مقدمه
بازار وکیل شیراز یکی از برجسته ترین و منحصر به فرد ترین بازار های ایران است که به دستور کریم خان زند در قرن 18 میلادی ساخته شد. این بازار بی نظیر که در مرکز شیراز و نزدیک میدان شهرداری واقع شده است نمونه ای از معماری سنتی ایرانی محسوب می شود و بخش مهمی از تاریخ و فرهنگ این شهر به شمار می رود. بازار وکیل به دلیل موقعیت خاصی که دارد نقشی مهمی در رونق اقتصادی شیراز داشته و محل تبادل کالا های داخلی و خارجی بوده است. طراحی این بازار با همکاری معماران و صنعتگران برجسته آن زمان صورت گرفته و به مرور زمان توسعه یافت. بنابراین این بازار زیبا به عنوان یکی از جذاب ترین مراکز گردشگری در دنیا شناخته می شود و سالانه گردشگران بسیار زیادی جهت بازدید از این مکان رویایی به شیراز زیبا سفر می کنند.
تاریخچه بازار وکیل شیراز
بازار وکیل شیراز یک عامل بسیار مهم در اقتصاد شیراز می باشد. ساخت این بازار شگفت انگیز از سال 1172 هجری قمری آغاز و در سال 1193 به پایان رسید. بخش های مختلف بازار وکیل با طراحی خاص صورت گرفت و بنا های آن توسط گچ آجر و سنگ ساخته شده اند. این بازار در مرکز شیراز و نزدیکی میدان شهرداری واقع شده است و به دلیل قرارگیری در مسیر های پر تردد دسترسی به آن بسیار راحت می باشد. با وجود تغییراتی که در طول زمان در این بازار ایجاد کرده اند همچنان روح سنتی آن حفظ گردیده است. بازار وکیل همچنان به عنوان یکی از جاذبه های تاریخی و فرهنگی شیراز شناخته می شود و در حال حاضر همچنان فعالیت های اقتصادی در آن جریان دارند. این بازار تاریخی و زیبا در بلوار لطفعلی خان زند قرار دارد.
به نقل از سایت مجله گردشگری یوتراوز:
«بازار وکیل ورودی های مختلفی دارد که در سه خیابان «طالقانی» «زند» و «لطفعلی خان» واقع شده است. برای رفتن به این بازار با وسایل نقلیه عمومی راهنمای زیر کمک تان می کند.
- رفتن به بازار وکیل با مترو: نزدیک ترین ایستگاه مترو به بازار وکیل شیراز ایستگاه «زندیه» است که به اندازه 10دقیقه پیاده روی از بازار فاصله دارد.
- رفتن به بازار وکیل با اتوبوس: خطوط اتوبوس رانی که از میدان شهدا می گذرند شما را به بازار وکیل می رسانند. در این میدان از اتوبوس پیاده شوید. بعد از چند دقیقه پیاده روی به مقصد می رسید.»
معماری بازار وکیل شیراز
معماری بازار وکیل شیراز به شدت منحصر به فرد می باشد. این بازار به صورت صلیبی طراحی شده و از چهار راسته اصلی تشکیل می شود که در تقاطع آن چهارسوق قرار دارد. بازار وکیل دارای ۹ ورودی است. در دو طرف بازار ۴۱ جفت مغازه با سکو های سنگی و ترنج های برجسته حجاری شده قرار دارند. دیوار های بازار تقریبا از کاهگل ساخته شده اند. این امر باعث ایجاد آسایش حرارتی برای ساکنان می شود. علاوه بر این رنگ روشن منجر به بازتاب نور خورشید می گردد. هنگام بازدید از این بازار حتما به کاروانسرا هایی مانند روغنی گمرک و احمدی که در شمال شرقی بازار وجود دارند سر بزنید. این بازار تاریخی به گونه ای طراحی شده که فضای مرکزی آن به مغازه ها متصل شده است. این امر منجر به برقراری ارتباط میان بخش های مختلف بازار می گردد.
جهت رزرو اقامتگاه و خرید از بازار وکیل شیراز میتوانید در سایت شیراز مبله اقامتگاه خود را رزرو کرده و در بازارهای سنتی شیراز از تمامی اجناس بازدید کنید.
مصالح و ساخت بازار وکیل شیراز
ساخت بازار وکیل شیراز با استفاده از مصالحی همچون آجر گچ آهک ساروج سنگ و چوب صورت گرفته است. تزیینات این بازار شامل کاشی کاری منبت کاری و مشبک کاری با چوب ساج و سنگ کاری می شود. سقف های راسته از طاق های گنبدی آجری تویزه ها کاربندی های ساده و آجرکاری های جناغی تشکیل شده اند. این امر زیبایی خاصی به فضای بازار می بخشد. برای تهویه از پنجره ها و حفره های عرقچین و مشبک در سقف ها استفاده شده است. در جهت روشنایی حفره ها و روزنه هایی در نظر گرفته اند. بازار دارای سه فضای عبور حریم مغازه و فضای فروش است. مغازه ها حدود یک متر از سطح زمین بلندتر هستند. اکثر مغازه ها به صورت دو طبقه همراه با پستو ساخته شده اند. کف بازار با سنگ لوح خاکستری مفروش و پهنای راسته های آن از سایر بازار های ایران وسیع تر است.
نتیجه گیری:
بازار وکیل شیراز فراتر از یک بازار سنتی یک جاذبه گردشگری جامع است که خرید غذا معماری و فرهنگ را در خود جای داده است. با بازدید از این بازار نه تنها می توانید صنایع دستی نفیس و سوغاتی های متنوعی تهیه کنید بلکه با معماری بی نظیر دوره زندیه نیز آشنا خواهید شد. همچنین می توانید در یکی از قهوه خانه های سنتی بازار بنشینید و طعم لذیذ غذاهای محلی را بچشید.
سوالات متداول
چه زمانی می توانیم به بازار وکیل شیراز مراجعه کنیم؟
بازار وکیل شیراز در روز های عادی از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۲۰:۳۰ شب فعال است. البته ممکن است ساعت کاری آن در مناسبت های خاص یا شرایط ویژه تغییر کند.
آیا بازار وکیل شیراز در روز های جمعه باز است؟
خیر بازار وکیل شیراز معمولا در روز های جمعه تعطیل است.