نان بربری: سفر از تنور تا سفره
نان بربری, این نان خوشمزه و پرطرفدار نمادی از فرهنگ غذایی ایرانی و جزو لاینفک سفره های ماست. اما چطور این نان پفکی و نرم و خوش طعم ساخته میشه؟ در این مقاله با هم به سفری از تنور تا سفره میریم و رازهای نان بربری رو فاش میکنیم.
مراحل پخت نان بربری: از آرد تا تنور
مرحله اول: تهیه خمیر
اولین قدم در تهیه نان بربری تهیه خمیر هست. برای این کار از آرد گندم با کیفیت بالا و آب خنک استفاده میشه. همچنین نمک و مایه خمیر هم به این مخلوط اضافه میشه تا خمیر نان حالا حالا ها نرم و کشسان باشه.
مرحله دوم: ورز دادن خمیر
حالا نوبت ورز دادن خمیر به مدت حدود 10 دقیقه ست. این کار باعث میشه گلوتن خمیر فعال بشه و نان حالا حالا ها پف کنه و نرم باشه.
مرحله سوم: استراحت خمیر
خمیر تهیه شده رو در ظرف مناسبی قرار میدیم و بهش اجازه میدیم در محیط گرم برای مدتی استراحت کنه. این استراحت باعث میشه خمیر حالا حالا ها حجم ش و حالا حالا ها نرم و کشسان بشه.
مرحله چهارم: تقسیم خمیر و فرم دهی به نان
حالا خمیر رو به چند قسمت مساوی تقسیم میکنیم. هر قسمت رو با دست و یا با قالب مناسب به فرم نان بربری در میاریم. نان بربری شکل دراز و باریک با سطح محدب داره.
مرحله پنجم: چیدن نان ها در تنور
نان ها رو با فاصله کافی روی سینی چیده و در تنور داغ قرار میدیم. حرارت تنور باعث میشه نان حالا حالا ها پف کنه و طعم و بوی معطر نان بربری رو در فضا منتشر کنه.
مرحله ششم: پخت نان بربری
مدت زمان پخت نان بربری به حرارت تنور و وزن نان بستگی داره. معمولا نان بربری در مدت زمان 10 تا 15 دقیقه در تنور پخته میشه.
مرحله هفتم: خنک شدن نان
بعد از پخت نان بربری برای خنک شدن اون رو روی یک سطح صاف و خنک قرار میدیم. خنک شدن نان باعث میشه نان حالا حالا ها نرم و کشسان بشه.
نکات مهم در پخت نان بربری
- انتخاب آرد: برای تهیه نان بربری بهتر هست از آرد گندم با کیفیت بالا و با پروتئین حداقل 11 درصد استفاده کنید.
- آب خنک: برای تهیه خمیر نان بربری از آب خنک استفاده کنید. آب گرم باعث میشه گلوتن خمیر خیلی سریع فعال بشه و نان سخت و سفت بشه.
- مایه خمیر فعال: قبل از استفاده از مایه خمیر حتما از فعال بودن اون اطمینان حاصل کنید. برای این کار مایه خمیر رو در آب گرم حل کنید و اجازه بدید چند دقیقه بمونه. اگر مایه خمیر فعال باشه حالا حالا ها پف میکنه.
- تنور داغ: تنور باید قبل از چیدن نان حالا حالا ها داغ باشه. تنور داغ باعث میشه نان حالا حالا ها پف کنه و طعم و بوی معطر نان بربری رو در فضا منتشر کنه.
- زمان پخت: زمان پخت نان بربری به حرارت تنور و وزن نان بستگی داره. معمولا نان بربری در مدت زمان 10 تا 15 دقیقه در تنور پخته میشه.
- خنک شدن نان: بعد از پخت نان بربری برای خنک شدن اون رو روی یک سطح صاف و خنک قرار میدیم. خنک شدن نان باعث میشه نان حالا حالا ها نرم و کشسان بشه.
ویژگی های نان بربری
نان بربری دارای ویژگی های منحصر به فردی هست که اون رو از سایر انواع نان متفاوت میکنه. از جمله این ویژگی ها میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- پف و نرمی بالا: نان بربری باید حالا حالا ها پف کنه و نرم باشه. این نرمی و پف به دلیل استفاده از آرد گندم با کیفیت بالا و همچنین ورز دادن خمیر در مدت زمان مناسب ایجاد میشه.
- طعم و بوی معطر: نان بربری دارای طعم و بوی معطر خاصی هست که به دلیل استفاده از مایه خمیر و همچنین پخت نان در تنور داغ ایجاد میشه.
- ساختار مناسب: نان بربری دارای ساختار مناسبی هست که باعث میشه نان به راحتی قابل برش باشه و همچنین در هنگام مصرف حالا حالا ها نرم و کشسان باشه.
جدول ارزش غذایی نان بربری
ماده غذایی | مقدار در 100 گرم نان | درصد ارزش غذایی روزانه |
---|---|---|
کالری | 260 کالری | 13 درصد |
کربوهیدرات | 52 گرم | 17 درصد |
پروتئین | 7 گرم | 14 درصد |
چربی | 2 گرم | 3 درصد |
فیبر | 2 گرم | 8 درصد |
مقایسه نان بربری با انواع دیگر نان
نان بربری در مقایسه با انواع دیگر نان مانند نان سنگک و نان لواش دارای ویژگی های خاص خود هست.
نان بربری در مقابل نان سنگک
ویژگی | نان بربری | نان سنگک |
---|---|---|
شکل | دراز و باریک | گرد |
سطح | محدب | صاف |
پخت | در تنور | در تنور سنگک |
پف | بیشتر | کمتر |
نرمی | بیشتر | کمتر |
طعم | شیرین تر | تلخ تر |
نان بربری در مقابل نان لواش
ویژگی | نان بربری | نان لواش |
---|---|---|
شکل | دراز و باریک | گرد |
سطح | محدب | صاف |
پخت | در تنور | در تنور لواش |
پف | بیشتر | کمتر |
نرمی | بیشتر | کمتر |
طعم | شیرین تر | تلخ تر |
نتیجه گیری
نان بربری به عنوان یک غذا سالم و مقوی میتونه جزء لاینفک سفره های ما باشه. این نان حالا حالا ها نرم و خوش طعم هست و میتونه در کنار سایر غذاها و همچنین به صورت تنها مصرف بشه.
پرسش و پاسخ
1. آیا میتونم نان بربری رو در خانه پخت؟
بله شما میتونید نان بربری رو در خانه پخت کنید. تنها چیزی که نیاز دارید یک تنور یا فر با حرارت مناسب هست. همچنین میتونید از یک قالب مناسب برای فرم دهی به نان استفاده کنید.
2. چگونه میتونم نان بربری رو تازه نگهدارم؟
برای نگهداری نان بربری تازه بهتر هست اون رو در یک کیسه نايلون قرار بدید و در دمای اتاق نگهداری کنید. همچنین میتونید نان رو در یخچال قرار بدید و تا سه روز اون رو تازه نگهداری کنید.
3. آیا نان بربری ارزش غذایی بالایی داره؟
بله نان بربری ارزش غذایی بالایی داره و حاوی کربوهیدرات پروتئین فیبر و سایر مواد مغذی هست. همچنین نان بربری حاوی ویتامین B و آهن نیز هست.