پزشکی

درمان یخ زدگی شانه در طب سنتی

گرفتگی گردن چیست؟

یکی از شایع ترین دردهایی که افراد معمولا با آن درگیر هستند دردگردن است. این درد علت های متفاوتی دارد. کشیدگی عضلات در اثر ورزش و وضعیت نامناسب خوابیدن یا نشستن، آرتروز گردن و دیسک گردن در اثر بالارفتن سن یا حوادث و بسیاری عوامل دیگر سبب درد و گرفتگی گردن می شود. گرفتگی عضلات و سفتی  با درد همراه است و اغلب با چرخاندن سر این درد تشدید می شود. درصورتی که مشکل جدی نباشد، درمان های خانگی درد را تسکین می دهد. اما آن چه اهمیت دارد، پیگیری علت درد گردن است، به خصوص اگر این دردها با سرگیجه، سردرد، بی حسی دست و پا و مختل کردن عملکرد روزانه فرد است.

علت  گرفتگی گردن

گرفتگی گردن علت ها و دلایل مختلفی دارد که با کشیدگی عضلات، تورم و ناتوانی در حرکت بروز می کند. در ادامه دلایلی را که سبب بروز گرفتگی گردن می شود، بررسی می کنیم.

  • کشیدگی عضلات گردن

کشیدگی عضلات گردن یکی از علت های درد گردن است. وضعیت نامناسب در نشستن و خم کردن گردن می تواند علت این دردها باشد.کسانی که کار تکراری دارند، یا دائم پشت میز می نشینند، با کامپیوتر کار می کنند، ممکن است دچار گرفتگی گردن شوند. این افراد باید در نشستن پشت میز زاویه 90 درجه پاها با تنه را حفظ کنند و راست بنشینند. همچنین هر یک ساعت وضعیت خود را تغییر بدهند و گردن خود را به راست و چپ حرکت دهند تا با خشک شدن عضلات گردن مواجه نشوند. بروز درد رگ گردن سمت راست و چپ هردو شایع است. اما در سمت چپ این درد به دلیل بیماری های قلبی هم می تواند باشد.

کشیدگی و رگ به رگ شدن عضلات در حوادثی و آسیب نیز اتفاق می افتد. در سوانح رانندگی یا با حرکات ناگهانی گردن، گردن درد رخ می دهد و درصورتی که با علائم دیگری همراه نباشد با ماساژ و استفاده از کمپرس گرم قابل درمان است و جای نگرانی ندارد.

  • دیسک گردن

فضای بین مهره های گردن با دیسک از هم جداشده، داخل دیسک مایع ژله ای قرار دارد. فشارهای زیاد یا آسیب به مهره ها سبب بیرون ریختن این ماده از فضای دیسک می شود و به اعصاب نخاع فشار وارد می کند، این فشار سبب درد گردن می شود. در دیسک گردن، یک درد منتشر است یعنی در یکی یا هر دو دست و کتف انتشار می یابد. حتی به دلیل اختلال خون رسانی به سر ممکن است سبب سرگیجه و سردرد نیز بشود. در موارد شدید بیمار با بی اختیاری در کنترل ادرار و مدفوع نیز روبرو خواهد بود.

  • آرتروز

استئوآتریت یا آرتروز یک عارضه ی فرسایشی و نوعی التهاب مفصلی است که در اثر باریک شدن دیسک های بین مهره های گردن و فرسایش غضروف ایجاد می شود. این درد در گردن و دست ها پخش می شود و در مواردی فعالیت های فرد را مختل می کند.

  • آرتریت روماتوئید

این بیماری بیماری مزمن، خودایمن است و در آن دستگاه ایمنی بدن به اشتباه بافت های خودی را مورد حمله قرار می دهد و  با درد و سفتی و تورم گردن بروز می کند.

  • ابتلا به بیماری های دیگر

برخی بیماری ها سبب درد گردن می شود. مننژیت با عوامل ویروسی یا باکتریایی به دلیل التهاب مننژ ایجاد می شود و با سفتی گردن، تب و سر درد خود را نشان می دهد. سرطان سر و گردن هم با سردرد و تورم زیرچانه، گرفتگی عضلات گردن همراه است. پاندمی نوظهوری که این روزها با آن درگیریم یعنی کرونا؛ نیز سبب گردن درد می شود. یکی از شایع ترین علائم کرونا گرفتگی عضلات و درد بدن است، پس با این تفاسیر گرفتگی گردن و کرونا با هم سنخیت دارند.

تشخیص علت گرفتگی گردن

پزشک برای تشخیص علت گرفتگی از بیمار شرح حال می خواهد؛ سن بیمار، بیماری هایی که به آن مبتلا است. علائم دیگری غیر از گرفتگی گردن و مدت زمان درگیری و شدت دردها. با توجه به این موارد اگر نیازی باشد و به عارضه های دیگر مثل دیسک گردن یا مشکلی در مفاصل مشکوک شود، آزمایش هایی را درخواست می کند تا وضعیت سلامت بیمار مطمئن شود. همچنین برای تسکین دردها از دارو یا فیزیوتراپی یا گردن بند طبی استفاده می کند.

نوشته های مشابه

  • فیبرومیالژیا چیست؟ ضعف و درد بدون علت بدن خطرناک است؟

    1401-05-03

  • علل گردن درد و انواع راه های درمان گردن درد با ورزش و فیزیوتراپی

    1400-03-13

راه های درمان گرفتگی گردن

گردن درد خفیف معمولاَ ظرف نهایتاَ سه هفته  با درمان های خانگی و مراقبت های معمول بهبود می یابد. با این حال در موارد شدید به اقدامات درمانی پیشرفته تر نیاز است. مهم ترین روش های درمانی که برای گردن درد پیشنهاد می شود به شرح زیر است:

درمان خانگی گرفتگی گردن

درمان گرفتگی گردن در طب سنتی

درمان خانگی گرفتگی گردن شامل روش هایی است که بدون مراجعه به دکتر گردن درد، در ناحیه گردن را تسکین می دهند. حتما برای شما هم پیش آمده  در اثر ایستادن طولانی مدت، یا انجام یک کار به مدت طولانی یا درد قولنج کتف متوسل به راه های درمانی خانگی شوید و اتفاقا درمان گردن درد در خانه  ثمربخش هم بوده  و درد را تسکین داده است. در این جا چند نمونه از این درمان ها را به شما پیشنهاد می کنیم. برای اطلاعات بیشتر و دقیقتر درباره درمان گرفتگی گردن در طب سنتی نیز میتوانید به دکتر طب سنتی مراجعه کنید.

اولین راه پیشنهادی استراحت کردن است. اگر از بدن خود زیاد کار می کشید و یا با وضعیت های نامناسب می نشینید یا می خوابید کافیست کمی به بدن خود استراحت بدهید و از روش های بعدی هم استفاده کنید تا بدن به وضعیت قبلی باز گردد.

  • روغن اسطوخودوس

روغن اسطوخودوس با رایحه ی آرامش بخشی که دارد می تواند به کاهش استرس و اضطراب فرد کمک کند و از این طریق اسپاسم های ناشی از استرس را کنترل کند.

  • روغن زنجبیل

از خواص زنجبیل طبع گرم آن است، روغن زنجبیل نیز با خاصیت طبع گرمی که دارد، با جذب شدن در پوست و اعصاب به عنوان یک مسکن قوی برای درد است. اگر روزی دوبار و  هر بار فقط چند قطره از این روغن روی گردن خود بمالید و ماساژ دهید اثرات تسکین دهندگی آن را مشاهده می کنید.

  • روغن ریحان

روغن ریحان اثر کاهش دهندگی درد و التهاب دارد و تنش های عضلانی بدن را کم می کند. علاوه بر گردن در نقاط دیگر هم مورد استفاده قرار می گیرد.

  • سرکه سیب

از خواص سرکه سیب، خاصیت ضد التهابی دارد و می توانید با خیس کردن یک دستمال با سرکه و قرار دادن آن بر محل گرفتگی متوجه اثرات آن شوید. سرکه سیب به خصوص در تسکین دردهای دیسک گردن بسیار توصیه می شود.

  • نمک اپسوم

سولفات منیزیم موجود در نمک اپسوم خاصیت ضد درد دارد. دراز کشیدن در وان محتوی آب و نمک اپسوم درد را تا حد زیادی تسکین می دهد.

  • کیسه یخ یا کمپرس سرد

اگر یک کیسه محتوی یخ را روی گرفتگی گردن خود بگذارید، یخ باعث می شود عروق زیر جلدی آن ناحیه گشاد شود و افزایش جریان خون به عضلات دردناک درد را تسکین دهد.

  • ماساژ درمانی

برای رفع گرفتگی عضلانی، ماساژ دادن قسمت دردناک به خصوص اگر زیر دوش آب گرم باشد درد را تا حد زیادی تسکین می دهد. این روش هم خون رسانی را بیشتر می کند و عضلات را در حالت آرامش بیشتری قرار می دهد. می توانید بعد از دوش آب گرم محل را با روغن هایی که نام بردیم بمالید و با پارچه ای ببندید تا شرایط بهتر شود. در مواقعی هم سرکار هستید، وقتی خسته می شوید چند دقیقه گردنتان را ماساژدهید و عضلات را باز و راحت کنید. فقط حواستان باشد درصورتی که با مالش احساس کردید درد بیشتر شده است، از تکرار این عمل خودداری کنید و حتما به پزشک مراجعه کنید. اگر در مورد مدت زمان گرفتگی گردن و درد همراه آن سوالی دارید با پزشکان آنلاین ارتوپدی پذیرش 24 تماس بگیرید.

  • دارو

استفاده  از قرص برای گردن درد با داروهای مسکن مثل استامینوفن و دیکلوفناک و یا داروهای استروئیدی و شل کننده های عضلانی درد را تسکین می دهد. بهترین شل کننده های عضلات گردن داروهای موضعی تزریقی است که در مورد گرفتگی گردن شدید تجویز می شود. داروهای تزریقی در نزدیکی شاخه های عصبی  و همراه با داروهای بی حسی مثل لیدوکائین تزریق می شود.

  • فیزیوتراپی

در این روش دکتر فیزیوتراپ گردن با اعمال روش های مختلفی مانند لیزر درمانی، اولتراسوند،TENS، مگنت تراپی، سعی می کند، عضلات را تقویت کند و از سفت شدن آن ها جلوگیری کند. همچنین سعی می کند اهمیت وضعیت صحیح قرار گرفتن بدن را برای بیمار توضیح دهد و از او بخواهد با همکاری خود در ساعات غیر فیزیوتراپی روند درمان را تسریع کند.

  • اولتراسوند

در روش التراسوند از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می شود. با نفوذ این امواج در عمق عضله حرارت ملایم ایجاد می شود.

  •  تحریک الکتریکی عصب از روی پوست (TENS)

 در این روش نیز با نصب الکترود در پشت گردن و اعمال تحریکات بر مناطق دردناک، درد تسکین می یابد.

  • مگنت تراپی

  در این روش نیز با تاثیرات میدان مغناطیسی بر بدن و استفاده از گردن بند مغناطیسی درد تا حد زیادی تسکین می یابد.

  • لیزر درمانی

 لیزر سرد قابلیت کاهش دردهای گردن را تا نزدیک 70 درصد دارد. این روش هم در دردهای حاد و هم در دردهای مزمن کاربرد دارد.

حرکات ورزشی برای درمان گردن درد

ورزش و حرکات اصلاحی انعطاف پذیری بدن را افزایش می دهد و عضلات، رباط های محافظت کننده و تاندون ها را تقویت می کند، بدیهی ست عضلات قوی در مقابل فشار یا آسیب مقاومت بیشتری دارند. البته این را هم در نظر بگیرید اگر اهل ورزش کردن نیستید و به یکباره تصمیم دارید ورزش کنید، تمرینات باعث تجمع گلیکوژن در بدن شما می شود و ممکن است گرفتگی گردن یا عضلات دیگر را تجربه کنید که دراین صورت باید دوش آب گرم بگیرید و استراحت کنید و نگران نباشید چون این گرفتگی نشانه ی عارضهی خاص در بدن شما نیست. ای خاص در بدن شما نیست. همچنین در انجام حرکات ورزشی دقت کنید و ناگهانی سر را تکان ندهید، تکان ها و فشارهای ناگهانی موجب رگ به رگ شدن و درد عضلات گردن می شود.

  • گردنبند طبی

در مواردی تشخیص پزشک مبتنی محدود کردن دامنه ی حرکتی گردن است، تا از این طریق عضلات استراحت کنند و دردها کمتر شود. در این مواقع گردنبند طبی راه گشا است.

  • جراحی

برای رفع گردن درد و گرفتگی فقط در صورتی که مشکلی مانند دیسک علت درد باشد جراحی توصیه می شود. زیرا معمولا گرفتگی گردن با درمان های خانگی و استراحت بهبود می یابد مگر این که گردن درد علت جانبی یک درد دیگر باشد که در این صورت با تشخیص پزشک علت اصلی کشف و روش های درمانی متناسب با سن و وضعیت بیمار و شدت درد اعمال می شود.

برای پیشگیری از گردن درد چکار باید بکنیم؟

مواردی که مربوط به آسیب ها ، وضعیت های بدنی و فرسایش مفاصل است قابل کنترل است، اما مواردی مثل بالا رفتن سن که به مفاصل آسیب می زند یا سوانح رانندگی قابل کنترل نیست. در این جا با ذکر موارد قابل کنترل راه های پیشگیری از گردن را بیان می کنیم.

  • وزن خود را متعادل نگه دارید. همواره به رژیم غذایی خود توجه کنید و نگذارید BMI بدنتان از مقداری که برای سنتان مجاز است بالاتر رود. اضافه وزن سبب فشار به مفاصل می شود و همچنین دامنه ی حرکتی را محدود می کند.
  • در هنگام نشستن وضعیت درست خود را حفظ کنید. وقتی پشت میز می نشینید، پاها با تنه زاویه 90 درجه داشته باشد، قوز نکنید و زانوها را کمی پایین تر از ران ها قرار دهید.
  • در هنگام خوابیدن وضعیت مناسبی داشته باشید و از بالش مناسب استفاده کنید. طوری بخوابید که  بدن در یک راستا باشد و سر بالاتر از بدن قرار نگیرد.
  • استراحت کنید. اگر کارتان پشت میز نشستن است یا رانندگی می کنید، در فاصله ی زمان کاری بلند شوید چند قدم راه بروید و وضعیت بدن خود را تغییر دهید و گردن و شانه ها را بکشید.
  • به عنوان یک اصل کلی همیشه ورزش کردن جزو برنامه هایتان باشد. ورزش علاوه بر سلامت روحی جسم را نیز تقویت می کند و جسم قوی کمتر در معرض بیماری و مشکل قرار می گیرد.
  • از حمل وسایل سنگین یا قرار دادن کیف های سنگین روی شانه جدا خودداری کنید. این کار علاوه بر آسیب به مفاصل، عضلات را هم تحت فشار قرار می دهد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

گردن درد خفیف که ناشی از کشیدگی یا اسپاسم عضلانی باشد با اقدامات درمانی ساده برطرف می شود. اما در موارد زیر حتما پزشک ارتوپد را در جریان مشکل خود بگذارید.

  • مزمن شدن و یا تشدید درد بعد از سه هفته حتی با وجود استراحت و اقدامات درمان خانگی
  • درصورتی که گردن درد به بازوها و یا دست ها کشیده شود.
  • بعد از تصادف یا پرت شدن از بلندی دچار گردن درد شدید.
  • درصورتی که تب یا سردرد داشتید.
  • اندام های دیگر بدن مثل مثانه یا روده دچار اختلال شد.

پزشکان آنلاین متخصص ارتوپد در پذیرش 24 آماده هستند تا با پیامک یا آنلاین در صورت بروز هر یک از نشانه های زیر شما را راهنمایی کنند. فرصت مشاوره با پزشکان مجرب را از خود نگیرید.







3.4/5


(5 نظر)


سردی بدن

ممکن است شما نیز با مشکل سردی بدن Hypothermia or cold sensation به دلیل افت دمای بدن یا عدم تحمل سرما مواجه شده باشید. بدن همه افراد نسبت به سرما واکنش متفاوتی دارد و بعضی از افراد بیشتر از دیگران احساس سرما می کنند. در این میان معمولاً زنان نسبت به مردان بیشتر احساس سرما می کنند زیرا به طور طبیعی متابولیسم بدن آن ها کمتر است.

عدم تحمل سرما می تواند نشانه آن باشد که بدن شما به سختی خود را گرم می کند. علل شایع عدم تحمل سرما شامل بی اشتهایی، کم خونی و کم کاری تیروئید است. از نظر پزشکی، هایپوترمی یا کاهش دمای بدن در اثر ازدست دادن گرما، می تواند یک وضعیت اضطراری باشد. این مشکل زمانی رخ می دهد که دمای بدن شما به زیر 35 درجه سانتی گراد برسد، درحالی که دمای طبیعی بدن در حدود 37 درجه سانتی گراد است.

سردی بدن اغلب در اثر قرارگرفتن در معرض هوای سرد یا غوطه ور شدن در آب سرد ایجاد می شود و معمولاً برای درمان باید به روشی آن را گرم کرد. وقتی درجه حرارت بدن کاهش می یابد، قلب، سیستم عصبی و سایر اعضای بدن نمی توانند به طور طبیعی کار کنند. در صورت عدم درمان، هایپوترمی می تواند منجر به نارسایی کامل قلب و سیستم تنفسی و در نهایت مرگ شود. اگر مرتباً احساس سرما می کنید، ممکن است یک بیماری زمینه ای داشته باشید که این احساس را ایجاد می کند. گاهی سردی بدن و لرز در اثر عفونت ایجاد می شود، حتی اگر درجه حرارت بدن شما طبیعی باشد یا افزایش یابد؛ بنابراین اگر مدام با سردی بدن مواجه می شوید و یا این مسئله شما را نگران کرده است، برای تشخیص علت دقیق آن به پزشک مراجعه کنید.

علائم سردی بدن چیست؟

اصولاً علائم سردی بدن به علت آن بستگی دارند. در هنگام عدم تحمل سرما در اثر قرارگرفتن در یک محیط سرد ممکن است با علائم زیر رو به رو شوید:

  • شکننده شدن مو یا ناخن
  • یبوست
  • افسردگی
  • سرگیجه یا خستگی
  • ریزش مو
  • عدم توانایی در گرم شدن علی رغم انجام کارهای مختلف
  • رنگ پریدگی پوست
  • تنگی نفس
  • سوزن سوزن شدن دست ها و پاها
  • ضعف بدنی
  • افزایش وزن

درصورتی که سردی بدن بر اثر هایپوترمی باشد ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:

  • آبی رنگ شدن پوست، به خصوص در اطراف لب ها، انگشتان دست و پا
  • گیجی
  • بی حالی یا خستگی
  • بی حسی در پوست یا اندام ها
  • لرزیدن
  • کاهش ضربان قلب و تنفس
  • لکنت زبان

در مواردی که سردی مداوم بدن در اثر یک بیماری تهدیدکننده زندگی باشد، به محض مشاهده علائم زیر باید به دنبال خدمات اورژانس پزشکی باشید:

  • دمای بدن، کمتر از 35 درجه
  • مشکل تنفسی
  • گردن درد
  • سفتی گردن
  • درد شدید شکم
  • غش کردن یا بیهوش شدن

علل سردی بدن چیست؟

اگر برای شما هم سوال است که سردی بدن نشانه چیست؟ باید بدانید سردی بدن دلایل بالقوه زیادی دارد که هرکدام علائم مختلفی دارند، برخی از آن ها فقط کمی آزاردهنده هستند، درحالی که برخی دیگر ممکن است نشانه یک بیماری زمینه ای جدی باشند اما اگر سردی دست و پا در صورتیکه همراه با فشار خون نرمال باشد، بیماری محسوب نمی شود و نیاز به اقدام خاصی ندارد. بسیاری از علل سردی به منجر به یبوست میشود در نتیجه سردی بدن و یبوست از علائم رایج است. به طورکلی از دلایل مختلف سردی بدن می توان به موارد زیر اشاره کرد.

علل سردی بدن

نوشته های مشابه

  • چگونه از آلزایمر پیشگیری کنیم؟ 8 روش موثر پیشگیری از آزایمر

    1401-10-01

  • 8 درمان خانگی سوختگی با روغن که پوست شما را نجات می دهد

    1401-08-14

چه کسانی بیشتر دچار مشکل سردی بدن می شوند؟

کم خونی

کم خونی معمولاً در اثر کمبود سلول های قرمز خون بروز می کند. این مسئله ممکن است به این دلیل باشد که بدن شما به اندازه کافی سلول تولید نمی کند یا در اثر خونریزی شدید بخش زیادی از آن ها را از دست داده اید. کم خونی یک بیماری شایع است اما ممکن است شدید باشد، به خصوص اگر طولانی مدت شود. کم خونی فقر آهن زمانی رخ می دهد که بدن شما آهن لازم برای تولید سلول های قرمز خون کافی را ندارد. این مورد شایع ترین نوع کم خونی است و ممکن است به دلیل رژیم غذایی نامناسب، بیماری التهابی روده، خونریزی داخلی و خارجی و بارداری بروز کند. از علائم آن می توان به خستگی، ضعف، سردی مداوم دست و پا، تنگی نفس، پوست رنگ پریده، سرگیجه، سردرد و درد قفسه سینه اشاره کرد. گردش خون برای حفظ دمای طبیعی بدن لازم است؛ بنابراین هنگامی که گلبول های قرمز خون به اندازه کافی نباشند، کمی اختلال در این فرآیند رخ می دهد و سردی بدن طبیعی است.

کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید زمانی رخ می دهد که غده تیروئید شما به اندازه کافی هورمون تیروئید برای عملکرد طبیعی بدن تولید نمی کند. این عارضه هیچ درمانی ندارد اما با دارو می توان آن را به خوبی کنترل کرد. از علائم کم کاری تیروئید می توان به خستگی، احساس سرمای مداوم، خشکی پوست، فراموشی، افسردگی، یبوست و افزایش وزن اشاره کرد. در اثر کاهش متابولیسم به دلیل کم کاری تیروئید ممکن است مدام با سردی بدن مواجه شوید.

تصلب شرایین یا گرفتگی عروق

تصلب شرایین زمانی رخ می دهد که رگ های خونی شما به دلیل تجمع پلاک ها تنگ می شوند. با باریک شدن عروق که خون را به اندام ها می رسانند، خون رسانی کمتری ممکن می شود و در نتیجه سردی بدن اتفاق می افتد. از علائم تصلب شرایین می توان به درد، بی حسی و گرفتگی در پاها، نبض ضعیف در پاها، رنگ مایل به آبی روی پوست و کاهش رشد موها و ناخن پا اشاره کرد.

بیماری رینود (Raynaud)

بیماری رینود نوعی اختلال عروق خونی نادر است که باعث می شود رگ های خونی معمولاً در انگشتان دست و پا، هنگام سرد شدن یا استرس تنگ شوند. در نتیجه ناحیه آسیب دیده بدن سفید یا آبی می شود و احساس سرما می کند زیرا خون به آنجا نمی رسد. وقتی خون رسانی دوباره برقرار می شود، ناحیه قرمز می شود. علت بیماری رینود ناشناخته است. طبق آمار، این بیماری بیشتر در زنان، افراد بالای 30 سال، افرادی که در آب وهوای سرد زندگی می کنند و افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند دیده می شود.

دیابت

دیابت می تواند باعث ایجاد مشکلات کلیوی و گردش خون شود. در نتیجه با وجود آن، احتمال سردی بدن به خصوص در پاها زیاد است. معمولاً دیابت نوع 2 بیشتر از دیابت نوع 1 باعث ایجاد احساس سرما می شود. اگر دیابت به درستی درمان نشود، می تواند باعث آسیب عصبی شود. از علائم شایع دیابت می توان به پُرادراری، تشنگی یا گرسنگی بیش ازحد، خستگی، تاری دید و بهبودی آهسته زخم اشاره کرد.

بی اشتهایی

بی اشتهایی نوعی اختلال خوردن است که معمولاً با ترس شدید از افزایش وزن بروز می کند. به همین دلیل اصولاً افراد مبتلا به بی اشتهایی، مصرف غذا را به شدت محدود می کنند. از علائم آن می توان به کاهش شدید وزن، خستگی، بی خوابی، سرگیجه، نازک شدن موهای سر، پوست خشک یا زرد، یبوست، ضربان قلب نامنظم، فشار خون پایین و کمبود آب بدن اشاره کرد. بدن در نبود غذای کافی معمولاً متابولیسم خود را کاهش می دهد. در نتیجه سردی بدن در شرایط بی اشتهایی طبیعی است.

وزن کم بدن

اصولاً به فردی با یک شاخص توده بدنی (BMI) زیر 18.5 کم وزن گفته می شود. در این شرایط بدن چربی کافی به عنوان عایق ندارد و نمی تواند گرمای خود را حفظ کند. وزن کم بدن همچنین می تواند باعث ضعف سیستم ایمنی، کمبودهای تغذیه ای و مشکلات باروری به ویژه در زنان شود.

گردش خون ضعیف

در اثر این مشکل، خون رسانی به اندام ها به دلایلی مثل دیابت و بیماری های قلبی کم می شود. از علائم آن می توان به بی حسی، درد در اندام ها و گرفتگی عضلات اشاره کرد.

کمبود ویتامین B-12

B-12 ویتامینی است که معمولاً از طریق خوردن محصولات حیوانی دریافت می شود. کمبود B-12 ممکن است به دلیل کاهش قدرت جذب آن یا داشتن رژیم غذایی نامناسب بروز کند. این ویتامین یکی از مواد مغذی ضروری برای تولید گلبول های قرمز است. در نتیجه کمبود آن می تواند منجر به کم خونی شود. از علائم کمبود ویتامین B-12 می توان به یبوست یا اسهال، خستگی، تنگی نفس، ازدست دادن اشتها، ازدست دادن تعادل، سوزن سوزن شدن و بی حسی در اندام ها و ضعف اشاره کرد.

عفونت هایی مثل سرماخوردگی یا آنفولانزا

در پاسخ به سوال سرما و لرز در بدن نشانه چیست؟ باید گفت معمولاً سرماخوردگی یا آنفولانزا به عنوان علت لرز و سردی بدن محسوب می شوند. علاوه براین، سردی بدن نشانه کرونا نیز است. علت سردی بدن در کرونا، کاهش فشار خون شدید در بعضی از بیماران به دلیل نارسایی قلبی یا در مواردی پاسخ خودایمنی سیستم ایمنی بدن به علت حضور ویروس ناشناخته کرونا است؛ بنابراین اگر دیگر علائم کرونا مانند تب، خستگی، تنگی نفس، سرفه، اسهال، ازدست دادن حس بویایی و چشایی، بثورات پوستی و سردرد را دارید، احتمال بروز سردی دست و پا و کرونا نیز وجود دارد.

عوارض داروها

مصرف داروهای مسدودکننده های بتا برای کاهش فشار خون یا درمان مشکلات قلبی و عروقی نیز به عنوان علت احساس سرما در بدن محسوب می شود.

انواع سردی بدن

همان طور که ذکر شد، سردی بدن انواع مختلفی دارد و می تواند در اثر عدم تحمل بدن نسبت به سرما یا هایپوترمی به دلایل مختلف رخ دهد. نکته قابل توجه در مورد انواع سردی بدن، شدت متفاوت آن ها است که در بعضی از افراد خفیف و در بعضی دیگر شدیدتر حس می شوند.

درباره علت سرد و گرم شدن ناگهانی بدن، معمولا این علائم به دلیل مشکلات روحی و استرس های روانی است، اگر کمخونی نداشته باشید، تیروئید، دیابت و این مسائل را نداشته باشید، سابقه بیماری مهمی نداشته باشید، اگر بیماری قلبی ندارید و اگر سرگیجه برای شما اتفاق نمیافتد سرد و گرم شدن ناگهانی بدن بیشتر برای حالت روحی و روانی شما هست.

اگر دچار سرد گرم شدن ناگهانی بدن هستید باید زیر نظر پزشک از نظر کم خونی، تیروئید ودیابت و سلامت قلب بررسی شوید و در صورتی که مشکلی نبود بیماری به اضطراب و استرس شما برمیگردد.

آیا امکان پیشگیری از سردی بدن وجود دارد؟

بله، در مواردی که سردی بدن ممکن است به دلیل عدم تحمل سرما یا هایپوترمی رخ دهد، به راحتی می توانید با گرم نگه داشتن محیط سرد، خوردن یک نوشیدنی گرم یا پوشیدن لباس های بیشتر از وقوع آن پیشگیری کنید اما در مورد سردی بدن به دلیل بیماری های زمینه ای، امکان پیشگیری وجود ندارد و همه چیز به بعد از روند درمان بستگی دارد.

نحوه صحیح تشخیص سردی بدن

پزشک می تواند تشخیص دهد که آیا شما یک بیماری زمینه ای دارید که باعث می شود احساس سرما کنید یا فقط عدم تحمل سرما عامل آن است. به همین دلیل لازم است تا در مورد علائم خود و زمان شروع آن ها، نوع رژیم غذایی، وضعیت کلی سلامتی و داروهای مصرفی خود اطلاعات لازم را ارائه دهید. ممکن است پزشک معاینه بدنی انجام دهد و درخواست انجام آزمایش خون برای بررسی میزان گلبول های قرمز خون، گلوکز خون و هورمون های تیروئید را بدهد.

