راهنمای خرید و انتخاب بهترین پردازنده لپ تاپ؛ مطابق با نوع کاربری بهترین لپ‌تاپ ایسوس از 20 تا 30 میلیون؛ معرفی 8 مدل کاربرپسند تفاوت پردازنده‌های لپتاپ اینتل U، اینتل P و اینتل H؛ چشمگیر یا ناچیز؟ 10 لپ‌تاپ محبوب در هیلی بیلی (13 شهریور 1402)

بهترین پردازنده لپ تاپ چیست و کدام پردازنده لپ تاپ بهتر است؟ در این مقاله قصد داریم به طور مفصل و اختصاصی به بررسی بهترین پردازنده لپ تاپ بپردازیم. همچنین ضمن معرفی 10 پردازنده برتر لپ تاپ، نکات کاربردی و جذابی را توضیح می‌دهیم که به شما کمک می‌کند بهترین پردازنده لپ تاپ را مطابق با اهداف کاربری خود تهیه و خریداری کنید.

بهترین پردازنده لپ تاپ

پردازنده مرکزی یا به اختصار CPU، مهمترین بخش از یک سیستم کامپیوتر تلقی می‌شود. ساخت یک CPU قدرتمند برای لپ تاپ توسط کمپانی‌های مطرح دنیا به یک امر چالش برانگیز تبدیل شده است؛ به این دلیل که لپ تاپ‌ها مثل کامپیوترهای خانگی دارای سیستم خنک‌کننده‌ی معرکه نیستند. به تبع، اگر دامنه‌ی فرکانس سی پی یو در لپتاپ زیاد باشد امکان دارد سیستم در استفاده‌ی بلند مدت به شدت داغ شده و همین مسئله موجب آسیب رساندن به قطعات سخت افزاری شود.

خوشبختانه در حال حاضر بهترین پردازنده‌های لپ تاپ می‌توانند علاوه بر نمایش قدرت بسیار بالا در بحث عملکردی، از جنبه‌ی افزایش دما هم دردسر خاصی ایجاد نکنند.

43,950,000

تومان

76,199,000

تومان

CPU چه کار می‌کند؟

پردازنده‌ی مرکزی یا CPU وظیفه‌ی اجرای عملیات‌های اصلی را در هر سیستم کامپیوتری به عهده دارد. در حقیقت برای هر کاری باید CPU به منظور پردازش وارد عمل شود، حتی یک کلیک ساده‌ی ماوس. روان اجرا شدن ویدیوها به صورت آنلاین و آفلاین، اجرای سریع فرمان‌ها در بازی‌های ویدیویی و همچنین اجرای بدون نقص قابلیت‌های سیستم عامل، همگی توسط هسته‌های موجود در CPU انجام می‌شود. بنابراین، خرابی حتمی پردازنده‌ی مرکزی موجب از کار افتادن کل سیستم کامپیوتر خواهد شد.

آشنایی با مفهوم ساختار و معماری CPU

بهترین پردازنده لپ تاپ

هر پردازنده‌ای مطابق با سلسله دستور العمل‌هایی تحت عنوان معماری طراحی و توسعه پیدا می‌کند. در واقع این دستور العمل و الگوها تعیین می‌کنند که پردازنده‌ی مرکزی، چطور کدهای کامپیوتر را ابتدا درک کند. لپتاپ‌های امروزی به طور کلی از دو نوع معماری ARM یا x86 استفاده می‌کنند.

معماری x86 سال 1978 توسط اینتل خلق و به بازار سخت افزار وارد شد. از طرفی دیگر، پردازنده‌های متعددی بر پایه معماری ARM وارد رقابت با دنیای تکنولوژی شد که توسط سایر کمپانی‌ها تحت لیسانس شرکت سافت‌بانک (Softbank) ساخته شده‌اند. در حال حاضر پردازنده‌های مبتنی بر معماری ARM حتی در گوشی‌های هوشمند هم دیده می‌شوند تا این که شرکت اپل موفق شد طراحی معماری ARM منحصر به فردی را صرفا برای محصولات خود ابداع کند.

اپل در اواخر سال 2020 میلادی توانست پردازنده‌های M1 را مبتنی بر معماری ARM طراحی کند و حالا در سال 2023 شرکت اپل با بهینه‌سازی ایرادات پردازنده‌ی M1، از پردازنده‌های M2 در مک‌بوک‌های جدید رونمایی کرده است. در حقیقت تلاش‌های شبانه‌روزی کارشناس‌ها و محققین سخت افزار شرکت اپل باعث شد تا پردازنده‌ها با معماری ARM همچنان مورد استقبال عموم کاربران قرار گیرد. خوشبختانه، برنامه‌هایی که با معماری x86 سازگار هستند مطابق با یک شبیه‌ساز نرم افزاری توسط پردازنده‌های ARM هم قابل پردازش هستند.

حروف انگلیسی در مدل پردازنده‌های لپتاپ به چه معناست؟

مدل‌های مختلف پردازنده‌های اینتل با حروف مشخصی از زبان انگلیسی نام‌گذاری می‌شوند. برای مثال لپتاپ‌هایی که دارای پردازنده اینتل با پسوند U هستند، جزء دستگاه‌های کم مصرف به حساب می‌آیند. پردازنده‌های اینتل U با سرعت کلاک پایین و تعداد هسته‌های کمتر از جنبه‌ی عملکردی توان چندان بالایی ندارند. از طرفی، گرم شدن لپتاپ برای کاربرهای دارای این نوع دستگاه‌ها دغدغه‌ی چندان مهمی نیست؛ چرا که پردازنده‌های اینتل U اصلا گرمای خاصی را تولید نمی‌کنند.

لپتاپ‌ها با پردازنده‌های اینتل پسوند H جزء محصولات گیمینگ محسوب می‌شوند. پردازنده‌های اینتل H قدرت فرکانس و حافظه کش (Cache) بسیار بیشتری در مقایسه با پسوند U دارند. به تبع، پردازنده‌های اینتل H گرمای بیشتری را هم تولید خواهند کرد. برای مثال می‌توان به پردازنده‌های اینتل مدل 12700H اشاره کرد که دمای پردازنده تا 96 درجه سانتیگراد هم می‌رسد. به جز H و U، پردازنده‌های اینتل P هم در لپتاپ‌ها به کار می‌رود که به نوعی حد واسط بین H و U محسوب می‌شوند. به تبع، این مدل پردازنده‌های اینتل بیشتر در لپتاپ‌های میان‌رده دیده می‌شود. حرف K در انتهای مدل‌های مختلف پردازنده اینتل به معنای امکان قابلیت اورکلاک است.

قبل از این که بهترین پردازنده لپ تاپ را معرفی کنیم، ابتدا باید لیستی از بهترین پردازنده های لپ تاپ را گردآوری کنیم. در مرحله بعد برای هر نوع طیف کاربری تلاش می‌کنیم بهترین پردازنده لپ تاپ را معرفی کنیم. همچنین به دنبال این پاسخ هم خواهیم بود که بهترین پردازنده لپ تاپ در سال 2023 از نظر کارشناسان چه چیزی است.

بهترین پردازنده لپ تاپ در سال 2023

با بررسی محصولاتی که در سال 2023 عرضه شده، می‌توان چند مورد از بهترین پردازنده‌های لپ تاپ را معرفی کرد که از جنبه‌ی عملکردی نتایج حیرت انگیزی را از خود نشان داده‌اند. در ادامه چند مورد از بهترین CPU لپ تاپ را معرفی می‌کنیم:

1. پردازنده اینتل Core i5 – 10400F

این قطعه در واقع پردازنده‌ی نسل دهم Core i5 شرکت اینتل به شمار می‌رود که از حافظه‌ی کش 12 مگابایت بهره می‌برد. این پردازنده‌ی شش هسته‌ای محدوده فرکانسی معادل 4.30 گیگاهرتز داشته که با یک عدد فن کار می‌کند. همچنین فرکانس پایه‌ی پردازنده معادل 2.90 گیگاهرتز بوده و این قطعه از FC LGA 1200+ پشتیبانی می‌کند. پردازنده‌ی مذکور با مادربوردهای اینتل زیر سازگاری کامل دارد:

  • مادربورد اینتل Q470
  • مادربورد اینتل Z490
  • مادربورد اینتل H470
  • مادربورد اینتل B460
  • مادربورد اینتل H410

2. پردازنده اینتل Core i5-3470 Ivy Bridge

این پردازنده هم یکی دیگر از محصولات موفق بازار سخت افزار محسوب می‌شود که با حافظه‌ی کش 6 مگابایت و محدوده فرکانس تا 3.60 گیگاهرتز عرضه شده است. این پردازنده‌ی چهار هسته‌ای به شدت سریع بوده و بر اساس معماری Ivy Bridge نسل سوم توسعه پیدا کرده است. از طرفی، فناوری Intel HD Graphics 2500 در داخل این پردازنده تعبیه شده است. همچنین فناوری Intel Clear Video HD Technology هم به منظور افزایش کیفیت پخش ویدیوها و تصاویر گرافیکی روی این پردازنده کار گذاشته شده است. با این حال، یکی از نقاط ضعف اصلی این پردازنده، عدم وجود فن اختصاصی CPU محسوب می‌شود.

3. پردازنده اینتل XEON 10 Core processor E5

پردازنده XEON 10 شاید بهترین پردازنده لپ تاپ برای گیم محسوب نشود، اما سرعت این قطعه نهایتا معادل 3.4 گیگاهرتز بوده و توسط سوکت‌های LGA 2011-3 پشتیبانی می‌شود. قدرت ماندگاری و دوام بسیار بالای این پردازنده موجب شده تا آن را در این لیست قرار دهیم. با تمام این تفاسیر، این CPU قادر است فعالیت‌های سنگین لپ تاپ را بدون هیچ مشکلی انجام دهد؛ هر چند، این پردازنده‌ی فوق العاده کاربردی قابلیت اورکلاک ندارد.

4. پردازنده اینتل Core i5-2400

این پردازنده چندان جدید نیست اما سرعت آن 3.1 گیگاهرتز بوده و با مادربورد H-61 سازگار است. این قطعه‌ی چهار هسته‌ای یکی از بهترین پردازنده‌های میان‌رده‌ی اینتل محسوب می‌شود که با سوکت LGA 1155 سازگار است. این قطعه یکی از بهترین گزینه‌ها برای کاربرانی است که صرفا به فعالیت‌های روتین و سبک می‌پردازند. با این حال، کاربرها قادر نیستند تصاویر و ویدیو گرافیک‌های بسیار با کیفیت را با این پردازنده تجربه کنند؛ چرا که بسیاری از فناوری‌های بصری مدرن و امروزی توسط این لپ تاپ پشتیبانی نمی‌شوند.

5. پردازنده اینتل Intel Core i9-13900K

این پردازنده‌ی دو هسته‌ای دارای سرعت 3.3 گیگاهرتز و یک سوکت LGA 1151 است. قابلیت اورکلاک برای این قطعه وجود دارد و می‌توان اعتراف کرد که پردازنده‌ی مذکور، یکی از بهترین گزینه‌ها برای تجربه‌ی بی‌نظیر بازی‌های ویدیویی محسوب می‌شود. از طرفی، پشتیبانی معرکه‌ی CPU از حافظه‌ی DDR5 یکی دیگر از جذاب‌ترین قابلیت‌های پردازنده محسوب می‌شود. با این حال، مصرف برق توسط این پردازنده نسل نهم اینتل به شدت بالا بوده و حتی می‌تواند از حد 250 وات هم گذر کند. بنابراین، باید دقت کرد آیا لپتاپ‌هایی که این پردازنده را دارند، از یک سیستم خنک‌کننده‌ی مطلوب برخوردار هستند یا خیر.

6. پردازنده اینتل Core i7 – 10700

حداکثر فرکانس این پردازنده با هشت هسته و 16 رشته، 4.80 گیگاهرتز است. این قطعه پتانسیل بسیار بالایی برای اورکلاک دارد. خوشبختانه این قطعه گرمای بسیار زیادی را تولید نکرده و می‌توان با خیال راحت‌تر یک لپ تاپ با این پردازنده را خریداری کرد. از آنجایی که این قطعه نسبت به پردازنده‌ی مورد قبلی از جنبه عملکردی در سطح پایین‌تری قرار می‌گیرد، قیمت تمام شده‌ی لپتاپ حاوی پردازنده اینتل Core i7 – 10700 هم کمتر خواهد بود. با این اوصاف، تجربه‌ی بازی‌های ویدیویی با این قطعه هم جذاب خواهد بود.

7. پردازنده اینتل Xeon E5620

پردازنده چهار هسته‌ای Xeon E5620 دارای فرکانس 2.4 گیگاهرتز و حافظه‌ی کش 12 مگابایت با یک سوکت 1366 است. این قطعه از تکنولوژی هیجان انگیز Intel Virtualization (به اختصار VT-x Intel)، فناوری اینتل Hyper-Threading و Enhanced SpeedStep پشتیبانی می‌کند.

این قطعه قابلیت اورکلاک نداشته اما ارزش خرید این محصول بر اساس مشخصات فنی و قابلیت‌هایی که پشتیبانی می‌کند بسیار بالاست.

8. پردازنده اینتل Xeon X5550

این پردازنده قادر است فرایندهای دوگانه‌ای را به طور همزمان انجام دهد؛ چرا که سیستم‌های دارای دو سوکت به پردازنده اجازه می‌دهد تا با یک قطعه‌ی پردازنده‌ی دیگر جفت شده تا سرعت و پهنای باند حافظه افزایش پیدا کند. این رویه موجب می‌شود تا قدرت و سرعت عملکردی CPU روی سیستم کامپیوتر به طرز قابل توجهی بیشتر شود. از آنجایی که مصرف برق پردازنده اینتل Xeon X5550 بسیار بالاست، این قطعه برای سرورها و ورک‌استیشن‌ها ایده‌آل خواهد بود.

9. پردازنده اینتل Xeon E5-2699

پردازنده چهار هسته‌ای Xeon سرعت 2.3 گیگارهتز و حداکثر پهنا باند 68 گیگابیت بر ثانیه دارد. حافظه‌ی کش این قطعه 45 مگابایت و تعداد هسته‌های آن 18 عدد است. این پردازنده‌ به اندازه‌ی قدرتمند است که بیشتر برای محققین و دانشمندان به منظور بررسی الگوریتم‌های مختلف کاربرد دارد. با این حال، طراحان گرافیک و تدوینگرهای فیلم که به طور تخصصی قصد دارند فیلم‌هایی با کیفیت وضوح 1080 پیکسل یا 4K بسازند، می‌توانند با خرید لپتاپ‌های حاوی این قطعه و یک کارت گرافیک فوق‌العاده قدرتمند، بهترین تجربه‌ی کاری را پیدا کنند.

ما رسما با بهترین سی پی یو برای لپ تاپ و بهترین پردازنده لپ تاپ برای گیم طرف حساب هستیم که از جنبه‌ی عملکرد و ماندگاری رقیب نمی‌شناسد. با این حال، مصرف برق بسیار بالا و سرعت کلاک پایه‌ی پایین از مهمترین نقاط ضعف این قطعه به شمار می‌رود.

10. پردازنده اینتل Core i3 – 12100

این قطعه با حافظه کش 12 مگابایت و فرکانس 4.3 گیگاهرتز و یک سوکت LGA 1700 عرضه شده است. این پردازنده برای لپتاپ در برابر سایر محصولات از انرژی کمتری به منظور اجرا و پردازش فعالیت‌ها بهره می‌برد. از طرفی دیگر، این قطعه از فناوری DDR4 و DDR5 پشتیبانی می‌کند.

این پردازنده بیشتر برای طراحان گرافیکی، تدوینگرهای تازه‌کار ویدیو و همچنین گیمرها مناسب خواهد بود. پردازنده چهار هسته‌ای اینتل Core i3 – 12100 یکی از سریع‌ترین و بهترین پردازنده‌های لپتاپ اقتصادی به شمار می‌رود. با این حال، گیمرها احتمالا نمی‌توانند بهترین و جدیدترین بازی‌های ویدیویی کامپیوتر را با بالاترین کیفیت ممکن توسط لپ‌تاپ‌ها با این پردازنده تجربه کنند. از طرفی، فرکانس پایه‌ی پردازنده از اورکلاک پشتیبانی نمی‌کند.

چند نکته‌ای که باید قبل از خرید لپتاپ درباره CPU بدانید

اگر قصد خرید یک لپتاپ گیمینگ دارید، حتما به اسم کامل مدل CPU دقت کنید؛ چرا که صرفا Core i5 یا Core i7 بودن پردازنده کفایت نمی‌کند. در لپتاپ‌های اقتصادی موجود در سطح بازار هم از پردازنده‌های Core i7 شرکت اینتل استفاده شده اما پارامترهایی که در پردازنده‌های Core i7 لپتاپ‌های میان‌رده و بالا رده دیده می‌شود، در لپتاپ‌های اقتصادی با اسم مشابه قابل رویت نیست.

اگر قصد دارید یک لپتاپ گیمینگ را خریداری کنید، بهتر است لپتاپ دلخواهتان را از بین مدل‌های اینتل با پسوند H انتخاب کرده

حتما به خاطر داشته باشد هنگام بررسی پردازنده لپتاپ، حروف انگلیسی در انتهای اسم مدل چیست. اگر قصد دارید یک لپتاپ گیمینگ را خریداری کنید، بهتر است لپتاپ دلخواهتان را از بین مدل‌های اینتل با پسوند H انتخاب کرده و مدل‌های اینتل U را به دلیل قدرت عملکردی پایین نادیده بگیرید.

43,950,000

تومان

76,199,000

تومان

میزان کش (Cashe) و محدوده فرکانس CPU دو مولفه‌ی سخت افزاری بسیار مهم تلقی می‌شوند. هر اندازه مقدار این دو پارامتر بیشتر باشد، قدرت CPU بیشتر خواهد بود. هر چند، پردازنده‌های نسل جدید معمولا گرمای بیشتری را هم تولید می‌کنند. همان‌طور که در ابتدای مقاله اشاره کرده‌ایم، شما باید در این وضعیت به سیستم خنک‌کننده‌ی لپتاپ هم دقت کنید.

در انتها باید به این مسئله هم اشاره کرد که اگر سایر قابلیت‌ها و مشخصات فنی لپتاپ را نادیده بگیریم، هر اندازه قدرت عملکردی CPU بیشتر باشد، هزینه‌ی تمام شده‌ی لپتاپ هم بیشتر خواهد بود. بنابراین، اگر بودجه‌ی محدودی در اختیار دارید، خرید لپ تاپ با پردازنده اینتل Core i5 برای وضعیت شما توجیه بیشتری پیدا می‌کند. البته با جست‌وجو در بین محصولات متنوع موجود در سطح بازار می‌توان لپتاپ‌هایی را با پردازنده اینتل Core i7 با قیمت مناسب پیدا کرد.

سوال و جواب‌های رایج

بهترین پردازنده برای یک لپتاپ اقتصادی و دانشجویی چیست؟

پردازنده چهار هسته‌ای اینتل Core i3 – 12100 یکی از سریع‌ترین و بهترین پردازنده‌های لپتاپ اقتصادی به شمار می‌رود.

لپتاپ‌های اینتل H بهتر هستند یا U؟

پردازنده‌های اینتل H قدرت فرکانس و حافظه کش (Cache) بسیار بیشتری در مقایسه با پسوند U دارند. بنابراین، پردازنده‌های اینتل H قدرت عملکردی بیشتری دارند.

بهترین پردازنده لپتاپ برای بازی ویدیویی چیست؟

در حال حاضر پردازنده اینتل Intel Core i9-13900K یکی از قوی‌ترین و سریع‌ترین پردازنده‌های اینتل برای گیم محسوب می‌شود.

لپتاپ حین کار سنگین به شدت داغ شده؛ علت چیست؟

شاید پردازنده‌ی تعبیه شده روی لپتاپ با فعالیت بسیار زیاد موجب این گرما شده است. برای مثال می‌توان به پردازنده‌های اینتل مدل 12700H اشاره کرد که دمای پردازنده تا 96 درجه سانتیگراد هم می‌رسد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا