پزشکی

درد وسط پشت بین دو کتف

تعریف درد و سوزش بین دو کتف

درد و سوزش بین دو کتف ،می تواند دردی مبهم و یا شدید مانند فشردن چاقویی تیز و داغ به ناحیه بین دو کتف در وسط ستون فقرات باشد. این درد می تواند نفس کشیدن را دشوار کند و یا نشستن را تقریبا غیر قابل تحمل کند. در مطالعات و بررسی های متفاوت، به این مسئله پی برده شده که دو مورد تعیین کننده برای تشخیص اختلال بین دو کتف شامل دردناک بودن ناحیه بین دو کتف و افزایش درد و سوزش بین دو کتف با حرکات گردن است.

اگر به آناتومی بدن در قسمت کتف دقت شود، می توان متوجه شد که این ناحیه از ستون فقرات دارای چندین لایه عضلانی است که به حرکات گردن، شانه و بازو کمک می کنند. ماهیچه های ستون فقرات عمیق، عضلات در امتداد ستون فقرات (erector spinae) و چند عضله که شانه ها را به هم متصل می کند، از جمله عضلات آناتومی بدن، بین دو کتف هستند.

صدمات وارده به این عضلات می تواند باعث ایجاد درد در قسمت فوقانی کمر شود. می توان حتی در این باره، به این مسئله پی برد که با بهره گیری از گوگل، اعمال فشار و ماساژ توسط فردی غیر متخصص نمی توان این مشکل را درمان کرد. بنابراین کسی که مشکلات اساسی در شانه و ستون فقرات احساس می کند، برای کاهش درد و ناراحتی باید حتما به مشاوره با پزشک بپردازد.

علت سوزش بین دو کتف و دلایل بروز آن

تأثیرات درد و سوزش بین دو کتف روی زندگی روزمره فرد، کاملا مشخص است، اما تعیین علت این درد، چندان آسان نیست. در قسمت فوقانی ستون فقرات، مفاصل و دیسک های گردن، عضلات چند لایه ستون فقرات و همچنین عضلات قفسه سینه وجود دارد. بنابراین، تک تک این مفاصل و عضلات می توانند باعث ایجاد درد و حساسیت بین دو کتف باشند.

دلایل عمومی که می تواند برای تعیین دلیل درد و سوزش بین دو کتف، به آن اتکا کرد، شامل موارد زیر است:

  • ورزش: برخی از اشکال ورزش، برخورد محکم توپ به کتف، بالا بردن وزنه و انجام برخی از حرکت های شنا، خطر آسیب به قسمت فوقانی کمر را افزایش می دهد. این موارد همچنین باعث می شوند عضلات بین دو کتف خسته شوند و تکرار این حرکات به مرور زمان، علت اصلی کشیدگی عضلات است.
  • پوسچر بد: اختلال پوسچر یا نحوه نشستن و ایستادن فرد می تواند باعث ایجاد درد در بین دو کتف شود. برخی از موقعیت هایی که ممکن است عضلات قسمت فوقانی پشت را تحت فشار قرار دهد شامل موارد زیر است:
  • نشستن بیشتر روز پشت میز
  • نشستن روی صندلی ناراحت کننده
  • خم شدن طولانی مدت در حالت نشسته
  • استفاده از تلفن و رایانه هوشمند برای مدت زمان طولانی با وضعیت بد گردن و شانه
  • استرس و تشویش: استرس باعث تنش در عضلات بدن می شود. گردن و کتف ها ناحیه مشترک تنشی دارد که می تواند باعث ایجاد درد در بین دو کتف شود.
  • حمل و بلند کردن جسم سنگین: بلند کردن جسم سنگین، می تواند قسمت فوقانی کمر را تحت فشار قرار دهد. افراد باید مراقب باشند که هنگام فشار دادن، کشیدن یا بلند کردن وسایل، از روش های ایمن بلند کردن استفاده کنند. حتی حمل کیسه های خرید نیز باعث ایجاد فشار بر روی شانه و کشیدن عضلات بین دو کتف می شود.
  • تریگر پوینت: اسپاسم و تریگر پوینت (نقاط ماشه ای) در ناحیه بین دو کتف، بسیار شایع است و منجر به دردهایی می شود که به عضلات دیگر انتقال پیدا کرده و با سوزش همراه هستند.
  • آسیب دیدگی شانه: مفاصل شانه و کتف به یکدیگر وابسته هستند، بنابراین هر آسیب دیدگی در شانه می تواند باعث درد و اختلال عملکرد ستون فقرات و بین دو کتف شود.

