فن کولر گازی چگونه کار می کند؟
این بخش از کولر گازی مسئول تامین هوایی است که در زمان روشن بودن دستگاه باید در آن جریان پیدا کند. درواقع، داخل کشیدن هوای گرم اتاق به داخل یونیت و انتقال هوای سرد از آن به خارج از دستگاه، از وظایف فن در سیستم کولر گازی است. همچنین می توان جهت صرفه جویی در مصرف انرژی، زمانی که هوای داخل اتاق به اندازه ی کافی خنک است، دستگاه را روی حالت فن قرار داد و صرفا به جریان بهتر هوای خنک اتاق در فضا کمک کرد. جهت خرید دریچه اسلوت، دریچه کولر و دریچه داکت اسپلیت با ما در شرکت تهویه سان تماس بگیرید.
کار کردن مداوم فن در کولر گازی
به این صورت می توان بدون روشن کردن کولر گازی، از هوای مطبوع موجود در فضا استفاده کرد. البته توجه داشته باشید که از این حالت زیاد استفاده نکنید، چون به کمپرسور کولر گازی فشار آمده و منجر به خراب شدن آن خواهد شد. حالا که با نفش این قسمت از کولر گازی آشنا شدید، زمان آن رسیده تا به بررسی علل کار کردن فن کولر گازی در زمانی که دستگاه خاموش شده است بپردازیم. این دلایل عبارت اند از:
- کثیف شدن یونیت یا پنل کولر گازی
- انسداد در سیستم حرکت آب
- اختلال در سیستم برق دستگاه
- یخ زدن کندانسور
- خراب شدن کمپرسور
1. کثیف شدن یونیت یا پنل کولر گازی
گاهی کار کردن مداوم فن در کولر گازی به دلیل مشکل فنی خاصی نبوده و صرفا یونیت یا پنل دستگاه شما کثیف شده است و باید هرچه سریع تر آن را تمیز کنید. برای پیشگیری از بروز این مشکل به دلیل وجود جرم و قارچ در پنل، بهتر است دستگاه کولر گازی را هر شش ماه یکبار سرویس کنید.
2. انسداد در سیستم حرکت آب
اگر لوله های آب کولر گازی به هر دلیلی مسدود شوند، فن روشن می ماند. چراکه وظیفه لوله های آب کولر گازی این است که رطوبت جذب شده از محیط را به یونیت خارجی منتقل کرده و از فضای اتاق خارج کنند. زمانی که این لوله ها با جرم یا گرد و خاک مسدود شوند، قادر به انجام وظیفه ی خود نخواهند بود. در چنین حالتی، کولر خاموش شده و فن کولر گازی به کار می افتد.
3. یخ زدن کندانسور، علت یکسره کار کردن فن کولر گازی
کولر گازی ممکن است به دلایل مختلفی یخ بزند. اما یخ زدن کندانسور تا حدودی با آنچه در مورد کل دستگاه مطرح است، تفاوت هایی دارد. آلودگی فیلترها، خرابی ترموستات، سرد شدن ناگهانی هوای محیط و نشتی گاز مبرد می توانند موجب شوند تا کندانسور یخ بزند. در چنین شرایطی، کولر به محض روشن شدن، خاموش شده و فن کولر گازی به کار می افتد. یکی از به صرفه ترین راه حل های برطرف کردن یخ زدگی کندانسور، سرویس دوره ای کولر گازی است.
4. خراب شدن کمپرسور کولر گازی
کمپرسور یا موتو کولر گازی ممکن است بنا به دلایل مختلفی خراب شده و از کار بیفتد. گاهی تعمیر کمپرسور ممکن است اما در بیشتر مواقع، به دلیل دیر رسیدگی کردن به مشکل کمپرسور، این قطعه نیاز به تعویض خواهد داشت.
اگر کمپرسور کولر گازی دچار خرابی های اساسی شود، دستگاه خاموش شده و فن کولر گازی شروع به کار خواهد کرد. همانطور که تا به اینجا شرح داده شد، مدام کار کردن فن کولر گازی می تواند دلایل متعددی داشته باشد که تشخیص و بررسی هرکدام از آن ها، بدون تخصص و تجربه امکان پذیر نخواهد بود.
علت یکسره کار کردن کولر گازی
همانطور که می دانید کولر گازی در دسته تجهیزات سرمایشی پرمصرف قرار دارد، که باید آخر هر ماه هزینه های زیادی را در قبال مصرف برق در این وسیله پرداخت کنید. از طرفی میزان کارایی این وسیله در مقایسه با سایر تجهیزات سرمایشی مانند کولر آبی و پنکه بسیار بیشتر است. لذا بیشتر افراد ترجیح می دهند تا در قبال هوای خنک دریافتی از کولر گازی هزینه برق آن را نیز پرداخت کنند.
اما مشکل کار از آن جایی شروع می شود که مصرف برق در کولر گازی به دلیل یکسره کار کردن دستگاه بسیار بیشتر از حالت عادی باشد. در ادامه شما را با شایع ترین دلایل یکسره کار کردن کولر گازی آشنا می کنیم:
عدم تناسب سایز کولر گازی با متراژ ساختمان
یکی از مواردی که باید قبل از تهیه کولر گازی مورد بررسی دقیق قرار بگیرد، تطبیق دادن سایز و توان کولر گازی با متراژ ساختمان است. به منظور رفع این مشکل شما اگر قبل از تهیه کولر گازی با مشورت کنید، وی می تواند با توجه به تخصص خود در این زمینه به شما کمک کند. همچنین پیشنهاد می کنیم مشاهده کلیپ زیر را از دست ندهید در این کلیپ آقای اشتیاقی سرویسکار و نصاب کولر گازی به شما توضیح می دهند که چگونه ظرفیت کولر گازی را انتخاب کنید.
- اگر سایز کولر گازی کوچک تر از متراژ ساختمان باشد:
در مواردی که سایز کولر گازی در مقایسه با متراژ ساختمان کمتر است، کولر گازی برای رسیدن به دمای مطلوب تنظیم شده در سیستم خود، دائماً کار می کند. اما در این حالت نه تنها کولر گازی هیچگاه به دمای مطلوب نخواهید رسید، بلکه باعث وارد شدن فشار مضاعف به کمپرسور نیز خواهد شد که نتیجه این کار خواهد بود.
- اگر سایز کولر گازی بزرگ تر از متراژ ساختمان باشد:
در برخی موارد قضیه کاملاً متفاوت است به این شکل که توان کولر گازی نصب شده در ساختمان بسیار بیشتر از متراژ ساختمان است. در این حالت نیز کولر گازی نمی تواند به صورت موثر و مفید کار کند. در این شرایط زمان های مشغول به کار کولر گازی کمتر از حد استاندارد می شود. در نتیجه میزان رطوبت در هوا افزایش می یابد و سیستم برای اینکه بتواند رطوبت را مهار کند، به صورت یکسره کار می کند.
لازم به ذکر است که به طور میانگین 75 درصد از مشکلات کولر گازی با رعایت سایز مناسب کولر گازی رفع خواهد شد. ما در مطلب راهکارهای جالبی برای رفع این مشکل داده ایم. در کلیپ زیر آقای صالح آبادی از معیارهای انتخاب ظرفیت کولر گازی با شما صحبت می کنند.
کثیف بودن فیلترهای هوای کولر گازی
چه مدت است که فیلترهای هوای کولر گازی خود را تعویض یا حتی تمیز نکرده اید؟
اگر مدت زمان طولانی است که آن ها را سرویس نکرده اید، بهتر است همین الان به فکر تعویض آن ها باشید.
شاید باور اینکه دلیل عمده بیشتر مشکلات ایجاد شده در کولر گازی کثیفی فیلترهای هوای آن باشد، کمی سخت به نظر برسد، اما این موضوع کاملاً واقعیت دارد.
تمیز بودن فیلترهای هوا نقش مهمی در روند کار کردن کولر گازی دارند، زیرا هوای مورد نیاز برای کولر گازی از طریق فیلترهای آن وارد دستگاه می شود.
از طرفی اولین قسمت کولر گازی که در معرض گرد و خاک و آلودگی های محیطی قرار می گیرد، فیلترهای هوا هستند.
در نتیجه با گذشت مدت زمان محدود تمامی سطح فیلترهای هوا با جرم و گرد و غبارها مسدود می شوند.
اگر سریعاً برای تمیز کردن یا تعویض آن ها اقدام نکنید، می تواند بر روی تمامی سیستم کولر گازی تاثیر منفی بگذارد.
در این حالت حجم هوای ورودی به داخل دستگاه کاهش پیدا می کند و دستگاه برای رسیدن به دمای مطلوب خود بیش از توان خود کار کرده و نهایتاً داغ می کند.
حتی حجم کم هوای ورودی بر روی کویل های کولر گازی تاثیر منفی می گذارد، در این صورت دستگاه نمی تواند رطوبت موجود در محیط را جذب کند.
پس بیشتر و بیشتر کار می کندً طوری که دیگر به صورت اتوماتیک خاموش نمی شود.
با این توضیحات کاملاً مشخص است که اگر علت یکسره کار کردن کولر گازی به دلیل کثیف بودن فیلترهای هوای آن است می توان با تعویض منظم آن ها این مشکل را حل کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص رابطه شستشوی فیلترهای هوا و عملکرد کولر گازی کلیپ زیر را تماشا کنید.
انسداد کویل های کولر گازی
همانطور که تمیزی فیلترهای هوا به منظور عبور جریانات هوا به داخل دستگاه بسیار ضروری است، تمیز بودن کویل های کندانسور کولر گازی در یونیت خارجی آن برای تبادل هوای بیرون با هوای داخل نیز بسیار مهم است.
از آن جا که کویل های کندانسور کولر گازی در داخل یونیت خارجی آن و در معرض مستقیم انواع آلودگی های محیطی قرار دارد، مسدود شدن آن ها به مرور زمان بسیار طبیعی است.
