انواع تجهیزات آزمایشگاهی آب و فاضلاب

آزمایشگاه های آب و فاضلاب و نقش کلیدی آن ها

آزمایشگاه های آب و فاضلاب نقش اساسی در سلامت افراد جامعه دارند. بسیاری از کشور ها نظارت و کنترل کیفیت آب را در فهرست اولویت‌ های ملی خود قرار داده‌اند. برخی تصور می کنند آزمایشگاه های آب و فاضلاب فقط در تصفیه خانه ها برای کنترل کیفیت آب شرب و مصرفی احداث می شوند. اما در نگاه کلی تر بیشتر صنایع نیاز به آب دارند و هر کدام از آن ها استاندارد های ویژه ای برای آب مورد استفاده، نیاز دارند. به عنوان شست و شو خطوط تولید، سیال خنک کننده، ماده مصرفی تولید محصول و … از نمونه مثال های کاربرد آب در صنایع مختلف علاوه بر آب شرب مصرفی است. به طور کلی تجهیزات آزمایشگاهی آب و فاضلاب یکسان است اما نگاه متفاوتی به پارامتر های مورد بررسی مانند املاح، آلودگی های بیولوژیکی، فلزات و سختی آب دارند.

تجهیزات

تجهیزات

آزمایشگاه آب و فاضلاب ایده آل

از آن جا که داده های به دست آمده از روش های مختلف آنالیز آب باید بالا ترین دقت و اطمینان را داشته باشند، استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی، استاندارد، با کیفیت و دقیق بسیار مهم است. علاوه بر این نحوه نگه داری و کالیبراسیون این دستگاه ها از اهمیت بالایی برخوردار است. بهترین تجهیزات آزمایشگاهی بدون در اختیار داشتن نیروی انسانی متخصص و مجرب هیچ کمکی به به دست آوردن داده های صحیح نخواهد کرد.

پرسنل کارآزموده با در اختیار داشتن تجهیزات آزمایشگاه آب و فاضلاب استاندارد و کالیبراسیون و بازرسی های دستگاه ها،  سه اصل مهم احداث آزمایشگاه کنترل کیفیت آب است. تجهیزات اساسی مورد نیاز برای احداث آزمایشگاه های آب را در این مقاله معرفی می کنیم. تمام این تجهیزات را می توانید از دانشور شیمی آرین با بهترین کیفیت و قیمت مطابق با نیازتان خریداری کنید.

تجهیزات آزمایشگاه آب و فاضلاب

انواع شیشه آلات آزمایشگاهی مانند بشر، بالن های ژوژه یا حجمی، بورت، پیپت، مزور یا استوانه مدرج، شیشه های مخصوص BOD و … در حجم های مختلف مانند تمامی آزمایشگاه ها، به صورت روزمره در آزمایشگاه های اب نیز مرود استفاده قرار می گیرند و وجود آن ها ضروری است. در ادامه دستگاه هایی که برای احداث آزمایشگاه های تخصصی آب و فاضلاب مورد نیاز است، با توجه به نوع پارامتر هایی که باید اندازه گیری شوند، معرفی خواهند شد.

تجهیزات مورد نیاز اندازه گیری پارامتر های فیزیکی

رنگ، دما،TDS ، هدایت، pH و بو پارامتر های فیزیکی هستند که در کنترل کیفیت آب باید بررسی شوند. تجهیزات آزمایشگاه آب و فاضلاب برای آنالیز فیزیکی آب شامل موارد زیر است:

  • دماسنج دیجیتال
  • pH متر
  • هدایت سنج
  • TDS متر یا سختی سنج آب
  • آون آزمایشگاهی
  • نفروتوربیدومتر یا کدورت سنج

تجهیزات مورد نیاز اندازه گیری پارامتر های شیمیایی

پارامتر های شیمیایی خود شامل دو دسته آنیون ها مانند کربنات، بی کربنات، کلراید، فلوراید، نیترات، نیتریت، سولفات، فسفات آمونیاک، سیانید و مجموع ترکیبات نیتروژن دار و کاتیون ها مانند سدیم، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، سلیکات و بوران هستند. تجهیزات مورد نیاز برای آنالیز این یون ها شامل موارد زیر هستند:

  • سیستم تیتراسیون (دستی یا دیجیتال)
  • کجدال
  • فلیم فوتومتر
  • اسپکتروفوتومتر
  • بن ماری یا حمام آب گرم آزمایشگاهی

تجهیزات آزمایشگاه آب و فاضلاب جهت آنالیز پارامتر های بیولوژیک (نیازمند اکسیژن)

آزمایش های DO، BOD و COD از مهم تین آزمایش های روتین آزمایشگاه های تصفیه و کنترل کیفیت آب هستند. برای انجام این آزمایش ها به انکوباتور BOD، COD دایجستر و توتال کربن آنالایزر نیاز پیدا خواهید کرد.

تجهیزات مورد نیاز برای بررسی میکروب های آب

باکتری های موجد در آب می توانند عامل ایجاد بسیاری از بیماری ها در جامعه باشند. همچنین این باکتری ها در آبی که صنایع برای موارد مختلفی مانند شست و شوی خطوط تولید استفاده می کنند، ممکن است خطرآفرین باشند. انکوباتور باکتریولوژیک و بن ماری سرولوژی مهم ترین دستگاه هایی هستند که برای شناسایی این باکتری مورد استفاده قرار می گیرند.

آنالیز آهن و سایر فلزات سنگین در آب

آهن و فلزاتی مانند آرسنیک، کادمیوم، جیوه، کروم، سرب، روی و نیکل  در آب آشامیدنی بسیار مضر هستند. وجود این فلزات در آبی که برخی از صنایع که تعداد یون های در آب مصرفی برای آن ها مهم است، خلل ایجاد خواهد کرد. شناسایی این فلزات و اندازه گیری غلظت آن ها به وسیله دستگاه های جذب اتمی و ICP امکان پذیر است.

تجهیزات مورد نیاز برای شناسایی سموم و آفت کش ها در آب

سموم مختلفی می توانندبرای اثر عبور آب از مناطق آلوده وارد آب شوند. این سموم ترکیبات شیمیایی سنتز شده ای هستند که به راحتی با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) شناسایی و غلظت آن ها اندازه گیری می شوند.

خرید تجهیزات آزمایشگاه آب و فاضلاب

در این مقاله تمام تجهیزات آزمایشگاهی مورد نیاز برای راه اندازی انواع آزمایشگاه های معرفی شد. دانشور شیمی آرین، مرجع تخصصی فروش تجهیزات آزمایشگاهی، تمام تجهیزات آزمایشگاه آب و فاضلاب با بهترین قیمت و کیفیت به فروش می رساند. در صورت نیاز می توانید مشاوره تخصصی رایگان از کارشناسان مجرب این مجموعه دریافت کنید.

پارامترهایی که در آزمایشگاه آب و فاضلاب بررسی می شوند

1.میکروب‌ها:

    آنیون‌ها: ترکیبات گوگرد، فسفر، نیتروژن و …

    کاتیون‌ها: سدیم، پتاسیم، کلسیم و …

    مواد آلی: هیدروکربن‌ها، مواد آلی فرار، نیمه فرار و …

    فلزات: جیوه، نقره، کادیوم و …

    سموم کشاورزی: Alpha, HCH و …

2. خواص فیزیکی و شیمیایی:

    دما

    رنگ

    سختی(میزان حل شدن اکسیژن)

    محلول‌ها و متعلقات در آب

3. خواص بیولوژی:

    فیتو پلانکتون‌ها

    کلروفیل

    ماکروفیت‌ها

4. سایر:

    چربی و روغن

    کلر باقی‌مانده

    آزمایش جار (حذف مواد آلاینده)

    پاک کننده

انواع دستگاه‌ها و تجهیزات آزمایشگاه آب و فاضلاب

برای اندازه‌گیری اکثر پارامترهای بالا باید تجهیزات و دستگاه‌های آزمایشگاه کامل باشد. که در آزمایشگاه آب و فاضلاب دستگاه‌هایی مانند PH متر، دماسنج‌های مختلف با دقت‌های کم و زیاد، ظروف شیشه‌ای، ترازو و … مورد نیاز است.

بررسی جزئی‌تر شرایط آزمایشگاه آب و فاضلاب:

دستگاه‌های مورد نیاز آزمایش‌های میکروب‌شناسی:

اسکتروفتومتر، دستگاه تقطیر، اجاق برق و ظروفی که در حین آزمایش‌ها مورد نیاز است.

دستگاه‌های مورد نیاز آزمایش‌های فیزیکی و شیمی:

پمپ خلا، خشک کن، کوره، دسیکاتور، کروسبیل، فیلتر الیاف شیشه‌‍ای، انکوباتور، شیشه BOD دردار، اجاق برقی، بالن ته‌گرد، وسایل‌راکتور

دستگاه‌های مورد نیاز آزمایش‌های بیولوژی:

میکروسکوپ، اتوکلاو، ترازو، انکوباتور، پمپ خلاء

دستگاه‌های مورد نیاز آزمایش‌های کلر و چربی:

دستگاه تیتراسیون، همزن مغناطیسی، کیت کلرسنجی، حمام آب، وسایل شیشه‌ای

موارد مورد نیاز برای آزمایش آب های متفاوت در آزمایشگاه آب و فاضلاب

هر آزمایشگاهی نیاز به اندازه گیری یک پارامتر مهم در حوزه ی استاندارد های خود دارد.

  • اندازه گیری ph : برای اندازه گیری ph آب، تجهیزات مورد نیاز دستگاه ph متر و لوازم شیشه ای مختلف برای تست ph آب می باشد.
  • اندازه گیری دما : در بعضی آب ها، دما باید حالت استاندارد خود را داشته باشد. برای اندازه گیری دما از دماسنج آزمایشگاهی یا ترمومتر استفاده می شود. این دماسنج ها باید قابلیت اندازه گیری دما از 10 تا 50 درجه سلسیوس را با دقت 0.5 تا 1 درجه و همچنین 10 تا 150 و 10 تا 260 درجه را داشته باشد.
  • تست اکسیژن داخل آب (BOD): مقدار اکسیژن در داخل آب برای نیاز های مختلف، مانند آب آشامیدنی، آب کشاورزی، آب صنعتی،استخری، گاوداری و… اندازه گیری می شود. برای اندازه گیری این پارامتر در آزمایشگاه آب و فاضلاب، نیاز به انکوباتور (20 درجه سلسیوس)، شیشه BOD دردار 300 میلیمتری، وسایل شیشه ای مختلف می باشد.
  • تست اکسیژن خواهی داخل آب (COD): وسایل مورد نیاز برای آزمایش COD شامل اجاق برقی 6 خانه، بالن ته گرد پیرکس، مبرد مارپیچ. در آزمایش های COD می توانید از راکتور های مخصوص COD استفاده کنید.
  • تست آزمایش نیتریت داخل آب: نیتریت موجود در آب آشامیدنی، ترکیبات آلاینده ی ازت می باشد. نیترات بدون بو، رنگ و طعم است و فقط با آزمایش در آزمایشگاه آب و فاضلاب قابل تشخیص می باشد. نیترات زیادی در داخل آب موجب سرطان می شود. بنابراین برای آب آشامیدنی کودکان، زنان باردار، مادران شیرده و سالمندان این تست ضروری است. آزمایش اولیه ی نیترات برای یافتن اندازه ی دقیق نیترات در آب است. چون آب های طبیعی دارای نیترات (کمتر از حد مجاز)
  • تست آزمایش آمونیاک در داخل آب: امکان وجود آمونیاک در آب های سطحی کمتر یا مساوی 0.1 میلی گرم در لیتر بر حسب ازت یافت می شود و اگر غلظتی بالاتر از این عدد باشد نشان دهنده ی آلوده شدن آب از طریق فاضلاب شهری یا پساب صنعتی است. آمونیاک یک ماده ی گازی بدون رنگ است که اشک آور و خفه کننده نیز می باشد. حضور آمونیاک باعث اختلال در تنفس آبزیان می شود و همچنین باعث افزایش PH می شود.

نمونه های انتخاب شده برای آزمایش تست آمونیاک در آزمایشگاه آب و فاضلاب حتما باید تازه باشد. اگر از 24 ساعت گذشته باشد باید در دمای منفی 20 درجه فریزر قرار بگیرد. نمونه ی موجود در آزمایشگاه آب نباید اسیدی شود. اگر اسیدی شود باید با NaoH یا KOH خنثی شود. حضور دخالت کننده ها در اندازه گیری در آزمایشگاه آب بسیار ضروری می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا