پزشکی

هزینه نوار عصب و عضله ۱۴۰۱

هزینه تست نوار عصب و عضله در سال 1401 ارزان تر شد

تست نوار عصب عضله یا الکترومایوگرافی یکی تست جهت تشخیص و بررسی وضعیت سلامت عضلات و سلول های عصبی که در آن ها نقش دارند می باشد. بنابراین اهمیت این تست برای تشخیص مشکلات مربوط به این بخش ها بسیار مهم است، اما موضوعی که وجود دارد مربوط به هزینه تست نوار عصب و عضله است که برای سال 1401 تغییر پیدا است!

در این مطلب ما قصد داریم تا کمی بیشتر در خصوص جزئیات این تست و هزینه های آن صحبت کنیم؛ بنابراین توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.

در بخش ابتدایی در خصوص سول های عصبی صحبت کردیم، منظور از این سلول ها همان نورون می باشد. به کمک نورون های حرکتی سیگنال های لازم برای انقباض یا شل شدن عضلات ارسال می شود، بنابراین نقش بسیار پر رنگی دارند.

به کمک تست نوار عصب و عضله می توان این سیگنال ها را ترجمه کرد و این گونه به راحتی می توان هر گونه مشکلی را تشخیص داد.

عموما زمانی انجام این تست لازم می شود که فرد دارای علائمی عضلانی یا عصبی باشد، به طور مثال: بی حسی، ضعف، خارش و …

با توجه به این دلایل متنوعی در شکل گیری این علائم نقش دارند، یه همین دلیل به جهت تشخیص بهتر، انجام این تست تجویز می شود.

چرا تست نوار عصب و عضله انجام می شود؟

زمانی این تست برای شما تجویز می شود که برخی علائم در شما ظاهر شود و پزشک نتواند به خوبی تشخیص دهد علت پشت آن ها چه می باشد. به همین جهت باید به مرکز تست نوار عصب عضله مراجعه کنید تا مراحل لازم برای انجام را طی کنید.

این علائم عبارت است از:

  • انقباض غیر ارادی عضلانی (یا تیک)
  • بی حسی
  • درد یا گرفتگی عضلانی
  • فلج
  • خاش
  • ضعف عضلانی

زمانی که نتیجه تست مشخص می شود، پزشک به کمک آن می تواند تشخیص دهد که علت زمینه ای علائم چه می باشد؛ عموما مربوط به یکی از موارد زیر می باشد:

  • اختلالات اعصاب محیطی که بر عصب های خارج از نخاع تاثیر می گذارد، از جمله سندروم تونل کارپال
  • اختلالاتی که بر توانایی نورون عصبی در ارسال سیگنال های الکتریکی به ماهیچه اثر می کذارد، از جمله میاستنی گراویس
  • اختلالات عصبی از جمله ای ال اس
  • رادیکولوپاتی
  • اختلالات عضلانی مثل تحلیل عضلانی

آماده شدن برای انجام تست EMG

زمانی که شما قصد انجام این تست را دارید، بسیار مهم است که در خصوص مصرف هرگونه دارو به پزشک خود اطلاع دهید, علاوه بر آن اگر سابقه بیماری خاصی دارید و یا امکان خون ریزی در شما بالا است حتما در این باره با پزشک معالج خود صحبت کنید.

اما اگر هیچ گونه مشکل و عارضه خاصی ندارید، قبل از انجام تست نوار عصب و عضله لازم که موارد زیر را رعایت کنید:

حداقل از سه ساعت قبل، مصرف سیگار، الکل و هر نوع ماده مخدر را قطع کنید.

نباید هیچ چربی بر روی پوست شما باشد، بنابراین قبل از آماده شدن حمام بروید. پس از استحمام هیچ کرم یا محصول آرایشی مراقبتی استفاده نکنید.

لباس راحت تن کنید، در برخی موارد از فرد خواسته می شود تا قبل از آرمایش از روپوس بیمارستان استفاده کند.

در طول تست نوار عصب و عضله، چه اتفاقی می افتد؟

یکی از روش های جدید درمان دیسک کمر استفاده از این تست می باشد، به کمک نتایج تست می توان وضعیت سلول های کمری را بررسی کرد و این گونه روند درمان به صورت دقیق تر طی می شود.

برای انجام تست از شما خواسته می شود تا بر روی تخت دراز بکشید، البته الزاما همیشه حالت خوابیده نباید باشید گاهی ممکن است نشسته نیز قرار بگیرید.

این تست در دو بخش انجام می شود:

  • در بخش اول حسگر های کوچکی به نام الکترود بر روی سطح پوست قرار داده می شود تا از این طریق بتوان توانایی سلول ها (نورون) را جهت ارسال سیگنال بررسی کرد.
  • در بخش دوم ارزیابی سیگنال ها انجام می شود.

حسگر هایی که بر روی پوست قرار داده می شوند، الکترود های سوزنی هستند که به طور مستقیم درون بافت عضلانی وارد می شوند، پس از آن در ابتدا بررسی های هدایتی انجام می شود. در این بخش الکترود ها در بخش هایی قرار داده می شود که علائم در آن ها وجود دارد.

پس از تکمیل تست، الکترود ها از سطح پوست جدا می شوند و با مایع ضد عفونی ناحیه تست شده تمیز می شود. پس از آن یک سوزن برای نصب الکترودها در بافت عضلانی استفاده خواهد کرد. ممکن است فرد در زمان نصب سوزن، کمی احساس ناراحتی یا درد کند.

از طریق الکترود های سوزنی می توان، فعالیت الکتریکی عضلانی را در زمان های مختلف بررسی کرد. در هر دوی این مراجل سیگنال های به دست آمده بر روی نمودار رفته و ترجمه می شوند. تمامی این فرایند بین 30 الی 60 دقیقه زمان می برد.

هزینه تست نوار عصب عضله در سال 1401 چقدر است؟

همان طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم قیمت و تعرفه های انجام تست برای سال 1401 تغییر یافته است. این که دقیقا میزان هزینه های آن به چه صورت است موضوعی نیست که در اینجا بیان کنیم.

زیرا وابسته به عوامل متعددی می باشد و جدا از آن در هر مرکز با یک قیمت متفاوت انجام می شود. به طور کلی این که دلیل انجام تست چه باشد و توسط چه کسی انجام شود، از مهم ترین عوامل تاثیرگذار می باشند.

به طور کلی انجام معاینات الکترودیاگنوز، شامل اخذ شرح حال، انجام معاینات بالینی؛ انجام الکتردیاگنوز و کلیه خدمات مرتبط با آن از جمله موج F و H، ارائه تشخیص و تهیه گزارش برای چهار اندام از 500 هزار تومان شروع می شود.

بیشتر بدانید: هزینه جراحی ستون فقرات

عوارض نوار عصب و عضله

یکی از سوال هایی که در ذهن هر شخصی ایجاد می شود مربوط به عوارض تست می باشد، در حالت کبی انجام تست جزو موارد کم خطر می باشد و عوارض پس از آن بسیار نادر است.

البته زمانی که الکترود در پوست وارد می شود، احتمال خون ریزی، عفونت یا آسیب های عصبی وجود دارد؛ اما جزو عوارض جدی نمی باشند زیرا پس از چند روز به خودی خود بهبود پیدا می کند.

یکی دیگر از موارد مهم در خصوص عوارض مربوط به محل انجام تست می باشد، اگر محل وارد شدن سوزن ها در قفسه سینه باشد، در احتمال بسیار پایین ممکن است، هوا وارد ناحیه بین ریه‌ها و دیواره قفسه سینه بشود و آسیب دیدن ریه و پاره شدن کیسه‌های هوایی (پنوموتوراکس) رخ دهد.

آیا می توان پس از انجام تست فعالیت های روزانه خود را ادامه دهیم؟

پس از انجام تست شما کلینیک را ترک می کنید و به راحتی می توانید کارهای روزانه خود را انجام دهید، البته توصیه می شود تا دو روز بر روی قسمتی که تست بر روی آن انجام شده است فشاری وارد نکنید تا دچار تروم و کبودی نشوید.

تنها در صورتی که دچار علائم زیر زیر شدید بهتر است موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید:

  • تب، بی حسی، ضعف در هنگام حرکت دادن اعضای بدن
  • درد غیر قابل تحمل
  • محل تست دچار تورم یا قرمزی شده و عفونت کرده باشد

کلام اخر

امیدواریم که این مقاله از سایت اتاق برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشیم شما را به خوبی با تست نوار عصب و عضله و موارد مربوط به آن آشنا نماییم.

منبع : کلینیک خانه درد

به نظر شما این پست خوب بود؟ اگر پسندیدید حتما امتیاز دهید!


الکترومایوگرافی (EMG) و تست هدایت عصبی (NCS) که به اختصار تست نوار عصب و عضله نامیده می‌شوند، آزمایش‌هایی هستند که وقتی عضلات شما درد گرفته یا ضعیف شده، می‌تواند به شما کمک کنند و معمولاً به‌صورت هم‌زمان تجویز می‌شوند. پزشک از نتایج این آزمایش‌ها برای تشخیص این موضوع که آیا مشکل عضلانی یا عصبی وجود دارد، استفاده می‌کند. در ادامه‌ی این مقاله به بررسی موارد زیر می‌پردازیم:

به مشورت پزشک احتیاج دارید؟

همین الان در واتساپ از متخصص مغز و اعصاب مشاوره بگیرید

دریافت نوبت مشاوره مغز و اعصاب

  • نوار عصب و عضله چیست؟
  • عوارض نوار عصب و عضله چیست؟
  • روش انجام آزمایش EMG و NCS به چه صورت است؟
  • پس از تفسیر جواب نوار عصب و عضله چه مواردی مد نظر است؟

نوار عصب و عضله برای چیست؟

اگر علائم بیماری عضلانی یا عصبی (مانند بی‌حسی یا ضعف غیرقابل توضیح در اندام‌ ها) در فردی مشاهده شود، پزشک به‌منظور تست نوار عصب و عضله (EMG و NCV) اقدام می‌کند.

EMG چیست؟

ماهیچه‌های شما زمانی حرکت می‌کنند که سیگنال‌های عصبی از مغز به آن‌ها دستور دهند تا دست به کار شوند. الکترومایوگرافی (EMG) میزان واکنش عضلات شما به این سیگنال‌ها را اندازه‌گیری می‌کند. اگر آزمایش مشکلی را نشان دهد، ممکن است به اختلالی که به آن اختلال عصبی عضلانی گفته می‌شود، مرتبط باشد.

NSC چیست؟

سیگنال های عصبی تکانه‌های الکتریکی هستند که به سرعت در سراسر سیستم عصبی حرکت می‌کنند. گاهی اوقات، مشکلات مربوط به فعالیت الکتریکی در اعصاب می‌تواند باعث درد، سوزن سوزن شدن یا ضعف در عضلات شود.‎

NCS سرعت و شدت فعالیت الکتریکی یک عصب را اندازه‌گیری می‌کند. این آزمایش می تواند آسیب دیدن عصب را تشخیص دهد.

چه موقع به الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی نیاز داریم؟

طبیعی است که هر چند وقت یکبار درد یا بی‌حسی در عضله احساس شود. برای مثال، ممکن است هنگام بلند کردن چیزی سنگین، عضله مچ دست تحت فشار قرار گیرد. اما برای بسیاری از افراد، درد مچ دست، ناشی از عصب آسیب دیده است (نه عضله‌ی آسیب دیده).

وقتی مشخص نیست که چرا در قسمت مچ دست، بخش پشتی، پاها یا سایر قسمت‌های بدن خود احساس مشکل می‌کنید، یک یا یا هر دوی این آزمایش‌ها (الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی) ممکن است مفید باشد.

آزمایش اعصاب و روان ذکر شده ممکن است برای افرادی انجام شود که علائم زیر را دارند و این علائم به‌صورت پایدار هستند:

نوشته های مشابه

  • شوک مغزی

    شوک مغزی چیست و چگونه انجام می‌شود؟

  • نوار مغز یا الکتروانسفالوگرام (EEG) چیست؟ انواع+مزایا و معایب گرفتن نوار مغز

  • درد یا گرفتگی
  • گزگز کردن یا بی‌حسی
  • ضعف عضلانی

تست الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی چه چیزی را نشان می‌دهند؟

هر دو آزمایش می‌توانند به روند تشخیص کمک موثری کنند. الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی در تشخیص موارد زیر مفید هستند:

  • بیماری‌های عصبی عضلانی، مانند دیستروفی عضلانی (muscular dystrophy)
  • مشکلات عصبی در ستون فقرات، مانند فتق دیسک (herniated disk)
  • مشکلات عصبی در سایر نقاط بدن، مانند سندرم تونل کارپال (carpal tunnel syndrome)
  • مشکلات اعصاب محیطی در بازو‌ها یا پا‌ها
  • اعصاب تحت فشار (Pinched nerves)
  • سندرم گیلن باره (Guillain-Barré syndrome) (بیماری‌ای که در آن سیستم ایمنی بدن به اعصاب پا‌ها و بازو‌ها حمله می‌کند)

تست هدایت عصبی همچنین می‌تواند به پزشک کمک کند تا روند بهبود یک آسیب عصبی را نیز مورد سنجش قرار دهد.

آمادگی‌های لازم برای تست الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی

برای آزمایش‌های الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی نیازی به هیچ‌گونه آمادگی خاصی وجود ندارد ولی پزشکان معمولاً موارد زیر را توصیه می‌کنند:

  • حمام یا دوش بگیرید، اما هیچ لوسیون یا مرطوب کننده‌ای مصرف نکنید.
  • حداقل ۲ یا ۳ ساعت قبل از آزمایش از مصرف کافئین و نوشیدنی‌های شیرین خودداری کنید.
  • قبل از آزمایش سیگار نکشید.
  • قبل از انجام آزمایش در مورد مصرف دارو‌ها با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است دارو‌های خاصی وجود داشته باشد که باید تا بعد از انجام آزمایش از مصرف آن‌ها خود‌داری کنید.

اگر ضربان‌ساز (pacemaker) دارید، باید قبل از آزمایش الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی به پزشک خود اطلاع دهید.

در طول آزمایش الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی چه می‌شود؟

آزمایش‌های الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی معمولاً در بیمارستان‌ها و به روش سرپایی انجام می‌شوند. اما ممکن است پزشک مطابق شرایط، روشی دیگر را در پیش گیرد. معمولاً در طول آزمایش الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی، پزشک متخصص مغز و اعصاب بر روند آزمایش نظارت می‌نماید ولی این آزمایش‌ها توسط تکنسین انجام می‌شود.

اگر قرار باشد که الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی هر دو در یک جلسه انجام شوند NCS معمولاً قبل از EMG انجام می‌شود.

نحوه ثبت سیگنال NCS

در طول تست هدایت عصبی، تکنسین تکه‌های الکترودی را روی پوست قرار می‌دهد. الکترود تحریک کننده یک تکانه‌ی الکتریکی خفیف به عصب می‌فرستد و الکترودهای دیگر پاسخ عصب را ثبت می‌کنند.

اگر سیگنال با سرعت کمتری نسبت به یک عصب سالم حرکت کند، به این معنی است که عصب احتمالاً آسیب دیده است. ممکن است آزمایش‌های بیشتری مورد نیاز باشد تا پزشک بتواند نظر قطعی خود را درباره‌ی این موضوع که «آیا عصب می‌تواند دوباره سالم شود یا خیر؟» مطرح کند.

گاهی اوقات، اعصاب آسیب دیده در یک تصادف یا جراحی فقط به زمان نیاز دارند تا بهبود یابند. در موارد دیگر، جراحی ممکن است بتواند عصب آسیب دیده را ترمیم کند.

نحوه ثبت سیگنال EMG

در الکترومایوگرافی تکنسین از الکترود روی پوست استفاده می‌کند. با این تفاوت که در این آزمایش از یک سوزن بسیار نازک نیز استفاده می‌شود که به پوست نفوذ کرده و به سمت عضلات می‌رود.

در الکترومایوگرافی از مراجعه کننده خواسته می‌شود تا استراحت و عضلات خود را منقبض یا خم کند. دستورالعمل‌هایی نیز در مورد چگونگی و زمان انقباض عضله به فرد ارائه می‌شود.

اگر EMG نشان دهد که عضلات به سیگنال های عصبی به‌خوبی پاسخ می‌دهند، پزشک ممکن است به‌دنبال علل دیگر درد یا ضعف عضلانی باشد. برخی از علل رایج عبارتند از:

  • عدم تناسب عضلات
  • عفونت (مانند آنفولانزا)
  • مشکلات گردش خون
  • بیماری مانند دیابت یا کم خونی

عوارض و مراقبت‌ پس از آزمایش الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی

هیچ کدام از آزمایش‌های الکترومایوگرافی و تست هدایت عصبی نباید منجر به عارضه‌ای شوند. البته ممکن است برای یک یا دو روز در جایی که در طول آزمایش الکترومایوگرافی سوزن وارد شده، کمی درد احساس شود اما در صورت مشاهده‌ی هرگونه تورم یا علائم عفونت در اطراف محل سوزن، باید به پزشک اطلاع داده شود.

متخصص مغز و اعصاب که بر روند انجام تست نظارت دارد، نتایج را بررسی و خلاصه‌ای را برای پزشک ثبت می‌کند و اگر مطالعات نشان دهد که بیمار به یک اختلال عصبی عضلانی مبتلاء شده یا یک عصب آسیب دیده دارد، احتمالاً به متخصص ارجاع داده خواهد شد و حتی ممکن است آزمایش‌های متعدد دیگری برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد وضعیت بیمار درخواست شود. در نهایت یک برنامه‌ی درمانی تهیه می‌شود که ممکن است شامل دارو‌ها، روش‌های جراحی یا تغییر سبک زندگی باشد.

دقت کنید که نه NCS و نه EMG مشکلات عضلانی یا عصبی را حل نمیکنند، اما اطلاعات کلیدی در مورد چگونگی کمک به بهبودی بیمار را در اختیار پزشکان قرار می‌دهند.

پس از دریافت نتایج و تفسیر EMG و NCS

اگر نتایج نرمال نبود، ممکن است موارد مختلفی مد نظر قرار بگیرند. به‌عبارتی بسته به اینکه کدام ماهیچه‌ها یا اعصاب تحت تأثیر قرار می‌گیرند، ممکن است یکی از موارد زیر مطرح شود:

  • سندرم تونل کارپال (Carpal tunnel syndrome): وضعیتی که بر اعصاب دست و بازو تأثیر می‌گذارد. معمولاً جدی نیست، اما می‌تواند دردناک باشد.
  • فتق دیسک (Herniated disc): این شرایط زمانی اتفاق می‌افتد که بخشی از ستون فقرات به نام دیسک آسیب دیده باشد. این کار به ستون فقرات فشار وارد می‌کند و باعث درد و بی‌حسی می‌شود.
  • سندرم گیلن باره (Guillain-Barré syndrome): یک اختلال خود ایمنی است که بر اعصاب تأثیر می‌گذارد و می‌تواند منجر به بی‌حسی، گزگز شدن و فلج شود. اکثر افراد پس از درمان از این اختلال بهبود می‌یابند.
  • میاستنی گراویس (Myasthenia gravis): یک اختلال نادر است که باعث خستگی و ضعف عضلانی می‌شود.
  • دیستروفی عضلانی (Muscular dystrophy): که یک بیماری ارثی است که ساختار و عملکرد ماهیچه‌ها را به‌طور جدی تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  • بیماری شارکو ماری توث (Charcot-Marie-Tooth disease): که یک اختلال ارثی است که باعث آسیب عصبی، بیشتر در بازو‌ها و پا‌ها می‌شود.
  • اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (Amyotrophic lateral sclerosis): که به نام بیماری لو گهریگ (Lou Gehrig’s disease) نیز شناخته می‌شود و یک اختلال پیش‌رونده و در نهایت کشنده است که به سلول‌های عصبی مغز و نخاع حمله می‌کند و بر تمام ماهیچه‌هایی که برای حرکت، صحبت کردن، بلع و تنفس استفاده می‌شود، تأثیرگذار است.

برای دریافت نوبت از دکتر متخصص مغز و اعصاب یا مشاوره آنلاین دکتر مغز و اعصاب کافی است اپلیکیشن پذیرش ۲۴ را دانلود کنید.

سوالات متداول تست الکترومایوگرافی (EMG) و تست هدایت عصبی (NCS)

تست هدایت عصبی چیست؟

تست هدایت عصبی آزمایشی است که در زمان درد عضلات یا همزمان با احساس ضعف در آن‌ها، از طرف پزشک متخصص مغز و اعصاب تجویز می‌شود.

هزینه نوار عصب و عضله چقدر است؟

با توجه به این‌که هزینه‌ی نوار عصب و عضله در هر سال ممکن است با سال دیگر متفاوت باشد، نمی‌توان به طور قطع درباره‌ی قیمت اظهار نظر کرد ولی با مراجعه به بیمارستان و بررسی میزان حمایت بیمه‌ای خود می‌توانید نسبت به برآورد قیمت اقدام کنید.

آزمایش NCV چیست؟

تست سرعت هدایت عصبی (NCV) آزمایشی است که برای سنجش اختلال در عملکرد عصبی به‌واسطه‌ی آسیب مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش تحت عنوان تست هدایت عصبی نیز شناخته می‌شود و سرعت سیگنال‌های الکتریکی در اعصاب محیطی را مورد سنجش قرار می‌دهد.






۳.۵/۵


(۲ نظر)

نوبت حضوری پزشک

متخصص مغز و اعصاب را آنلاین رزرو کنید

دریافت نوبت دکتر مغز و اعصاب

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا