دشمن درخت گردو: (تاثیر نمک بر درخت گردو چیست؟)
امروزه درخت گردو به عنوان یک انتخاب اقتصادی، سودده و پر بازده، مورد استقبال بسیاری از کشاورزان باغات گردو قرار گرفته است که از همین روی درصدد افزایش باردهی که به موجب آن برخی افراد در پی ریختن نمک پای درخت گردو می باشند. این درخت زیبا باردهی نسبتاً زیادی نیز تولید میکند و عمر اقتصادی طولانی دارد. اگر شما هم به دنبال افزایش باردهی و کیفیت محصولات باغ گردو خود پس از خرید اینترنتی نهال گردو هستید، به خاطر داشته باشید به کار بردن باورهای رایج قدیمی، به جای روشهای علمی و ثابت شده، ممکن است نتیجه عکس داشته باشد و تمام زحمات شما را به هدر بدهد؛ مثلاً تاثیر نمک بر درخت گردو، که می تواند یک چاقوی دو لبه باشد!
باورهای قدیمی در مورد تأثیر نمک بر درخت گردو:
کشاورزان و باغداران قدیمی، باور داشتند که نمک با غنی تر کردن سطح املاح خاک، باعث افزایش رشد ریشه درخت گردو شده و عملکرد آن را نیز بهبود میبخشد. به علاوه، با از بین بردن حشرات، آفات، کرم ها و موجودات کوچک درون خاک، باروری درخت گردو را افزایش میدهد.
برخی دیگر نیز اعتقاد داشتند که ریختن نمک در اطراف پایه درخت گردو باعث تردتر شدن مغز گردوها شده، تأثیر زیای بر سفید تر شدن میوهها خواهد داشت و به این ترتیب، کیفیت محصولات را هم بالا میبرد. به همین دلیل از بلندترین شاخه درختان گردو، سنگ های نمک را می آویزند و یا مستقیماً نمک را با خاک مخلوط کرده یا پای درختان اضافه می کردند. اما آیا تاثیر نمک بر درخت گردو، واقعاً اتفاق میافتد؟
حقیقت تاثیر نمک بر درخت گردو:
تحقیقات علمی و تجربیات کشاورزان حرفهای تأثیر نمک بر درخت گردو، را منفی دانسته است! امروزه کارشناسان به این نتیجه رسیده اند که استفاده از نمک برای افزایش رشد و باروری درخت گردو بی فایده است و حتی نمک به دلایل زیر، دشمن درخت گردو، نیز شمرده میشود:
مسمومیت درختان گردو:
نمک طعام که ترکیبی از دو عنصر سدیم و کلر است با برهم زدن تعادل این دو ماده در خاک، میتواند باعث بروز علائم مسمومیت در درختان گردو شود. این درختان حساسیت بالایی نسبت به میزان نمک دارند؛ به عبارت دیگر محدوده تحمل شوری مشخصی دارند؛ بنابراین افزایش بیش از اندازه این ترکیب در خاک باعث کاهش روند رشد گیاه و به دنبال آن کاهش کیفیت محصولات آن خواهد شد.
کاهش جذب عناصر مفید:
همانگونه که اشاره شد، با بالا رفتن میزان نمک در خاک و به دنبال آن تجمع عناصر سدیم و کلر در خود درخت، تعادل املاحی بههم خورده و جذب سایر عناصر و ریز مغذیهای موجود در خاک مانند: کودهای سولفاته، مس، آهن، روی، بُر و… توسط گیاه کاهش مییابد. به این ترتیب با محدود شدن رشد و باردهی درخت، کیفیت محصولات و طول عمر آن نیز به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داشت.
ریختن نمک پای درخت گردو و به موجب آن کاهش جذب آب:
یکی دیگر از مشکلاتی که به دنبال افزایش سطح نمک در خاک، درختان گردو را تهدید میکند، جذب نم خاک است که به دلیل اسمزیته ایجاد شده آب را از ریشه ی درخت خارج کرده و اجازه جذب آب به گیاه را نخواهد داد. در نتیجه به مرور زمان، باعث خشک شدن برگها شده و در صورت ادامه این روند، نهایتاً خشک شدن کلی درخت میشود.
پیری زودرس درختان از دیگر تاثیر نمک بر درخت گردو:
نمک موجود در خاک، توسط ریشه ها جذب درخت شده و تأثیر فراوانی روی سلولهای گیاهی خواهد داشت. به این صورت که شوری خاک، موجب پیری زودرس برگ ها و سلول های گیاهی درخت گردو شده، میزان محصول دهی و اندازه میوههای این درخت را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد.
مواد و عواملی که باعث خشک شدن درخت گردو میشوند؟
درخت گردو به عنوان یکی از درختان پربار پر سود برای باغداران به شمار میرود. برای مراقبت از این درختان باید رسیدگی صحیح، مداوم و مناسب انجام گیرد. یکی از معضلات مهم که ممکن است به درختان گردو آسیب بزند، خشک شدن آنها است. بنابراین باغداران باید علتهای مختلف خشک شدن درخت گردو را بررسی نمایند؟ چه موادی باعث خشک شدن درخت گردو میشود؟ پاسخ به این سوالات موجب میشود که باغداران با احتیاط بیشتری، از درختان مراقبت نمایند.
خشک شدن درخت ممکن است به دلایل متعددی اتفاق بیفتد. گاهی اوقات وجود برخی از مواد از جمله آلودگی بیش از حد هوا ممکن است موجب این اتفاق ناگوار گردد. گاهی اوقات نیز ممکن است به علت عدم رسیدگی صحیح و یا کاشت درخت در محیط نامناسب نهال گردو خشک شوند.
افزودن نمک برای افزایش باردهی؛ مسومیت و خشک شدن درخت گردو
یک باور غلط در بین برخی از باغداران وجود دارد که افزودن نمک به پای درختان باعث افزایش باردهی درختان میگردد. اما طبق تحقیقات علمی صورت گرفته و بر اساس تجریبات باغداران حرفهای، افزودن نمک به پای درخت گردو نه تنها تاثیر مثبتی در افزایش باردهی گردو ندارد، بلکه موجب آسیب زدن به آن میشود.
نمک دارای عناصر سدیم و کلر است. افزودن این ماده به خاک، موجب میشود که میزان تعادل این مواد درخاک به هم بریزد. به دلیل حساسیت بالای درخت گردو به این مواد، افزایش میزان آن ممکن است، موجب کاهش باردهی و همچنین کاهش رشد نهال گردد. همچنین نمک موجب افت کیفیت محصولات نیز میشود.
ایجاد اختلال در تعادل خاک، باعث میشود که میزان عناصری چون مس، آهن، گوگرد و نیتروژن در خاک کاهش یابد. کمبود این مواد موجب خشک شدن درختان گردو میشود. همچنین نمک رطوبت خاک را جذب میکند. به دلیل ایجاد اسمزیته، آب از ریشه خارج شده و رطوبت نمیتواند توسط درخت جذب شود. به این ترتیب برگها به مرور خشک میشوند و در نهایت ممکن است موجب خشک شدن درخت گردو شود.
افزایش غلظت عنصر بر؛ یکی از موادی که باعث خشک شدن درخت گردو میشود.
یکی از موادی که افزایش غلظت آن در خاک ممکن است موجب خشک شدن درخت گردو شود، عنصر بر است. افزایش غلظت این عنصر در خاک، باعث ایجاد حاشیههای سیاه و یا نقطههای قهوه ای بر روی برگ درختان میشود. بهتر است قبل از کاشت نهال در زمین مورد نظر، نمونه برداری از خاک و آزمایش آن در مراکز مربوطه انجام گیرد.
در صورتی که میزان عنصر بر در خاک بیش از میزان استاندارد بود، اقدامات لازم در این مورد انجام گیرد. در صورتی که درختان از قبل در این خاک کاشته شده است، باید برای آبیاری نهال از آب شیرین و یا آبی با غلظت بر پایین استفاده گردد. برخی از عناصر دیگر مانند فسفر و پتاسیم نیز ممکن است در خشک شدن برگ درختان گردو، تاثیر داشته باشند.
آلودگی هوا؛ دلیل خشک شدن درخت گرد
یکی دیگر از دلایل اصلی خشک شدن اغلب درختان از جمله درخت گردو، آلودگی بیش از اندازه هوا است. این مسئله به ویژه در سالهای اخیر به صورت چشمگیری به درختان آسیب وارد کرده است. در شهرهای بزرگ از جمله تهران یکی از دلایل اصلی نابودی درختان، آلودگی هوا است. آلودگی هوا موجب میشود که درختان گردو قدرت تعریق و تعرق خود را از دست بدهند و خشک شوند. البته بعنوان مثال نهال گردو چندلر مقاومت بالاتری در برابر این عوامل دارد.
کاشت نهال گردو در محل نامناسب
نهال گردو باید در خاک حاصلخیز و با زهکشی و نفوذپذیری خوب کاشته شود تا رطوبت و هوا به میزان کافی به ریشه درخت برسد. بافت خاک باید نرم بوده و حداقل 1.5 متر نیز عمق داشته باشد؛ زیرا درختان گردو ریشههای بسیار گسترده و عمیقی دارند.
یکی از روشهای تشخیص کیفیت خاک توجه به رنگ آن است. به طور کلی میتوان گفت خاکهایی که به رنگ قهوهای مایل به قرمز هستند، معمولا کیفیت بالاتری دارند. اما معمولا خاکهایی که کیفیت پایینی دارند به رنگ خاکستری با رگههای قرمز هستند. در صورت کاشت نهال در این خاک، هوا به درستی به ریشهها نمیرسد.
کود دهی نامناسب، علت خشک شدن درخت گردو
کوددهی مناسب و به موقع درخت گردو در افزایش مقاومت و باردهی درخت گردو بسیار موثر است. اما باید توجه داشت که در کوددهی درخت باید به نکات مهمی توجه کرد. نهال گردو در سال اول کاشت نیاز به هیچ کودی ندارد. کوددهی در سال اول ممکن است باعث خشک شدن درخت گردو شود.
اما در سالهای بعد، باید در اوایل فصل بهار، با کودهای مناسب درختان را تقویت کرد. از تماس مستقیم کود با ریشه و تنه درخت باید خودداری کرد. استفاده از ۳.۵ الی ۵.۵ کیلوگرم کود حاوی سولفات آمونیوم برای تامین نیتروژن مورد نیاز درخت توصیه میشود. این کود باید حداقل در فاصله ۳۰ سانتی متری از تنه درخت و در زیر سایبان آن ریخته شود. سپس باید درختان به میزان کافی آبیاری گردند تا مواد لازم به ریشه گیاه منتقل گردد.