برترین های کسب و کارصنعت و تجارت

در حسابداری چند نوع حساب داریم؟

زندگی وابسته به جهان اقتصادی به گونه ای مورد تغییر و تحول قرار گرفته است که شناخت جنبه های مختلف مالی آن یکی از ملزومات زندگی و آسان شدن مدیریت آن ها می باشد بدین منظور در این مقاله قصد داریم انواع حساب ها در حسابداری را معرفی کرده و به تعریف اجمالی آن ها بپردازیم بدیهی است شناخت انواع حساب ها کمک شایانی به مدیریت حساب هایمان می کند.اهمیت وجود علم حسابداری در زندگی به گونه ای است که برای مدیریت مالی یک زندگی کوچک تا یک شرکت بزرگ به آن احتیاج پیدا می کنیم بنابراین استفاده از با قابلیت های مختلف و به روز بودن می تواند شما را در این راه کمک کند.

انواع حساب‌ها در حسابداری و بررسی ماهیت آنها - وبلاگ فینتو

بررسی انواع حساب ها در حسابداری

1- حساب های موقت در حسابداری

اولین حسابی که می خواهیم در انواع حساب ها در حسابداری معرفی کنیم حساب های موقت است. حساب های موقت شامل حساب های مربوط به یک دوره با مدت مشخص می باشند مثلا حساب های مربوط به یک سال، با استفاده از این نوع حساب ها می توان سود و زیان های موجود در یک شرکت را مشخص کرد.

  • درآمد: به میزان مبلغی که به وسیله ی ارائه ی یک سری خدمات به اشخاص دریافت می شود گویند برای مثال به مبلغی که از بابت فروش کالا به مشتری دریافت می گردد گویند که می تواند این مبلغ از بابت ارائه یک خدمت به مشتری هم حاصل گردد.
  • هزینه: به مبالغی که یک شرکت برای بدست آوردن خدمات مورد نیاز خود می پردازد به گونه ای که این مبالغ قابل بازگشت نیستند و از بابت پرداخت آن به دارایی شرکت مبلغی اضافه نمی گردد گویند به عنوان مثال پرداخت اجاره بهای ماهیانه توسط شرکت.
  • برداشت: به مقدار میزان هزینه مصرف شده در جهت پرداخت هزینه های شخصی مالک، برداشت گویند این نوع برداشت در حساب مالک ثبت گردیده و برای مشخص کردن سرمایه خالص مالک در انتهای سال باید برداشت های شخصی را از آن کسر گردانید تا سرمایه اصلی مشخص شود.

2- حساب های دائم در حسابداری

برای شناخت انواع حساب ها در حسابداری باید با حساب های دائمی آشنا شوید. به دسته ای از حساب ها گویند که در طول دوره های مورد نظر در حال تکرار هستند. در حسابداری فروشگاه ، همه خرید و فروش‌ها (قیمت خرید، قیمت فروش، سود و زیان) ثبت شده و مورد بررسی قرار می‌گیرد.

2-1 دارایی ها: به منابع اقتصادی یک شرکت که سبب ساز منافع آینده می باشد دارایی یک شرکت گویند.

2-1-1 دارایی های جاری: به مجموعه دارایی های که در قالب دارایی نقد می باشند و بتوان آن ها را به طور مستقیم و آسان به دارایی نقد تبدیل کرد گویند که شامل موارد زیر می باشد.

نقد و بانک: لازم است در مقاله انواع حساب ها در حسابداری بگوییم به مجموعه حساب هایی گویند که در بانک پس انداز گردیده و یا به صورت جاری موجود می باشد و در قالب اسناد یا مبالغ ریالی قابل ارائه می باشند

صندوق: به مجموعه مبلغ هایی که در شرکت نگهداری می شوند و به صورت جاری می باشند.

تنخواه گردان: به شخصی که مسئول خرید ملزومات شرکت است گویند در واقع این فرد زیر مجموعه حسابداری قرار می گیرد و برای تامین هزینه ها مبلغی را در اختیار وی قرار می دهند تا بتواند مخارج شرکت را بپردازد.

پیش پرداخت ها: در مواقعی شرکت پرداخت هایی را انجام می دهد که در قبال آن خدمات یا کالایی را دریافت نمی کند.

سپرده ها: به نوعی از دارایی گفته می شود که به دو صورت دارایی ملکی و دارایی رهنی وجود دارد.

موجودی کالا: به کالاهایی که با هدف فروش در انبار نگهداری می گردد موجودی کالا گویند این دسته از موجودی ها نیز در سیستم موجود با همین عنوان منظور می گردند.

حساب ها و اسناد دریافتی: حساب هایی که به صورت نقد و نسیه وجود دارند مانند چک های دریافت شده یا سفته های دریافت شده.

2-1-2 دارایی های ثابت: باید در این بخش از مقاله انواع حساب ها در حسابداری بگوییم مجوعه دارایی های که در قالب دارایی نقد نمی باشند و نمی توان آن ها را به طور مستقیم و آسان به دارایی نقد تبدیل کرد گویند مانند قطعه زمینی که فروش آن مدت زمانی به طول می انجامد.

2-1-3 دارایی های نامشهود: به دارایی های همانند حق امتیاز یا برند تجاری که نمیتوان آن ها را مشاهده کرد اما وجود دارند.

2-2 بدهی ها: در صورت وجود تعهدات به اشخاص یا شرکت ها باید آن ها را در قالب وجه نقد یا تحویل کالا پرداخت نماییم که به این تعهدات بدهی گویند.

2-2-1 بدهی جاری: به بدهی هایی از جمله پرداخت حقوق،اسناد پرداختی بدهی جاری گویند.

2-2-2 بدهی بلند مدت: به وام های پرداختی یا اسناد پرداختی بلند مدت گویند.

2-3 سرمایه: به داشته های نقدی و غیر نقدی شخص مالک که در شرکت آورده است سرمایه گویند.

معادله ای که باعث ارتباط حساب ها به یکدیگر می شود از طریق معادله زیر که معروف به معادله اساسی حسابداری است، محاسبه می گردد:

سرمایه + بدهی = دارایی

سوالات متداول درمورد انواع حساب ها در حسابداری کدامند؟

  1. معادله اساسی حسابداری چیست؟
    معادله ای که باعث ارتباط حساب ها به یکدیگر می شود از طریق معادله زیر که معروف به معادله اساسی حسابداری است، محاسبه می گردد: سرمایه + بدهی = دارایی

حساب های دائمی در حسابداری چیستبا سلام خدمت همراهان عزیز مجموعه حساب تیوب، در قسمت دوم از فصل سوم آموزش حسابداری مقدماتی قرار داریم در این جلسه می خواهیم به مبحث انواع سطوح حساب در حسابداری بپردازیم؛ در جلسه گذشته فهمیدیم حساب یک طبقه بندی است که اطلاعات را در خود ثبت می کند ولی این حساب دارای طبقه بندی های مختلفی است.

  • گروه حساب
  • حساب کل
  • حساب معین
  • حساب تفصیلی

گروه حساب

گروه حساب در حسابداری به معنای دسته‌بندی و تجمیع انواع مشابه حساب‌ها بر اساس مشخصه‌های مشترک است. این گروه‌بندی‌ها به منظور سهولت در ارائه گزارش‌های مالی و تجمیع اطلاعات مرتبط با حساب‌های مشابه انجام می‌شود. نرم‌افزار حسابداری فروشگاهی ما با رابط کاربری ساده و امکانات متعدد تمام نیازهای مدیریت یک فروشگاه را پوشش می‌دهد.

در واقع، گروه حساب به شکلی سازمان‌یافته از حساب‌ها است که به تفکیک و طبقه‌بندی موضوعات و معاملات مختلف مرتبط با مالیات، درآمدها، هزینه‌ها، دارایی‌ها، بدهی‌ها و سایر اطلاعات مالی و حسابداری را فراهم می‌کند.

حساب کل

حساب کل در حسابداری به حسابی اطلاق می‌شود که در سطح بالاترین سلسله مراتب حسابداری و در سیستم مالی یک سازمان قرار دارد. این حساب‌ها به عنوان مهم‌ترین سطح از سلسله مراتب حسابداری شناخته می‌شوند و دارایی‌ها، بدهی‌ها، حقوق صاحبان سهام و درآمدها و هزینه‌های کلی سازمان را نمایش می‌دهند.

حساب معین

حساب معین در حسابداری به حسابی اطلاق می‌شود که در سطح وسط سلسله مراتب حسابداری و بین حساب کل و حساب تفصیلی قرار دارد. این حساب‌ها به عنوان سطح دوم از سلسله مراتب حسابداری در سیستم مالی یک سازمان شناخته می‌شوند و اطلاعات مرتبط با جزئیات معاملات و تراکنش‌های مرتبط با مالیات، درآمد، هزینه‌ها، دارایی‌ها و بدهی‌ها را نمایش می‌دهند.

حساب تفصیلی

حساب تفصیلی در حسابداری به حسابی اطلاق می‌شود که در سطح پایین‌ترین سلسله مراتب حسابداری و بعد از حساب معین قرار دارد. این حساب‌ها به عنوان سطح سوم از سلسله مراتب حسابداری در سیستم مالی یک سازمان شناخته می‌شوند و اطلاعات مرتبط با جزئیات دقیق‌تر معاملات و تراکنش‌ها را نمایش می‌دهند.

اگر بخواهیم از نمایی دیگر سطوح حساب را بررسی کنیم؛ در شکل زیر حساب ها طبقه بندی می شود. اگر یک گروه حساب را در نظر بگیریم؛ حساب کل زیر مجموعه گروه حساب قرار می گیرد و حساب معین زیر مجموعه حساب کل است و به همین ترتیب حساب تفصیلی که زیر مجموعه حساب معین است قرار دارد.

مثال: یک گروه حساب به نام دارایی جاری را در تصویر زیر مشاهده می کنید که این گروه حساب دارای زیر مجموعه های زیر است:

  • سرمایه گذاری کوتاه مدت
  • حساب ها و اسناد دریافتنی تجاری
  • سایر حساب ها و اسناد دریافتنی
  • موجودی مواد و کالا
  • سفارشات و پیش پرداخت ها
  • سفارشات ما نزد دیگران
  • موجودی نقد و بانک

اگر موجودی نقد و بانک را در نظر بگیریم این حساب کل دارای حساب های معین زیر است:

  • موجودی نزد بانک ها
  • موجودی نزد صندوق
  • موجودی تنخواه گردان
  • وجوه در راه

و اگر موجودی نزد بانک را در نظر بگیریم این حساب دارای حساب های تفصیلی زیر می باشد:

  • بانک سامان
  • بانک صادرات
  • بانک ملی
  • بانک ملت

در شکل بالا هر کدام از حساب ها به حساب های ریز تر تقسیم شده اند؛ دارایی جاری دارای زیر مجموعه های خود همچنین موجودی نقد و بانک به چند دسته به نام حساب معین تقسیم شده است و موجودی نزد بانک ها که در حساب تفصیلی اشاره ریز تری به بانک ها کرده است این طبقه بندی ها برای مشخص کردن رویداد مالی است مثلا اگر پولی را پرداخت کنیم نمی توانیم به دارایی جاری اشاره کنیم باید به طور دقیق مشخص کنیم که این پول از کدام حساب و از کدام بانک پرداخت شده است.

شاید از خود بپرسید گروه حساب ها از کجا آمدند؟ برای پاسخ دادن به این سوال باید معادله حسابداری را بررسی کنیم. در معادله حسابداری دارایی برابر است با بدهی و سرمایه و بخشی از این گروه حساب ها از دل این معادله حسابداری به وجود آمده است. به این گروه حساب هایی که از دل معادله به وجود آمده اند گروه حساب های ترازنامه ای می گویند.

اما اگر بخواهیم نگاهی به معادله سود و زیان داشته  باشیم؛ این فرمول نشان می دهد سود یا زیان کسب و کار برابر است با هزینه به اضافه درآمد این فرمول نیز اگر به صورت جزئی باشد به دو گروه حساب هزینه و درآمد تقسیم می شود و این ها نیز گروه حساب های سود و زیانی گفته می شود. برای خرید نرم افزار فروشگاهی ، باید به چند نکته توجه کنید.

بهترین نرم افزار فروشگاهی، نرم افزاری است که بتواند فرایندهای خرید، فروش، مدیریت انبار و کالا، و در نهایت گزارشات مدیریتی را مکانیزه کند. استفاده از نرم افزاری که تمام این موارد را پوشش ندهد، می‌تواند موجب ایجاد گلوگاه هایی در کسب و کار شما شود که تاثیر استفاده از نرم افزار را در کسب و کار شما از بین ببرد و یا حتی مشکلات بیشتری را به کسب و کار شما تحمیل کند.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا