نکات فنی هنگام خرید سر باتری

سرباطری چیست؟

سر باتری خودرو چیست؟ قیمت سرباطری به چه عواملی بستگی دارد؟ در پاسخ به این سوالات باید بگوییم که این قطعه کوچک به منظور تولید انرژی الکتریسته در باتری خودرو کاربرد دارد. این قطعه فلزی از یک طرف به خروجی باتری و از سمت دیگر به یک سیم متصل است. هر چقدر که جنس بهتری داشته باشد، اتصال آن با باتری بهتر می‌شود.

باتری

نوع جنس سرباطری!

سازنده های این نوع ابزار تصمیم براین داشته اند که سرباطری هارا در جنس های مختلف تولید کنند. یکی از بهترین و باکیفیت ترین جنس این سرباطری از الیاژ برنج میباشد که میتواند از رسوب گیری و چسبیدن سرباطری به باطری جلوگیری کند. این نوع سرباطری ها از جنس های مختلفی هستن به ترتیب (برنجی – مسی – سرب نرم – سرب خشک – سرب ابکاری شده و آهنی تشکیل شده است.

سرباطری ها چند نوع میباشند؟

سرباطری ها امروزه در مدل های بسیار زیادی تولید میشنود. مدل های سرباطری عبارت است است.

1- مدل تک پیچ : مدل سرباطری تک پیچ که معمولا هم سربی میباشد فقط دارای یک پیچ است که بالای سرباطری قرار دارد و بیشتر برای قایق و لنج ها استفاده میشود.

2-مدل دو پیچ : مدل سرباطری دو پیچ دارای دو عدد پیچ میباشد که نوع جنس این سرباطری ها از جنس برنج و سرب میباشد.

3-مدل فنردار: مدل سرباطری فنردار دارای دو پیچ و یکی فنر میباشد که به شما قابلیت نصب بر روی انواع خودروهای سواری و کامیون را میدهد.

4-مدل فشاری: مدل سرباطری فشاری داری یک پیچ بالای سرباطری میباشد که شما به راحتی بتوانید این سرباطری را با فشردن ب روی باطری خودرو ان را با دست باز و بسته کنید.

5-مدل دیجیتال: مدل سرباطری دیجیتال مخصوص سیستم صوتی به همراه نمایشگر ولتاژ باطری دارای محافظ مخصوص دارای ۴ کانکشن ( خروجی ) برای اتصال ۴ کابل با سایز های مختلف ( کابل اصلی خودرو- کابل سیستم صوتی -کابل دزرگیر و ….) نمایشگر ولتاژ این سرباطری به شما کمک میکند از شارژ دینام و سلامت باطری خود همیشه مطلع شوید.

دلایل سولفاته شدن باتری ماشین و نحوه رفع آن

نقص در عملکرد باتری خودرو، خود را با عوارضی همچون کند استارت خوردن و اختلال در کار چراغ‌ها نشان می‌دهد. در این مواقع باید سری به باتری ماشین خود بزنید. اگر روی سر باتری شوره‌ی سفید نامعولی دیدید، باتری ماشین شما سولفاته شده است. مشکلی تقریبا رایج در باتری ماشین، که اگر پیش از جدی شدن، به آن توجه کنید، باتری ماشین خود را از مشکلات جدی بعدی حفظ کرده و از ایجاد هزینه‌ای گزاف جلوگیری خواهید کرد. در این مقاله سعی می‌کنیم، دلایل سولفاته شدن سر باتری ماشین را به‌طور کامل ذکر کنیم، از راه‌های پیش‌گیری از سولفاته شدن باتری ماشین بگوییم و راه‌های رفع این مشکل را برشماریم.

سولفاته شدن باتری ماشین یعنی چه؟

طبیعی است که در باتری خودرو، پس از مدتی کار کردن، تغییر شکل ظاهری رخ دهد. یکی از آشکارترین این تغییرات به وجود آمدن شوره‌ی سفیدی در سر باتری ماشین است. این شوره‌های سفید که همان رسوبات سولفات سرب هستند، نشانه‌ی سولفاته شدن باتری خودرو است. بعضا از این پروسه با عنوان شوره زدن باتری یاد می‌کنند که از همین شوره‌‌ی سر باتری می‌‌آید.

سولفاته شدن به دو نوع نرم و دائمی رخ می‌دهد. اگر به باتری رسیدگی کنید و به‌موقع سرویس شود، شوره‌های سرباتری را می‌توان پاک کرد و به‌همین دلیل به آن سولفاته‌ برگشت‌پذیر یا نرم می‌گویند. اگر راهی برای رفع مشکل سولفاته و پالودن شوره‌ها و رسوبات وجود نداشته باشد، سولفاته دائمی یا سخت است و نمی‌توان برایش چاره‌ای اندیشید و ممکن است به تعویض فوری باتری احتیاج پیدا کنید.

سولفاته شدن باتری ماشین چه پیامدهایی دارد؟

تشکیل بلور سولفات مس یا همان شوره‌ها که از آن با عنوان سولفاته شدن باتری ماشین، یاد می‌شود، در عملکرد باتری خودرو اختلال ایجاد می‌کند. این اختلال با ایجاد مانع در برقراری جریان برق باتری خودرو اتفاق می‌افتد. اختلال در عملکرد باتری، برای دیگر قطعات ماشین نیز مشکل ایجاد می‌کند. مسئله در مواردی چون استارت نخوردن ماشین یا مشکل در نور چراغ‌های خودرو نمایان می‌شود. اما مسئله به همین‌جا ختم نشده و در بلندمدت آسیب‌های جدی‌تری به ماشین وارد می‌شود. این آسیب‌ها می‌تواند به ایجاد آتش‌سوزی در ماشین هم برسد. پس برای پیش‌گیری از این خطرات، پیش از جدی شدن مسئله و با دیدن اولین نشانه‌ها، برای رفع سولفاته شدن سر باتری اقدام کنید.

دلایل سولفاته شدن باتری ماشین

·         گاز هیدروژن

سولفاته شدن باتری ماشین به دلایل مختلفی روی می‌دهد. گاز هیدروژنی که از باتری خودرو متصاعد می‌شود، یکی از آن دلایل است. این گاز با مواد زائدی که در باتری خودرو تولید شده و آلاینده‌هایی که پس از مدتی روی باتری ماشین می‌نشیند، واکنش می‌دهد. رسوبات حاصل از این واکنش نامطلوب، سولفاته شدن باتری خودرو را رقم می‌زند.

·         اسید سولفوریک خارج شده از باتری در طولانی‌مدت

اسید سولفوریک خارج‌شده از باتری، که آن هم در کارکردهای طولانی اتفاق می‌افتد، یکی دیگر از عوامل سولفاته شدن باتری ماشین است؛ چراکه اسید سولفوریک خروجی، پس از مدتی رسوب ایجاد می‌کند و آن رسوبات هم عامل سولفاته شدن باتری خودرو هستند. آب‌بند بودن مناسب در این مواقع به‌کمک می‌آید و از ایجاد شوره‌ی سر باتری در اثر خروج اسید، جلوگیری می‌کند.

·         شارژ ناقص باتری خودرو

یکی از مواردی که صاحب خودرو باید به آن توجه و در صورت بروز حتما به آن رسیدگی کند، شارژ ناقص باتری است. شارژ ناقص باتری به خودروی شما آسیب وارد خواهد کرد. سولفاته شدن باتری ماشین عارضه‌ای است که در اثر شارژ ناقص باتری به وجود می‌آید. این مشکل نیز در طولانی‌مدت و با ایجاد رسوب حاصل می‌شود. ازطرفی شارژ بیش از حد باتری ماشین هم می‌تواند به سولفاته شدن باتری خودرو دامن بزند؛ آن‌هم با ایجاد گرمای زیاد و خروج موادی که نهایتا شوره‌های سر باتری را ایجاد می‌کنند.

دیگر عوامل سولفاته شدن سر باتری

وجود بخار آب به هر دلیلی از جمله تمیز کردن و خوب خشک نکردن باتری، می‌تواند باعث سولفاته شدن باتری ماشین شود.

کهنه شدن باتری، یکی از علل واضح سولفاته شدن باتری خودرو است. پس از کار طولانی‌مدت باتری، طبیعتا خروج اسید و تشکیل رسوب بیش‌تر خواهد شد و به‌تدریج نمی‌توان چاره‌ای جز تعویض برایش اندیشید.

راه‌های جلوگیری از سولفاته شدن باتری ماشین

  • بدیهی‌ترین راه برای کم‌ کردن مشکلات باتری، خرید باتری‌های مناسب و باکیفیت‌تر است. با این کار عمر مفید باتری بیشتر می‌شود و مشکلاتی از قبیل سولفاته شدن باتری خودرو کمتر پیش می‌آید. البته که این مشکل برای هر نوع باتری ماشینی رخ می‌دهد و نیاز به مراقبت همیشه وجود دارد.
  • راه دیگر استفاده از درپوش‌های لاستیکی است. درپوش‌هایی که بر سر باتری قرار می‌گیرد و باتری ماشین را از محیط تا حدی ایزوله می‌کند.
  • برای جلوگیری از خروج موادی از باتری که نهایتا به ایجاد رسوب و شوره منجر می‌شود، می‌توان در محل اتصال کابل به باتری، از گریس استفاده کرد. استفاده از گریس برای جلوگیری از خروج مواد و واکنش‌های مضر بعدی بین محتویات درونی باتری با آلاینده‌ها و رفع سولفاته شدن سر باتری است.
  • خشک کردن باتری پس از تمیز کردن آن ضروری است. پیش از این از مضرات وجود آب و بخار آب در محیط اطراف باتری گفتیم؛ مسئله‌ای که به سولفاته شدن باتری ماشین می‌انجامد.
  • دینام یکی از قطعات مهم سیستم الکتریکی خودرو است. یکی از وظایف دینام، شارژ کردن باتری خودرو است. مشکل در دینام، روند شارژ شدن باتری ماشین را مختل می‌کند و اختلال در شارژ شدن باتری، به سولفاته شدن آن منجر می‌شود. چک کردن وضعیت دینام، مزایای بسیاری دارد که یکی از آن‌ها رفع سولفاته شدن سر باتری ماشین شما است.
  • یکی از کارهای ضروری و درعین‌حال راحتی که با آن عمر باتری خود را بالاتر می‌برید، تمیز کردن آن است. زمانی که می‌بینید سرباتری شما دچار شوره شده است، باید آن را تمیز کنید. تمیز کردن سرباتری که باید با رعایت جدی نکات ایمنی همراه باشد، می‌تواند از سولفاته شدن باتری ماشین جلوگیری کرده و عمر مفید آن را افزایش دهد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا