پزشکی

ورم کمر بعد از عمل دیسک کمر

فهرست

  • 1 بهبود زخم جراحی چه مدت طول میکشد؟
  • 2 چه مواردی را برای مراقبت از زخم باید رعایت کرد؟
  • 3 بعد از جراحی ستون فقرات چه زمانی میتوان حمام کرد؟
  • 4 رژیم غذایی، فعالیت روزانه پس از جراحی کمر همراه با پلاتین گذاری و استفاده از کمربند باید چگونه باشد؟
  • 5 با درد کمر و پا و گزگز یا تورم پا بعد از جراحی پلاتین گذاری کمر چه باید کرد؟
  • 6 تا چه زمانی بعد از جراحی نباید رابطه جنسی و نزدیکی داشت؟

عمل جراحی با کارگذاری پلاتین در ستون فقرات در  طیفی از بیماریهای ستون فقرات انجام میشود که در آنها یا لازم است راستای ستون فقرات اصلاح گردد و یا ناپایداری درمان شود؛ مثل اصلاح اختلالات مربوط به انحراف ستون فقرات یعنی قوز و اسکولیوز ، لقی و سُرخوردگی مهره‌ها، شکستگی‌های ستون فقرات و در رفتگی‌ها ، تنگی کانال نخاعی کمر و در موارد شدید و گسترده تخریب در اثر تومور ستون فقرات یا عفونت.

در این نوشتار سعی شده مهمترین نکات مربوط به مراقبتهای بعد از عمل این بیماران بیان و به شایعترین سوالات پاسخ داده شود اما در موارد ناشایعی ممکن است پلاتین گذاری و استفاده از پروتزها به شکلی انجام شود که حرکت بین مهره‌ها باقی بماند مثل دیسک مصنوعی گردن که در این صورت مراقبتهای پس از این نوع عملها متفاوت خواهد بود.

بهبود زخم جراحی چه مدت طول میکشد؟

متوسط زمان لازم حدودا دو هفته از زمان جراحی میباشد که بستگی به سلامت عمومی بیماران، وضعیت تغذیه و ابتلا به بیماریهای دیگر مخصوصا دیابت دارد که ممکن است روند بهبودی زخم را طولانی کند. در این میان، مصرف سیگار روند ترمیم بافتی، چه استخوان و چه بافتهای نرم را به شدت مختل میکند و پرهیز از آن در هفته‌های بعد از عمل بسیار حیاتی است. معمولا از بخیه های قابل جذب برای راحتی بیمار استفاده میشود اما اگر به هر دلیل جراح شما بخیه غیر قابل جذب را بکار برند، معمولا بعد از ده روز تا دو هفته و اطمینان از جوش خوردن زخم بخیه ها کشیده میشوند.

چه مواردی را برای مراقبت از زخم باید رعایت کرد؟

دو هفته اول پس از جراحی مهمترین زمان برای مراقبت از زخم است که معمولا مدت زمان لازم برای نگه داشتن بخیه های زخم در مورد بخیه های غیرجذبی میباشد. بنابراین زخم محل جراحی را تمیز و پاکیزه نگاه دارید روزانه آنرا پاسمان استریل کنید و تغذیه ی مناسب داشته باشید. شما میتوانید برای پانسمان از بتادین استفاده کنید اما بهتر است پس از آغشته کردن زخم به بتادین، مجددا آن را با گاز مرطوب شده با سرم شستشو پاک کنید و با گاز استریل خشک و چسب زخم را بپوشانید. پانسمانهای ضد آب هم که امروزه به راحتی در داروخانه ها در دسترس هستند جایگزین ساده و مناسبی برای گاز خشک و چسب جهت پوشاندن زخم میباشند و به بیمار اجازه استحمام با خیال راحت از عدم آلودگی زخم را میدهند. بهتر است طولانی مدت به پشت نخوابید تا وزن بدنتان روی زخم فشار نیاورد و گردش خون در لبه های زخم برقرار باشد. ده روز تا دو هفته پس از جراحی برای بررسی زخم به جراح ستون فقرات تهران خود مراجعه کنید.

بعد از جراحی ستون فقرات چه زمانی میتوان حمام کرد؟

گرچه فاصله بین دو لبه زخم در فاصله ۴۸ تا ۷۲ ساعت پر میشود ولی به هر حال بی احتیاطی در مراقبت از زخم میتواند خطرناک باشد؛ پس بهتر است هفت تا ده روز پس از عمل، زخم شما با آب در تماس نباشد؛ به نظر میرسد گزینه مناسب استفاده از پانسمانهای ضد آب موجود در بازار میباشد. در صورتی که ده تا چهارده روز پس از جراحی زخم شما توسط جراحتان دیده شد و از نظر ایشان خوب و قابل قبول بود، شما میتوانید با خیال راحت استحمام کنید.

در مورد استفاده از کمربند میتوان از یک صندلی در حمام کمک گرفت؛ روی صندلی بنشینید و از کسی برای بازکردن کمربند یا بریس خود کمک بگیرید و سعی کنید با احتیاط و با حداقل حرکت در ستون فقرات استحمام کنید؛ شاید شستشوی پاها بدون خم شدن بسیار مشکل باشد و به این دلیل بهتر است فرد دیگری در این کار به شما کمک کند و در آخر میتوانید با احتیاط بایستید و یک دوش کوتاه برای کل بدن بگیرید. پس از استحمام و پوشیدن لباس مناسب مجددا با کمک کسی بریس یا کمربند را بر تن کنید.

رژیم غذایی، فعالیت روزانه پس از جراحی کمر همراه با پلاتین گذاری و استفاده از کمربند باید چگونه باشد؟

هدف اصلی از انجام این جراحی بازگرداندن شما به فعالیتهای روزانه و پرهیز از رخدادن آسیب جبران ناپذیر نخاعی یا عصبی است که شما را از حرکت بازدارد، پس استراحت مطلق حتی روز پس از جراحی به هیچ عنوان توصیه نمی شود؛ اما تا زمان بهبودی کامل زخم و التیام بافتهای عمقی تر و عضلات که بطور میانگین شش تا هشت هفته طول میکشد، از راه رفتن، نشستن و ایستادن های طولانی و بالا و پایین رفتن از پله و نشستن در اتومبیل بیش از نیم تا یک ساعت پرهیز کنید، خم و راست شدن به جلو و چرخیدن روی کمر میتواند بسیار مضر باشد، ترجیحا از سرویس بهداشتی فرنگی استفاده کنید، نماز را نشسته پشت میز بخوانید و مهر را بالا آورده و روی پیشانی قرار دهید و روی تخت با تشک ابری سفت یا پنبه‌ای استراحت کنید؛ فعلا سر کار نروید اما، به زندگی عادی در منزل با مراعات این موارد باز گردید. چه استراحت مطلق و بی‌حرکتی و چه فعالیت بیش از حد که سبب فشار به عضلات میشوند میتوانند برای شما مضر باشند.

معمولا لازم است دو تا چهار ماه از بریس یا کمر بند استفاده کنید و در این مدت هر ماه یا هر دو ماه ویزیت شوید. این بریس برای محدود کردن حرکات کمر در زمانهایی است که ممکن است فشار روی آن وارد شود مثل ایستادن و راه رفتن و نشستن؛ پس میتوانید در وضعیت دراز کش آن را باز کنید. هدف اصلی استفاده از کمربند محدود کردن حرکت خم شدن به جلو است؛ پس آن را محکم ببندید و جدای از بستن کمربند سعی کنید در زمان نشستن و راه رفتن قوز نکنید. مطمئن باشید که بریس برای سایز شما مناسب است وگرنه ممکن است باعث ایجاد زخم در بدن شما گردد. در فصل گرم لباس نازک نخی در زیر بریس به تن کنید و مرتب آن را تعویض نمایید تا تعریق زیاد به پوست بدنتان آسیب نزند.
هرگز روی شکم نخوابید و برای پایین آمدن از تخت ابتدا به پهلو بچرخید، سپس از کسی کمک بگیرید و بریس یا کمر بند خود را ببندید و سپس با آویزان کردن پاها به پایین روی تخت بنشینید و بعد بایستید؛ برای خوابیدن روی تخت هم معکوس این ترتیب را رعایت کنید. سعی کنید بدون چرخیدن به پهلو از وضعیت خوابیده به نشسته در نیایید و حتما از فرد دیگر و نیز از دستهایتان برای پرهیز از فشار روی ستون فقرات در زمان بلند شدن استفاده کنید.

 

از مصرف سیگار به شدت پرهیز کنید که برای ترمیم و جوش خوردن استخوان بسیار تهدید کننده است و خصوصا در بیماران دچار پوکی استخوان احتمال شکست درمان را چند برابر میکند. از سوی دیگر با داشتن رژیم غذایی سرشار از پروتئین و ویتامین و کم چربی از افزایش وزن طی این دوران جلوگیری کنید و مصرف لبنیات را بیشتر نمایید.

اگر به هر دلیل مثل ضعف عضلات پا یا صلاحدید جراح مغز و اعصاب تهران  لازم است استراحت مطلق داشته باشید چند مورد را دردر نظر بگیرید: حرکت پاها و ماساژ و ورزش آنها، استفاده از جوراب واریس، رژیم غذایی نرم ، تزریق مرتب آمپول ضدانعقاد که احتمالا توسط پزشکتان توصیه میشود، تغییر وضعیت خوابیدن به پشت یا دو پهلو بصورت متناوب و توجه به هر نوع قرمزی پوست در ناحیه باسن یا پاشنه پاها که میتواند اولین نشانه زخم بستر باشد.

با درد کمر و پا و گزگز یا تورم پا بعد از جراحی پلاتین گذاری کمر چه باید کرد؟

وجود درد در محل عمل جراحی تا چند هفته پس از جراحی قابل انتظار است و نباید شما را نگران کند اگر درد تیر کشنده به پای تان کمتر شده یا بهبود یافته و احساس توان بیشتری در پاها در زمان راه رفتن دارید یعنی جراحی شما موفقیت آمیز بوده است. درد محل جراحی به تدریج رو به بهبود خواهد رفت، اما گزگز پاها که ممکن است از قبل از عمل وجود داشته باشد و یا بعد از عمل خود را نشان دهد احتمالا زمانی بیش از یکی دو ماه برای بهبودی نیاز دارد و اگر شما مبتلا به بیماریهای زمینه‌ای مثل دیابت باشید، سهمی از این گزگز و خواب رفتگی میتواند مربوط به آن باشد که در این صورت ممکن است بطور کامل برطرف نگردد.
بی‌حرکتی ثانویه به درد در پاها ممکن است سبب تورم مختصری در آنها شود که معمولا با بالا قرار دادن پاها و خوابیدن در طول شب بهتر میشود؛ اما تورم شدید، دردناک، توام با قرمزی و سفتی در عضلات خصوصا در یکی از پاها ممکن است نشانه اول ایجاد لخته در عروق باشد که ذاتا مهم و گاهی خطرناک بوده و نیازمند توجه جدی و بررسی و درمان است.
در نهایت اینکه بازگشت درد تیرکشنده به پاها خصوصا بعد از بهبودی اولیه بعد عمل و با شدت کمتر لزوما نگران کننده نیست. التهاب ریشه های عصبی بعد از عمل جراحی ممکن است رخ داده و تا یکی دو هفته سبب این درد گردد که به تدریج با برطرف شدن التهاب روند کاهش و بهبودی طی خواهد کرد. درد پیشرونده خصوصا همراه با احساس ضعف و اختلال در راه رفتن یا اختلال در ادرار کردن میتواند مهم بوده و شما را نیازمند ویزیت اورژانسی توسط جراحتان کند.

تا چه زمانی بعد از جراحی نباید رابطه جنسی و نزدیکی داشت؟

بهتر است تا یک‌ماه و نیم بعد از عمل جراحی از نزدیکی خودداری کنید؛ در مراجعه خود به جراحتان که معمولا در این زمان است سوالات خود را در این رابطه بپرسید.

چه داروهایی را باید بعد از جراحی مصرف کرد؟

آنتی بیوتیکهای خوراکی معمولا برای مدتی بعد عمل جراحی تجویز میشوند. این داروها را بطور منظم و با دستور پزشک مصرف کنید. بسیاری از این داروها سبب درد ،سوزش و نفخ معده و تهوع میشوند، اگر این علائم شدید بود میتوانید از پزشک خود برای قطع یا تغییر آنها مشورت بگیرید خصوصا اگر این حالات مانع تغذیه مناسب شما شوند قطعا مضر و آسیب رسان خواهند بود چرا که تغذیه مناسب بعد عمل جراحی برای ترمیم زخم ضروری است.

داروهای ضد التهاب برای کاهش درد محل جراحی و تسکین التهاب بافتهای برش خورده استفاده میشوند، داروهایی مانند دیکلوفناک و سلکوسیب و … همانطور که اشاره شد عملکرد این داروها محدود به تسکین درد نیست،نقش ضدالتهابی آنها میتواند به کنترل التهاب محل عمل و بازگشت سریعتر شما به زندگی عادی کمک کند.

مولتی ویتامین ها که به منظور تسریع در التیام زخم تجویز میشوند نیز جایگاه خود را دارند و در صدر این مکملها، ویتامین ث قرار دارد. احتمالا تا مدتی لازم است از مکملهای کلسیمی هم استفاده کنید و در برخی موارد از اسپری کلسیتونین داخل بینی برای کمک به جوش خوردن استخوانها میتوان بهره برد.

داروهای تقویت و تسکین دهنده ی بافتهای عصبی تحریک شده مانند گاباپنتین و پره گابالین که در برخی بیماران که آسیب بافت عصبی به دلیل فشار دیسک کمر  بیرون زده جدی و شدید بوده و خصوصا سبب دردهای سازشی و گزگز شده اند بکار میروند.

داروی تزریقی ضدانعقاد در اکثر بیماران بعد از جراحی خصوصا سنگین ستون فقرات استفاده میشود. این دارو در زیر پوست اطراف ناف تزریق میگردد و بعد از دو سه بار تزریق توسط فرد آموزش دیده، خود شما میتوانید این کار را تا مدتی که جراحتان صلاح بداند ادامه دهید.

و در نهایت اینکه در برخی بیماران که دچار پوکی استخوان هستند و برای آنها پلاتین گذاری انجام میگیرد بهتر است داروی تزریقی درمان پوکی استخوان بکار گرفته شود. این داروها بسیار متنوع هستند، عضلانی یا زیرجلدی تزریق میگردند، و در تناوب شش ماهه، ماهانه یا روزانه باید مرتب استفاده شوند.

چگونه بیمار خود را به منزل یا شهرستان انتقال دهم؟

معمولا بهتر است بیمار از نشستن طولانی روی صندلی پرهیز کند؛ مسافرت هوایی به شهرستان دیگری از کشور احتمالا خیلی طولانی نخواهد بود و بیمار میتواند در طول مسیر یک بار از صندلی خود بلند شده و چند قدم راه برود. در مورد وسایل نقلیه شخصی بهتر است یا روی صندلی عقب دراز بکشد و یا صندلی جلو خوابانده شده و بیمار در وضعیت راحتی روی آن قرار گیرد و هر ۴۵ دقیقه تا یک ساعت توقف و استراحتی داشته باشد.

در چه صورتی فورا باید به پزشک جراح خود مراجعه کنم؟

۱. هرنوع ترشح از محل عمل جراحی
۲. هرنوع تورم غیرعادی در محل عمل یا پاها با ویژگیهایی که در بالا ذکر شد
۳. تب بالا و مداوم بیش از دو روز
۴. سردرد شدید
۵. حساسیت به داروها مانند خارش و قرمزی پوست و علائم گوارشی شدید
۶. احساس ناتوانی در دفع ادرار و بی اختیاری ادرار
۷. کمر درد شدید و پیشرونده در کمر یا پاها خصوصا همراه با احساس ضعف در حرکت آنها

شکل۳ : نمای پوستی حساسیت دارویی
شکل۴ : ایجاد لخته در رگهای پاها بسیار مهم و خطرناک است

توانایی حرکت و راه رفتن لازمه زندگی بشر است، به آن دست یابید…

دکتر علیرضا طبیب خوئی
– جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات
– آندوسکوپی مغز و قاعده جمجمه
– جراحی تومورهای پیچیده مغزی
– جراحی های میکروسکوپی بیماریهای عروق مغز از جمله آنوریسمها و کلافه های شریانی وریدی برای درمان دائم و قطعی آنها
– جراحی باز و لیزری و درمان غیر جراحی دیسک و سایر بیماریهای ستون فقرات
– رتبه اول بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب کشور

هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
تلفن جهت تعیین وقت

۸۸۴۸۶۸۸۷-۰۹۱۲۰۷۰۱۰۸۰

مطالب تصادفی

تومور مغزی مننژیوم بسیار بزرگ
درمان دیسک گردن
کاورنومای مغزی چیست و چگونه درمان می‌شود؟
جراحی کرانیوپلاستی


دیسک‌ها، اجزایی بالشت مانند در بین مهره‌ها در ستون فقرات هستند که وظیفه جذب حرکات ناگهانی و همچنین پوشاندن استخوان‌ها را برعهده دارند. دیسک کمر هنگامی اتفاق می‌افتد که دیسک از کپسول احاطه‌کننده آن بیرون زده و به نخاع و ریشه اعصاب فشار وارد کند. بیرون‌زدگی دیسک باعث ایجاد عوارضی مانند درد و بی‌حسی در پاها می‌شود. با اینکه همیشه نیاز به جراحی نیست، اما ممکن است برای برخی از افراد، تنها راه رهایی از عوارض آزار دهنده و درمان دیسک کمر جراحی باشد. روش‌های مختلفی برای جراحی دیسک کمر وجود دارد که بر اساس مواردی مانند محل بیرون‌زدگی دیسک کمر، شدت درد و ناتوانی، به بیمار پیشنهاد می‌شود. هدف از انجام جراحی دیسک کمر، برداشتن فشار از ریشه‌های عصبی است. این کار که با برداشتن و حذف دیسک کمر انجام می‌شود، جراحی دیسککتومی نام دارد. در ادامه به عوارض جراحی دیسک کمر می‌پردازیم و با راه‌های پیشگیری از آن بیشتر آشنا می‌شویم. همچنین شما می توانید برای آگاهی از نحوه و شرایط عمل ستون فقرات به سایت دکتر بهامین عطار مراجعه کنید.

عوارض عمل جراحی دیسک کمر و خطرات آن

در پاسخ به این سوال که ایا عمل دیسک کمر عوارض دارد ایا عمل دیسک کمر عوارض دارد باید گفت جراحی دیسک کمر نیز می‌تواند مانند اغلب جراحی‌های دیگر، عوارض و خطراتی به دنبال داشته باشد. از عوارض بعد از عمل جراحی دیسک کمر، می‌توان به احتمال عود مجدد و بازگشت عوارض پس از چند سال اشاره کرد. این عمل در اغلب موارد می‌تواند باعث بهبود علائمی مانند درد و ضعف پاها شود، اما در برخی از افراد، احتمال بازگشت یا ماندن علائم پس از جراحی وجود دارد. باید توجه داشت که به علت محل حساس جراحی دیسک کمر که در نزدیکی و اطراف اعصاب و ریشه‌های نخاعی است، احتمال عوارض جدی در اثر این جراحی وجود دارد. از مهم‌ترین خطرات عمل دیسک کمر، می‌توان به فلج شدن پاها یا عفونت سیستم عصبی و نخاع و همینطور ابتلا به سندرم دم اسبی اشاره کرد.

با وجود احتمال ایجاد این عوارض بعداز عمل دیسک کمر، به ‌طور کلی احتمال مبتلا شدن به عوارض، بعد از جراحی پارگی دیسک کمر پایین است. احتمال مرگ ناشی از عوارض جراحی دیسک کمر، تنها ۰.۱۳ درصد است. همچنین در یک مطالعه، بر روی ۳۴۷۵ بیماری که عمل جراحی بیرون زدگی دیسک کمر انجام دادند، میزان بروز عوارض بعد عمل دیسک کمر، تنها ۷.۶ درصد بوده است. در مجموع احتمال بروز عوارض جراحی دیسک کمر و مبتلا شدن به عوارض جدی و حتی مرگ در اثر آن‌ها، بسیار پایین است. همچنین میزان خطر و احتمال عوارض بعد جراحی دیسک کمر، به شرایط سلامتی کلی فرد و نوع عمل جراحی دیسک کمر که برای فرد انجام می‌شود، بستگی دارد.

همان‌طور که گفته شد، عمل جراحی بیرون زدگی دیسک کمر نیز ممکن است مانند هر جراحی دیگری عوارض و خطراتی به دنبال داشته باشد. برخی از عوارض عمل  کمر، در تمام انواع جراحی ممکن است بروز پیدا کند. از این عوارض، می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • عفونت: یکی از شایع‌ترین عارضه جراحی دیسک کمر عفونت است. عفونت اغلب در محل ایجاد برش جراحی رخ داده و به ‌راحتی با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها درمان می‌شود.
  • تشکیل لخته: ممکن است پس از جراحی دیسک کمر، لخته خون، به‌ خصوص در پاها ایجاد شود. این شرایط، ترومبوز ورید‌های عمقی یا DVT نام دارد. این وضعیت می‌تواند باعث تورم و درد در پاها شده و در برخی از موارد نادر، باعث ایجاد عارضه‌ای خطرناک، به نام آمبولی ریوی شود. آمبولی ریوی، هنگامی ایجاد می‌شود که بخشی از لخته ایجاد شده در وریدهای پا، از طریق جریان خون به عروق ریوی رسیده و باعث انسداد در آن‌ها می‌شود. آمبولی ریوی می‌تواند عارضه‌ای مرگ‌بار باشد. از این عارضه، می‌توان با انجام کارهایی مانند فعال ماندن در طول دوره نقاهت و بهبودی و همچنین مصرف پیشگیرانه داروهای ضد انعقاد خون، با تجویز پزشک، جلوگیری کرد. البته علت ورم بعد از عمل دیسک کمر ممکن است چیز دیگری باشد که از طریق عکس‌برداری و معاینه پزشک مشخص می‌شود.
  • پارگی دورال: دورال پرده‌ای است که نخاع و ریشه‌های عصبی را در بر می‌گیرد و احتمال پارگی دورال در تمام انواع جراحی‌های دیسک کمر وجود دارد. در اغلب موارد، جراح در حین جراحی از این عارضه آگاه شده، و به‌ راحتی و با چند بخیه آن را برطرف می‌کند. در صورت عدم ترمیم مناسب دورال، ایجاد عوارضی مانند نشت مایع نخاعی محتمل است.

در بسیاری از عمل های جراحی تجریه جراح در کنار مهارت و دانش وی میتواند از عوامل موفقیت یک عمل و کم بودن عوارش بعد از عمل باشد. دکتر بهامین بهترین دکتر دیسک کمر در تهران است که مهارت بالایی در زمینه جراحی دیسک کمر و ستون فقرات دارد.

عوارض بعد از عمل جراحی باز دیسک کمر و ستون فقرات تا حد زیادی به شرایط کلی سلامت فرد، شدت بیماری و همچنین تا حد زیادی به نوع جراحی انجام شده برای بیمار بستگی دارد. در ادامه باهم می‌بینیم که عوارض جراحی دیسک کمر چیست و برای پیشگیری از آن چه می‌تواند کرد.


بیشتر بخوانید: درمان انحراف ستون فقرات (اسکولیوز)


عوارض جراحی دیسک کمر با پلاتین

هدف از کارگذاشتن پلاتین کمر، تثبیت کردن ستون فقرات و از بین بردن فشار روی عصب است. این عمل جراحی که یک عمل باز است مانند هر جراحی دیگر مزیت‌ها و معایبی دارد که در اینجا به عوارض عمل دیسک کمر با پلاتین می‌پردازیم:

  • عدم امکان تصویربرداری شفاف: پلاتین مانند همه فلزات این ایراد را دارد که در برابر اشعه ایکس یا ام‌ آر‌ آی شفاف نیست و ممکن است تغییرات آناتومیکی پس از عمل را نتوان دقیق پیگیری کرد.
  • ایجاد حساسیت در بافت‌های اطراف: این عارضه بسیار نادر است و در بافت اطراف پروتز به شکل شبه تومور یا نکروز دیده می‌شود. با انجام آزمایش ژنتیک پیش از عمل، می‌توان از این عارضه جلوگیری کرد اما به قدری نادر است که معمولاً ضرورتی برای انجام این آزمایش نیست.
  • عود مجدد: عود مجدد علائم پس از جراحی دیسک کمر، ممکن است سال‌ها پس از جراحی رخ دهد، اما در بیشتر موارد در ۳ ماه اول پس از جراحی رخ می‌دهد. ایمپلنت‌هایی که در ستون فقرات قرار می‌گیرند، ممکن است در طی گذشت زمان خم شوند، بشکنند، شل شوند یا از جای خود حرکت کنند و نیازمند جراحی مجدد باشند.
  • خطر عفونت:‌ عمل کاشت ایمپلنت مانند هر عمل دیگری ممکن است با خطر عفونت در محل جراحی همراه باشد.

این عوامل جزء عوارض بعد از عمل دیسک کمر با پلاتین هستند که باید قبل از عمل دیسک با پلاتین این موارد را بررسی کرد.


نوبت گیری آسان و آنلاین از متخصص ارتوپدی کودکان


عوارض جراحی دیسک کمر با پیچ مهره

از پیچ برای اتصال دو یا چند مهره به هم یا به اصطلاح فیوز کردن مهره‌ها استفاده می‌شود. علاوه بر عوارض پیچ و مهره کمر   همچون خونریزی و عفونت، احتمال عدم فیوز شدن مهره‌ها و در نتیجه نیاز به جراحی مجدد وجود دارد. یکی از عوارض بلندمدت این روش، استئوآرتریت است.

عوارض جراحی دیسک کمر با لیزر

جراحی دیسک کمر با لیزر، یکی از روش‌های جراحی دیسک کمر است که با حداقل برش انجام می‌شود. با این حال، احتمال بروز برخی عوارض عمل لیزر دیسک کمر در اثر این جراحی وجود دارد. از عوارض جراحی لیزری دیسک کمر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عفونت و التهاب دیسک کمر
  • عفونت و التهاب استخوان‌های ساکروم و ایلیوم
  • اسپاسم عضلانی
  • خونریزی در محل جراحی

برای کاهش عوارض پس از جراحی دیسک کمر، باید عمل توسط جراح با تجربه انجام شده و در صورت نیاز، برای کاهش احتمال عفونت و سایر عوارض، داروهایی مانند آنتی‌بیوتیک مناسب تجویز شود.

علل ایجاد عوارض بعد از عمل دیسک کمر

برخی از عوارض جراحی دیسک کمر در مدت کوتاهی یا پس از گذشت زمان، پس از جراحی خود را نشان می‌دهند. در این رابطه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:


برای مطالعه بیشتر درباره عمل لیزر دیسک کمر تهران روی لینک کلیک کنید.


بیرون زدگی مجدد دیسک

شایع‌ترین عارضه پس از عمل جراحی بیرون زدگی دیسک کمر، عود مجدد و عوارض بیرون زدگی دیسک کمر  است. از ریسک فاکتورها و دلایلی که در عود مجدد دیسک کمر پس از جراحی نقش دارند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مصرف سیگار و دخانیات: سیگار نه‌ تنها در ایجاد و بدتر شدن علائم ناشی از دیسک کمر نقش دارد، بلکه ممکن است باعث عود مجدد آن پس از جراحی شود. در یک مطالعه مشخص شد که ریسک عود مجدد در بیمارانی که سیگار مصرف می‌کردند، ۱۸ درصد بیشتر بوده است.
  • طول دوره عدم فعالیت و بی‌تحرکی: درگذشته یکی از پایه‌های اصلی درمان دیسک کمر بی‌تحرکی بود، اما امروزه توصیه می‌شود که بیمار در سریع‌ترین زمان ممکن به فعالیت‌های معمول روزانه خود بازگردد. بی‌تحرکی باعث آتروفی و ضعف عضلات حمایت‌کننده ستون فقرات شده و می‌تواند ریسک ابتلا عود مجدد دیسک کمر را افزایش دهد.

از سایر ریسک فاکتورهای مؤثر می‌توان به اضافه وزن، دیابت، سابقه خانوادگی و همچنین میزان درگیری و پیشرفت بیماری قبل از جراحی، اشاره کرد.

عفونت

عفونت محل جراحی یکی دیگر از عوارض جراحی دیسک کمر است.  عفونت بعد از عمل دیسک کمر می‌تواند پوست محل برش جراحی، داخل دیسک و فضای اطراف اعصاب در کانال نخاعی را درگیر کند. برخی از عوامل، احتمال بروز عفونت پس از عمل جراحی بیرون زدگی دیسک کمر را افزایش می‌دهند:

  • دوره طولانی تجربه درد و سایر علائم ناشی از درد کمر
  • بیرون زدگی دیسک بین مهره‌های L4 و L5
  • طولانی شدن فرایند جراحی

در بیشتر موارد عفونت پس از جراحی با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها برطرف می‌شود، اما در مواردی ممکن است جراحی مجدد نیاز باشد.


امکان نوب دهی آنلاین و راحت از بهترین دکتر جراح مچ پا در تهران


بیماری‌‌های تخریب‌کننده دیسک

هرگونه دستکاری و آسیب به دیسک می‌تواند منجر به بیماری‌های دژنراتیو و تخریب‌کننده دیسک شود. در صورت وجود درد و علائم شدید در اثر تخریب دیسک پس از جراحی دیسک کمر، ممکن است نیاز به جراحی مجدد باشد.

راه‌های کاهش عوارض بعد از عمل جراحی دیسک

رعایت برخی نکات، به کاهش احتمال بروز عوارض بعد جراحی دیسک کمر و همچنین کاهش دوره بهبودی و نقاهت کمک می‌کند. از این نکات می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • توجه به نشانه‌های خطر: عمل جراحی بیرون زدگی دیسک کمر، در مجموع جراحی ایمن و با عوارضی کم است. با این حال، باید علائمی را که می‌توانند نشان‌ دهنده بروز عوارض جراحی دیسک کمر باشند شناخته و به آن‌ها توجه کنید. این نشانه‌ها شامل، دردی که مدام بدتر می‌شود، تب بالا، لرز، خونریزی، ورم پا و همچنین نشت مایع از محل برش جراحی است. همچنین نباید بروز علائمی مانند بی‌حسی و ضعف پاها، درد در مچ پا و قفسه سینه را سرسری گرفت. احتمال ایجاد این نشانه‌ها، در هفته‌های اول پس از عمل جراحی بیرون زدگی دیسک کمر وجود دارد. در صورت بروز هریک از این علائم باید در سریع‌ترین زمان ممکن پزشک خود را مطلع کنید. جهت آشنایی با متخصص آرنج در تهران روی لینک کلیک کنید.
  • رژیم‌غذایی: تغذیه مناسب یکی از مهم‌ترین فاکتورها در سپری کردن دوران بهبودی پس از جراحی دیسک کمر است. نوشیدن میزان مناسبی از مایعات و داشتن رژیم غذایی کامل از نظر انواع ریزمغذی‌ها، به کاهش عوارض بعد از جراحی پارگی دیسک کمر کمک می‌کند. پس از جراحی، ممکن است به علت کاهش فعالیت و همچنین، مصرف داروهایی مانند مسکن‌ها، فرد دچار یبوست شود. نشستن زیاد در دستشویی می‌تواند باعث وارد آمدن فشار به کمر شود. مصرف میزان کافی مایعات و مواد غذایی حاوی فیبر، از این عارضه نیز پیشگیری می‌کند. ممکن است در صورت نیاز، پزشک مصرف داروهای مسهل را در چند روز اول پس از عمل جراحی دیسک کمر، به شما پیشنهاد دهد.
  • از نشستن زیاد خودداری کنید: پس از جراحی ممکن است درد زیادی در هنگام راه‌ رفتن داشته باشید و پزشک نیز بریس مخصوصی را برای شما تجویز کند. با این که در روزهای ابتدایی پس از عمل، راه‌ رفتن همراه با درد و دشوار است، اما مهم است که از نشستن پیش از حد خودداری کنید. همچنین بهتر است در هفته اول پس از جراحی، از رانندگی برای زمان طولانی خودداری کنید.
  • رعایت نکات توصیه شده توسط پزشک: توجه به زمان‌بندی مشخص شده توسط پزشک برای ویزیت‌های دوره‌ای، مصرف درست و در زمان مناسب داروهای تجویزی و انجام فیزیوتراپی به شکل صحیح، در کاهش احتمال بروز عوارض پس از جراحی، مانند عود مجدد مؤثر است.

اگر هنوز عمل جراحی را انجام نداده اید، مطلب “مراقبت های قبل از عمل دیسک کمر” را بخوانید.


جمع‌بندی
با وجود پیشرفت‌ دستگاه‌های پزشکی و به روز شدن روش‌های جراحی، هنوز جراحی دیسک کمر، مانند هر جراحی دیگری عوارض و پیامدهای ناخواسته‌ای دارد که برخی از آن‌ها قابل پیشگیری بوده و برخی دیگر نیازمند مراقبت‌ها و توجه پس از عمل است. آشنایی با این عوارض به شما کمک می‌کند برای آنچه در پیش رو دارید، آماده باشید و با آگاهی بیشتری گزینه جراحی و انواع آن را انتخاب کنید. توصیه ما به شما این است که قبل از انجام جراحی سابقه پزشکی خود را دقیق به پزشک جراح اطلاع دهید و پس از انجام جراحی، علائم خود را مرتب چک کرده و به پزشک گزارش دهید. گام به گام با پزشک خود هماهنگ و همسو قدم بردارید و توصیه‌های پزشک جراح و متخصص دیسک کمر خود را به دقت پیگیری و اجرا کنید. به این ترتیب درصد موفقیت عمل جراحی خود را به طور چشم‌گیری افزایش خواهید داد و میزان عوارض پس از عمل را به حداقل می‌رسانید.

 


سوالات متداول

شایع ترین عوارض عمل دیسک کمر چیست؟

عود مجدد، عفونت ناشی از ایجاد برش جراحی، تشکیل لخته خون و پارگی پرده دورال از جمله عوارض شایع جراحی دیسک کمر هستند. علاوه بر این ها عوارض دیگری از جمله خطرات بی هوشی و خونریزی، آسیب به روده و مثانه، مشکلات نعوظ در مردان، آسیب به سیستم عصبی و … را دارد.

آیا بی حسی پا بعد از عمل جراحی دیسک کمر طبیعی است؟

درگیری عصبی ناشی از جراحی دیسک کمر بسیار بالاست از این رو ممکن است اثراتی مانند بی حسی روی پا بگذارد. اما اگر 1 تا 2 هفته بعد از بروز بی حسی در پاها، بهبودی حاصل نشد لازم است به پزشک متخصص مراجعه شود.

چگونه عوارض عمل دیسک کمر را به حداقل برسانیم؟

پرهیز از مصرف سیگار و دخانیات، کنترل طول دوره استراحت و بی تحرکی، رعایت رژیم غذایی و عمل کردن به توصیه های پزشک از جمله کارهایی است که برای بهبود هر چه سریعتر عوارض جراحی دیسک کمر لازم است انجام دهید.






0/5


(0 نظر)

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا