با توجه به هزینه های زیاد زمین و و محدود بود این آیتم مهم اولیه در عرصه ساخت و ساز باید به این نکته توجه کرد که مهمترین موردی که باعث ایجاد ارزش افزوده بیشتر و بهتر در زمینه ساخت میشود توجه به کیفیت بالای معماری و استفاده بهتر از پتانسیل های زمین برای ساختمان میباشد. بنابراین استفاده از شرکتهای معماری معتبر و با صلاحیت در طراحی ساختمان از الویتهای مهم در طراحی نقشه ساختمان میباشد.
در بحث طراحی ساختمان قسمتهای مهم در طراحی دارای الویتهایی برخوردار است طراحی فاز یک و جانمایی کلی فضاها شاید یکی از مهمترین قسمتهای طراحی باشد که به تجربه شرکت یا فرد معمار بستگی دارد که با توجه به نیازهای استفاده کگننده بهتریت طراحی را برای پروژه مورد نظر انجام دهد.
در مرحله بعدی طراحی نمای ساختمان از الویت بعدی در طراحی برخوردار میباشد و باید حتما به این نکته توجه کرد که استفاده از پتانسیلهای طراحی نما و پلان به صورت همزمان در طراحی ساختمان استفاده کرد.
انتخاب سبکهای مختلف در طراحی نمای ساختمان از مهمترین نکاتی است که قبل از طراحی توسط کارفرما باید تعیین شود و به عوامل مختلفی بستگی دارد. عواملی مانند نوع کاربری و محل قرارگیری ساختمان ارتفاع ساختمان، میزان هزینه ایی که برای ساخت در نظر گرفته شده است و … بنابراین یکی از آیتمهای مهمی که در ساختمان میتواند ارزش افزوده مناسب ایجاد کند انتخاب سبک مناسب با شرایط پروژه است.
انواع طراحی نمای ساختمان بر اساس نوع کاربری
- مسکونی : در طراحی و اجرای نمای مسکونی نباید تضاد زیادی بین سایر ساختمانهای مجاور ایجاد شود تا از لحاظ بصری حس بهتری را در ناظر ایجاد کند.همینطور باید مصالح مورد استفاده در نما های مسکونی مرغوب باشند تا پس از مدتی زیبایی ظاهری خود را حفظ کرده و نیازی به تعمیر و یا تعویض نداشته باشند ، به طور کلی در طراحی نمای مسکونی انواع سبک ها مورد استفاده قرار می گیرد که نمای ساختمان های لوکس و کلاسیک از پرکاربردترین آنها به شمار می روند.
- تجاری : نحوه طراحی نمای ساختمان های تجاری در مقایسه با طراحی نمای ساختمان های مسکونی دشوارتر است زیرا نمای ساختمان های تجاری باید دارای جذابیت بصری در رنگ و فرم باشد و همینطور نمای آن باید به صورتی طراحی شود که دعوت کنندگی داشته باشد.طراحی نما در ساختمان های تجاری عموماً بهصورت سبک مدرن صورت میگیرد که میتوان از ترکیب شیشه و آلومینیوم استفاده کرد ، در صورتی که طراح تمایل به ایجاد حس تجمل در ساختمان تجاری را داشته باشد میتواند از طراحی نمای کلاسیک استفاده کند. البته طراحی نما به سبک کلاسیک در ساختمانهای تجاری که دارای ارتفاع زیادی هستند که جلوه زیبایی به نما نمی دهند
- اداری : در طراحی نمای اداری با توجه به رعایت ضوابط طراحی باید خلاقیت هم به خرج داد ، به گونه ای که نمای بیرونی ساختمان اداری ، باید القا کننده فضای داخلی ساختمان باشد . به عنوان مثال در طراحی نمای ساختمان هایی که در زمینه های متفاوتی فعالیت دارند ،طراحی نما با توجه به نوع کاربری آنها بهتر است طراحی شوند. در طراحی نمای ساختمان های اداری که دارای متراژ زمین کمتری هستند ،از متریال هایی با رنگ های روشن استفاده شود تا ساختمان بزرگ تر جلوه کند ، در مقابل این قضیه ، استفاده از رنگ های تیره تر هستند که اکثراً در زمین هایی با متراژ های بالا مورد استفاده قرار می گیرد که از ابهت و جلوی ساختمان کم نمی شود.
- ویلایی: به طور کلی هدف اصلی از طراحی ویلا فراهم آوردن یک اقامتگاه تفریحی برای اعضای خانواده به شمار می رود .برای طراحی نمای ویلا میتوان از سبک های مختلفی استفاده کرد ،اما باید مصالح و متریال انتخابی با توجه به محل قرار گیری و همینطور شرایط آب و هوایی محل ویلا انتخاب شود .سبک طراحی نمای ویلا ، سبکی مخصوص است که می توان کاربری این ساختمان را به خوبی نشان دهد.
- برج : طراحی نمای آسمان خراش ها و برج ها امری بسیار حساس است .طراحی نمای اینگونه ساختمان ها باید به نحوی باشد که در دراز مدت ،چشم را خسته نکند و به صورت ایده هایی بکر و تازه طراحی شود. از طرفی نماهای برج باید به نحوی طراحی شوند که سبب آلودگی بصری در شهر نشود.
هزینه طراحی نمای ساختمان
طراحان برای طراحی نما ، طی جلسات متعددی که با کارفرما برگزار می کنند با توجه به بودجه و سلیقه کارفرما و همینطور رعایت قوانین نمای ساختمان در شهرداری به طراحی نما میپردازند.
عوامل متعددی وجود دارد که در قیمت نهایی طراحی نما موثر هستند ، که رعایت قوانین نمای ساختمان در شهرداری ، به طراحی نما میپردازند.که برخی از آن عوامل به صورت کلی اشاره می کنیم:
- متریال و کیفیت مواد اولیه مورد استفاده
- سبک طراحی ساختمان
- ابعاد و متراژ نما
- حق الزحمه کارکنان و پیمانکارسبک
انتخاب نمای ساختمان که شامل نمای کلاسیک ، مدرن ، سنتی یا ترکیبی است از مهمترین عوامل تاثیر گذار در تعیین هزینه نهایی به حساب میآید. در مقایسه بین متریال های مختلف نماهای سنگی دارای کمترین هزینه و نماهای رومی یا کلاسیک با هزینههای بیشتری قابل طراحی هستند .در کنار سبک انتخابی برای طراحی نما، عوامل دیگری مثل متریال و کیفیت آن، میزان متراژ نما و همینطور هزینه حق الزحمه، از دیگر عوامل تاثیر گذار بر روی تعیین هزینه های طراحی نما به شمار می رود.
ضوابط طراحی نمای ساختمان
- در طراحی نمای بنا نوع کاربری ساختمان مد نظر قرار گرفته و نسبت به آن طراحی شود.
- در طراحی نمای ساختمان قاب پنجره و تمامی اجزا نما باید با نمای اصلی بنا همرنگ باشند.
- در طراحی نمای ساختمان بهتراست از حداکثر از ۲ نوع متریال با رنگ های ملایم مورد استفاده قرار گیرد.
- میتوان برای کاهش آلودگی صوتی در ساختمان ها پنجره های دوجداره را مورد استفاده قرار داد
- مصالح مورد استفاده استفاده در نما باید با توجه به اقلیم و با کیفیت مرغوب انتخاب شود.
- برای اجرای سنگ ها در نمای ساختمان از اسکوپ و هنگام استفاده از آجر در نما، از بندکشی حتما مورد استفاده قرار گیرد.
- فضای ورودی ساختمان باید با عقب رفتگی در پلان طراحی و اجرا شود.
- برای طراحی نمای باکس پله استفاده از پنجره ممنوع است.
- فضای ورودی ساختمان به گونه ای طراحی شود که برای کاربران دعوت کنندگی داشته باشد. فضای ورودی ساختمان باید با عقب رفتگی در پلان طراحی و اجرا شود.
- نمای رومی : در اجرای این نما، سنگ های طبیعی و اکثر وقت ها سیمان مورد استفاده قرار می گیرد.
- نمای بتن اکسپوز : بتن اکسپوز نوعی بتن است که سطح رویی و نهایی آن در مقایسه با بتن ساده صاف و صیقلی است و همینطور بر روی سطح آن ، پوشش های دیگری اجرا نمی شود.
- نماهای بایرامیکس : بایرامیکس به عنوان ملات تزیینی که متشکل از سنگ های گرانیتی و همینطور رزین های طبیعی و مصنوعی هستند که از این ملات بایرامیکس در نمای خارجی و داخلی به عنوان پوشاننده استفاده می شود.
منبع سایت مهرازبنا: mehrazbana.com