پزشکی

اگر خار پاشنه درمان نشود چه میشود

خار پاشنه پا یکی از دلایل اصلی درد پاشنه است. خار پاشنه استخوان رشد کرده‌ای است که به استخوان پاشنه چسبیده است و در قوس کف پا رشد می‌کند.

علت به وجود آمدن خار پاشنه


التهاب رشته‌های بافتِ پیوندیِ کف پا، موجب خار پاشنه می‌شود.

رشته‌های پیوندی کف پا، طناب‌های پیوندی ضخیمی هستند که از بافت پیوندی زیر سطح استخوان پاشنه پا شروع شده و در کف پا به سمت پنجه‌ها امتداد می‌یابند. رشته‌های پیوندی کف پا موجب قوس کف پا می‌شوند. هرگاه این رشته‌ها ملتهب ‌شوند یا در آن‌ها پارگی‌های ریز زیاد شود، به آن التهاب رشته‌های پیوندی کف پا گفته می‌شود.

هنگامی‌که التهاب رشته‌های پیوندی کف پا طولانی ‌شود یا آسیب ادامه یابد، بدن بافت نرمی را که ضعیف و آسیب دیده است با استخوان ترمیم می‌کند. رشته‌های پیوندی آسیب‌دیده معمولاً از طریق فعالیت فیبروبلاستی -ایجاد رشته‌های پیوندی- درمان می‌شوند. فیبروبلاستی حداقل برای شش هفته فعالیت می‌کند. اگر در طول این زمان بازهم آسیب ادامه یابد، ياخته‌های استخوان ساز  هم در این ناحیه وسط بدن به کار گرفته می‌شوند.

یاخته‌های استخوان‌ساز، استخوان را تشکیل می‌دهند و در نتیجه استخوان (توده‌ى كلسيم‌) درون رشته‌های پیوندی کف پا به‌وجود می‌آید یا درون پاشنه پا فرو می‌رود. این‌ شکل از تشکیل استخوان‌، به عنوان خار پاشنه پا شناخته می‌شود.

این مورد در آسیب‌های نوع  کششی بسیار شایع است. رشد استخوان اضافی  به عنوان خار پاشنه ‌پا یا خار استخوان پاشنه شناخته می‌شود.

علائم خار پاشنه پا


 معمولا علائم خارپاشنه شامل موارد زیر هستند:

  • معمولاً اولین تجربه درد خارپاشنه پا در صبح یا بعد از استراحت رخ می‌دهد.
  • درد خار پاشنه پا با اولین قدم‌ها بدتر می‌شود و با فعالیت که باعث گرم شدن آن می‌شوند، بهتر می‌شود.
  • هنگام دست گذاشتن به ناحیه دردناک، احتمالاً یک برآمدگی استخوانی دردناک در زیر دست احساس می‌شود.

تشخیص خار پاشنه


معمولاً فیزیوتراپ یا پزشکان ورزشی براساس علائم، سابقه و آزمایشات شما، خارهای پاشنه و التهاب رشته‌های پیوندی کف پا را تشخیص می‌دهند.

فیزیوتراپ‌ها و پزشکان بعد از تأیید خار پاشنه پا یا التهاب رشته‌های پیوندی کف پا، دلیل ابتلای شما به خار استخوانی را بررسی می‌کنند و یک برنامه درمانی برای شما ارائه می‌دهند.

اشعه ایکس توده کلسیمی یا استخوان فرو رفته در پاشنه پا یا رشته‌های پیوندی کف پا را نشان می‌دهد. این توده کلسیمی یا استخوان به عنوان خار پاشنه پا یا خار استخوان پاشنه شناخته می‌شود.

اسکن‌های اولتراسوند یا MRI برای شناسایی هرنوع  پارگی، التهاب یا انباشت توده‌های کلسیمی در رشته‌های پیوندی کف پا مورد استفاده قرار می‌گیرند.

آزمایش‌های پاتولوژی (آسیب شناسی) (از جمله آزمایش پادگن HLA B27) ممکن است بیماری اسپونديلوآرتريت را تشخیص دهد که می‌تواند باعث علائمی شبیه التهاب رشته‌های پیوندی کف پا شود.

عوامل خطر برای خار پاشنه


شما در معرض توسعه التهاب رشته‌های پیوندی کف پا و خارهای استخوانی ‌پاشنه هستید اگر:

  • فعال بودن  انجام ورزش‌هایی که فشار بیش از حدی به استخوان پاشنه پا و بافت متصل به ‌آن وارد می‌کنند، به‌ویژه اگر سفتی عضلات ساق‌پا یا رگ‌به‌رگ شدن مچ پا از پیچ‌خوردگی قبلی مچ پا داشته باشید که حرکت مچ پا، مثل دویدن، رقص باله و تمرین‌های هوازی را محدود ‌کند.
  • اضافه وزن(چاقی) – اضافه وزن، فشار و ضرب‌دیدگی را در رشته‌های پیوندی کف پا افزایش می‌دهد.
  • بارداری  اضافه وزن و تورم مربوط به بارداری می‌تواند باعث شل‌تر شدن رباط‌ها شود، که این مسئله منجر به مشکلات حرکتی و ایجاد التهاب می‌شود.
  • ایستادن روی پا  داشتن کاری که نیاز به راه رفتن و ایستادن زیاد بر روی سطوح سخت داشته باشد مانند کارکنان کارخانجات، معلم‌ها و پیشخدمت‌ها.
  • کف پای صاف یا قوس زیاد کف پا  تغییرات در قوس کف پا قابلیت جذب ضربه را تغییر می‌دهد و می‌تواند باعث سفتی و کشش رشته‌های پیوندی کف پا شود، که در این صورت کف پا مجبور است نیروی اضافی را جذب کند.
  • میان ‌سالی و پیری  با بالا رفتن سن ممکن است قوس کف پای شما سست شود و افتادگی پیدا کند که این امر باعث وارد شدن فشار بیش از حد بر روی رشته‌های پیوندی کف می‌شود.
  • پوشیدن کفش‌های بی کیفیت
  • ماهیچه‌های ضعیفِ قوسِ کف پا – ماهیچه فرسوده باعث می‌شود رشته‌های پيوندى کف پا تحت فشار بیش از حد قرار گرفته و آسیب ببیند.
  • آرتروز – برخی از انواع آرتروز می‌تواند باعث التهاب در تاندون‌های کف پا شود، که  این امر می‌تواند باعث التهاب رشته‌های پيوندى کف پا شود.
  • دیابت‌ها – هرچند دلیل آن معلوم نیست، ولی افراد دیابتی بیشتر به این التهاب دچار می‌شوند.

پیش بینی به‌وجود آمدن خار پاشنه


 اگر التهاب رشته‌های پيوندى کف پا یا خار پاشنه پا بعد از چند ماه به کارگیری درمان‌های معمول بازهم ادامه یافت، ممکن است پزشک شما تصمیم بگیرد به پاشنه شما داروهای استروئیدی ضد التهابی تزریق کند. ثابت شده است که تزریقات کورتیزون فواید کوتاه مدتی دارند ولی این کار می‌تواند پیشرفت بهبودی شما را از میان مدت به بلند مدت تغییر دهد، این یعنی اگر مجدداً به این بیماری مبتلا شوید مدت بهبودی شما طولانی‌تر خواهد شد. برای بهبود نتایج نیاز به تحقیقات بیشتری است.

درمان خار پاشنه پا


خبر خوب این است ‌که نود درصد بیماران با درمان‌هایی که در آن‌ها به جراحی نیاز نیست، علائم خار پاشنه پای آن‌ها تسکین می‌یابد و خبر بد این‌که، این درمان‌ها ممکن است برای تأثیرگذاری بیشتر چند ماه یا بیشتر طول بکشند و معمولاً پزشکان روش درمان‌ را عوض نمی‌کنند  مگر اینکه علائم تا یک سال بعد از شروع درمان پابرجا بمانند – هرچند این مقدار برای کنترل و مهار علائم خار پاشنه پا زمان زیادی است.

استراحت

پرهیز از کارهایی که باعث ایجا علائم این بیماری می‌شود اولین قدم برای درمان آن است. برای مثال، دوی استقامت، ایستادن‌ یا راه رفتن‌های طولانی را  برای چند روز کنار بگذارید. معمولاً تنها استراحت می‌تواند به تسکین شدیدترین دردها و فروکش کردن التهاب‌ها کمک کند.

شاک ویو تراپی

یک درمان جدید و بسیار تأثیرگذار برای خار پاشنه پا، شاک ویو تراپی است. این درمان از انرژی پالس‌ها برای ایجاد ریز شوک‌ها (میکروتراما -microtrauma) در نسج رشته‌های بافت پیوندی کف پا بهره می‌گیرد. این ریز شوک‌ها (میکروتراما) بدن را وادار می‌کنند تا  بافت را ترمیم کند.

شاک ویوتراپی یکی از چندین فناوری است که به بهترین شکل در افراد دارای بیماری مزمن و مقاوم به درمان‌های سنتی معمول مانند خارهای استخوانی مزمن به خوبی اثربخش است. شاک ویو تراپی به فرایند خود درمانی بدن به چندین روش سرعت می‌بخشد:

  • شاک ویو تراپی از طریق فرآیندی به نام کَویتِیشِن، تولید فیبروبلاست و تنوسیت را تحریک می‌کند. فیبروبلاست یا سلول تنوسیت بافت‌های پیوندی بدن (از قبیل تاندون‌ها و رشته‌های ماهیچه‌ها) را تشکیل می‌دهند.
  • شاک ویو تراپی با تهییج زیاد عصب‌هایی که حس درد را به مغز می‌فرستند، درد را کاهش می‌دهد.
  • این روش می‌تواند رسوبات توده کلسیم را در هم بشکند (که به عنوان خار از آن‌ها یاد می‌کنیم) و بسته به شرایط، این کار ممکن است هدف باشد یا نباشد، اما محصول ثانویه آن جالب توجه و سودمند است. در همه موارد، این روش چیزی را که باعث ایجاد خار شده مورد هدف قرار می‌دهد، نه خود خار را.

استفاده از یخ

مالیدن  یخ  بر روی محل به حذف برخی از علائم و کنترل درد پاشنه پا کمک خواهد کرد. این کار مخصوصاً هنگامی مفید است که درد شدیدی در محل خار به طور ناگهانی ایجاد ‌شود.

تمرینات و کشش‌ها

تمرینات و کشش‌ها برای تسکین درد بافتِ اطرافِ استخوانِ پاشنه پا طراحی شده‌اند. برخی تمرینات ساده‌ی صبحگاهی و شامگاهی، اغلب به بیماران کمک می‌کند تا هر چه سریعتر بهبود یابند. بسیاری از بیماران با فیزیوتراپ‌ها کار می‌کنند، ولی شما می‌توانید برخی از فعالیت‌های ساده را خودتان انجام دهید. اگر برای انجام تمرینات به کمک نیاز داشتید، ابتدا چند جلسه با فیزیوتراپ کار کنید تا آموزش ببینید و سپس خودتان به تنهایی انجام دهید.

داروهای ضد التهاب

داروهای ضد التهاب هم به کنترل درد و هم به کاهش التهاب کمک می‌کند. اغلب داروها را می‌توان بدون نسخه تهیه کنید، اما داروهای تجویزی هم وجود دارند که می‌توان با مراجعه به پزشک از آن‌ها استفاده کرد. داروهای ضد التهاب را می‌توان بدون هیچ مشکلی همراه با دیگر داروها مصرف کرد.

ماساژ

ماساژ قوس پا اغلب برای کم کردن یا از بین بردن علائم خار پاشنه پا مفید است. اغلب ماساژ را خودتان می‌توانید انجام دهید که بسیار هم مفید است ولی یک ماساژور حرفه‌ای بهتر می‌تواند به بیمار کمک کند.

کفی کفش

کفی‌های کفش اغلب کلید موفقیت درمان خار پاشنه هستند. کفی‌های کفش اغلب به بیمار اجازه می‌دهند تا فعالیت‌های روزانه‌اش را بدون درد ادامه دهد. کفی‌هایی که  برای این کار مفیدند عبارتند از کفی‌های ژله‌ای، کفی‌های قوسی(کمک‌کننده به قوس کف پا) و کفی‌های اُرتوتیک (orthotic) سفارشی.

پابند‌های شب

پابند‌های شب برای حفظ پاشنه پا از کشش هنگام خواب، مورد استفاده قرار می‌گیرند. با انجام این کار، قوس کف پا در شب منقبض نمی‌شوند و انتظار می‌رود مفید باشد به طوری که بیمار هنگام صبح درد نداشته باشد.

تزریق كورتيزون‌

اگر با انجام موارد بالا درد ازبین نرود، تزریق كورتيزون‌ می‌تواند از التهاب خار پاشنه پا بکاهد، ولی بسیاری از فیزیوتراپ‌ها علاقه‌ای به تزریق كورتيزون‌ ندارند زیرا با تزریق كورتيزون‌ مشکلات جدی بالقوه‌ای در ناحیه پاشنه پا به وجود خواهد آمد.

دو مشکلی که بعد از تزریق کورتیزون باعث نگرانی می‌شوند، تحلیل و تضعیف بالشتک چربی و پارگی بافت پیوندی کف‌پا است. هردوی این مشکلات درصد بسیار کمی از بیماران را درگیر خود می‌کنند، ولی می‌توانند علائم درد پاشنه را بدتر کنند.

بانداژ

استفاده از بانداژ می‌تواند بدون کاهش فعالیت‌ها به بافت پیوندی استراحت بدهد. بانداژهای ورزشی را می‌توان از هر داروخانه‌ای خرید. این نوع بانداژها برای درمان موارد شدیدی هستند که به دلیل افزایش ناگهانی در وزن و انجام تمرینات سنگین ورزشی به‌وجود آمده‌اند.

اولتراسوند تراپی

برای بسیاری از افراد، اولتراسوند تراپی یک درمان مؤثر برای درد پاشنه پا است. در این روش امواج صوتی به محل آسیب‌دیده، یعنی محل درد ارسال می‌شوند و با فرکانس یک میلیون ارتعاش در هر ثانیه حرکت می‌کنند و تا عمق دو اینچ در بدن نفوذ کرده و درمانی را که به دنبال آن هستید، برایتان به ارمغان می‌آورند.

این نوع از درمان برای درد پاشنه پا مزایای بسیاری دارد. ابتدا، امواج اولتراسوند به عمق لازم نفوذ می‌کند تا بر بافت پیوندی کف پا تأثیر بگذارند. این ناحیه اغلب متورم است و یکی از دلایلی است که بسیاری از افراد از درد پا رنج می‌برند. از طریق اولتراسوندتراپی می‌توان تاندون‌های بافت پیوند و ناحیه‌ی پیرامونی آن را تسکین داد و بافت عضلات و رباط‌ها را آرام ساخت.این کار به تحریک جریان خون کمک می‌کند و از تورم می‌کاهد. به دلیل افزایش جریان خون، این بافته‌ها اکسیژن و مواد مغذی بسیار بیشتری را دریافت می‌کنند. علاوه بر این، ضایعات بافت از بین می‌روند و به بهبود این ناحیه کمک می‌شود.

جراحی

بیمارانی که درد خار پاشنه پا دارند به‌ندرت به جراحی نیاز پیدا می‌کنند ، اما اگر بیماران تمامی روش‌های معمول را امتحان کرده باشند و علائم بیماری هنوز وجود داشته باشند، ممکن است به جراحی نیاز پیدا کنند.

اگر درمانی انجام نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

اگرخار پاشنه درمان نشود و رها گردد، بزرگ‌تر می‌شود و معمولاً به‌شدت دردناک می‌شود. لطفاً برای آگاهی و توصیه‌های اختصاصی‌تر درمورد خار پاشنه یا التهاب بافت پیوندی کف پا، با پزشک فیزیوتراپ‌تان تماس بگیرید.


خار پاشنه در واقع تشکیل یک زائده استخوانی در ناحیه پاشنه است. در زیر پوست کف پا، یک بافت ضخیم به نام فاشیای پلانتار (Plantar fascia) قرار دارد که از یک سمت به زیر پاشنه پا و از سمت دیگر به زیر پنجه پا متصل شده و نقش آن ایجاد قوس کف پا، جذب و کنترل نیروهای وارده به کف پا حین راه رفتن، دویدن، پریدن و…  است. در اثر وارد آمدن سنگینی بدن به ناحیه پاشنه این زائده استخوانی اضافی ایجاد میشود. فیزیوتراپی یکی از درمان های اصلی خار پاشنه است که میتواند بصورت موثری درد بیمار را درمان کند. 

عملکرد قوس کف پا

هنگام راه رفتن زمانی که پا روی زمین قرار دارد و روی آن وزن می افتد فاشیای کف پا کشیده میشود و قوس کف پا صاف میشود و با برداشته شدن وزن از روی پا، مجددا به حالت اول باز میگردد. بالا آوردن انگشتان پا نیز سبب کشیده شدن آن و افزایش قوس کف پا میشود.

کشیدگی و التهاب فاشیای کف پا علت بروز درد است نه خار پاشنه!

این تغییر در قوس کف پا فشارهای ناشی از وزن بدن و نیروی زمین را جذب میکند. در اثر فشارهای بیش از حد وارده به کف پا و به فاشیای پلانتار به علت مواردیکه در ادامه به آنها اشاره میشود، محل اتصال فاشیا به پاشنه که ضعیفترین نقطه آن است، دچار کشیدگی و پارگی های خفیف میشود و در نتیجه، التهاب و درد در این ناحیه بروز میکند.

از کجا بفهمیم خار پاشنه داریم

در خار پاشنه به دلیل کشیدگی غلاف کف پا در محل اتصالش به پاشنه، پرده سطحی استخوان تحریک و ملتهب میشود. در زیر این پرده استخوانی، خونریزی و استخوان سازی به صورت تشکیل یک زائده یا spur به وقوع میپیوندد، که به آن خار پاشنه یا heel spur گفته می شود.

عکسبرداری از کف پا در برخی از این بیماران وجود این برجستگی استخوانی تیز را در زیر استخوان پاشنه نشان میدهد. اما نکته قابل توجه این است که این زائده استخوانی عامل بروز درد نیست به گونه ای که در خیلی از افرادی که خار پاشنه در عکس رادیوگرافی آنها دیده می شود هیچ دردی ندارند و بالعکس افراد بسیاری نیز وجود دارند که علی رغم داشتن درد در پاشنه، در عکس رادیو گرافی خار پاشنه دیده نمی شود.

علائم خار پاشنه چیست

بنابراین همانطور که اشاره شد کشیدگی و التهاب فاشیای کف پا علت بروز درد است نه خار پاشنه! گاهی حتی اگر با عمل جراحی این زائده استخوانی خارج شود، کاهشی در درد بیمار مشاهده نمی شود!

علل تشکیل خار پاشنه

1-کم بودن انعطاف پذیری و خشکی عضلات پشت ساق پا: کمبود انعطاف پذیری عضلات پشت ساق سبب میشود که به هنگام راه رفتن و وزن اندازی، کف پا به سمت خارج بچرخد و این چرخش پا به سمت خارج باعث اعمال فشار بیشتر به فاشیای پلانتار می شود. تداوم این فشارها در طولانی مدت و به مرور زمان باعث ایجاد التهاب و درد در غشای کف پا میشود.

2- کاهش یا افزایش قوس کف پا: اختلال در قوس کف پا خصوصا کاهش آن که از آن تحت عنوان ” صافی کف پا” یاد میشود از عوامل بروز این عارضه است.

3-چاقی و اضافه وزن: چاقی با اعمال فشار بیش از اندازه به کف پا یک عامل زمینه ساز برای تشکیل خار پاشنه است.

4-وارد شدن ضربات تکراری به کف پا: مثلا در ورزش هایی که به دلیل پرش های مکرر کف پا و پاشنه پا به دفعات به زمین کوبیده میشود. این نیروهای تکرار شونده به پاشنه میتواند موجب تحریک ساخته شدن زائده استخوانی اضافی در پاشنه شود.

5-افزایش فعالیت های بدنی و افزایش مدت زمان راه رفتن. 

6-کفش نامناسب: کفشی که خاصیت جذب نیرو را نداشته باشد، با اعمال فشار بیشتر به پا در ایجاد خار اثر گذار است. کفش هایی که کفی آنها قوس مناسب کف پا را نداشته باشد و کفی آنها در ناحیه پاشنه صاف و سفت است از این جمله اند. بنابراین با انتخاب کفش مناسب میتوانید از بروز دردهای ناحیه پاشنه جلوگیری کنید.

7-بالا رفتن سن: افزایش سن سبب کاهش انعطاف پذیری بافت های بدن از جمله فاشیای کف پا می شود. با کم شدن خاصیت انعطاف پذیری این بافتها، تحمل آنها در برابر نیروهای وارده، کم شده و در نتیجه آسیب پذیرتر می شوند. بنابراین این عارضه معمولا در افراد میانسال مشاهده می شود اما در افراد جوان نیز که به مدت طولانی راه رفته یا می ایستند و یا در ورزشکاران حرفه ای نیز بروز می کند. در ضمن سربازان بعلت کوبیدن پا در حین رژه رفتن در معرض این آسیب قرار دارند.

8-راه رفتن و دویدن روی زمین های ناصاف و ناهموار.

سربازان به علت کوبیدن پا در حین رژه رفتن در معرض این آسیب قرار دارند

نوع درد خار پاشنه

شکایت اصلی بیماران دارای خار پاشنه درد در قسمت داخلی کف پاشنه است. درد در قدم های اول راه رفتن بعد از بیدار شدن از خواب یا بعد از یک دوره بی حرکتی مثلا نشستن طولانی مدت ایجاد می شود. با ادامه راه رفتن درد کاهش پیدا می کند اما مجددا با راه رفتن بیشتر و فعالیت های سرپایی و با نزدیک شدن به انتهای روز درد افزایش پیدا می کند.

تشخیص خار پاشنه

تشخیص معمولا از طریق معاینه است. در طی معاینه لمس در نواحی زیر پاشنه، خصوصا در سمت داخل پاشنه موجب ایجاد درد می شود. ممکن است عکس رادیوگرافی ساده نیز برای مشاهده خار توسط پزشک تجویز شود. در عکس رادیولوژی زائده استخوانی در پاشنه به خوبی دیده می شود. 

عکس خار پاشنه

درمان قطعی خار پاشنه

اصلی ترین و موثرترین روش در درمان خار پاشنه فیزیوتراپی است

درمانهای غیر جراحی خار پاشنه

اکثر بیماران مبتلا به خار پاشنه با درمانهای غیر تهاجمی (غیر از جراحی) بهبود می یابند. اصلی ترین و موثرترین روش در درمان خار پاشنه فیزیوتراپی است، که به علت گستردگی مطلب به صورت جداگانه، بزودی در وبسایت فیزیوتراپی آرامش سعادت آباد قرار خواهیم داد.

در این مقاله به درمانهای دارویی و جراحی آن بسنده می کنیم. درمان درد پاشنه نیازمند زمان طولانی است که بیمار برای برای دستیابی به نتایج مطلوب باید در ادامه روند درمان ممارست و اهتمام داشته باشد. هرچه درمان زودتر و به موقع آغاز شود و ضایعه مزمن نگردد، درمان خار پاشنه موثرتر خواهد بود.

استراحت و کاهش فعالیت ها: اگر در چند مدت اخیر پیاده روی طولانی یا دویدن و… داشته اید باید آن را متوقف کنید و تا حد امکان کمتر راه بروید و بایستید تا فاشیای کف پا فرصت ترمیم و باز سازی داشته باشد. با راه رفتن و وزن اندازی غشای کف پا تحت کشش قرار می گیرد و فرصت بازسازی پیدا نمی کند. همچنین اگر در حال انجام ورزشهای سخت همراه با دویدن و پرش و…هستید که دائما کف پا را در معرض فشار و ضربه قرار می دهد باید آن را کنار بگذارید.

سرما درمانی: سرما باعث کاهش التهاب و درد می شود. از آنجایی که عامل اصلی درد پاشنه، التهاب غشای کف پا است بنابراین سرما درمانی میتواند مفید باشد. روزی 4-3 بار و هر بار 15 دقیقه پاشنه پا را سرد کنید.

عوارض استفاده طولانی مدت از این داروها عوارض گوارشی آنهاست

دارو درمانی: داروهایی که بصورت رایج برای درمان خار پاشنه بکار می روند داروهای ضد التهابی غیر استروییدی (یا NSAID) هستند. داروهایی مانند سلکوکسیب و ایبوپروفن در کاهش درد این بیماران موثرند. قرص ژلوفن دوز 400 میلی گرمی ایبوپروفن است که حالت ژله ای دارد و همین امر باعث می شود تا تاثیر آن زودتر شروع شده و عوارضش هم کمتر باشد. قرص ادویل (Advil) دوز 200 میلی گرمی ایبوپروفن و نمونه خارجی آن است.

دوز پیشنهادی ایبوپروفن در درمان خار پاشنه تا 1200 میلی گرم در روز قابل افزایش است. میتوان این دارو را به صورت هر 6 ساعت یک قرص یا کپسول 200 میلی گرمی و یا هر 8 ساعت یک قرص یا کپسول 400 میلی گرمی استفاده نمود. عوارض استفاده طولانی مدت از این داروها عوارض گوارشی آنهاست. لذا در استفاده های طولانی مدت ممکن است پزشک تصمیم بگیرد جهت جلوگیری از زخم معده و عوارض گوارشی، از داروهای کاهنده اسید معده مثل رانیتیدین، امپرازول یا بنتوپرازول در کنار این داروها استفاده کند. از پماد دیکلوفناک موضعی نیز میتوان استفاده کرد که توصیه میشود روزی 4 مرتبه روی ناحیه مالیده شود.

تغذیه در خار پاشنه

خار پاشنه دارید آناناس بخورید

مواد غذایی زیر در جهت بهبود التهاب و کاهش درد بیمار موثرند:

1-مصرف بروملین: یک آنزیم بسیار خوب جهت بهبود التهاب و کمک به ترمیم و کاهش درد بیماران مبتلا به خار پاشنه است. حتی برخی اشاره کرده اند که اثر درمانی بروملین مشابه دارویی مثل ایبوپروفن است. بروملین به مقدار بسیار زیاد در آناناس وجود دارد. پس اگر خار پاشنه دارید آناناس بخورید. این میوه علاوه بر بروملین مجموعه ای مناسب از ویتامین ها و کلسیم و … به حساب می آید. همچنین میتوان از مکمل دارویی بروملین با تجویز پزشک استفاده نمود.

2-مصرف زردچوبه: زردچوبه نیز اثرات ضد التهابی بسیار خوبی دارد که در کاهش درد و التهاب در ناحیه پاشنه کمک میکند.

3-ویتامین C: ویتامین C نیز جهت تحریک و بهبود ترمیم کمک کننده است. لذا علاوه بر توصیه به مصرف مرکبات، مکمل دارویی ویتامین C را نیز میتوان با تجویز پزشک استفاده نمود.

4-مصرف کلسیم و منیزیم: این مواد جهت کمک به ترمیم بافت نرم ضروری هستند. مصرف مقدار کافی روزانه کلسیم، میتواند در پیشگیری از بروز خار پاشنه موثر باشد. اما همزمان با مصرف کافی کلسیم، باید منیزیم کافی نیز دریافت شود. جذب کلسیم، علاوه بر ویتامین D، به مقادیر کافی منیزیم نیز وابسته است. میتوان از مکمل های ترکیبی کلسیم-منیزیم به تجویز به پزشک استفاده نمود. اکثر این مکمل ها محتوی روی و ویتامین D نیز هستند.

اگر خار پاشنه درمان نشود چه می شود، جراحی!

اگر بعد از ادامه و تداوم درمانهای غیر جراحی و فیزیوتراپی، بیمار همچنان درد داشته باشد، ممکن است پزشک تصمیم به انجام عمل جراحی بگیرد. این عارضه خیلی بندرت به عمل جراحی نیاز پیدا میکند و بیش از 90 درصد بیماران به درمان های غیر جراحی جواب می دهند. رایج ترین درمان جراحی در این بیماران آزاد کردن فاشیای کف پا است.

در این عمل قسمتی از فاشیا یا لیگامان کف پا بریده می شود تا فشار و کشش از روی این لیگامان برداشته شود. این عمل جراحی را میتوان به روش باز یا به صورت آندوسکوپی نیز انجام داد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا