پزشکی

رابطه پریود و درد دست چپ

علت خواب رفتن دست و پا چیست؟ برای درمان آن چه کار باید کرد؟

خواب‌رفتن دست و پا که نام علمی آن (Paresthesia) است به حالتی از بی‌حسی اعضای بدن گفته می‌شود که همراه با سوزن سوزن شدن، گزگز و سرد شدن دست و پا باشد. این حالت ممکن است در روز یا شب اتفاق بیفتد.

به مشورت پزشک احتیاج دارید؟

همین الان در واتساپ از متخصص مغز و اعصاب مشاوره بگیرید

دریافت نوبت مشاوره مغز و اعصاب

حتما برای شما هم پیش آمده که بعد از نشستن یا ایستادن طولانی مدت دست یا پایتان بی‌حس و سوزن سوزن شود. معمولا هم این حالت با تکان دادن عضو درگیر یا چند قدم راه رفتن بعد از چند دقیقه از بین می‌رود و در انجام فعالیت‌های روزمره اختلالی ایجاد نمی‌کند.

خواب رفتگی خفیف به صورت مکرر اتفاق نمی‌افتد و خیلی زود از بین می‌رود و اصلا جای نگرانی نیست اما اگر اخیرا این حالات را با فاصله‌ی زمانی کم و به طور مداوم تجربه می‌کنید، با مشاوره‌ با دکتر آنلاین پذیرش ۲۴ به صورت متنی و تلفنی تماس بگیرید.

دلیل خواب رفتن دست و پا چیست؟

خواب رفتن دست و پا دلایل زیادی دارد اما می‌توان دلایل را در دو گروه کلی قرار دارد.

۱. فشار به عصب دست و پا

گروه اول: مربوط به شرایطی است که فشاری به دست و پا وارد شده باشد و به دنبال آن خون‌رسانی به آن عضو مختل شود یا وقتی فشار زیاد ازبافت‌های اطراف روی عصب، عصب را تحت فشار قرار دهد. این حالت در بسیاری از مناطق بدن ایجاد می‌شود، به طور مثال می‌تواند بر روی دست‌ها یا پا‌ها تأثیر بگذارد و باعث سوزن شدن، بی حسی، خواب رفتگی یا درد شود.

این حالت‌ها در موارد زیر ایجاد می‌شود:

  • هنگام خواب رفتن دستتان را زیر سرتان گذاشته‌‌اید و در نتیجه به عصب‌‌های دست فشار وارد شده است لذا هنگام بیدار شدن متوجه می‌شوید که مچ دستتان درد می‌کند یا حتی دستتان خواب رفته است. علت خواب رفتن دست در خواب در اکثر اوقات به همین دلیل است.
  • اگر عصبی که در ستون فقرات تحتانی قرار دارد، تحت فشار باشد، سبب خواب رفتن ساق پا می‌شود. زمانی که به مدت طولانی پایتان را روی پای دیگر انداخته‌اید یا تحت فشار قرار داده‌اید، با خواب رفتن ساق پایتان مواجه می‌شوید.
  • احتباس مایعات در بدن هم می‌تواند سبب خواب رفتن دست و پا شود. تجمع مایعات در بدن به علت‌های مختلفی مثل مصرف زیاد نمک و تغییرسطح هورمون در دوران قاعدگی  ایجاد می‌شود. درصورتی که بخشی از بدن متورم شود، گردش خون در آن ناحیه مختل می‌شود و  به دنبال آن مورمورشدن و بی حسی اتفاق می‌افتد.

۲. گزگز کردن دست و پا به دلیل بیماری

گروه دوم: مربوط به شرایطی است که در اثر بیماری، اختلال یا کمبود ویتامین، اعصاب محیطی دچار آسیب شده باشند.

همه‌ی اعصاب خارج از مغز و نخاع اعصاب محیطی هستند. این اعصاب از دست‌ها، پاها و تا کف پاها کشیده می‌شوند. درصورتی که اعصاب محیطی آسیب ببینند، بی‌حسی و مورمور شدن ایجاد می‌شود. به شایع‌ترین نوع آسیب عصبی نوروپاتی محیطی یا پیرامونی گفته می‌شود. به‌جز مواردی که آسیب عصبی ارثی است،

نوشته های مشابه

  • هر چیزی که راجع‌به خواب رفتن دست و پا نیاز دارید بدانید.

  • علت سرگیجه چیست؟ انواع راه های درمان خانگی آن

در انواع اکتسابی خواب رفتن دست یا پا قابل پیشگیری و درمان است و درصورتی که درمان صورت نگیرد و با گذشت زمان، این آسیب بیشتر می‌شود و حتی ممکن است غیر قابل برگشت شود. در ادامه از بیماری‌های مختلفی صحبت می‌کنیم که خواب رفتن دست یا پا میتوانند نشانه ابتلا به آن‌ها باشند.

خواب رفتن دست و پا نشانه چه بیماری است؟

نوروپاتی محیطی همراه با نشانه‌های خواب رفتن دست و پا و مورمورشدن به دلایل زیر ایجاد می‌شود:

۱. سندرم تونل کارپال و خواب رفتن دست

سندرم تونل کارپال (Carpal Tunnel Syndrome) یا نشانگان مجرای مچ دستی بسیار شایع است. زمانی که  عصب میانی (Median nerve) که در طول مچ است و از استخوان مچ دست می‌گذرد، تحت فشار قرار بگیرد یا آسیب ببیند احساس مورمورشدن یا بی‌حسی در دست خواهید داشت. به این حالت که به آن سندروم تونل کارپال می‌گویند به علت‌های مختلفی مثل  آرتروز ایجاد می‌شود.

آرتروز با گذشت زمان می‌تواند باعث خار استخوان شود که از این رو می‌تواند عصب مدیان را فشرده کند. افرادی بیشتر در معرض سندرم تونل کارپ هستند که شغل‌شان با حرکات دائمی انگشتان همراه است؛ مثل تایپیست‌ها، مکانیک‌ها، کسانی که پیانو می‌نوازند.

۲. تاثیر اختلالات ژنتیکی خاص در خواب رفتن پا

این اختلالات می‌تواند افراد مبتلا را در معرض آسیب‌های عصبی همراه با فشرده سازی اعصاب و بی‌حسی قرار دهد. این افراد به طور مکرر در فعالیت‌های روزمره و حتی بیدار شدن ازخواب دچار مشکل می‌شوند. یکی از این اختلالات نوروپاتی ارثی همراه با استعداد فلج فشاری (HNPP) شناخته شده است که چون به صورت اتوزومال غالب (Autosomal dominant) است، باعث می‌شود سابقه‌ی خانوادگی بسیار متداول باشد.

۳. نوروپاتی دیابتی دلیل خواب رفتن دست و پا در خواب

افراد مبتلا به دیابت، در خطر آسیب عصبی هستند و اصطلاح پزشکی برای این عارضه، نوروپاتی دیابتی (Diabetic Neuroupathy) است. بالا رفتن قند خون سبب آسیب به بافت‌های بدن از جمله رگ‌ها و اعصاب می‌شود. همچنین علاوه بر آسیب عصبی، می‌تواند به عروق خونی که اعصاب شما را تامین می‌کند، نیز آسیب برساند. تقریبا نیمی از افرادی که دیابت دارند، از نوروپاتی محیطی هم رنج می‌برند.

در نوروپاتی دیابتی خواب رفتن و مورمور شدن در اغلب موارد از قسمت پایینی پا تا مچ شروع می‌شود و در نهایت ساق‌ پا را درگیر می‌کند. در مورد دست‌ها هم دقیقا همین‌طور است، اول دست و انگشتان خواب می‌روند و بعد از پیشرفت بیماری، بازوها هم درگیر می‌شوند. اگرچه نوروپاتی دیابتی بیشتر به صورت بی‌حسی و مورمور شدن پاها بروز می‌کند؛ اما ممکن است روی بازوها و دست‌ها هم اثر بگذارد.

۴. کمبود ویتامین و موادمعدنی و خواب رفتن بدن

ویتامین‌های گروه ب (B1, B6, B12) ، پتاسیم و منیزیم برای سلامت اعصاب مهم و ضروری‌اند. درصورتی که فردی این ویتامین‌ها را  در رژیم غذایی به میزان کافی دریافت نکند و از مکمل‌های غذایی استفاده نکند، با سرد شدن دست و پا و مور مور شدن آن‌ها روبرو خواهد شد. افراد زیر بیشتر در معرض این آسیب هستند:

  • کسانی که فقرآهن و کم خونی دارند. (گزگز دست و پا و کم خونی مرتبط هستند.)
  • کسانی که رژیم غذایی گیاهخواری دارند
  • خانم‌های باردار
  • افراد بالای ۵۰سال
  • کسانی که دچار اختلال‌های گوارشی خاصی مثل بیماری سلیاک یا بیماری روده‌ی  التهابی (IBD) هستند.
  • مصرف الکل باعث کمبود تیامین (thiamine)  یا همان ویتامین B1  می‌شود. در افراد الکلی به دلیل رژیم غذایی نامناسب، کمبود ویتامین‌های مهم بدن هم کم‌کم بروز می‌کند و سبب بروز نوروپاتی محیطی می‌شود. البته  اعتیاد به الکل به خودیِ خود نیز باعث آسیب‌های عصبی می‌شود که حتی از آن به عنوان یک بیماری مستقل به نام نوروپاتی الکلی نام می‌برند.

۵. خواب رفتن دست یا پا به علت ابتلا به ام اس

به طور معمول، سیستم ایمنی بدن را از مهاجمان خارجی محافظت می‌کند. درصورت بروز یک بیماری خود ایمنی، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول‌های بدن حمله می‌کند. ام اس(Multiple Sclerosis)  یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به محافظ اعصاب (میلین) حمله می‌کند. از نخستین نشانه‌های ابتلا به آن بی‌حس‌شدن و مور شدن است. این نشانه‌ها معمولا روی صورت تأثیر می‌گذارند. اما شدت و محل ضایعات نخاعی که با ام‌اس رخ می‌دهند، ممکن است  برای فرد مبتلا بی‌حسی و مورمور شدن دست‌ها و پاها را نیز به همراه داشته باشد.

 ۶. خواب رفتن پا و دست به علت عوارض دارو

انواع مختلفی از دارو‌ها ممکن است باعث آسیب عصبی شوند، که می‌تواند باعث شود احساس سوزن سوزن شدن و خواب رفتگی در دست یا پا ایجاد شود. دارو‌های سرطان (شیمی درمانی)، HIV یا ایدز، فشار خون بالا، سل و برخی عفونت‌ها می‌تواند باعث ضعف یا بی حسی در دست و پا شود. اگر با مصرف داروی خاصی دچار این حالات می‌شوید حتما باید با مشاوره دارویی تلفنی در این زمینه مشورت کنید.

۷. اختلالات نخاعی و بی‌حسی دست و پا

در مواردی هم مشاهده می‌شود اختلال‌های نخاعی یا ستون فقرات (ستون مهره‌ها)، باعث بی‌حسی و گزگز دست و یا پا می‌شود. در صورت صدمه دیدن نخاع یا وجود کیست در نخاع (سیرینکس) این علائم ظاهر می‌شود.

پیشگیری از خواب رفتن دست و پا

علت خواب رفتن دست و پا در خواب هر چه باشد می‌توان از آن پیشگیری کرد. تنها موارد ارثی یا بیماری‌های خودایمن قابل پیشگیری نیستند که البته می‌توان آن‌ها را کنترل و درمان کرد.

  • برای پیشگیری، تغییر وضعیت در هنگام نشستن طولانی و خوابیدن در وضعیت آزادتر می‌تواند مفید باشد.
  • درصورتی که فرد کمبود ویتامین داشته باشد، تجویز مکمل‌های مناسب یا تغییراتی در رژیم غذایی از بروز بی‌حسی جلوگیری می‌کند.
  • همچنین پرهیز از قرار گرفتن در معرض مواد سمی، پیروی از برنامه تمرینی تحت نظارت پزشک، خودداری از نوشیدن مشروبات الکلی جزو مواردی است که ازبروز علائم پیشگیری می‌کند.

تشخیص خواب رفتن دست و پا

برای تشخیص پزشک معالج با گرفتن شرح حال، علائم و وضعیت بدنی بیمار را بررسی می‌کند. در فرایند تشخیص، پزشک می‌تواند از موارد زیر کمک بگیرد و حتی در مواردی فرد را برای پیگیری درمان به یک متخصص مغزو اعصاب ارجاع نماید.

  • آزمایش خون؛ درخواست آزمایش خون توسط پزشک احتمالا برای تشخیص دیابت، کمبود ویتامین، مشکلات کبد یا اختلال عملکرد کلیه، سایر اختلالات متابولیک و احتمال وجود نشانه‌هایی مبنی بر فعالیت غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن است.
  • بررسی مایع مغزی نخاعی؛ با انجام این تست وجود یا عدم وجود پادتَن مرتبط با نوروپاتی محیطی در بدن فرد بیمار مشخص می‌شود.
  • الکترومیوگرام یا تست فعالیت الکتریکی عضله
  • سی تی اسکن
  • ام ار آی
  • نمونه برداری از پوست برای مشاهده‌ی انتهای تارهای عصبی

انواع روش‌های درمان خواب رفتگی دست و پا

درمان موفق خواب رفتن دست و پا به تشخیص دقیق نوع و علل اختلال مورد نظر بستگی دارد، هرچقدر زمینه‌ی بروز مشکل درست‌ و دقیق‌تر تشخیص داده شود درمان مؤثرتر خواهد بود. همچنین در صورت مراجعه به‌موقع به پزشک و پیگیری دقیق، احتمال این‌که سلول‌های عصبی محیطی از بین نرفته باشند، بیشتر است و می‌توانند دوباره‌ ترمیم شوند.

۱. ماساژ درمانی و کمپرس گرم برای رفع گزگز کردن دست و پا

اولین راهی که به شما پیشنهاد می‌کنیم استفاده از ماساژ و کمپرس گرم است. درصورتی که علت بی‌حسی و گزگز کردن مشکلات گردش خون باشد، کمپرس گرم از  طریق تحریک بیرونی سیستم گردش خون و مایعات لنفاو باعث افزایش گردش خون و بهبود عملکرد اعصاب می‌شود و احساس بی‌حسی و یا خواب رفتگی دست و پا را درمان می‌کند.

برای این‌کار یک حوله داغ یا کیسه‌ی آب گرم را به مدت ۵-۷ دقیقه در مناطق آسیب دیده قرار دهید و بعد از برداشتن چند دقیقه محل را ماساژدهید. درصورتی‌که تا سه بار در روز این کار را تکرار کنید، درد و بی‌حسی به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد.

۲. درمان خواب رفتن دست و پا با نمک اپسوم

نمک اپسوم یا نمک حمام نیز به عنوان یک درمان موثر خواب رفتن دست یا پا پیشنهاد می‌شود. منیزیم موجود در آن خاصیت کاهش دهندگی التهاب دارد. پس ضماد کردن آن بر اعصاب آسیب دیده و ملتهبی که باعث ایجاد احساس سوزن شدن می‌شود بسیار موثر خواهد بود.

برای انجام این کار یک فنجان نمک اپسوم را به وان پر از آب اضافه کنید و حدود ۲۰ دقیقه بدنتان را در محلول آب و نمک  غوطه ورنمایید و سپس حمام کنید. با انجام روزانه یک بار، گردش خون در بدن افزایش می‌یابد و به دنبال آن احساس سوزن سوزن شدن و خواب‌رفتگی‌ کاهش می‌یابد. این روش درمانی میتواند تاثیر خوبی بر درمان خواب رفتن پای چپ نیز باشد.

۳. درمان دارویی خواب رفتن دست و پا

تغییر رژیم غذایی و مصرف مکمل‌ها با تشخیص پزشک علائم را کاهش می‌دهد. همچنین در صورت دردهای شدید ممکن است تشخیص پزشک نیاز به مسکن‌ و یا درمان‌های موضعی باشد. حتی در مواردی متخصصان درد می‌توانند با کاشت بلوک‌های عصبی یا پمپ‌های درد اقدام به رفع مشکلات اساسی که باعث بی‌حسی و خواب رفتن دست و پا می‌شوند نمایند.

۴. رفع خواب رفتگی بدن با توانبخشی فیزیکی

درصورتی که موارد بالا میزان خواب رفتگی را کنترل نکند و همچنان فعالیت های روزمره مختل باشد، ارجاع به دکتر ارتوپد آنلاین می‌تواند راهگشا باشد. در این روش با استفاده از یک برنامه توان‌بخشی، تمرینات یا روش‌هایی می‌توانید تعادل بدنتان را حفظ کنید و از پس کارهای روزمره‌ی خود برآیید.

۵. درمان خواب رفتن دست و پا با طب سوزنی

پزشک با تعیین علت بی‌حسی و سوزن سوزن شدن دست و پا از طریق سابقه‌ی دقیق سلامتی‌ و با انجام یک معاینه دقیق فیزیکی، می‌تواند از طب سوزنی استفاده کند که در بیشتر موارد بی حسی و سوزن سوزن شدن دست و پا خیلی خوب به درمان‌های طب سوزنی پاسخ می‌دهند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

درصورتی که سوزش و گزگز شدن دست و پا با نشانه‌های زیر همراه بود، و باید سریع‌تر با یک متخصص مغز و اعصاب مشورت کنید.

  • درد و ضعف
  • مشکلات بینایی یا کاهش دید
  • اشکال در تکلم
  • اشکال در حفظ تعادل
  • به صورت مکرر و با فاصله‌ی زمانی کم اتفاق بیفتد‌
  • یا اگر علائم دیگری مثل سرگیجه در کنار خواب‌رفتگی وجود داشته باشد و با تغییر وضعیت و برداشتن فشار از روی اعصاب همچنان احساس مورمورشدن و بی‌حسی می‌کنید، شاید نشان‌دهنده‌ی یک بیماری جدی‌تر باشد

دکتر مغز و اعصاب انلاین پذیرش ۲۴ یا هر پزشک دیگری هر اطلاعاتی نیاز داشته باشید در اختیار شما می‌گذارد.






۲.۵/۵


(۶ نظر)

نوبت حضوری پزشک

متخصص مغز و اعصاب را آنلاین رزرو کنید

دریافت نوبت دکتر مغز و اعصاب


درد نوک سینه نشانه چیست؟ علل و درمان

درد نوک سینه می‌تواند با علائم و نشانه‌های دیگری مانند درد کل سینه، خروج ترشحات از نوک سینه، بروز توده در سینه، خارش یا تغییرات پوستی در ناحیه آرئول (هاله قهوه‌ای رنگ دور نوک پستان) همراه باشد. مثلا عفونت پوست سینه یا خود بافت سینه می‌تواند باعث احساس درد در نوک سینه شود.

همین الان در واتساپ

با پزشک متخصص زنان، زایمان و نازایی گفتگو کنید

شروع گفتگو

فعالیت جنسی یا پوشیدن لباس‌های زیر تنگ یا نامناسب، می‌تواند پوست نوک پستان را تحریک کند و منجر به احساس درد شود. اغلب خانم‌ها در زمان‌های خاصی از چرخه قاعدگی یا در اوایل بارداری در ناحیه نوک پستان احساس حساسیت بیش‌از‌حد می‌کنند. درد نوک سینه یکی از علایم بارداری و بیماری‌هایی مانند بیماری پاژه است.

شیردهی در برخی از موارد می‌تواند منجر به چروک شدن یا ترک خوردن نوک سینه‌ها شود که دردناک است. اگرچه سرطان سینه معمولاً باعث درد نوک پستان نمی‌شود، اما سرطان سینه التهابی می‌تواند با درد، قرمزی، گرمی و تورم سینه همراه باشد.

به جز سرطان سینه، بقیه موارد به‌راحتی قابل کنترل هستند. هرگونه تاخیر در روند تشخیص و درمان سرطان سینه امکان از دست دادن کل بافت سینه را افزایش می‌دهد. به‌همین‌دلیل، نسبت به ساده‌ترین علائم خود مانند درد نوک سینه نیز حساس باشید!

درد نوک سینه نشانه چیست؟

علت سفت شدن و درد نوک سینه کاملا متغیر است. شایع‌ترین علل درد نوک پستان شیردهی، فعالیت جنسی و استفاده از لباس زیر نامناسب به‌خصوص هنگام انجام فعالیت‌های ورزشی است. بنابراین، بهترین راه برای شناسایی علت درد نوک سینه این است که در نظر بگیرید قبلا چه کاری انجام ‌داده‌اید. در ادامه به جزئیات هرکدام از علل رایج و نادر درد نوک پستان اشاره خواهیم کرد.

درد نوک سینه نشانه چیست

شقاق یا شکاف نوک پستان از علل درد نوک سینه

امشکل شقاق یا زخم نوک سینه اغلب در اثر سایش لباس روی نوک سینه‌ها ایجاد می‌شود. معمولا هر دو نوک پستان درگیر می‌شوند و افرادی‌که به‌صورت حرفه‌ای ورزش می‌کنند (به‌خصوص دوندگان) با آن مواجه می‌شوند. احتمال بروز آن در مردان نیز وجود دارد و با علائمی مثل قرمزی، خونریزی جزئی و التهاب همراه است.

تنها راه درمان خانگی درد نوک پستان در این شرایط، استفاده از کرم‌های ضد التهاب و مرطوب‌کننده، لباس زیر نرم و منعطف به همراه بانداژ مخصوص قبل از شروع فعالیت است.

نوشته های مشابه

  • افتادگی سینه بعد از شیردهی

    علل افتادگی سینه‌ بعد از شیردهی | معرفی انواع درمان افتادگی سینه

  • درد نوک پستان

    علل و درمان درد نوک سینه چیست؟

عفونت نوک سینه از علل درد نوک سینه

ماستیت (Mastitis) یک نوع بیماری التهابی و عفونی است که در مجاری پستان‌ها بروز می‌کند. اغلب در اثر وجود آسیب در بافت خارجی یا داخلی پستان، مصرف زیاد آنتی‌بیوتیک و داشتن سابقه ابتلا به انواع عفونت، باعث درد در کل پستان یا نوک پستان می‌شود.

اصولا نوک سینه‌ها می‌توانند درگیر انواع عفونت‌های پوستی شوند، به‌خصوص اگر قبلاً تحریک شده یا ترک خورده باشند. به عنوان مثال، بروز بیماری قارچی برفک دهان در نوزادان شایع است. هنگامی‌که نوزاد شیر می‌خورد، نوک سینه مادر تحریک شده و زمینه انتقال قارچ کاندیدا آلبیکنس فراهم می‌شود. با تکثیر قارچ در نوک سینه خروج ترشحات، قرمزی، تورم و احساس درد طبیعی است.

گاهی عفونت سینه به‌خصوص نوک سینه در اثر تجمع شیر بروز می‌کند. در این شرایط، باکتری‌ها در بافت سینه رشد کرده و مادر در اثر ماستیت دچار تب یا لرز، تورم بیش‌ازحد سینه، قرمزی نواحی از سینه و غیره می‌شود.

اگر فکر می‌کنید ممکن است عفونت سینه داشته باشید، مهم است که به پزشک مراجعه کنید. روند درمان معمولاً شامل تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها و مسکن‌ها است.

واکنش‌های آلرژیک از علل درد نوک سینه

برخی از افراد به صابون‌ها، مواد شوینده لباسشویی، نرم‌کننده‌ها یا لوسیون‌ها حساسیت دارند که در نهایت باعث ایجاد بثورات پوستی، قرمزی یا خارش می‌شود. نوک سینه‌ اغلب اولین ناحیه‌ای است که در اثر آلرژی‌ تحریک می‌شود و مهم‌ترین علامت آن درد نوک سینه است.

واکنش‌های آلرژیک

برای درمان خانگی درد نوک پستان در این شرایط از تماس پوستی با مواد بهداشتی جلوگیری کنید یا از داروهای موضعی ضد آلرژی استفاده کنید.

درماتیت آتوپیک از علل درد نوک سینه

درماتیت آتوپیک که به نام اگزما نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که منجر به پوسته‌پوسته شدن و خارش پوست می‌شود. این عارضه می‌تواند یک یا هر دو نوک پستان را درگیر کند.

اکثر بیمارانی که درماتیت آتوپیک نوک پستان دارند، درماتیت آتوپیک در سایر قسمت‌های بدن خود نیز دارند. درمان اگزما ممکن است دشوار باشد. برخی از داروهای بدون نسخه وجود دارند که می‌توانند کمک‌کننده باشند، اما برای موارد مزمن ممکن است مراجعه به پزشک ضروری باشد. معمولا علت درد نوک سینه در نوجوانان، واکنش‌های آلرژیک یا درماتیت آتوپیک است.

آفتاب‌سوختگی از علل درد نوک سینه

گاهی علت سفت شدن و درد نوک سینه مردان آفتاب‌سوختگی است، زیرا پوست نوک سینه بسیار حساس است. بنابراین اگر قصد آفتاب گرفتن کنار ساحل را دارید، حتما از ضد آفتاب استفاده کنید.

تغییرات هورمونی از علل درد نوک سینه

درد نوک سینه قبل از پریودی و در دوران بارداری بسیار شایع است. علت درد نوک سینه قبل پریود، افزایش هورمون‌های جنسی، تجمع آب میان‌بافتی در مجاری پستانی و تورم است. سینه‌ها سه تا پنج روز قبل از شروع پریودی درد می‌گیرند و معمولا این درد به مدت ۱ تا ۲ روز بعد از پریودی ادامه پیدا می‌کند. بنابراین، علت درد نوک سینه بعد از پریود نیز می‌تواند تغییرات هورمونی باشد.

اگرچه این مسئله کاملا طبیعی است اما اگر تا یک هفته بعد از پریودی ادامه پیدا کرد حتما به پزشک متخصص زنان و زایمان اطلاع دهید.

اگر باردار شوید، سینه‌های شما ممکن است در سه ماهه اول حاملگی با افزایش تولید هورمون حساس شوند و درد بگیرند. حساسیت سینه یکی از اولین علائم بارداری برای بسیاری از زنان است. بنابراین، نگران درد نوک سینه در اوایل بارداری نباشید. برای درمان خانگی درد نوک پستان در اثر تغییرات هورمونی، راهکارهای زیر موثر هستند:

  • مصرف کافئین را قطع کنید
  • از رژیم غذایی کم‌چرب استفاده کنید
  • مصرف نمک را کاهش دهید
  • از سیگار کشیدن خودداری کنید
  • یک مسکن بدون نسخه مصرف کنید

شیر دادن به نوزاد از علل درد نوک سینه

تغذیه با شیر مادر یکی از علل شناخته شده درد نوک سینه است. شیردهی و حتی دوشیدن شیر به کمک پمپ مخصوص می‌تواند منجر به شقاق سینه، ترک خوردن، تحریک، احساس درد و گاهی خونریزی نوک سینه‌ها شود. معمولا آشنایی با روش صحیح شیردهی می‌تواند به جلوگیری از این مسئله کمک کند. پس حتما با پزشک یا ماما مشورت کنید. گاهی علت درد مدوام نوک پستان هنگام شیردهی، مشکلات فک یا دندان نوزاد است که مانع از چسبیدن صحیح فک نوزاد به نوک پستان در هنگام شیردهی شود.

فعالیت جنسی از علل درد نوک سینه

لمس نوک پستان در طول رابطه جنسی می‌تواند منجر به تحریک و درد نوک سینه شود. معمولاً این مشکل فقط برای مدت کوتاهی باقی می‌ماند و به مرور زمان با مصرف کرم‌های مرطوب‌کننده به‌صورت خود‌به‌خود برطرف می‌شود.

بیماری پاژه از علل درد نوک سینه

برخی از علل درد نوک پستان کمتر شایع هستند و برای تشخیص صحیح نیاز به مراجعه به پزشک دارند. اگر درد نوک سینه با تغییر شکل یا خروج ترشحات همراه باشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

بیماری پاژه (Paget’s disease) یک مورد نادر است که می‌تواند علت سفت شدن و درد نوک سینه در زنان باشد. این بیماری می‌تواند هم غدد پستانی و هم محیط خارجی پستان را تحت تاثیر قرار دهد. هنگامی‌که نوک پستان درگیر می‌شود، بیماری پاژه خارج پستانی در نظر گرفته می‌شود و ارتباط زیادی با سرطان دارد.

این شرایط می‌تواند باعث تغییر شکل نوک پستان، قرمزی، پوسته‌پوسته شدن نوک پستان شود که شبیه اگزما به نظر می‌رسد. به‌همین‌دلیل، معمولا پزشک برای تشخیص دقیق‌تر دستور انجام نمونه‌برداری برای پاتولوژی را می‌دهد.

آدنوماتوز فرسایشی نوک پستان (EAN) علت درد نوک سینه

این عارضه نادر نیز یک نوع تومور خوش‌خیم نوک پستان است که ممکن است با پیشرفت بیماری باعث درد نوک سینه شود. در صورت مشکوک شدن پزشک، نتیجه نهایی بیوپسی و پاتولوژی نشان می‌دهد که علت درد نوک پستان شما بیماری پاژه است یا این نوع تومور خوش‌خیم!

نحوه صحیح تشخیص علت درد نوک سینه

توصیه می‌کنیم حتی برای درمان علل رایج درد نوک سینه نیز به پزشک مراجعه کنید. زیرا گاهی مثلا علت درد نوک سینه سمت چپ اصلا موارد ذکر شده نیست و به مشکلات قلبی و عروقی مربوط است.

برای تشخیص درد نوک پستان، پزشک در مورد سابقه پزشکی شما می‌پرسد و یک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد. ممکن است پزشک برای تعیین علت درد نوک پستان، آزمایشاتی مانند تصویربرداری یا بیوپسی انجام دهد. آزمایش‌های تصویربرداری می‌تواند شامل ماموگرافی یا سونوگرافی باشد.

روش‌های درمانی موثر برای درمان درد نوک سینه

نحوه درمان به علت سفت شدن و درد نوک سینه بستگی دارد. گزینه‌هایی مانند:

  • استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده، ضد التهاب یا ضد آلرژی برای درمان شقاق یا اگزما نوک سینه تحت نظر پزشک
  • استفاده از ضد آفتاب، سوتین‌های ورزشی و لباس‌های نخی مناسب برای کاهش حساسیت نوک سینه
  • مشاوره با پزشک برای بهبود روند شیردهی و کنترل شقاق نوک سینه
  • استفاده از مسکن برای بهبود درد نوک سینه ناشی از تفییرات هورمونی قبل از قاعدگی
  • انواع سرطان نوک سینه اغلب با جراحی، پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی درمان می‌شوند

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر شما با وجود اینکه هرگونه فعالیتی که ممکن است باعث درد نوک پستان شود را متوقف کرده‌اید و همچنان بیش از ۷۲ ساعت است که درد نوک سینه به همراه ترشحات، خونریزی یا قرمزی دارید، باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرد.

همچنین اگر درد نوک پستان دلیل واضحی نداشته باشد و فقط یک نوک پستان را تحت تاثیر قرار دهد، احتمالا باید به پزشک متخصص داخلی یا انکولوژی مراجعه کنید.

مادران شیردهی که مدام درد نوک پستان را تجربه می‌کنند باید با یک مشاور شیردهی یا متخصص اطفال صحبت کنند.

درصورتی‌که امکان مراجعه حضوری را ندارید، پیشنهاد می‌کنیم از صدها پزشک آنلاین زنان و زایمان پذیرش ۲۴ مشاوره آنلاین تلفنی و متنی بگیرید. مشکلات خود را مطرح کرده و از مشاوره‌های بهترین دکتر آنلاین زنان و زایمان، داخلی یا انکولوژی برای درمان استفاده کنید. در این سامانه، امکان پرسش و پاسخ و مشاهده نظرات در مورد درد نوک سینه وجود دارد.






۳.۹/۵


(۱۲ نظر)

دریافت نوبت پزشکی

به صورت آنلاین از متخصص زنان، زایمان و نازایی

دریافت نوبت دکتر زنان، زایمان و نازایی


تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:
علائم مشابه کرونا
خون دماغ یا گوش درد
مشکل در بلع
خون در مدفوع
اختلال خواب
درد کمر، پا، دست یا زانو
سردرد
معده درد یا حالت تهوع
زخم مداوم دهانی
سرفۀ مزمن
اضطراب و استرس
علائم مشابه کرونا

هر جایی که هستی، بدون مراجعه به آزمایشگاه، تست کرونا بده!

تست کرونا در محل

خون دماغ یا گوش درد

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره


مشکل در بلع

حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندام‌ها هم مشکل ایجاد می‌کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافتِ مشاوره


خون در مدفوع

علت‌های مشاهدۀ خون در مدفوع می‌تواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره


اختلال خواب

اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر می‌کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

دردهای اسکلتی یکی از شایع‌ترین علائم ایرانی‌هاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سردرد علت‌های مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمون‌ها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافتِ مشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مُشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

در فاصله پنج روز تا دو هفته قبل از شروع قاعدگی، ممکن است علائمی را تجربه کنید که به شما می‌گویند زمان پریود شدن نزدیک است. این علائم به سندرم پیش از قاعدگی (PMS) معروف هستند. بیش از ۹۰ درصد زنان تا حدی PMS را تجربه می‌کنند. در بیشتر موارد، علائم PMS خفیف است اما سایر علائم آن آنقدر شدید هستند که فعالیت های روزمره را مختل می‌کنند.
آگاهی داشتن در مورد پریودی و علائم رایج (PMS) به شما کمک می‌کند تا این روزها را راحت‌تر سپری کنید. این مقاله از مجله درمانکده به این مسائل پرداخته و چند باور اشتباه درباره پریود را با شما در میان گذاشته است.

در صورتی که علائم پیش از عادت ماهانه، کار، مدرسه یا زندگی روزمره شما رامختل کرده است، می‌توانید به لیست دکتر متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

پریود چیست؟

پریود شدن، بخشی از روند بلوغ در دختران است. در طی آن دختران خونریزی از رحم را تجربه خواهند کرد. این خونریزی در حقیقت منجر به پاکسازی رحم می‌شود.

شروع اولین دوران قاعدگی نشان می‌دهد که بدن اولین تخمک را تولید کرده است. پس از آن تخمدان‌ها، هر ماه یک تخمک آزاد می‌کنند. بالا رفتن سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون باعث می‌شود تا تخمک‌ها در تخمدان‌ها بزرگ و بالغ شوند. همچنین این هورمون‌ها با ضخیم کردن دیواره رحم شرایط مناسبی برای باروری تخمک‌ها را فراهم می‌کنند.

حالا اگر لقاح انجام نشود سطح استروژن و پروژسترون پایین می‌آید و دیواره رحم شروع به ریزش می‌‌کند. این فرآیند با خونریزی از رحم همراه است و هر ماه تکرار می‌شود. این یعنی پریود شدن و آغاز دوران قاعدگی.

بیشتر بدانیم: قاعدگی نامنظم؛ علل، علائم، تشخیص و درمان پریود نامنظم

۶ نکته‌ای که دختران نوجوان در مورد پریود باید بدانند

۱- آیا باید درباره پریود و شروع آن با پدر و مادرم صحبت کنم؟

یک موضوع مهم در مورد پریودی این است که اصلا باعث خجالت و شرمندگی نیست. عادت ماهانه و مشکلات مربوط به آن بخشی از رشد شماست و باید بتوانید با والدین خود درباره آن صحبت کنید.

۲- آیا پریود نامنظم در سال‌های ابتدایی نگران‌کننده است؟

در سالهای شروع دوران پریودی، احتمالا با بی‌نظمی سیکل قاعدگی مواجه شوید. این موضوع طبیعی است و در سال‌های آینده نظم بهتری را خواهید دید.

۳- پریود از چند سالگی شروع می‌شود؟

بیشتر دختران پریود شدن را در سنین ۱۲ تا ۱۳ سالگی تجربه خواهند کرد.

۴- مدت زمان خونریزی در دوره عادت ماهانه چقدر است؟

به طورمیانگین خونریزی دوران پریودی حدود ۵ روز طول می‌کشد. با این حال برخی دختران مدت زمان بیشتر یا کمتری را نیز تجربه می‌کنند.

۵- چه زمانی درباره پریودی باید به پزشک مراجعه کنم؟

اگر ۱۵ سال و بیشتر دارید ولی هنوز دوران قاعدگی را تجربه نکرده‌اید، بهتر است در این مورد با پزشک متخصص مشورت کنید.

۶- آیا برای تسکین دردهای قاعدگی می توانم از کمپرس گرم استفاده کنم؟

بله. کمپرس گرم به کاهش گرفتگی و دردهای شکمی ناشی از چرخه عادت ماهانه کمک می‌کند.

بیشتر بدانیم: همه چیز درباره تخمک گذاری در زنان

علائم قاعدگی (PMS) چه چیزهایی هستند؟

PMS معمولاً در طی چند روز پس از قاعدگی از بین می‌رود. در اینجا ۱۰ علامت رایج نام برده می‌شود که شروع دوره پریودی را به شما نشان می‌دهند:

۱- درد شکم

درد شکمی یا قاعدگی را دیسمنوره اولیه (Primary dysmenorrhea) نیز می‌نامند که یکی از علائم شایع PMS هستند. درد شکمی می‌تواند از روزهای منتهی به عادت ماهانه شروع شود و تا چند روز پس از آن ادامه داشته باشد. این درد ممکن است مبهم و جزئی یا دردهای شدیدی باشد که زندگی روزانه را مختل می‌کنند. دردهای دوران قاعدگی در پایین شکم احساس می‌شوند. این درد ممکن است به سمت پایین کمر و بالای ران نیز کشیده شود. علت آن، انقباضات رحمی است. در صورت عدم حاملگی، این انقباضات موجب ریزش پوشش داخلی رحم (آندومتر) می‌شود.

تولید لیپیدهای شبه هورمونی به نام پروستاگلاندین (Prostaglandin) باعث تحریک این انقباضات می‌شود. اگرچه این لیپیدها عامل التهاب هستند، اما به تنظیم تخمک‌گذاری و دوران پریودی نیز کمک می‌کنند. ( علامت نارسایی یا تنبلی تخمدان ) 

برخی از افراد هنگامی که جریان قاعدگی آن ها بسیار زیاد است، دردهای شدیدتری را نیز تجربه می کنند. برخی شرایط خاص سلامتی می تواند درد را شدیدتر کند. این موارد عبارتند از:

  • آندومتریوز
  • تنگی دهانه رحم
  • آدنومیوز
  • بیماری التهابی لگن
  • فیبروم

دردهای مرتبط با این نوع شرایط به عنوان دیسمنوره ثانویه شناخته می شوند.

بیشتر بدانیم: همه چیز درباره خشکی واژن

۲- جوش صورت

تقریباً نیمی از همه خانم‌ها متوجه افزایش آکنه در حدود یک هفته قبل از شروع پریود می‌شوند. جوش‌های مربوط به پریود شدن، اغلب در چانه و خط فک به وجود می‌آیند اما می‌توانند در هر نقطه از صورت، پشت یا سایر نواحی بدن ظاهر شوند. این جوش‌ها در نتیجه تغییرات طبیعی هورمونی مرتبط با چرخه تولید مثل زنان اتفاق می‌افتد.

اگر هنگام تخمک گذاری بارداری اتفاق نیفتد، سطح استروژن و پروژسترون کاهش و آندروژن‌ها مانند تستوسترون کمی افزایش می‌یابد. آندروژن موجود در سیستم تولید سبوم، چربی که توسط غدد چربی پوست تولید می‌شود، را تحریک می‌کند.

جوش‌های پوستی در صورت تولید بیش از حد چربی زیر پوست ایجاد می‌شوند. آکنه‌های مربوط به عادت ماهانه اغلب اواخر دوران قاعدگی یا اندکی پس از آن با شروع افزایش سطح استروژن و پروژسترون از بین می‌روند.

۳- درد پستان

در نیمه اول چرخه قاعدگی (که از اولین روز قاعدگی شروع می‌شود) سطح استروژن بالا می‌رود و موجب رشد مجاری شیر در پستان خواهد شد. سطح پروژسترون در اواسط چرخه و در زمان تخمک گذاری افزایش می‌یابد. این امر باعث بزرگ شدن و تورم غدد پستانی می‌شود. این تغییرات می‌توانند حس درد پستان قبل از پریود یا در طول دوره قاعدگی را در پی داشته باشد.
این علامت ممکن است برای برخی خفیف باشد، اما برخی زنان احساس سنگینی و ناراحتی شدیدی دارند.

۴- خستگی

وقتی بدن به زمان پریود شدن نزدیک می‌شود؛ شروع به بررسی وضعیت خود می‌کند. اگر بارداری رخ داده باشد، اقدام به تثبیت بارداری خواهد کرد، در غیر این صورت خود را برای شروع چرخه عادت ماهانه آماده می‌‌کند. سطح هورمون‌ها کاهش یافته و اغلب نتیجه آن خستگی است. تغییر خلق و خو نیز ممکن است باعث ایجاد احساس خستگی شود.
علاوه بر این، برخی زنان در این بخش از چرخه قاعدگی مشکل خواب دارند. کمبود خواب می‌تواند خستگی را تشدید کند.

بیشتر بدانیم: علل به وجود آمدن زخم دهانه رحم (سرویسیت) + راهکارهای درمانی

۵- نفخ شکم

اگر چند روز قبل از پریود شدن در شکم خود احساس سنگینی می‌کنید به گونه‌ای که قادر به بستن زیپ شلوار خود نیستید، ممکن است نفخ PMS داشته باشید. تغییر در سطح استروژن و پروژسترون موجب حفظ بیش از حد آب و نمک و درنتیجه احساس نفخ می‌شود.

ممکن است وزنتان نیم تا یک کیلو هم بالا برود، اما در واقع نفخ PMS باعث افزایش وزن نمی‌شود. این علامت در بسیاری از افراد ۲ تا سه روز پس از شروع عادت ماهانه از بین می‌رود. اغلب بدترین نفخ در روز اول چرخه اتفاق می‌افتد.

که در چنین شرایطی می‌توانید به دکتر فوق تخصص گوارش مراجعه کنید یا از طریق مشاوره آنلاین با بهترین متخصصان گوارش راه درمان خود را بیابید.

بیشتر بدانیم: همه آن چیزی که باید درباره بلوغ دختران و پسران بدانید

۶- مشکلات روده

از آنجا که روده به تغییرات هورمونی حساس است، ممکن است قبل و در طول دوره قاعدگی، تغییراتی را در این زمینه حس کنید.

پروستاگلاندین‌هایی که باعث انقباضات رحمی می‌شوند نیز می‌توانند باعث انقباضات روده‌ای شوند. ممکن است حین پریود شدن، میزان مدفوع افزایش یابد. همچنین احتمال دارد، علائم زیر را تجربه کنید:

  • اسهال
  • حالت تهوع
  • نفخ
  • یبوست

بیشتر بدانیم: 12 علل سوزش و خارش واژن همراه با راهکارهای درمانی

۷- سردرد

از آنجا که هورمون‌ها مسئول ایجاد پاسخ درد هستند، قابل درک است که نوسان سطح هورمون‌ها باعث سردرد و میگرن شوند.

سروتونین (serotonin) یک انتقال‌دهنده عصبی است که اغلب میگرن و سردرد را برطرف می‌کند. ممکن است استروژن باعث افزایش سطح سروتونین و تعداد گیرنده‌های سروتونینی مغز در نقاط خاصی از دوران قاعدگی شود. تعامل بین استروژن و سروتونین می‌تواند باعث ایجاد میگرن در افراد مستعد شود.

بیش از ۵۰ درصد زنان مبتلا به میگرن ارتباط بین وقوع میگرن و پریود را گزارش کرده‌اند. میگرن ممکن است قبل، حین یا بلافاصله بعد از دوران پریودی رخ دهد.

برخی نیز در زمان تخمک گذاری میگرن را تجربه می‌کنند. یک مطالعه کلینیکی در NeurTrusted SourceoTrusted SourcelogyTrusted Source، نشان می‌دهد که میگرن یک یا ۲ روز قبل از قاعدگی ۱.۷ برابر بیشتر و در سه روز اول پریودی ۲.۵ برابر بیشتر اتفاق می‌افتد.

بیشتر بدانیم: انواع ترشحات واژن + رنگ ترشحات واژن

۸- نوسانات خلقی

در برخی از افراد علائم عاطفی PMS ممکن است شدیدتر از علائم جسمی باشد. از رایج‌ترین آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نوسانات خلقی
  • افسردگی
  • تحریک پذیری
  • اضطراب

اگر احساس می‌کنید روی یک غلتک عاطفی هستید یا غمگین‌تر از حد معمول هستید، ممکن است علت آن نوسان سطح استروژن و پروژسترون باشد.
استروژن می‌تواند بر تولید سروتونین و اندورفین‌های (endorphins) خوب در مغز تاثیر بگذارد، احساس سلامتی را کاهش داده و افسردگی و تحریک‌پذیری را افزایش دهد.
برای برخی افراد، پروژسترون اثر آرام بخشی دارد. وقتی سطح پروژسترون کم است، این اثر می‌تواند کاهش یابد که در نهایت به دوره‌های بی‌دلیل گریه و حساسیت عاطفی منجر شود.

دکتر متخصص روانشناس می‌تواند بهترین انتخاب در چنین موقعیت‌هایی باشد پیشنهاد ما به شما عزیزان استفاده از امکان مشاوره آنلاین با بهترین روانشناسان درمانکده است.

بیشتر بدانیم: نکاتی که باید درباره بوی واژن بدانید

۹- کمردرد

انقباضات رحمی و شکمی که در اثر ترشح پروستاگلاندین ها ایجاد می‌شوند نیز ممکن است باعث انقباضات عضلانی در قسمت کمر شوند. برخی در دوران پریود، احساس درد یا کشیدگی دارند و برخی دیگر کمر درد قابل توجهی را تجربه می‌کنند. این در حالی است که برخی زنان احساس درد و ناراحتی خفیف در ناحیه کمر دارند.

۱۰- مشکل خوابیدن

علائم سندرم پیش از قاعدگی مانند درد شکمی، سردرد و تغییرات خلقی همگی می‌توانند خواب را تحت تأثیر قرار دهند و خوابیدن را دشوار کنند. همچنین تغییرات دمای بدن در این دوران نیز ممکن است به خواب رفتن را دشوارتر کند.

دمای مرکزی بدن بعد از تخمک‌گذاری حدود نیم درجه افزایش می‌یابد و تا قاعدگی یا کمی بعد از آن بالا می‌ماند. شاید به نظر زیاد نرسد، اما بدن خنک‌تر، خواب بهتر به همراه دارد. این نیم درجه می‌تواند استراحت راحت را مختل کند.

درمان‌ سندرم پیش از قاعدگی (PMS) چگونه است؟

دامنه و شدت علائم PMS انواع روش‌های درمانی را تعیین می‌کند.

  • اگر علائم شدیدی دارید، ممکن است دچار اختلال دیسفریک پیش از قاعدگی (PMDD) باشید. این سندرم نوع شدیدتر PMS است. توصیه های پزشک ممکن است بهترین درمان باشد.
  • اگر میگرن شدید دارید، ممکن است از مراجعه به پزشک زنان خود نیز بهره‌مند شوید. بیماری‌های زمینه‌ای، مانند سندرم روده تحریک پذیر یا آندومتریوز نیز ممکن است سندرم پیش از قاعدگی را تشدید کرده و نیاز به کمک پزشک داشته باشید.
    در برخی موارد PMS، پزشک ممکن است برای تنظیم هورمون‌ها قرص‌های ضد بارداری را تجویز کند. قرص‌های جلوگیری از بارداری حاوی سطوح مختلفی از انواع مصنوعی استروژن و پروژسترون هستند.
  • قرص‌های ضد بارداری با تثبیت سطح هورمون‌ها به مدت سه هفته، از تخمک‌گذاری طبیعی بدن جلوگیری می‌کنند. سپس با یک هفته مصرف قرص‌های دارونما یا قرص‌هایی که هورمون ندارند، دنبال می‌شود. وقتی قرص‌های دارونما می‌خورید، سطح هورمونی پایین آمده، بنابراین دوران قاعدگی شروع خواهد شد. از آنجا که قرص‌های جلوگیری از بارداری سطح هورمون‌ها را تثبیت می‌کنند، ممکن است بدن با افت و یا افزایش شدید عامل بروز علائم PMS، مواجه نشود.

بیشتر بدانیم: هورمون های زنانه و اثرات آن ها

درمان خانگی سندرم پیش از قاعدگی (PMS)

اغلب می‌توانید علائم خفیف PMS را در خانه نیز تسکین دهید. توجه به این نکات به شما کمک می‌کنند:

  • برای رفع نفخ شکم نمک مصرفی خود را کاهش دهید.
  • در زمان پریود،از مسکن‌های بدون نسخه، مانند ایبوپروفن (ادویل) یا استامینوفن (تایلنول) استفاده کنید.
  • برای تسکین درد از بطری آب گرم یا پد گرم کننده روی شکم خود استفاده کنید.
  • با شروع قاعدگی، برای بهبود خلق و خو و کاهش درد، به سراغ ورزش‌های سبک بروید.
  • وعده‌های غذایی کم حجم و مکرر بخورید تا قند خون ثابت بماند. قند خون پایین می‌تواند باعث ایجاد روحیه نامناسب شود.
    برای داشتن احساس بهتر تمرین مراقبه یا یوگا کنید.
  • از مکمل‌های کلسیم استفاده کنید. یک مطالعه نشان داد که مکمل‌های کلسیم برای تنظیم افسردگی، اضطراب و حفظ آب در دوران پریودی مفید هستند.

۵ باور غلط در مورد قاعدگی یا پریود شدن

۱- حمام رفتن در دوران پریود خطرناک نیست

گروهی تصور می‌کنند که استحمام در دوره قاعدگی خطرناک است. این تصور در مورد پریودی اشتباه است. شما با آرامش می‌توانید به حمام بروید. برخی این باور را دارند که آب گرم باعث بیشتر شدن خونریزی می‌شود و آب مانع از خارج شدن خون از بدن می شود. برای توضیح باید گفت که ممکن است حمام با آب گرم باعث بیشتر شدن خونریزی شود، اما از سوی دیگر به از بین رفتن گرفتگی عضلانی در این دوران کمک می‌کند و باعث آرامش و حال خوب می شود. در مورد اینکه آب مانع خروج خون از بدن می‌شود باید توضیح داد این اتفاق کاملا موقتی است و خطری ندارد.

بیشتر بدانیم: هورمون پرولاکتین چیست؟ + راهنمایی کامل

۲- عقب انداختن دوران قاعدگی بی خطر است

تصور اشتباه دیگر در مورد دوران قاعدگی این است که مصرف دارو برای به تعویق انداختن دوران پریود خطرناک است و این در حالی است که متخصصان زنان اعلام می‌دارند که این امر هیچگونه خطری ندارد.

۳- رابطه جنسی در دوران قاعدگی می‌تواند منجر به بارداری شود

برخی گمان می‌کنند رابطه جنسی در این دوران موجب بارداری نمی‌شود. این تصور غلط است، رابطه جنسی بدون محافظت ممکن است در دوران قاعدگی منجر به بارداری شود. کمترین شانس بارداری در دوران قاعدگی است اما احتمال بارداری صفر نیست و بستگی به طول چرخه قاعدگی خانم‌ها دارد.

بهترین زمان برای باروری در دوران تخمک گذاری است: یعنی ۱۲ تا ۱۶ روز قبل از شروع قاعدگی بعدی. دوره عادت ماهانه معمولا ۲۸ روز طول می‌کشد؛ اما در برخی زنان مدت آن ۲۱ روزه است. این تفاوت بر زمان تخمک‌گذاری اثرگذار است. در ضمن، اسپرم می‌تواند به مدت ۵ و یا ۷ روز در دستگاه تولید مثل زنان باقی بماند.

۴- شنا کردن در دوران قاعدگی خطری ندارد

شنا کردن به این دلیل که کاپ‌های قاعدگی اجازه ورود آب به داخل رحم را نمی‌دهند مشکلی ایجاد نمی‌کند. در مورد عفونت واژن هم نظر قطعی نمی‌توان داد؛ ولی به صورت کلی می‌توان گفت در استخرها هر کسی می‌تواند دچار مشکلات پوستی و… شود.

۵- در دوران پریود هم می توان موها را رنگ کرد

تصور غلط دیگر این است که موها هنگام پریود شدن، رنگ نمی‌گیرند یا دکلره درست انجام نمی‌شود. اما این موضوع هم اشتباه است؛ زیرا تغییرات هورمونی مشکلی در تولید چربی مو ایجاد نمی‌کنند. اما در نظر داشته باشید که در این دوران موها شکننده می‌شوند و بعد از رنگ کردن باید از سرم‌ها و آبرسان‌های مناسب استفاده کرد.

بیشتر بدانیم: ماساژ سینه؛ انواع، فواید و نحوه ماساژ پستان

جمع بندی

تجربه علائم خفیف PMS در روزهای منتهی به پریود شدن معمول است. اغلب می‌توانید با درمان های خانگی آن درد را تسکین دهید.
اما اگر با شروع قاعدگی علائم به حدی شدید است که زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد، می‌توانید بدون اتلاف وقت از طریق امکان مشاوره آنلاین با پزشک زنان صحبت کنید.

سایت درمانکده با در اختیار گذاشتن امکان رزرو نوبت آنلاین پزشکی و مشاوره آنلاین پزشکی شما را در بهبود و درمان قطعی مشکل کمک خواهد کرد و در پایان از اینکه تا پایان این مطلب با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.

سوالات متداول

تخمک‌‌گذاری در چندمین روز سیکل قاعدگی انجام می‌شود؟

تخمک‌گذاری ۱۲ تا ۱۶ روز قبل از دوران قاعدگی اتفاق می‌افتد. تخمک‌گذاری با علائم فیزیکی و تغییرات خلق و خو مانند احساس درد در زیر شکم، حساس شدن سینه ها، افزایش میل جنسی، افزایش دمای بدن، افسردگی، پرخاشگری و خستگی همراه است.

در دوران پریودی چقدر خون از دست می‌دهم؟

در دوران عادت ماهانه به طور متوسط چیزی حدود ۳۰ تا ۴۰ میلی‌لیتر خون از دست خواهید داد.

مدت زمان دوران پریودی چگونه محاسبه می‌شود؟

یک دوره عادت ماهانه (پریود) از اولین روز خونریزی در یک ماه تا اولین روز خونریزی در ماه بعد است.

خونریزی عادت ماهانه از چه چیزهایی تشکیل شده است؟

بافت
پوشش داخلی رحم
مخاط
لخته خون

منبع: mayoclinic | nhs | verywellhealth

 146,046 بازدید

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد رای‌ها 371

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا