سس مایونز: طعم لذیذ با دانش علمی
سس مایونز این خامه ی غلیظ و خوشمزه که به عنوان یکی از پرطرفدارترین سس ها در دنیا شناخته میشه در واقع حاصل یک واکنش شیمیایی جالب بین روغن و تخم مرغ هست! اما خب نگران نباشید ما قرار نیست به چالش های شیمی وارد شیم بلکه می خواهیم طرز تهیه سس مایونز را به زبان ساده و با جزئیات برای شما توضیح بدیم.
راز تهیه سس مایونز
مهمترین راز تهیه سس مایونز این است که روغن و آب (که در زرده تخم مرغ وجود داره) با هم مخلوط نشن. این مخلوط نشدن به دلیل قطبی بودن آب و غیرقطبی بودن روغن اتفاق می افته. زرده تخم مرغ در این مخلوط نقش امولسیفایر را ایفا می کنه. امولسیفایرها مولکول هایی هستند که یک طرف آنها آب دوست و طرف دیگر آنها چربی دوست هست. زرده تخم مرغ با داشتن این ویژگی مهم باعث میشه که روغن و آب در کنار هم بمونند و سس ما به صورت غلیظ و یکنواخت در بیاد.
مواد اولیه برای سس مایونز
- زرده تخم مرغ: زرده تخم مرغ به عنوان امولسیفایر در سس مایونز مهمترین نقش را ایفا می کنه.
- روغن: روغن مورد استفاده در سس مایونز می تونه روغن زیتون روغن کانولا یا روغن آفتابگردان باشه. نوع روغن مورد استفاده میتونه طعم سس مایونز را تغییر بده.
- آب لیمو یا سرکه: آب لیمو یا سرکه باعث طعم ترش و خوشمزه شدن سس مایونز میشه.
- نمک و فلفل: نمک و فلفل برای چاشنی و بهبود طعم سس مایونز مورد استفاده قرار می گیرن.
مراحل تهیه سس مایونز با دست
- مرحله اول: آماده سازی: ابتدا زرده تخم مرغ را در یک ظرف بزرگ ریخته و با یک چنگال یا همزن دستی به خوبی هم می زنیم.
- مرحله دوم: اضافه کردن روغن: روغن را به آرامی و قطره قطره به زرده تخم مرغ اضافه می کنیم و با همزن دست به خوبی هم می زنیم. نکته مهم این است که روغن را خیلی سریع اضافه نکنید چون سس مایونز خوب در نمی آید.
- مرحله سوم: اضافه کردن آب لیمو یا سرکه: بعد از اضافه شدن روغن آب لیمو یا سرکه را به سس اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم.
- مرحله چهارم: اضافه کردن نمک و فلفل: در آخر نمک و فلفل را به سس اضافه می کنیم و هم می زنیم.
- مرحله پنجم: تست طعم: سس مایونز را مزه می کنیم و در صورت نیاز میتوانیم نمک و فلفل را اضافه کنیم.
مراحل تهیه سس مایونز با استفاده از مخلوط کن
- مرحله اول: آماده سازی: زرده تخم مرغ آب لیمو یا سرکه نمک و فلفل را در مخلوط کن بریزید.
- مرحله دوم: اضافه کردن روغن: مخلوط کن را با سرعت کم روشن کنید و به آرامی روغن را از دهانه مخلوط کن اضافه کنید.
- مرحله سوم: تنظیم طعم: بعد از اضافه شدن تمامی روغن سس مایونز را مزه می کنیم و در صورت نیاز میتوانیم نمک و فلفل را اضافه کنیم.
نکاتی برای تهیه سس مایونز ایده آل
- تخم مرغ: از تخم مرغ تازه و با کیفیت استفاده کنید.
- دمای روغن: روغن را به دمای اتاق برسانید تا بهتر با زرده تخم مرغ مخلوط شود.
- سرعت هم زدن: در هنگام هم زدن سس مایونز سرعت همزن را خیلی زیاد نکنید.
- ظرف هم زدن: از ظرف گشاد و عمق کم برای تهیه سس مایونز استفاده کنید.
چند نکته درباره سس مایونز:
- سس مایونز را می توان در یخچال برای مدت یک هفته نگهداری کرد.
- سس مایونز را می توان با افزودن مزه ها و مواد غذایی دیگر مثل سیر خردل سبزیجات خرد شده و … تغییر طعم داد.
- از سس مایونز می توان در تهیه سالادها ساندویچ ها غذاهای سالم و … استفاده کرد.
جدول اطلاعاتی درباره سس مایونز:
ویژگی | توضیحات |
---|---|
نوع غذا | سس |
مواد اصلی | زرده تخم مرغ روغن آب لیمو یا سرکه |
طعم | غلیظ خامه ای ترش خوش طعم |
طعم دهنده ها | نمک فلفل سیر خردل سبزیجات خرد شده و … |
ماندگاری | یک هفته در یخچال |
نتیجه گیری
تهیه سس مایونز در خانه کار ساده ای است که با رعایت چند نکته می توان به بهترین نتیجه رسید. این سس خوشمزه را می توان در تهیه غذاهای متنوع استفاده کرد و طعم جدیدی به آنها بخشید.
پرسش و پاسخ
1. سس مایونز را می توان با تخم مرغ پخته تهیه کرد؟
بله می توان از تخم مرغ پخته نیز در تهیه سس مایونز استفاده کرد. اما طعم و رنگ سس مایونز با استفاده از تخم مرغ پخته کمی تغییر می کند.
2. سس مایونز را چگونه می توان ضخیم تر کرد؟
برای ضخیم تر کردن سس مایونز می توان کمی بیشتر روغن به آن اضافه کرد. همچنین می توان از یک قاشق چای خوری آرد ذرت نیز استفاده کرد.
3. سس مایونز را چگونه می توان طعم دار کرد؟
با اضافه کردن سیر خردل سبزیجات خرد شده نمک فلفل و … می توان سس مایونز را طعم دار کرد.