خوشبختانه آلودگی کویل های کولر گازی را می توان به راحتی و تنها با کمک فشار آب شیلنگ آب برطرف کرد، اما قبل از شروع به این کار حتما سیستم برق دستگاه را قطع کنید.
کویل های اواپراتور داخل یونیت داخلی هم به این سری اقدامات برای تمیز کردن نیاز دارند، هر چند دسترسی به آن ها به آسانی کویل های خنک کننده نیست.
اما باید به هر حال با کمک هر چند ماه یکبار آن ها را نیز تمیز کرد.
تمیز بودن کویل های اواپراتور یونیت داخلی تاثیر زیادی در جریان هوای فن دستگاه دارد.
زیرا اگر سطح کویل های اواپراتور با جرم و آلودگی ها مسدود شده باشد، زمانی که جریان هوا به سطح کویل دمیده می شود، از میزان انتقال دهنده های گرما از هوا به گاز خنک کننده کولر گازی کاسته می شود.
در نتیجه هوا به اندازه دلخواه سرد نمی شود و دستگاه به طور دائم کار می کند تا به سرمای تنظیم شده در ترموستات برسد و نهایتاً روز به روز بر مصرف برق دستگاه افزوده می شود.
برای اطلاع از تاثیر کثیفی اوپراتور بر روی عملکرد کولر گازی و نحوه پاکسازی آن ها توصیه می کنیم مشاهده فیلم زیر را از دست ندهید.
گاهی مشکل یکسره کار کردن کولر گازی به دلیل خرابی ترموستات آن است. در این حالت سیستم سالم است، اما ترموستات دمای محیط را به درستی نشان نمی دهد. در نتیجه دستگاه به صورت دائم کار می کند.
یک روش به منظور تست سالم بودن ترموستات کولر گازی این است که یک عدد ترموستات جدید در دستگاه قرار دهید.
چنانچه بعد از یک الی دو ساعت دمای نمایش داده شده بر روی ترموستات همان میزان تنظیم شده در آن باشد، پس مشکل از ترموستات قبلی می باشد.
در صورتی که نیاز به تهیه ترموستات دارید، روی لینک بزنید.
با مشاهده کلیپ زیر می توانید از وظیفه ترموستات کولر گازی و نحوه تشخیص خرابی آن مطلع شوید.
بسته نبودن مسیرهای خروجی هوا در ساختمان
یکی از این است، که تمامی خروجی های هوا در هنگام روشن بودن دستگاه بسته باشند.
زیرا اگر در هنگام روشن بودت کولر گازی هر نقطه از ساختمان مانند در یا پنجره باز باشند، سبب یکسره کار کردن کولر گازی می شوند.
چنانچه راه های نشتی هوا در ساختمان مسدود نشوند، کولر گازی نمی تواند دمای محیط را به دمای تنظیم شده خود برساند، در نتیجه به صورت یکسره کار می کند.
پس برای رفع این مشکل حتماً در زمان روشن بودن کولر گازی تمامی راه های خروجی هوا در ساختمان را مسدود کنید.
کولر گازی نیاز به سرویس دارد
بر اساس این وسیله نیز مانند سایر تجهیزات نیاز به نگهداری و سرویس دارد.
بهتر است این سرویس ها به صورت دوبار در سال یکی قبل از شروع فصل گرما و دیگری قبل از شروع فصل سرما و توسط صورت بگیرد.
در صورتی که اجزای کولر گازی از قبیل فیلترهای هوا و کویل ها تمیز نباشند، جریان هوای داخل دستگاه به مشکل بر می خورد و در نتیجه کولر گازی به صورت یکسره کار می کند.
سرویسکار کولر گازی می تواند میزان سلامت تمامی قطعات کولر گازی را چک کرده و در صورت نیاز قطعات خراب یا فرسوده شده را تعویض کند.
باعث عملکرد بهتر دستگاه می شود. با مشاهده کلیپ زیر از مراحل سرویس فصلی کولر گازی و معایب پشت گوش انداختن این مهم آگاه خواهید شد.
کولر گازی در هر مدل و برندی که باشد، یک بازه عمر محدود دارد که حتی با انجام اقدامات لازم در خصوص حفظ و نگهداری از آن ها بعد از مدتی قابلیت خود را از دست می دهد.
سپس با علائمی همچون یکسره کار کردن مشکل خود را نشان می دهد. در چنین شرایطی اقتصادی ترین راه این است که کولر گازی جدید تهیه کنید.
چرا که اگر قرار باشد از کولر گازی قدیمی بیشتر از عمر خود استفاده کنید، روز به روز باید هزینه های هنگفتی را بابت مصرف برق، تعمیرات و سرویس آن بپردازید. در صورتی که کولر گازی شما قدیمی شده و نیاز به تعویض آن دارید، روی لینک بزنید تا از قیمت و مارک های مختلف این وسیله آگاه شوید.