علائم درد و سوزش بین دو کتف

از علائم کشیدگی عضلات و درد بین دو کتف می توان به احساس ضعف، تورم، سفتی، گرفتگی، درد حاد و درد مزمن عضلات اشاره کرد. علائم همچنین می تواند شامل کمردرد و دردی مبهم در ستون فقرات باشد که می تواند در حرکت مفاصل مشکل ایجاد کند.

مطلب پیشنهادی  درمان سندرم فیبرومیالژیا یا دردهای مزمن عضلانی – اسکلتی

درمان درد و سوزش بین دو کتف

درمان سوزش بین دو کتف، استراحت، استفاده از کیسه یخ و انجام تمرینات تقویت کننده عضلات است. ورزش به تقویت عضلات در قسمت فوقانی ستون فقرات کمک می کند و می تواند فشار و درد عضلانی را کاهش دهد. اکثر علائم خفیف مشکلات بین دو کتف با پرهیز از فعالیت هایی که به عضلات کمر فشار می آورند، معمولا طی دو هفته بهبود می یابند.

حرکت آرام شانه ها در فواصل منظم، کشش آرام عضلات در قسمت فوقانی کمر و بردن دست ها به پشت و کشیدن آرام بازوها می تواند به کاهش گرفتگی و درد کمک می کند. از بین بردن دلایل استرس، خواب کافی و ورزش منظم می تواند اعصاب بین دو کتف را در حالت آرامش، حفظ کند. همچنین باید با انتخاب کوله پشتی های مناسب، از تحمل وزن زیاد روی شانه ها جلوگیری شود.

ورزش منظم می تواند به فرد کمک کند وزنی متناسب داشته باشد که این باعث کاهش فشار و سوزش بین دو کتف ها و ستون فقرات می شود. درمان و اصلاح اختلالات پوسچر یا وضعیتی و اصلاح مشکلات ستون فقرات تا حد قابل توجهی می تواند از درد در قسمت فوقانی ستون فقرات بکاهد. تمرینات ورزشی کششی نیز برای کمردردهای خفیف، تسکین دهنده است.

به طور کلی، علت شایع درد بین دو کتف، کشیدگی عضلات است و در بسیاری موارد، سوزش و درد بین دو کتف، قابل پیشگیری است. در برخی موارد، پزشک برای کاهش درد و تورم ممکن است تغییر سبک زندگی، ماساژ، تزریقات داروهای ضد التهاب و لیزر درمانی را تجویز کند.

آزمایشات و معاینات مختلف می تواند به تشخیص بهتر و در نهایت به درمان کمک کند. البته ممکن است این روش ها به تنهایی برای درمان کافی نباشند. بنابراین، یکی از مناسب ترین راه ها برای تشخیص بهتر، معاینه بدنی کامل توسط یک ارائه دهنده خدمات فیزیوتراپی است.

روش های فیزیوتراپی جهت درمان درد و سوزش بین دو کتف

همانطور که در مطالب بالا اشاره شد، روش های مختلفی برای دستیابی به درمان درد و سوزش بین دو کتف وجود دارد. از استراحت و تزریقات داروهای ضد التهاب گرفته تا ماساژ درمانی و تمرینات کششی برای نواحی دردناک که ممکن است درمانی موقتی باشد؛ ولی برای درمان درد به صورت دائمی، فرد باید برای رسیدگی به وضعیت خود به صورت حضوری به یک متخصص فیزیوتراپی مراجعه کند.

روش های فیزیوتراپی برای درمان درد و سوزش بین دو کتف، شامل موارد زیر است:

  1. آزاد کردن نقطه ماشه بین دو کتف

این نوع درمان با استفاده از توپ ماساژ و ابزار Self Massage انجام می شود. فیزیوتراپیست با پیدا کردن نقاط ماشه و فشار آوردن با ابزار نام برده شده روی این نقاط، درمان را انجام می دهد.

  1. کشش بین دو کتف

اگر قسمت فوقانی کمر از وضعیت بدی برخوردار باشد، کشش این عضله برای رفع وضعیت بد بدن و تسکین درد نقش به سزایی دارد. همچنین، کشش بین دو کتف می تواند باعث کاهش تنش در این ناحیه شود.

  1. کشش عضلات قفسه سینه

این کشش به آزاد شدن عضلات قفسه سینه کمک می کند که ممکن است در وضعیت بد بدن شما نقش داشته و باعث درد بین دو کتف شده است.

  1. کشش کتف های لواتور

این ورزش، عضله Levator Scapulae را که از گردن بین دو کتف می رسد، می کشد و آزاد می کند. این عضله، عضله ای است که اغلب اوقات بسیار سفت شده و باعث درد و گرفتگی در ناحیه بین دو کتف و اطراف آن می شود.

  1. جمع کردن کتف با استفاده از باندهای مقاومتی

این تمرین به تقویت عضلات بین دو کتف و پشت شانه ها کمک می کند تا در نهایت این امکان را بدهد که فرد قدرت حفظ حالت مناسب بدن را داشته باشد.

  1. تمرینات ورزشی

ورزش هایی که عضلات ذوزنقه تحتانی را هدف قرار می دهد که به تثبیت کتف و وضعیت بدن کمک می کند.

البته تمام این موارد با تجویز فیزیوتراپی و زیر نظر فیزیوتراپیست انجام می شود.

خدمات کلینیک فیزیوتراپی آرنیکا در درمان درد و سوزش بین دو کتف

کلینیک فیزیوتراپی آرنیکا یک مرکز فیزیوتراپی خوب در اهواز است که مجهز به پیشرفته ترین تجهیزات و خدمات فیزیوتراپی می باشد. کلینیک فیزیوتراپی آرنیکا برای درد و سوزش بین دو کتف علاوه بر تمرینات ورزشی و تکنیک های دستی خدمات ویژه ای ارائه می دهد. این خدمات شامل درمان با امواج شاک ویو (Shockwave)، لیزر درمانی و… است که می تواند به بهترین نحو سوزش و درد بین دو کتف را درمان کند.


ایسنا/خراسان رضوی یک فوق تخصص جراحی قفسه سینه گفت: علائم درگیری ریه در کرونا شامل درد بین دو کتف، درد شانه، قفسه سینه، تنگی‌نفس و سرفه است. 

سید مهدی فرساد در گفت‌وگو با ایسنا درمورد درگیری ریه در کرونا اظهار کرد: درحال حاضر اکثر افرادی که به کرونا مبتلا می‌شوند از نوع خفیف است، هیچ درگیری ریوی ندارند و دوره درمان آن‌ها کوتاه است، اما در برخی درگیری ریوی وجود دارد.

وی با بیان اینکه «درگیری ریوی معمولا  در هفته دوم این بیماری اتفاق می‌افتد»، ادامه داد: علائم این درگیری شامل درد بین دو کتف، درد شانه، قفسه سینه، تنگی‌نفس و سرفه  است. بیماران  با توجه به این علائم و بروز هر کدام باید به پزشک مراجعه کنند. وجود این علائم نشان از درگیری ریه یا درگیری پرده جنب دور ریه دارد.

این فوق تخصص جراحی قفسه سینه با بیان اینکه «۸۰ درصد افراد مبتلا به کرونا از نوع خفیف بدون مصرف هیچ دارویی درمان می‌شوند»،بیان کرد: البته افرادی وجود دارند که نوع ابتلای آن‌ها شدید است و باید دارو مصرف کنند. کرونا خود را با علائمی نظیر آبریزش‌بینی، عطسه، سرفه، سردرد، بدن درد، تب، دل درد و اسهال نشان می‌دهد که این‌ علائم شبیه به بیماری سرماخوردگی یا آنفلوآنزا نیز است، اما با وجود اپیدمی کرونا ما همه این علائم را به حساب بیماری کرونا می‌گذاریم.

وی ادامه داد: بیماران در درجه اول باید مراقب علائم خود باشند و در صورت مشاهده هر کدام از این علائم به پزشک مراجعه کنند و در تمام مدت بیماری با پزشک در ارتباط و در قرنطینه باشند. ما از بیماران خود تقاضا داریم که این علائم را به حساب سرماخوردگی و آنفلوآنزا نگذارند. بیماران می‌توانند به پزشک عمومی، داخلی، عفونی و متخصص ریه مراجعه کنند. همچنین بیمارانی که می‌ترسند به مطب پزشک‌ها مراجعه کنند، می‌توانند به ‌صورت آنلاین با پزشک در تماس باشند.

بیمارانی که ریه آن‌ها درگیر می‌شود باید داروهای ضد ویروسی مصرف کنند

این فوق تخصص جراحی قفسه سینه با اشاره به اینکه بیمارانی که ریه آن‌ها درگیر می‌شود باید داروهای ضد ویروسی مصرف کنند، بیان کرد: مصرف داروهای ضد ویروسی  باید تحت نظر پزشک تجویز و مصرف شود. به افرادی که در خانه قرنطینه می‌شوند، توصیه می‌کنیم که در مدت بیماری باید با پزشک خود در تماس باشند و درمان خودسرانه‌ای انجام ندهند. این بیماران در صورتی که متوجه علائمی همچون تنگی تنفس و سرفه شدند و تب آن‌ها قطع نشد مجدد به پزشک مراجعه کنند زیرا لازم است تا سی‌تی اسکن ریه انجام دهند و داروهای قبلی عوض شود و حتی در صورت نیاز در بیمارستان بستری شوند.  

وی در خصوص مصرف غذایی به بیماران کرونایی توصیه کرد: این بیماران باید استراحت زیادی داشته باشند و بدن خود را خسته و انرژی زیادی مصرف نکنند. برای تغذیه این افراد هنوز برنامه مشخص و ثابت شده‌ای اعلام نشده است. از آن‌جایی که افراد مبتلا در طول بیماری دچار بی‌اشتهایی می‌شوند، باید تعداد وعده‌های غذایی را افزایش و حجم غذا را کم کنند، میوه و سبزیجات تازه مصرف کنند، ویتامین‌های لازم مانند ویتامین C و D را به بدن خود برسانند، پروتئین خود را با مصرف گوشت‌ سفید و قرمز بالا ببرند، مصرف نمک و قند را کاهش دهند و در طول بیماری مایعات فراوانی مصرف کنند. 

فرساد ادامه داد: بیمارانی که درگیری ریوی دارند باید تمرینات تنفسی انجام دهند. آنها باید به حالت سجده نماز قرار بگیرند، نفس عمیق بکشند و سپس به شکل فوت کردن هوا را از دهان خود خارج کنند تا سرفه ایجاد شود و سپس خلط‌ها از دهان خارج شود.

بیماران کرونایی لبنیات مصرف  کنند

وی در خصوص شایعه‌ای مبنی بر اینکه افراد مبتلا به کرونا نمی‌توانند شیر و لبنیات مصرف کنند، تاکید کرد: این شایعه کذب است و مصرف شیر و لبنیات برای بیماران مبتلا به کرونا توصیه می‌شود، زیرا لبنیات سرشار از ویتامین D و پروتین است. بنابراین مصرف شیر و لبنیات توصیه می‌شود. 

خوب بودن عدد سطح اکسیژن خون نشان از مبتلانشدن ریه نیست

این فوق تخصص جراحی قفسه سینه با بیان اینکه «رقمی که سطح اکسیژن خون را نشان می‌دهد به این شکل نیست که  اگر از یک عدد خاصی پایین بود ریه درگیر است یا از یک عدد خاصی بالا بود، ریه درگیر نیست»، گفت: افرادی هستند که ریه آن‌ها درگیر بوده، اما سطح اکسیژن خون خوبی داشته‌اند. بنابراین این عدد ملاک عدم درگیری ریه نیست.اگر سطح اکسیژن خون فردی از ۹۳ پایین‌ باشد باید تحت نظر پزشک قرار بگیرد و ریه او بررسی شود.  سطح اکسیژن خون از ۹۰ به پایین هشدار جدی محسوب می‌شود که سطح بیشتری از ریه درگیر شده است. خوب بودن عدد سطح اکسیژن خون نشان از مبتلانشدن ریه نیست.

عوارض کرونا تا مدت‌ها باقی می‌ماند

وی در زمینه اینکه بیماران مبتلا به کرونا بعد از بهبودی چه کارهایی انجام دهند، عنوان کرد: بیماران مبتلا باید بدانند عوارض ناشی از کرونا تا مدت‌ها در فرد باقی می‌ماند و اینکه چقدر زمان می‌برد که فرد بدون عوارض شود نمی‌توان روز و ماه تعیین کرد، زیرا بدن افراد با یکدیگر متفاوت است. همچنین بستگی به مقدار درگیری ریه دارد. اگر درگیری ریه کمتر باشد به همان نسبت درمان زودتر و عوارض کمتر خواهد بود. همچنین اگر درگیری ریوی زیاد باشد به همان نسبت درمان و عوارض بعد از آن طولانی خواهد بود و  فرد چندین ماه مشکل تنگی نفس خواهد داشت. 

فرساد خاطرنشان کرد: در کرونای طولانی و مزمن علائم درگیری همچون تنگی‌نفس،خستگی،بدن درد و سرفه  تا مدت‌ها در بدن فرد باقی می‌ماند و حتی در برخی افراد تا یک سال طول می‌کشد. این بیماری ناشناخته است و ما هنوز نمی‌دانیم که این بیماری چه تاثیراتی بر افراد خواهد گذاشت و برای بررسی تاثیرات آن بر روی افراد نیاز به زمان است. پیشنهاد ما به بیماران این است که بعد از بهبودی همچنان استراحت داشته و به خود فشار نیاورند. کسانی که درگیری ریوی داشته‌اند تمرینات تنفسی را ادامه دهند، تحت نظر پزشک بمانند و داروهای خود را همچنان ادامه دهند.

سی‌تی‌اسکن‌های جدید میزان اشعه خیلی کمتری نسبت به دستگاه‌های قدیم دارند

وی در خصوص سی‌تی‌اسکن افراد مبتلا به کرونا، گفت: سی‌تی‌اسکن نباید خودسرانه انجام شود و باید حتما با تشخیص پزشک صورت گیرد. سی‌تی‌اسکن‌ خطراتی دارد، اما خطرات آن با وجود دستگاه‌های جدید به این شدتی که مردم فکر می‌کنند، نیست. سی‌تی‌اسکن‌های جدید میزان اشعه خیلی کمتری نسبت به دستگاه‌های قدیم دارند. تعداد دفعات سی‌تی‌اسکن باید با توجه به حال بیمار، مقدار درگیری ریه و با  تجویز پزشک انجام شود. فردی که در ابتدای بیماری سی‌تی‌اسکن انجام داده است.

انجام پیوند ریه برای افراد مبتلا به کرونا در برخی از کشورهای خارجی 

این فوق تخصص جراحی قفسه سینه درمورد این موضوع که برای تشخیص درگیری ریه پیشنهاد می‌شود که فرد نفس خود را برای چند ثانیه حبس کند و بعد از آن اگر فرد به نفس نفس افتاد یعنی ریه درگیر است، گفت: این نوع تشخیص به هیچ عنوان روش علمی و ثابت شده‌ای نیست و نمی‌توان براساس آن درگیری ریه را تشخیص داد. پیوند ریه برای افراد مبتلا به کرونا در برخی از کشورهای خارجی و به‌صورت محدودی انجام شده است .

انتهای پیام

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا