارد که مشخصا بتواند روی ساق پا و رانها تاثیر بگذارد. اما شما میتوانید با ایجاد یک برنامه روتین از شر کل چربیهای اضافه بدنتان خلاص شوید. برای رسیدن به فرم ایدئال پاها کافی است ورزشی را انتخاب کنید که به تقویت عضلههای پا کمک میکند. در ادامه اطلاعاتی را در مورد لاغر کردن ران و ساق پا با ورزش و تغذیه مناسب برای شما توضیح دادهایم.
ساق پا چطور چاق میشود؟
اول از همه باید بدانید که داشتن چربی در بدن کاملا طبیعی است! طبق گفته انجمن ورزش آمریکا (American Council on Exercise) حدود ۱۸ تا ۲۴ درصد از وزن طبیعی مردان را چربی تشکیل میدهد، در حالی که این میزان در زنان بین ۲۵ تا ۳۱ درصد است. چربی معمولا به طور یکسان در بدن توزیع میشود، اما ممکن است شما در برخی از نقاط بدن با مشکل انباشته شدن چربی بیشتر مواجه باشید. دلیل این موضوع معمولا به ژنتیک برمیگردد.
بیشتر بخوانید: سلولیت چیست و چگونه میتوان آن را درمان کرد؟
چاقی ساق پا و رانها ممکن است از چند نوع سلول چربی تشکیل شده باشد:
چربی زیر پوستی (Subcutaneous fat): رایجترین قسمتی از بدن که این نوع چربی در آن انباشته میشود رانهاست. جای این سلولهای چربی دقیقا زیر پوست است.
چربی درون ماهیچهای (Intramuscular fat): این نوع سلول چربی در بین ماهیچهها پخش میشود. شبیه لایههای چربی که در گوشت میبینیم.
۳ راه برای لاغر کردن ساق پا و ران
۱. ورزش ایروبیک
اولین قدم برای آب کردن چربی کلی بدن «ورزش ایروبیک» یا «هوازی» است. بر اساس نتایج تحقیقات، دانشگاه ورزش درمانی آمریکا میانگین ۳۰ دقیقه ورزش برای حداقل ۵ روز از هفته را توصیه میکند. شما میتوانید این ۳۰ دقیقه را پیادهروی، شنا یا دوچرخه سواری کنید. اما مهم این است ورزشی را انتخاب کنید که میتوانید برای بالا بردن ضربان قلب و مصرف کالری آن را با شدتی متوسط به پایان برسانید. یکی از بهترین ورزشهای هوازی برای لاغر شدن پاها دوچرخهسواری است. دوچرخه سواری آرام به کسانی که تازهکار هستند بسیار کمک میکند و همچنین به زانو زیاد فشار نمیآورد. دوچرخهسواری همچنین باعث قوی شدن این عضلهها در پا میشود:
- پشت ساق پا
- همسترینگ
- سرینی یا گلوتئال (یکی از ماهیچه ناحیه باسن)
- چهارسر ران
اگر شما نمیتوانید به باشگاه یا کلاسهای هوازی بر پایه دوچرخهسواری بروید، میتوانید یک دوچرخه ثابت برای خانه بگیرید. اگر به دنبال گزینه بهتر هستید دوچرخه خود را از انبار بیرون بیاورید و از خانه بیرون بزنید تا حین ورزش کمی هوای تازه هم استشمام کنید و استرس خود را کاهش دهید.
۲. قوی کردن عضلات
آب کردن چربی پا به تنهایی، میتواند باعث شل و آویزان شدن پوست پاها شود. به همین دلیل شما باید در کنار لاغر کردن ساق پا زمانی را هم به تقویت عضلات خود اختصاص دهید. وزنه و دستگاه روئینگ (Rowing) ابزار موثری برای قوی کردن عضله پا هستند. اما شما میتوانید بدون این ابزارها هم عضله پای خود را قوی کنید.
تمرین لانگ (Lunge) جامعترین دامنه حرکتی برای ورزش پا است؛ چراکه این تمرین عضلههای چهار سر ران و همسترینگ را تقویت و در عین حال ناحیهی سرینی باسن و داخل رانها را لاغر میکند. برای یک تمرین لانگ کامل و بینقص مراحل زیر را دنبال کنید.
- صاف بایستید و برای تعادل بیشتر دستهای خود را روی لگن خود بگذارید.
- پای راست خود را جلو بگذارید و سپس پای چپ را به همان اندازه عقب ببرید. حالا پای راست خود را از زانو خم کنید و تا جایی پایین بیایید که زانوی شما زاویه ۹۰ درجه بسازد.
- برای پیشگیری از آسیب مطمئن شوید که زانوی پای راست شما از مچ پایتان جلوتر نرود و کاملا در یک راستا قرار بگیرند.
- سنگینی وزن خود را روی پاشنههایتان بیاندازید.
- با فشار به پایین به موقعیت قبلی خود برگردید.
- بعد از چند بار تکرار این حرکت، به سراغ پای چپ بروید و همین ترتیب را اجرا کنید.
چند تمرین دیگر برای تقویت عضلات پا در خانه شامل این موراد است:
- رفتن روی نوک پنجه و برگشتن (calf raises)
- بلند کردن پاها در حالت خوابیده (leg lifts)
- اسکوات (squats)
۳. کم کردن کالری مصرفی
ورزش کردن بهترین و موثرترین راه برای فرم دادن و لاغر کردن ساق پا و رانها است، اما شما باید از درون هم با آن سلولهای چربی مبارزه کنید! کاهش کالری مصرفی اولین قدم برای لاغر کردن هر قسمت از بدن است. با این کار بدن شما وقتی به انرژی نیاز داشت به صورت طبیعی به سراغ چربیهای اضافه میرود و از آنها برای تامین سوخت خود استفاده میکند. به مقداری از کالری که مصرف میکنید به عنوان بودجه نگاه کنید. سعی کنیدحداقل برای بیشتر روزهای هفته به اندازه بودجه خود مصرف کنید؛ نه بیشتر و نه حتی کمتر.
بیشتر بخوانید: مواد غذایی چربی سوز برای لاغری سریع و آسان
هیچ رژیم غذایی جادویی برای لاغر کردن پا وجود ندارد، اما دقت در آنچه که میخوریم میتواند به شما کمک کند. قبل از اینکه تصمیم به تغییر رژیم غذایی خود بگیرید، باید با پزشک خود صحبت کنید. مخصوصا اگر در حال درمان هر گونه بیماری هستید.
تغییر فرم پا زمانبر است
بسیاری از رژیمهای غذایی یا مربیان ورزشی به شما قول تغییرات سریع در فرم پا را میدهند. اما همانند کاهش وزن، لاغر کردن ساق پا و رسیدن به پاهای خوش فرم هم نیازمند زمان و مداومت است. قطعا با صبر به پاهایی لاغرتر، قویتر و متناسبتر با بدنتان دست پیدا خواهید کرد.
منبع: Healthline