انواع راه های درمان سردی بدن

درصورتی که سردی بدن به دلیل عدم تحمل سرما یا هایپوترمی باشد، به راحتی با گرم نگه داشتن بدن قابل درمان است (درمان سریع سردی بدن و درمان فوری سردی پا). اما در مورد احساس مداوم سرما به دلیل ابتلا به یکی از بیماری های زمینه ای، باید در اولین فرصت برای درمان بیماری اقدام شود. در حال حاضر درمان های بالقوه برای شرایط مختلف عبارت اند از:

  • کم خونی: شاید لازم باشد از مکمل های آهن استفاده کنید یا رژیم خود را تغییر دهید. اگر کم خونی شما شدید باشد، ممکن است به انتقال خون نیاز داشته باشید. پزشک همچنین سعی می کند هر بیماری که باعث کم خونی شما شده است را درمان کند.
  • کم کاری تیروئید: برای شما قرص های جایگزین هورمون تیروئیدی تجویز می شود.
  • تصلب شرایین. معمولاً تغییر سبک زندگی مثل تغییر رژیم غذایی و انجام تمرینات ورزشی توصیه می شود. اگر انسداد شریان شما جدی باشد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.
  • بیماری رینود: تغییر سبک زندگی برای کمک به گرم نگه داشتن بدن و کاهش استرس می تواند به شما کمک کند.
  • دیابت: شما باید قند خون خود را با یک رژیم غذایی سالم و انجام تمرینات ورزشی کنترل کنید. در برخی موارد ممکن است به مصرف دارو مانند انسولین نیاز داشته باشید. همچنین باید از پاهای خود به خوبی مراقبت کنید و آن ها را گرم نگه دارید.
  • بی اشتهایی: این مورد اغلب به دوره درمانی فشرده شامل درمان دارویی و مراقبت های غذایی نیاز دارد. گاهی افراد مبتلا به بی اشتهایی در بیمارستان بستری می شوند.
  • وزن کم بدن: یک متخصص تغذیه می تواند به شما کمک کند تا با غذاهای سالم (مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل و گوشت) و یک برنامه ورزشی مناسب وزن خود را افزایش دهید.
  • گردش خون ضعیف: شما باید علت اصلی آن را طی مشاوره با پزشک متخصص قلب و عروق درمان کنید زیرا دلایل مختلفی دارد.
  • کمبود B-12: می توانید رژیم غذایی خود را تغییر دهید تا بتوانید B-12 بیشتری دریافت کنید یا مکمل های این ویتامین را مصرف کنید.
  • عوارض داروها: با پزشک خود صحبت کنید تا یک داروی جایگزین برای شما تجویز کند.

بنابراین در پاسخ به سوال برای سردی بدن چه بخوریم؟ می توان گفت که علاوه بر یک تغذیه سالم، در مواردی نیاز به دریافت مکمل های آهن و یا ویتامین B-12 تحت نظر پزشک نیز است. گاهی احساس سرما ناشی از استرس و اضطراب بیش ازحد است؛ بنابراین سعی کنید این مشکلات روان شناختی را کاهش دهید.

درمان سردی بدن با داروهای گیاهی

طبیعتاً گیاهانی که طبع گرمی دارند، برای درمان سردی بدن عالی هستند. می توانید در قالب دمنوش از عصاره گیاهان سنبل الطیب، گل گاوزبان، گیاه به لیمو، بادرنجبویه، بابونه، دارچین، زنجبیل و نعناع بهره مند شوید. برای تهیه دمنوش گیاهی می توانید به مدت ده دقیقه گیاه مورد نظر را در آب جوش قرار دهید و سپس عصاره آن را میل کنید. نباید فراموش کنید که معمولاً یک قاشق چایخوری از هر نوع گیاه برای تهیه دمنوش کافی است.

درمان سردی بدن با طب سنتی

از نظر متخصصان طب سنتی علت اصلی احساس سرما، سردمزاجی و رطوبت زیاد بدن است و برای بنابراین باید بیشتر به سراغ انواع چای گیاهی و مواد غذایی با طبع گرم و خشک بروید. از انواع چای گیاهی مناسب برای درمان سردی بدن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چای ریبوس
  • چای سبز
  • چای سفید
  • چای اولانگ

در کنار آن مصرف عرقیجات یا دمنوش رازیانه و آویشن به دلیل طبع گرم آن ها بسیار موثر است. سعی کنید بیشتر مواد غذایی مثل عسل، خرما، انبه، نارگیل و موز مصرف کنید. خیلی از دوستان سوال دارند که بهترین خوراگی برای سردی بدن چیست؟ برای سردی بدن چی بخوریم؟
در جواب باید گفت در درجه اول پرهیز از عوامل ایجاد کننده آن یعنی محدود کردن خوراکی های با طبع سرد و استفاده از غذاها و خوراکی های با طبع گرم و در گام های بعدی استفاده از داروهای گیاهی با طبع گرم می باشد. بنابراین اینکه برخی از بیماران عنوان می نمایند که مثلا ماست را همراه با ادویه با طبع گرم میل می کنند آنچنان کمک کننده نیست و در این مراحل توصیه به قطع چنین خوراکی هایی میشود، نه خوردن آنها همراه با مصلح آنها. خوراکی ها و غذاهایی مانند گوشت گوسفندی، خورش(خورش) قیمه، تخم مرغ بویژه تخم مرغ عسلی، نان گندم، شیربرنج، شله زرد، فرنی، انجیر، انگور، زیتون، هویج ، شیره انگور جزو رایج ترین و در دسترس ترین غذاها و میوه های با طبع گرم می باشند. پرهیز از نوشیدن آب بیش از حد و بدون تشنگی و صرفا از روی عادت و رعایت سایر اصول نوشیدن آب مانند پرهیز از آب یخ و …. و ورزش کردن نیز در اینگونه موارد بسیار کمک کننده است.

احساس سرما و تعرق

سوال بیمار:

سلام.اینجانب 40 سال سن دارم.چند روزی است در بدنم احساس سردی و گاهی هم تعرق میکنم..احساس لرز ندارم..اینگار در پشت بدنم احساس گزگز همراه با سردی دارم. تب و سرفه و تنگی نفس هم ندارم.. قرص سرماخوردگی و مسکن هم میخورم..ولی هنوز اون احساس بالا را دارم.لطفا راهنمایی بفرمایید که مشکل چیست و چه دارویی استفاده کنم.ممنون
پاسخ دکتر رقیه زارع دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی:
با سلام، لطفا ابتدا از مصرف هر نوع دارویی خودداری کنید و سپس بعد از گذشت حداقل 8 ساعت از آخرین نوبت دریافت دارو، درجه حرارت بدن خود را اندازه بگیرید در صورتی که بالای 38,7 بود. یا سایر علائم مانند تنگی نفس، سرفه خشک یا احساس ضعف و بی حالی شدید داشتید به پزشک مراجعه کنید

احساس سرما در دست و پا و سوزن سوزن شدن

سوال بیمار:
دو هفته اس به صورت سینوسی علائمی مثل: گلو درد و لوزه درد، احساس سرمای شدید در بازو و پاها، مور مور شدن کف دست هنگام بیدار شدن (سه بار سه روزپیاپی) تعریق شدید در اوایل و خیس شدن اطراف گردن و بالشت، احساس لرز در ساعد و بازو ها، سر درد خفیف ( اطراف گیجگاه)و سنگینی سر را دارم ، در اسفند ماه اکثر این علائم و اسهال رو تجربه کردم ( در کف پام بعد از سوزن سوزن شدن خونمردگی در پاشنه پا داشتم) آیا این علائم مربوط به کروناست؟
پاسخ دکتر مهدی فرخ سیر متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری:
کرونا بیماری مرموز با علائم عجیب و غریبه، حتما تست کرونا انجام بدین، اگر آنتی بادیش رو چک کنید، میشه حدس زد که آیا اسفند ماه هم کرونا داشتین یا نه.

چکار باید کرد تا این احساس سردی از بین بره؟

سوال بیمار:

پدر من یک هفته پیش صبح از خواب بیدار شده و پتو روش نبوده پنجره باز بوده و شروع میکنه ب تب و لرز و عصرش و سردرد داشته بردیم دکتر گفت ازمایش کرونا بده رفتیم ازمایش بدیم گفتن چون ن سرفه میزنید و ن تنگه نفس دارید ک کرونا ندارید !!! و دکتر بهش دارو برا سنگ کلیه داد و یک هفته است ک مصرف میکنه بعد استفاده همش گیج میزنه خواب الوده و اینا و تو پهلو هاش همش احساس سردی میکنه و مجبوره کاپشن بپوشه ب نظرتون چکار باید بکنه از کجا بفهمه ک واقعا مال کلیه هاش است یا عضلاتشه؟

پاسخ دکتر رقیه زارع دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی:

با سلام کاربر گرامی، با توجه به ادامه دار بودن مشکل ایشان در طول یک هفته بهتر است توسط پزشک معاینه شوند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر مشکل عدم تحمل سرما در شما ادامه داشته باشد، باید توسط پزشک معاینه شوید. اگر علاوه بر احساس سرما علائم دیگری مثل گزگز دست یا پا، خستگی مفرط و کاهش وزن غیرقابل توضیح دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر علائم دیابت، کم کاری تیروئید یا کم خونی دارید، تنها راه حل شما درمان دارویی است. برای تجویز قرص برای درمان سردی بدن پزشک متخصص باید معاینه لازم برای تشخیص علت سردی بدن انجام داده و قرص مناسب برای مشکل را تجویز کند. برای درمان سردی بدن کودکان نیز باید به متخصص اطفال مراجعه کنید. در صورت عدم درمان به موقع این شرایط ممکن است علاوه بر سردی مداوم بدن و عوراض سردی بدن، با عوارض بدتر دیگری مواجه شوید. بنابراین به طور کلی، سردی بدن را دست کم نگیرید! اگر شرایط مراجعه حضوری ندارید، از صدها پزشک آنلاین متخصص داخلی پذیرش 24، مشاوره آنلاین تلفنی و متنی بگیرید و مشکلات خود را مطرح کرده و از مشاوره های ایشان استفاده کنید.







3.8/5


(24 نظر)

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا