چسب گرانول در صنایعی نظیر مبلمان و کابینت سازی دارای جایگاه ویژهای است. طی فرآیند ساخت و اجرای کابینتها میتوان از ویژگیهای منحصربفرد چسبهای گرانول بهرهمند شد. قدرت چسبندگی بالا یکی از همین ویژگیها است که اتصالات محکم و پایداری میان قطعات کابینت ایجاد میکند. از طرف دیگر میتوان برای ترمیم و تعمیر شکستگی اتصالات کابینتها، برطرف کردن ترکها و مواردی نظیر چسباندن نوار PVC به لبهها از چسبهای گرانول استفاده کرد.
چسب گرانول چیست؟
چسب گرانول کاربرد فراوانی در صنایع مختلف از جمله کابینت سازی دارد. این محصول که بواسطه دریافت حرارت خاصیت چسبندگی پیدا میکند، در حالت اولیه به شکل دانههای کوچک و جامد قابل مشاهده است. چسباندن قطعات مختلف با چسبهای گرانول نیازمند استفاده از دستگاههایی خاص برای تولید حرارت است. به این ترتیب دانههای چسب، ذوب شده و مایعی چسبناک آماده استفاده خواهد بود.
برای ایجاد یک اتصال محکم لازم است مایع چسبناک ذوب شده به صورت یکنواخت روی سطح مورد نظر اعمال شود. با گذشت مدت زمانی کوتاه و از بین رفتن حرارت اولیه، چسب حالت جامد پیدا کرده و اتصالی محکم برقرار خواهد شد. چسب گرانول دارای ویژگیهای متعددی است. از ویژگیهای مهم چسبهای گرانول که باعث محبوبیت آن در صنعت چوب شده است میتوان به مواردی نظیر عدم تغییر رنگ مواد چسبانده شده، نداشتن خاصیت لختهای، تناسب غلظت با کاربرد، وجود فرمولاسیونهای متنوع متناسب با نیاز، عدم سختشدن سریع پس از استفاده، داشتن خاصیت ارتجاعی و مقاومت در برابر رطوبت اشاره کرد.
انواع چسب گرانول
چسب گرانول (Hot Melt Granules adhesive) نوعی چسب جامد با ذرات ریز و گلولهای شکل است که در بستهبندیهای مخصوص عرضه میشود. این چسبها دارای انواع مختلفی هستند: اتیل وینیل استات (EVA)، پلی اولفین (PO) و پلی اورتان (PU). آنها از انواع رایج چسبهای گرانول محسوب میشوند که با توجه به ترکیبات و مواد شیمیایی به کار رفته در ساخت، دارای نقطه ذوب متفاوتی خواهند بود. چسب گرانول به دلیل دارا بودن ترکیبات ویژه، نقاط ذوب متفاوتی دارد.
برای مثال برخی از چسبهای گرانول در دمای 180 تا 210 درجه سانتیگراد ذوب شده و در برابر حرارت نیز مقاومت بسیار بالایی دارند. البته انواع دیگری هم وجود دارند که در دماهای پائینتری حدود 130 تا 160 درجه سانتیگراد ذوب میشوند اما در برابر حرارت مقاومت کمتری دارند. انتخاب نوع چسب مورد نظر بستگی به کاربرد و شرایط محیطی دارد. آگاهی از خصوصیات مختلف آنها میتواند در انتخاب صحیح و بهینه کمک شایانی نماید.
ویژگی های چسب گرانول
چسب گرانول دارای ویژگیها و مزایای منحصر به فردی است که آن را به یکی از پرکاربردترین چسبها در صنعت تبدیل کرده است. از جمله مهمترین مزایای این نوع چسب میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
کم بو بودن
مقاومت و چسبندگی بسیار بالا
وزن کم و سبک
سرعت بالای چسبندگی و خشک شدن
سهولت و آسانی استفاده
عدم آسیبرسانی به محیطزیست
به طور کلی با توجه به ویژگیهای یادشده، چسب گرانولی گزینهای ایدهآل و کارآمد برای انواع کاربردهای صنعتی و تولیدی به شمار میرود.
نحوه کار با چسب گرانول
چسب گرانول دارای کاربرد ویژهای در صنایع مختلف است. کاربرد چسب گرانول PVC به دلیل ویژگیهای منحصربهفردش مانند چسبندگی و سرعت بالای اتصال، بسیار گسترده است. این نوع چسب بیشتر در صنایع و فرایندهایی به کار میرود که نیاز است لبهزنی و اتصال قطعات با سرعت بالایی انجام شود. رایجترین کاربرد چسبهای گرانول PVC، پوشش دادن لبههای برشخورده ورقهای MDF و PVC با کمک نوار لبه پی وی سی است. البته از این محصول میتوان برای لبهزنی و چسباندن قطعات مختلف در سایر صنایع نیز استفاده کرد. چسب گرانولی علاوه بر سرعت بالا، نسبت به روشهای سنتی مانند استفاده از نوار ملامینه، اتصال محکمتری ایجاد میکند.
چسب گرانول با استفاده از دستگاههای اسپریکننده به صورت ذوبشده روی لبهها قرار میگیرد و پس از خنک شدن، اتصالی محکم برقرار میکند. شرط اصلی برای دستیابی به اتصال باکیفیت، انتخاب بهترین نوع چسب گرانولی با توجه به برند و ویژگیهای آن است. این چسب علاوه بر MDF، برای لبهچسبانی انواع قطعات پلاستیکی و فلزی نیز کاربرد دارد. مهمترین صنایع استفاده کننده از چسبهای گرانول عبارتند از: صنایع تولید محصولات بهداشتی، کابینت سازی، مبلمان، الکترونیک، PVC ، خودروسازی، بستهبندی و صنایع تشک.
پیش از ورود دستگاههای لبهچسبان به بازار، از نوار ملامینه برای پوشش سطوح PVC استفاده میشد که امروزه جای خود را به چسبهای گرانول داده است.
چسباندن نوار پی وی سی با چسب گرانول
چسب گرانول ابزار بسیار مناسبی برای چسباندن نوار لبه پی وی سی است. به این منظور ابتدا باید سطح مورد نظر به صورت کامل خشک و تمیز باشد. برای این کار میتوان از محلولهای تمیزکننده یا الکل استفاده کرد. در ادامه توجه به دستورالعمل استفاده از چسب ضروری است. به صورت معمول دمای 150 تا 190 درجه سانتیگراد برای ذوب شدن دانههای چسب مناسب است.
برای حفظ زیبایی و همچنین جلوگیری از هدر رفتن نوار PVC باید عرض آن با سطح مورد نظر همخوانی داشته باشد. پس از اعمال مایع چسبناک روی نوار و سطح بصورت متمرکز، عمل اتصال باید با سرعت و دقت بالا انجام شود. برای این کار میتوان از ابزارهای مختلفی نظیر رول چسباندن استفاده کرد تا فشار به شکل متعادل به نوار لبه و سطح مورد نظر وارد شود. چسب گرانول حتما دارای نقطه ذوب مشخصی است.
تنظیم مواردی مانند دمای لازم برای ذوب شدن و همچنین خشک شدن چسب بعد از استفاده، مطابق دستورالعمل ذکر شده روی بستهبندی انجام خواهد شد. در انتها پرس کردن و برش دادن بخشهای اضافی نوار PVC با دقت بالا و حتی به صورت دستی هم انجام میشود. زمان لازم برای خنک شدن چسب و ایجاد اتصال محکم علاوه بر نوع محصول به شرایط محیطی نیز بستگی دارد. این زمان اصولا محدود به چند دقیقه خواهد بود.
نکات مهم برای چسباندن نوار PVC با چسب گرانول
چسب گرانول با رعایت یکسری نکات به شرح زیر میتواند بهترین عملکرد را در فرآیند چسباندن نوار PVC در صنعت کابینت سازی داشته باشد:
تنظیم ضخامت چسب : با این کار از هدر رفتن چسب حین کار جلوگیری میشود. به این منظور باید تغییراتی در دستگاه ایجاد کرد. همچنین امکان استفاده از وسایل مربوط به تنظیم ضخامت چسبریزی وجود دارد.
انجام آزمایش پیش از استفاده از چسب گرانولی : بهتر است پیش از شروع چسباندن نوار پی وی سی عملکرد چسب را روی یک سطح کوچک و غیرقابل مشاهده آزمایش کنید. به این ترتیب اطمینان حاصل خواهد شد که چسب گرانولی با نوار PVC و سطح مورد نظر تطابق دارد.
استفاده از روشهای مکمل : چسب گرانول درجه یک برای چسباندن نوار PVC احتمالا نیاز به استفاده از روشهای مکمل دارد. از جمله این موارد میتوان به دستگاههای فشاردهنده خاص و همچنین دستگاههای گرمکننده نوار PVC اشاره کرد.
مدت زمان لازم برای خشک شدن چسب : پس از چسباندن نوار پی وی سی با چسب گرانولی به سطح مورد نظر به کمک فشار و حرارت مورد نیاز، باید زمان کافی برای خشک و جامد شدن به چسب داده شود. دقت کنید که طی این مدت مواد شیمیایی یا آب با سطح کار تماس پیدا نکند. توصیه میشود مدت زمانی بین 24 تا 48 ساعت برای خشک شدن چسب در نظر گرفته شود.
ایجاد شرایط مناسب : چسب گرانولی برای داشتن عملکرد مناسب باید در شرایط محیطی مناسب مورد استفاده قرار گیرد. در حقیقت رطوبت و دما دارای تاثیر مستقیمی بر فرآیند چسباندن نوار PVC هستند.
استفاده از چسب گرانول در کابینت سازی
چسب گرانول دارای کاربرد زیادی در صنعت کابینت سازی است. از جمله کاربردهای اصلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اتصال نوار PVC : کاربرد نوار پی وی سی در طراحی و دکور آشپزخانه و پوشاندن لبه های خام ام دی اف انکار ناپذیر است. با استفاده از چسب گرانول می توان این نوارها را به لبه های کابینت چسباند. نوارهای پی وی سی در زیبا کردن لبه های کابینت و یکدست کردن آنها اهمیت بالایی دارند.
اتصال قطعات چوبی و پلاستیکی کابینت : چسبهای گرانول اتصال محکم و قابل قبولی میان قطعات پلاستیکی و چوبی کابینتها ایجاد میکنند. با توجه به اینکه برای افزایش زیبایی ظاهری لبه کابینتها از نوار لبه PVC استفاده میشود، چسبهای گرانول عملکرد بسیار مناسبی در این زمینه از خود ارائه میکنند.
تعمیر و ترمیم کابینت : چسبهای گرانول در مواردی نظیر ترمیم و تعمیر کابینت هم مورد استفاده قرار میگیرند. این چسب برای ترمیم ترکخوردگی و تعمیر قطعات شکسته نیز کاربرد دارد.
استحکام بخشیدن به اتصالات کابینت : چسب گرانول باعث بالا بردن استحکام و پایداری اتصالات چوبی در برابر نیروهای خمشی و کششی خواهد شد.
مقاومسازی در برابر رطوبت : چسبهای گرانول در برخی موارد به گونهای طراحی شدهاند که مقاومت بالایی در برابر آب و رطوبت از خود نشان دهند. استفاده از این چسبها برای کابینتهای آشپزخانه و حمام بسیار مناسب است و میتواند سبب تحکیم و پایداری اتصالات شود.
سخن آخر
چسب گرانول یکی از برترین انواع چسبهای صنعتی به شمار میرود که کاربردهای گستردهای در بخشهای مختلف دارد.
این نوع چسب با اعمال حرارت ذوب شده و پس از خشک شدن، اتصالی بسیار محکم و قوی برقرار میکند. همین ویژگی باعث شده تا در صنایعی چون تولید مبلمان، کابینتسازی، خودروسازی، الکترونیک و … به کار گرفته شود.