اقدامهایی موثر برای مراقبت موهای ضعیف و درحال ریزش
به محض اینکه متوجه شدید موهایتان دچار ریزش، ضعف، شکنندگی و تُنُک شدگی شدهاند در اولین اقدام به یک پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید، پزشک با نوشتن آزمایشاتی تلاش میکند عامل ریزش موهای شما را پیدا کند. پس از مشخص شدن علت میتوان به دنبال راهکارهایی بود که در دنیای امروز کم هم نیستند. پس از آن قیمت تونیک ضد ریزش مو بیز را مدنظر قرار ندهید و به عنوان یک درمان به آن نگاه کنید.
10 عامل ایجاد موی ضعیف چیست؟
- در برخی موارد دلیل این امر نوعی الگوی ریزش مردانه است که به سابقهی ژنتیکی و ارثی افراد بازمیگردد، به طور معمول عامل چنین ریزشهایی هورمونهای جنسی هستند که از آغاز دوران بلوغ پدیده ریزش موها را آغاز میکنند.
- در پارهای از موارد ریزش موبه سبب یک توقف ساده در چرخهی رشد موها ایجاد شده است، این توقف در رشد موها عموما به سبب بیماریهای ناگهانی، جراحیهای سنگین و یا هر رویداد آسیب زنندهی دیگری به وجود میآید. به طور مثال بر اساس دادههای آماری در طی دو سال گذشته درصد بالایی از مبتلایان به کرونا پس از بهبود دچار ریزش شدید مو میشوند.
- تغیرات هورمونی همواره عامل مشکلاتی در سطح پوست و مو میشود، برای مثال بارداری و زایمان در زنان میتواند با تغییرات هورمونی منجر به ریزش مو در ایشان شود. همچنین استفاده از قرصهای جلوگیری از بارداری در تغییرات هورمونی دخیل هستند.
- بیماریهای خود ایمنی نظیر آلوپسی آرئاتا با حمله به فولیکولهای مو باعث آسیب به پیاز مو و قطع فرآیند رشد آنها میشود. در این بیماری گاه ریزش موها دائمی بوده و پس از ریختن موها مجددا رویش نخواهند داشت.
- برخی پروسههای درمانی چون شیمی درمانی، فشار خون بالا ، مشکلات قلبی و یا شوکهای عاطفی که در نتیجه مرگ عزیزان و قطع رابطهها پیش میآید باعث میشود فرد به اختلال کشیدن موها مبتلا شود و تا از بین بردن موهای خود از سر، ابرو و مژه دست از کشیدن آنها برندارد.
سایر عوامل مهم در ریزش مو
- از دیگر عواملی که در روتین موهای ضعیف باید به آن توجه داشت نحوهی استایل کردن موهاست، گاهی شیوه استایل کردن موها همراه با کشیدن آنها بوده که تاثیرات مخربی روی کیسههای ترشحی مو به وجود میآورد. پر واضح است آسیب به فولیکولهای مو موجب ریزش آنها میشود.
- محال است به دنبال علتیابی یک بیماری، اختلال، معضل و … بود و ردپای استرس را در آن پیدا نکرد. استرس موجب ریزش موی سکهای، سفیدی زود رس، نازک شدن ساختار مو، افزایش خشکی و شکنندگی موها میشود.
معمولا ریزش موی ناشی از استرس به صورت پراکنده رخ میدهد و بعد از مدتی رشد موها متوقف میشود و این موجب تشدید استرس در فرد میشود، نوع دیگری از ریزش که آن هم در نتیجه استرس رخ میدهد ریزش موی سکهای است. در این نوع ریزش گلبولهای سفید به فولیکولهای مو حمله ور میشوند از این رو آن را یک بیماری خود ایمنی شناسایی میکنند که غالبا در نتیجهی یک شوک روحی شدید پیش میآید.
- دمودکس نام انگلی است که روی پوستِ 99 درصد از انسانها زیست دارد؛ اما مشکل از آنجایی شروع میشود که تعداد این انگل از 5 عدد در هر سانتیمتر فراتر رفته و موجب ضایعات پوست و مو میشود. یکی از آن ضایعات صدمه جدی به فولیکولهای مو بوده که ریزش شدید موها را به دنبال دارد. چنانچه با نمونهگیری متوجه حضور دمودکسها شوید با یک پروسهی کامل درمانی خواهید توانست عامل ریزش موهای خود را متوقف کنید.
اگر مدتی است در پوست سر یا هرجای بدن خود احساس خارش میکنید و تصور میکنید یک موجود زنده زیر پوست شما در حال حرکت است، نگران نباشید خیالاتی نشدهاید احتمالا کار دمودکسهاست.
- پلی کیستیک تخمدان، سندرومی که با بر هم زدن هورمونهای جنسی مردانه با نام آندروژن در زنان نه تنها سبب افزایش احتمال این قشر از جامعه به بیماریهای دیابت، بیماری قلبی و ناباروری میشود؛ بلکه سبب ایجاد موهای زائد روی سینه، چانه و حتی نقاطی از بدن که به شکل طبیعی رویش مو در آنها اتفاق نمیافتد خواهد شد؛ اما بیش از همهی این موارد تاثیر این سندروم بر ریزش مو در زنان است که در این مجال مورد توجه ماست.
- یک رژیم غذایی فاقد پروتئین همان چیزی است که میتواند تُنک شدن تارهای مو و ریزش آنها را به دنبال داشته باشد. مسیری که به ریزش و ضعیف شدن موها منجر میشود.
چگونگی تشخیص علت ریزش موها
وقتی فرد با سابقهی طولانی از ریزش مو به پزشک مراجعه میکند، پیغامی که از این شرح حال میتوان دریافت کرد وجود یک مشکل اساسی در سلامت فرد است. گاهی پزشک تنها با گرفتن شرح حال فرد متوجه مشکل میشود.
گاه حتی با یک تغییر در عادات غذایی پس از طی مدتی ریزش موها قطع شده و هیچ مسئلهی حادی باقی نمیماند. تغییر داروهای مصرفی فرد، راه دیگری است که بر اساس تشخیص متخصصص از شرح حال بیمار آن را انجام میدهد. گاهی متخصص در طی فرآیند معاینه به وجود یک بیماری خود ایمنی در فرد پی میبرد و ممکن است نیاز به انجام نمونهبرداری باشد.
چگونه از فرد دچار ریزش مو نمونهبرداری میکنند؟
در مواردی که درماتولوژیست مشکوک به وجود علتهایِ منجر به ریزش مو میشود که برای تشخیص آن به نمونهبرداری نیاز است، برای نمونه برداری یک بخش از پوست فرد را جدا کرده و برای تست آزمایشگاهی مورد مصرف قرار میدهد. در هر حال فرآیند رشد موها یک فرآیند بسیار پیچیده است و بهتر است پیش از هر درمانی زمان کافی برای پیدا کردن دلیل ریزش موها صرف شود؛ البته نمونه برداری برای افراد مشکوک به ابتلا به دمودکس بدون جدا شدن پوست، صورت میگیرد.
انواع درمان پیشنهادی برای ریزش موها
در بیشتر مواقع پس از تشخیص علت ریزش و ضعف موها، پزشک دارو درمانی را با تونیک رویش مجدد مو بیز آغاز میکند، داروهای OTC که به طور کلی شامل کرمهای موضعی و ژلهایی رنگی است و طریقه مصرف آن هم اینگونه است که آن را بر روی پوست سر ماساژ میدهند، معمولا بخش مهمی از فرآیند درمان است. هرچند رایجترین داروهای این حوزه حاوی Minoxidil هستند. ماینوکسیدلها عموما همراه با عوارض جانبی چون خارش، قرمزی و رشد مو در اطراف پیشانی است.
دقت داشته باشید که با مصرف هر دارویی اعم از خوراکی یا با استعمال خارجی لازم است نسبت به عوارض جانبی آن آگاه باشید، نه به این علت که با دانستن آن قید درمان ریزش و ضعف موهای خود را بزنید. صرفا به این جهت که آگاهی به شما این امکان را میدهد که با دیدن اولین نشانههای این عوارض با پزشک خود مسئله را مطرح کرده و در صورت تشخیص وی درمان با این محصولات را متوقف کنید.
روش کاشت مو:
در این روش قسمتی از فولیکولهای موجود در بخش عقبی سر که از نظر ژنتیکی احتمال ریزش آنها حداقل است را از پوست سر خارج کرده و در ناحیهای که فولیکولهای خود را از دست داده است پیوند میزنند. اما قبل اینکار قیمت تونیک مو هیر فرند را جویا شوید و از آن استفاده کنید اگر نتیجه مدنظر حاصل نشد به سمت کاشت مو بروید. این عمل در افرادی که دارای ریزش موی ارثی هستند کاربرد دارد چرا که عموما این افراد موهای خود را در بخش جلویی سر از دست میدهند. همچنین از این حیث که ریزش موهای ارثی در طول زمان حالتی پیشرونده دارند در طی زمان چندین مرتبه این کاشت میتواند تکرار پذیر باشد.
در این نوع از جراحی، بخشی از پوست سر که فاقد مو است توسط جراح برداشته میشود. به این صورت که پوست فاقد مو را از بین میبرند و با کشاندن پوستی که دارای مو است قسمتی که پوستش جدا شده را میپوشانند. برای مثال گاهی فرد ناحیهی پیشانیاش از حد معمول تجاوز کرده و قسمتی از سر را هم در بر گرفته، این نوع جراحی برای این افراد بسیار کارساز است.
عوامل محیطی تاثیر گذار در ریزش مو
در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم:
ایستاده حمام کردن:
شستن موها به صورت ایستاده به دلیل وجود گرمای حمام و بالا رفتن دمای بدن منجر به کند شدن فرآیند خونرسانی به سر شده و مقاومت خود را در مقابل شستن موها از دست میدهند و با سرعت بیشتری خواهند ریخت. موهای خیس شما چیزی حدود 3 برابر حالت طبیعی وزن دارند، این یعنی سنگینتر شدنِ موها به جاذبهی زمین در کشیده شدن موها کمک بیشتری کرده و موهایی که خود ضعیف هستند و در معرض ریزش قرار دارند با سرعت بیشتری کف حمام جمع میشوند.
شانه کردن موهای خیس:
موی خیس خود را همانند یک فنر تصور کنید، هنگامی که یک فنر را بکشید با هرچقدر تلاش آیا خواهید توانست آن را به حالت قبل از خود بازگردانید؟ پس موی خیس خود را در حمام به هیچ وجه شانه نکنید. موی آسیبدیده و ضعیف شما با شانه شدن در حمام به سرعت روند تخریب را طی میکند و حتی اگر پروسهی درمان را طی میکنید با چنین رفتارهایی در جهت عکس آن عمل خواهید کرد.
معضلی به نام آب داغ:
به هر علتی که موها در معرض ریزش قرار بگیرند یعنی فولیکولها دچار آسیب شدهاند، حال تصور کنید به جای مداوای فولیکولها با آب داغ فولیکول ضعیف شده را بدون کمترین مقاومتی رو به نابودی ببریم! برای شستن موهای خود از آب ملایم استفاده کنید.
آیا نرمکنندهها در ریزش مو نقشی دارند؟
بسیاری از افراد از مصرف نرمکنندهها به این علت پرهیز میکنند که معتقدند با مصرف این محصولات موهایشان بیشتر میریزد ، در حالی که فقط به ساقهی موها زده میشود و با ریشهی موها تماسی ندارد و نباید داشته باشد.
در چنین شرایطی موها که حالتی ابریشمی پیدا کردهاند از میانشان موهایی که پیشتر ریخته شدهاند و میان موهای دیگر گیر کردهاند فرصت جدا شدن پیدا میکنند؛ ولی فرد به غلط تصور میکند در اثر نرمکننده دچار ریزش شده است. مصرف صحیح نرمکننده یک مراقبت مهم محسوب میشود آن را دست کم نگیرید.
ویتامینه کردن موها:
وقتی از ویتامینه کردن موها حرف میزنیم یعنی پای تغذیه رسانی به ساقهی موها به کمک یک سری محصولات در میان است، این محصولات که با نام ویتامینه شناسایی میشوند از برندهای متفاوتی بوده و با توجه به نیاز هر جنس مو کارایی متفاوتی دارند. برای مثال پلکس تراپی در مورد موهای ضعیف و آسیبدیده بسیار خوب عمل میکند.
ویتامینه کردن اگرچه به طور کلی به همهی افراد توصیه میشود؛ اما اگر از دسته کسانی باشید که به واسطهی رنگ کردنِ دائم موها در ضعیف کردن ساختار موها ید طولایی دارید؛ انجام دادن این موضوع را در روتین مراقبتی خود قرار دهید. برای موهای آسیبدیده هر دو هفته یک بار این ویتامینه را انجام دهید.